Въпрос за McGill University

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
semeistvo L

Въпрос за McGill University

Мнение от semeistvo L »

Здравейте,
аз съм един от членовете на семейството от ника и имам малки но май доста въпросчета.
Идваме при вас някъде Януари и за да не ме вземат в казарма, защото това ще отложи заминаването с около половин година, аз се записах в Софийския Университет (специалност информатика).
Тука идва първия въпрос:
Да завършвам ли семестъра? (въобще някой ше ми признае ли тукашния семестър?)
Ако кажете "ДА" ви забивам веднага втория:
Защооо? (идеята с почивка вместо изпити ми допадаше повече ама...)
След много четене по интернет си харесах университет в Квебек и понеже знам английски реших от всички възможности той да бъде Мак
Гил.
След още толкоз четене на сайта на Мак Гил разбрах, че хич не са ми ясни следните неща:
Първо - какво е това чудо BACCALAUREATE (имат го като изискване да съм го завършил) дето речника ми превежда като НАУЧНА СТЕПЕН, а всъщност от контекста излиза като завършено СРЕДНО образование т.е. гимназия?
Второ - пише че лично училището ми трябва да прати на университета официална преписка "TYPESCRIPT" с броя на часовете дето съм взел по всеки предмет. Нужно ли е това чуда като на самата диплома срещу всеки предмет до оценката са записани и броя взети часове?
И обещавам последно:
Трето - Много ме притесни една дата от една таблица на въпросния сайт. А по точно - за чуждестранни студенти датата на подаване на документите е с краен срок 15 Януари за семестър с начало Септември. Аз каквото ще да става не мога да стигна до тогава. Това означава ли че ще трябва да прескачам първия семестър или е възможно с малко закъснение да бъдат подадени документите?
Мерси предварително!
bravo

Мнение от bravo »

ve4e i v bg ima stepen bakalavar v universitetite, ne e gimnazia.
ako idva6 kato emigrant, ne se vodi6 4ujdestranen student.
az tokoz moga da otgovoria na vaprosite ti.
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

И като пропуснеш една година - ми ще се запишеш на следващата! И ние така се помотахме около 15 месеца, преди да се класираме за есенния семестър, ама кво да се прави...Тъкмо ще имаш време за ориентация!
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Otgovorite na Bravo sa mnogo tochni.

Знам го от опит
Аватар
edelwais

Re: Въпрос за McGill University

Мнение от edelwais »

semeistvo L написа:Второ - пише че лично училището ми трябва да прати на университета официална преписка "TYPESCRIPT" с броя на часовете дето съм взел по всеки предмет.
предполагам, че имат предвид TRANSCRIPT, което ще рече "академична справка", или поне така се казваха преди време.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
Аватар
Hemoglobin
Любим форумец
Любим форумец
Обратна връзка:

Re: Въпрос за McGill University

Мнение от Hemoglobin »

"Здравейте, "

-Здрасти

"Да завършвам ли семестъра?"

- един семестър няма да ти донесе голяма полза, със сигурност не ще ти помогне що се отнася до приемането ти в дадена програма, ако си по нахален може да ти признаят някой изпит...но се съмнявам.

(една забележка, ти си сега на 18 години, току що си завършил гимназия и вероятно ще се опитат да те изработят да минеш първо през местните техникуми ("сиджепи" :):)).... ако решат да го сторят, а ми се струва, че е вероятно...я по-добре си изкарай семестъра, защото поне ще имаш повече основание да спориш с тях, че след няма смисъл да минаваш през това "чудо" на местната образователна система след като вече си приет в университет за бакалавър.)

"Първо - какво е това чудо BACCALAUREATE (имат го като изискване да съм го завършил)"

-Надявам се да се шегуваш. Все пак искаш да учиш в университет....
както и да е "Бакалавър", питай познатите ти студенти в България ще ти обяснат, не се изсиква човек от канада специално.
Между другото ти за каква степен искаш да учиш.....?

"Второ - пише че лично училището ми трябва да прати на университета официална преписка "TYPESCRIPT" с броя на часовете дето съм взел по всеки предмет. Нужно ли е това чуда като на самата диплома срещу всеки предмет до оценката са записани и броя взети часове?"

-От всички въпроси този е най-смислен и има значение в смисъл, че е хубаво да го оправиш докато си в България. Всички (:)) английски университети тукинка по принцип искат да получат дипломата ти на английски език, или поне превод на университетската ти дипломата (в общи линии, с имената на учените науки, оценкиете и хорариума), който превод ЗАБЕЛЕЖИ, да е направен от университета (желателно на университетска бланка), със съответните подписи и печат и ДА БЪДЕ ИЗПРАТЕН ОТ УНИВЕРСИТЕТА, няма да ти го приемат ако го занесеш сам.
(отговарям на следващият въпрос който може да изникне у теб..."ами ако занеса официален легализиран превод, заверен и в льо кубецк?".....
-По принцип не става! Възможно е да го признаят наместо гореспоменатия документ, но при условие, че запишеш някоя от неакадемичние програми, сертификати, дипломи и пр., ако искаш да учиш сериозно за академична степен, то тогава си уреждай нещата докато си там. не че няма невъзможни неща, с достатъчно убеждаване и скандали всичко се постига ала в началото нито ще знаеш на кой точно да вдигнеш скандал, нито как и най-много да си навредиш)

"Много ме притесни една дата от една таблица на въпросния сайт. А по точно - за чуждестранни студенти датата на подаване на документите е с краен срок 15 Януари за семестър с начало Септември. Аз каквото ще да става не мога да стигна до тогава. Това означава ли че ще трябва да прескачам първия семестър или е възможно с малко закъснение да бъдат подадени документите(ти за документите ли не може да дойдеш навреме да си ги пуснеш....ами пощи?!)?
Мерси предварително!"

-Виж си сртоковете внимателно и гледай да ги спазиш, документите може да си ги пратиш и преди да дойдеш. Има пощи, куриески усллуги и пр. Инак ако идваш след септември.... ще си кандидатсваш за следващия възможен семестър. Виз си програмата, дали се приема и зимния такъв или само през есенния семестър.
Ако няма прием за януари и искаш да учиш за бакалавър, забрави. Догодина- наесен с песен.
Ако пък в същия случай искаш да правиш магистратура или докторантура :) (което хептен няма да стане ако съм те разбрал правилно и няма да имаш никаква университетска степен от България), то тогава може да си уредиш по-късно започване, там нещата са по-гъвкави. Естествено ще опре до разговорите ти с прекия ти шеф и до това колко си окомуш да го убедиш, че си заслужава да си мръдне задника и да ти оптави нещата.
Юнак, виж си и статуса в канада! Бъди наясно дали си постоянно пребиваващ или със студентска виза, за да знаеш кои срокове да гледаш и не по-малко важно кои цени.

П.С. Вместо да питаш тук, един съвет от мен... Има електронна поща, пиши писма за информация, безплатно е. Също така вдигни и телефона и им се обади, няма по-добър начин от това да искаш информация лично... и ако не ти харесват отговорите виж питай дали тук има някой който знае как да заобиколи системата.

Хайде успех.
"Бързата кучка слепи ги ражда"
българска поговорка
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

Мерси много за отговорите!
И особено за обширния и паралелно с това, и съдържателен такъв на Хемоглобин!
Така...не съм със студентска виза, а имаме виза цялото семейство за постоянно пребиваване или там както се води. Това означава ли, че във въпросните сайтове като гледам за статуса ми не ми трябва информацията за студенти извън Канада, а трябва да гледам тая за тамошни такива(и въобще кво трябва да гледам защото положително няма такава графа за хора дето сега идват да живеят там но искат и да учат?)?
Попитах за "baccalaureate" защото те си имат и "bachelor" което независимо че значи ерген значи и бакалавър та затова ми стана чудно.
Сега...аз университетска диплома нямам и това ми е първия семестър като студент.Следователно защо университета ми да превежда и изпраща дипломата ми за завършено средно образование? Ако някаква институция въобще трябва да го прави това не би ли трябвало това да е училището дето ми я е издало?

"ти за документите ли не може да дойдеш навреме да си ги пуснеш....ами пощи?!"
Да си призная не се бях сетил въобще за този вариант. :)

Още не съм им писал на меили и тн защото първо нямах търпение да разбера отговорите на въпросите ми колко то се може по бързо( а не да чакам докато ми отговорят-макар че явно и това ще трябва да направя) и второ защото не ми трябва да ми декламират правилника си, а по скоро шансовете за заобиколки в него. :)
Ето за тук си говориме:
http://www.mcgill.ca/applying/undergrad2006-07/
сред всички тези изброени вариянти къде се намирам АЗ?
:)
Понеже не отваря страницата с изискванията(онези дето бях чел) за хора извън Северна Америка ето и линк:
http://www.mcgill.ca/applying/undergrad ... /overseas/
Последно промяна от semeistvo L на Чет Ное 10, 2005 10:26 am, променено общо 1 път.
Аватар
mitko pitko

Мнение от mitko pitko »

Изразявам малко съмнение относно БАКАЛУАРИАТ дипломата. Мисля че момчето правилно се е ориентирало. Изглежда това не е БАКАЛАВЪР, защото за прием споменават French Baccalaureate, International Baccalaureate Diploma и други. Но в този случай няма значение. Трябва диплома за завършено средно образование.
Пич, напомням само, че приемът е на състезателен принцип, така че всеки допълнителен предмет и по-висока оценка по предметите свързани със специалността за която кандидатстваш ти увеличава шансовете за прием.
Друго-не забравяй времето което ще загубиш за уреждане на ТОЙФЕЛ(или друг изпит). Може да почнеш от БГ. Ти сигурно си помислил за туй ама аз да кажа. Защото документите се разглеждат едва след като са получени абсолютно всички.
Аватар
mitko pitko

Мнение от mitko pitko »

Гледаш изискванията за Sitizens and Permanent Residents of Canada. В твоя случай.
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

Митко, точно за това става въпрос!
Радвам се че грешката не е само в моя монитор. :)
На тоя бакалауреат не му е чиста работата и май си е чист заместител на дипломата за средно в някои страни.
Иначе това за тойфела си много прав!
Там е другия проблем:
записах се ама малко късничко и даже се съмнявам че ще го изкарам за щото до 28 декември(дата на изпита) имам 2 месеца ама това е друга тема.
Проблема е че резултатите няма как да доидат до 15 януари и ако се налага да изпращам документи ще стане много лошо...
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

Митко моля те дай линк ако ти е възможно.
becks

Мнение от becks »

semeistvo L написа:Попитах за "baccalaureate" защото те си имат и "bachelor" което независимо че значи ерген значи и бакалавър та затова ми стана чудно.
international baccalaureate е степен в средното образование, която се дава от специализирани или ... незнам ... лицензирани средни училища. В БГ незнам да има такива училища, май само онова в Горна Баня за депутатските деца :) Та щом не знаеш какво е най-вероятно нямаш такава диплома. :)
semeistvo L

Мнение от semeistvo L »

Beks, мерси, подозирах го аз това ама не бях сигурен...
Изясни ми се значи още един въпрос :)
bravo

Мнение от bravo »

bac vav francia si e matura po na6enski, ide re4 na4i za diplomata ti ot gimnaziata. prevedena i legalizirana, tuk pak 6te mine6 prez zaklet prevoda4 da potvardi, 6tot bg i ca niamat takvaz spogodba, i si kandidatstva6 kat mesten.
razlikata m-du teb i kebekarite/kanadcite e , 4e ti niama6 pravo da glasuva6, taka e po zakon, ne gledai nikvi 4ujdi studenti, ni drugi gluposti.
becks

Мнение от becks »

semeistvo L написа:Beks, мерси, подозирах го аз това ама не бях сигурен...
Изясни ми се значи още един въпрос :)
Ами желая ти успех, виждам че си надъхан :)
Заключено