za TOEFL

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Tomi2005

za TOEFL

Мнение от Tomi2005 »

Като рових тези дни из сайтовете за новия TOEFL, никъде не намерих информация, че ще има вече и устна част. Къде е разяснено това

А вие от какви книги се готвехте за този изпит. Знам, че като си вземеш дата също ти изпращат материали, има и по нета неща, но мен ме интересува да ми препоръчате добри учебници и граматики, по които да почна да чета преди да си резервирам дата.

А колко време преди изпита е добре да си заемеш дата и какво ви е мнението за изпит он-лайн.
Äà íå òè ïóêà!
Angie

Мнение от Angie »

Моят постинг може би няма да ти е от голяма полза, понеже съм държала изпита преди 10г. Ползвах учебници на Heineman основният е една дебела синя тухла. Наскоро ми попадна диск с тестове и пак събрах почти максимума точки (без есе), т.е. нямаше особена разлика в това как е отрганизиран той. Отделно от учебници за изпита, които те подготвят за това какво да очакваш ти трябва и добра общоезикова подготовка. Успех :)
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Az dyrjah izpita skoro(Avgust). Zavisi v koi geografski raion si - na niakoi mesta veche e vleznal iBT, koito ima speaking, na drugi ne e oshte. Ne sym zapoznat s novia format, no za staria(CBT) se gotveh ot niakolko mesta: foruma testmagic: www.testmagic.com mnogo polezno, osnovno ot tam namerih materiali i otgovori na vyprosite si, horata mi proveriha i bezplatno niakolko eseta i mi dadoha nasoki za po-natatyshna podgotovka. Izteglih si piracki kopia na niakolko CD-ta s testove za podgotovka: Longman TOEFL, Cambridge TOEFL, Kaplan TOEFL, Barron's TOEFL i niakakvi drugi programki samo za gramatika(s okolo 60 testa po 30 vyprosa samo structure) i oshte niakakvi testove za reading. Predvaritelno si izteglih i programkata koiato prashtat pri zapisvane ot ETS, tia e s dva complete tests s mnogo losho kachestvo, koito spored vsichki poznati sa na nivoto na iztinskia izpit no spored men sa mnogo po-lesni. Osven tova preminah i edin hartien uchebnik Longman Paper Based TOEFL(takyv imah). Preminah i edin kurs vyv fondacia Kiril i Metodii v Sofia, no tam obshto vzeto predadoha v sistematiziran vid strategiite ot uchebnicite i pravehme testove. Moje i bez kursa da minesh ako si seriozna i rabotish vkyshti s postoianstvo i ambicia.
Za Reading se podgotvih kato chetiah knigi i spisania i ucheh dumi(samoche az po princip si cheta dosta angliiski on-line novinarski i drugi saitove i mnogo tehnicheska dokumentacia taka che reading-a mi beshe nai-lesen), za Listening slushah radio(BBC, samo tova se hvashta v Sofia), gledah televizia(CNN) i mojebi nai-vajnoto: prekarah edin mesec v US universitet. Za Structure osnovno mi pomognaha testovete i strategiite. Za Writing pyrvo chetiah eseta i ucheh izrazi i strategii(oshte v nachaloto na podgotovkata si), a sled tova napisah niakolko eseta(okolo 12 - 15 obshto) koito mi biaha provereni ot TestMagic i na kursa vyv fondaciata, sled tova pregledah vsichki temi(dadoha mi gi ot fondaciata, no gi ima i na saita) prez poslednite dva dni predi izpita no mi se padna tema, za koiato nishto ne pomneh. Rezultat: 280CBT i 5 na Essay, pri polojenie che ne mi e mnogo dobyr angliiskia i go ucha aktivno ot edna godina tova si e dobro postijenie.
Pozdravi i ti pojelavam uspeh,
s jelanie, trud i postoianstvo stavat rabotite.
Tomi2005

Мнение от Tomi2005 »

webmastera, не разбрах какви са тези стратегии, дето са ти преподавали на този курс. И хартиеният учебник от къде го намери. Аз ще потърся в тукашните библиотеки - по канадско- също, не може да нямат нещо по въпроса. Ако имам въпроси по програмките с тестове, може ли да ти драсна едно ЛЛ. Извини ме за личния въпрос, но преди година си почнал от нулата и си го изкарал, или още преди това си имал напреднало ниво. Поздрави и много благодаря за инфото!!
Äà íå òè ïóêà!
Аватар
webmastera
Обратна връзка:

Мнение от webmastera »

Predi tova nivoto mi beshe nisko, znaeh osnovno tehnicheski termini. Syshtevremenno hodeh i na kurs za Cambridge First Certificate, koito syshto vzeh s A. No dvata izpita sa mnogo razlichni, edinstveno polezno beshe che si povishih nivoto na ezika, inache kato podgotovka za TOEFL ne moga da kaja che mi e pomognal tozi kurs.
Strategiite na kursa za TOEFL biaha osnovno za Structure chastta, poneje vyprosite sa ednotipni i te uchat kak da razsyjdavash kyde e greshkata i da ia otkrivash byrzo, dori da ne znaesh dobre gramatika. Syshto i za chetene, kak da chetesh po-byrzo i na kakvo da obryshtash vnimanie. I za slushane: koga da si nai-koncentriran. No vsichki tezi raboti gi pisheshe i v knijkata na Longman samoche na mnoooogo stranici, koito az biah izchel predi kursa i mi beshe malko skuchno, samo za zatvyrdiavane beshe polezno. A za programkite: vyv foruma na testmagic shte namerish link-ove, az ot BG ne moga celi iso-ta da ti pratia, no inache pitai, niakoi programi koito ne sa na cial disk moga da ti pratia. Samoche VIJ DALI V CANADA NIAMA DA TI SE NALOJI DA DYRJISH iBT ZASHTOTO SIGURNO E MALKO PO-RAZLICHEN!!!
Pitai, shte se radvam ako moga da pomogna.
nobleman

Мнение от nobleman »

Чудесно си го написал webmastera!
За съжаление още няма никакви новини дали ще има Спийкинг и това неясно положение в момента не е благоприятно за тези, които ще се явяват през 2006година.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Edno vreme imashe biblioteki kam British kounsil, kedeto mojeshe da se vzemat uchebnitsi i (togava) kaseti za v kashti. Bibliotekata imashe i filial v edno uchilishte malko nad Gornobanski pat (po 5ta), kadeto beshe dosta po-lesno da se vredi chovek ot kolkoto v tsentralata...
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Az minah TOEFL s moliv i hartiya prez May 2002 vav Varna. :lol: Gotvih se s uchebnka na Barron's. V Otvoreno obshtestvo i v amerikanskata biblioteka vav Varna imaha uchebnici za podgotovka za TOEFL, SAT i t.n. Ne sam hodil na nikakvi kursove. Sistemata mi beshe slednata. Prochetoh cyalata gramatichna chast i posle napravih samo gramatikata na edin test. vidyah si greshkite i se vrnah na glavite, koito obyasnyavat pravilata, za da ne dopuskam takiva greshki. Tova go pravih tri dni, dokato spryah izobshto da pravya greshki na gramatika. Posle se zaeh s cheteneto, posle napisah dve-tri eseta i slushaneto taka i ne go uprajnih. Sled deset dni podgotovka se yavih na izpita. Na gramatikata nyamah greshki, na cheteneto imah 4 greshki mislya, na slushaneto obache se byah olyal :oops: , no v krayna smetka izkarah 610 tochki. :lol:

Moyat savet e da se gotvish po individualen plan, kakto na tebe ti e got i da nablegnesh vrhu neshtata, koito te zatrudnyavat. Kolko vreme shte se gotvish zavisi ot tova na kakvo nivo ti e ezikat. Az se gotvih 3-4 dni po 8-10 chasa na den i posle oshte 5-6 dni po 2-3 chasa na den, no tova e ne zashtoto sam bezotgovoren, a shtoto az chetyah umishleno samo knigi na angliyski ot 10 klas i imah dobra osnova po gramatika sashto.

Webmastera ti e dal mnogo gotini saveti, prouchi prvo na kakv tochno test shte se yavyavash i togava shte mojesh da otreagirash po-lesno s podgotovkata.

Good luck! :P
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
anni

Мнение от anni »

Не знам дали ще съм полезна,но ще го споделя,дано да има смисъл. В новия брой на PCWORLD т.е. в диска има примерен тест на TOEFL,като в следващите броеве ще излизат още 4 примерни теста.
Аватар
Stef

Ielts

Мнение от Stef »

Ако ти трчбва за емиграци вече искат IELTS.
Успех
Go big or go home.
nobleman

Мнение от nobleman »

Да направя едно съобщение.
На 27.10.2005г. в ПМГ- Бургас от 13часа ще се проведе среща и ще се разясняват новите изисквания за изпита ТОЙФЕЛ.
Предполагам, че и по другите градове ще се организират такива подобни.
За сега едно е ясно, че новия тест ще бъде от м.Март следващата година. За Януари ще важат старите правила.
Заключено