Подаване на документите извън България

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Подаване на документите извън България

Мнение от Kirilius »

Официалната информация е, че българите подават документи за permanent residence в Букурещ.
Според някои слухове можело и другаде.

Има ли някой, който да си е подал документите НЕ в Букурещ и при какви условия е възможно това?
Има ли някакъв шанс за подаване на документи на място в Канада?
Вярно ли е, че за да си подам документите в Бъфало, трябва да съм живял поне 1 година в Канада?

Работата е там, че сега съм в Канада с work permit и искам да кандидатствам за permanent residence. По непотвърдена неофициална информация, ако си подам документите в Букурещ, процедурата ще отнеме много по-малко време от обещаните ( :evil: :evil: :evil: ) 5 години, защото вече съм минал интервю, пратил съм повечето документи при предното кандидатстване и т.н. Само дето това не е сигурно!!!???

Какво бихте ме посъветвали?
Аватар
Koko

Re: Подаване на документите извън България

Мнение от Koko »

Отговора на някои от тези въпроси се намира в този раздел на официалния сайт:

http://www.cic.gc.ca/english/offices/apply-where.html

В момента действащото правило е следното:

Applicants for Permanent Residence
You must apply in your country of residence, your country of nationality or the country where you have been legally admitted for at least one year.

Което означава че ако си бил в Канада легално една година, то тогава трябва да подадеш документи си в офиса в Бъфало (който отговаря за хората пребиваващи легално в Канада, без да имат PR статут). Ако обаче не си направил една година, май остава варианта с Букурещ. Вариант “На място в Канада” за съжаление не съществува – няма офис който да обработва документи за имиграция на територията на самата Канада, с това се занимава офиса в Бъфало.

Мисля че за човек с work permit сроковете за обработка и в Букурещ са доста по-кратки, но за това е по-добре да питаш Баба Пена - тя има практичен опит от такова кандидатстване.
BabaPena

Мнение от BabaPena »

Kоко е prav za optsiite za mestopodavane, s utochnenieto che (dokolkoto znam) sled edna godina v Ca mojesh da izbirash kade da podavash (ne te zadaljavat da podadesh v Bafalo).

Az lichno minah prez Bukuresht za 11m.

Sas zdrave.
Аватар
Kirilius
Обратна връзка:

Мнение от Kirilius »

Благодаря!
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Пример от Бъфало за да имаш едно на ум :)
От подаване на документите до медицинските - 10 месеца. След това започва един security check (на кого ще го направят май е въпрос на късмет) и от тогава година и половина ни вопъл ни стон.
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
galanikol

Мнение от galanikol »

Аз бях от 2 месеца в Америка и подадох документите в Бъфало, така че ти мисля изобщо няма да имаш проблеми. Ако не смяташ да се прибираш скоро в България, НЯМА НИКАКЪВ смисъл да се набутваш в процедурата през Букурещ! Просто CIC позволяват да си кандидатстваш през най-близкия им офис някъде по света където се намираш в момента, а не задължително през този до родината си!
Така че действай. Познавам и много други хора, които са го правили по този начин - т.е. през Германия, Америка, Австрия.
moni

Мнение от moni »

Shtom si v Canada za pove4e ot edna godina, mojesh da podadesh v Buffalo, no nedei da raz4itash na barz processing. Ofitzialnite processing times sa kam momenta 34 mesetsa. Imai predvid, 4e osven ako obrazovanieto ti i trudoviat ti staj ne sa iztzialo to Canada, shte si izvikan na itervu za assessment na foreign educational credentials i work experience, tova e nedotataka na podavaneto v Buffalo. Visa officers v US niamat nujnia expertise da ti otzeniat applicationa, ako v nego ima BG obrazovanie i trudov staj.

Ima i oshte edin faktor- ogromniat backlog v Buffalo po otnoshenie na previously frozen pre-2002 cases, eto pogledni na tozi site http://britishexpats.com/forum/showthread.php?t=332163. Taka 4e, ne se doveriavai na pisanoto, 4e za 10 mesetza ot podavane do medicals...., moje i da e taka, ako si US ili Canadian educated i work experince ti e ottam.

Ina4e security check se pravi na vsi4ki, ne samo na tezi v US. Izvarshva se ot CSIS, toest ot canadian government za absolutno vsi4ki applicants.
Аватар
rocco

Мнение от rocco »

Moje navsiakude da napravish application- ne e reglamentirano sus zakon. Az naprimer si biah v BG no si pusnah documentite v Cairo, Egypt. Sled edna godina se premestih v UAR i suotvetno i documentite premestih v Pretoria. Zasega po federalnata prozedura nai-burzo stava v London, Paris ili Kingston, Jamaika.No vsichko e otnositelno, taka, che kudeto ti e udobno tam si gi podai- nikoi niama da te pita "zasto tuka, a ne edi-kude si.."
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Mi, shtom si v Canada s work permit, estestveno, che moje da podadesh docs v Buffalo. Az podadoh za certificate of celection of Quebec v New York i posle si poluchih visata ot Buffalo i byah sashto kato tebe s work permit. No, drifter e prava, che kolko vreme shte otneme v Buffalo si e kasmet. Az poznavam ruskinya, koyato podala kato studentka v Ottawa v Buffalo po federalnata programa i samo sled godina i 3 meseca e stanala PR. Good luck i na tebe!
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

rocco написа:Moje navsiakude da napravish application- ne e reglamentirano sus zakon. Az naprimer si biah v BG no si pusnah documentite v Cairo, Egypt...
Коя година го направи това? Навремето можеше да подаваш където си искаш, но от 2002 г., когато влезе в сила новия имиграционен закон, правилото което Коко е цитирал по-горе се спазава доста стриктно.
Obey gravity ... It's the law!
Заключено