въпрос

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Аватар
perah

въпрос

Мнение от perah »

Здравейте! :D

Събирам лека-полека всички документи за което доста ме улесни форумът просто не знам от къде щях да получа всичката тази информация.
Отказах се да плащам на фирма да ме представлява и сами с годеникът ми си приготвяме всичко тъй като владем английски, и честно казано не се доверявам на посредници.
Ще пращаме документите за Федерална Канада.

Имам въпрос относно дипломите.

Благодарение на информацията тук разбрах че нямат нужда от легализация за която преводаческите фирми ми искаха сума ти и пари, така че си ги спестих thank you :wink:

В сайта пише че трябва да представя :
transcrips:orиginal transcripts of all degrees must be submitted in inuversity-sealed envelopes

Това го разбирам като един вид академична справка нали?Мислите ли че трябва да я представя при положение че имам приложение към дипломата от Икономически Университет в което са изброени всички предмети с хорариум и тн и това ще го нося на заклет преводач и нотариус.

Освен това колко от Вас пращали нещо в запечатан плик от университета?Аз като им споменах такова нещо те започнаха да ме гледат умно... :roll:

Ще се радвам да науча как Вие сте постъпили в такава ситуация.
Angie

Мнение от Angie »

Здравей :) Какво направих аз: платих за издаване на акад. справка в университета; отделно си купих бял плик, oтпечатах на лицето му "original university transcript + името си на англ. ез." и като отидох да получа справката и я разгледах, помолих секретарката да я сложи в плика, да го запчетата и да удари печат на университета върху запечаното. После го приложих към другите изпращани от мен документи. Досега не са коментирали и не са ми искали друго от Букурещ. УСПЕХ :)
Angie

Мнение от Angie »

А да, по въпроса дали трябва да се изпраща справка ако имаш приложение към дипломата, не знам, аз изпратих, може би понеже дипломата която аз изпращам е копие (макар и нотар. заверено), а справката си е един вид оригинал, те така се застраховат като знаят за фалшификатите у нас, или може би просто не познават формата на нашите дипломи ...
Аватар
perah

Мнение от perah »

Мерси Angie!

Обаче те ми казаха че могат да ми издадат официален документ само на БГ език и като ми го запечатат на момента как да го преведа?
Значи трябва да я взема тази справка, да я преведа и после да им я нося и те да я запечатат просто си представям какво обяснение ще падне, ама защо и как ... :)

Ти по Федералната програма ли си?

Ако да ,кажи ми моля те до къде сте стигнали и колко Ви отне процедурата.
Angie

Мнение от Angie »

Здравей :) То е ясно че оригиналния транскрипт ще е на бълг. език и аз също се чудех за какво им е в този вид, но го пратих точно така както ми го издадоха в плик с печат на университета. Отделно си изпратих преведено нотар. заверено копие на дипломата с приложенията. Като искат да сравняват с превода оттам...
Аз съм от втората половина на 2002г. и досега имам само едно писмо, мисля беше от април 2003, в което ми казват търпеливо да изчакам 24 месеца. Тези месеци минаха, а още ни вест ни кост. Сигурно знаеш от други съфорумци, че има раздвижване вече и по случаи от 2002 г., но досега при мен няма нищо :( Както и да е живота си тече и някой ден живот и здраве и ние ще сме там, а засега нека се радваме на това, което имаме, защото то най-много ще ни липсва - роднини и приятели. Така че аз не бързам кой знае колко. Успех на теб :)
Аватар
perah

Мнение от perah »

Благодаря ти Angie!

Много по-спокойна се чувствам сега.

Успех и на теб
Аватар
estoyanova
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Здравей!Аз си извадих академична справка която преведох и заверих и точно в този вид я изпратих без никакви запечатани пликове около нея.Просто снимаш оригиналният превод и пращаш смело.Иначе явихте ли се на ИЕЛТС който е задължителен и кога мисилте да го направите ако не сте се явили.Лично аз ви съветвам да изчакате 2 години/защото процедурата като цяло е около 3 години и половина/ и тогава да се яви основният кандидат/защото пък ИЕЛТС е с 2 години/Ако има още въпроси смело питайте!
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
Аватар
perah

Мнение от perah »

estoyanova написа:Здравей!Аз си извадих академична справка която преведох и заверих и точно в този вид я изпратих без никакви запечатани пликове около нея.Просто снимаш оригиналният превод и пращаш смело.Иначе явихте ли се на ИЕЛТС който е задължителен и кога мисилте да го направите ако не сте се явили.Лично аз ви съветвам да изчакате 2 години/защото процедурата като цяло е около 3 години и половина/ и тогава да се яви основният кандидат/защото пък ИЕЛТС е с 2 години/Ако има още въпроси смело питайте!
благодаря ти !

аз отначало си мислех да мина метър с този изпит защото в сайта на имиграционните пише че ако можеш да дадеш доказателства че си използвал езика в работа може да не полагаш IELTS а ние двамата сме работили няколко години на американски пасажер и затова си мисля да пратя документите така и после ако не стане да се явя на изпит ...

а от друго страна те изобщо разглеждат ли ти документите без да имаш IETLS? няма ли да ми пишат веднага че трябва да предтавя този сертификат?

ти кога започна процедурата и до къде си стигнала?
Angie

Мнение от Angie »

И аз съм от опитващите се да минат "метър", ако стане ще докладвам :) Между другото ако някой друг е минал без IELTS моля да сподели :D
Аватар
miro_m
Обратна връзка:

Мнение от miro_m »

Zashto si gubite vremeto sas federalnata programa,s tazi po Quebec shte ste tuka za 1 god.,frenskiat ne e problem za okolo 4-5 mes da go usvoite na nivo intervu.Federalnata shte vi otneme pone 4-5god.-zaslugava li si da chakate tolkova? :wink:
DANNY

Мнение от DANNY »

miro_m написа:Zashto si gubite vremeto sas federalnata programa,s tazi po Quebec shte ste tuka za 1 god.,frenskiat ne e problem za okolo 4-5 mes da go usvoite na nivo intervu.Federalnata shte vi otneme pone 4-5god.-zaslugava li si da chakate tolkova? :wink:
Омръзна ми да чета подобни мнения, затова и го правя отвреме-навреме... но заради такива, дето минават оттук, за да отидат там, аз и други като мен, които преценяват, че с нивото за интервюто не биха могли да си намерят работа и не са навити да доучват френски на място и да бъдат на социални докато го учат, чакаме толкова... Може би федералната не би била толкова дълга като време, ако ги нямаше квебекарите, които така и не стигат до Квебек, а? Просто си питам... може и да не съм права.
А що се отнася до това дали си заслужава... строго индивидуално е, току-виж се оказало, всяко зло за добро :-)
Аватар
bare feet

Re: въпрос

Мнение от bare feet »

Да, на мен са ми искали ъщото нещо, но за кандидастване в университет тук.

Това което искат е ОРИГИНАЛНИ дипломи с изборени предмети и хорариум, преведни директно в университета, който си завършила и ЗАПЕЧАТАНИ ОТ УНИВЕРСИТЕТА в плик, с печат на запечатаното.Не става да ги превеждаш и да ги запечатваш ти.

Изрчно казват, че има разлика между "автентични" и "официални" дипломи и транскрипти и те си скат официални, което се тълкува като издадени и запечатани директно от университета.

СУ извършв атази услуга срешу някакви пари..май беше 20 лева на диплома.Съветвам те да си вземеш повече от едно такива копия в запечатани пликове в случай,че решиш да кандидастваш тук, защото ще ти е много трудно от тук да ги поръчаш.

успех :wink:
Аватар
perah

Мнение от perah »

благодаря на всички!

поздрави от Варна
Аватар
estoyanova
Обратна връзка:

Мнение от estoyanova »

Ами не съм наясно с вузовете но от моят например ми казаха,че за първи път чуват за запечатани пликове и т.н. и аз я изпратих академичната справка в този и вид но с превод от много добра фирма и заверена.Самата фирма/която работи изцяло с документи за Канада Хиспаника се казва/ме уведоми,че всичките им потенциални клиенти изпращат в този вид академичните справки.Засега проблем не съм имала от Букурещ,но ако има такъв ще направя каквото е необходимо.Колкото до ИЕЛТС прецени сама,но аз имам точки от ТОЕФЛ и при един е-мейл до Букурещ с конкретен въпрос дали да се явявам на изпита ме уведомиха да се явя,защото ми изтича неговата давност.Изчакайте най-добре.При всички случаи ще ви уведомят,но е задължителен.Разбрах за случаи на кандидати извикани на интервю сега през юни месец в Букурещ и когато са се явили са им казали,че първо трябва да се явят на ИЕЛТС и после ще им изпратят медицински.Та представете си горките хорица да бият път до румънско и сле 4 години чакане да ги върнат за да се явят на изпита.Да не говорим,че самото явяване ви е гаранция за по-бързият изход от кошмарното чакане някъде около 3,5 години ако всичко ви е ОК /без интервю/
КОЛКОТО ПОВЕЧЕ-ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ
Аватар
shantros

Мнение от shantros »

estoyanova написа:.Да не говорим,че самото явяване ви е гаранция за по-бързият изход от кошмарното чакане някъде около 3,5 години ако всичко ви е ОК /без интервю/
Ние представихме TOEFL и диплома и от френски университет и френска гимназия в България, а процедурата ни продължи "само" 34 месеца. На интервю не сме викани.
Заключено