За някои митове относно квалифицираната работа.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
Заключено
huba

Мнение от huba »

VanBC написа:
Хуба и Батето, бихте ли ме светнали каква точно му е користната изгода на MrGeek, че нещо ми се губи ... :roll: ?!?

:beer: :beer:
VanBC, oshte v parvia si posting, sam kazala zashto smiatam che e manipulacia.A kakvi sa mu celite....ami toi si znae nai-dobre.Po-dobre da ne kazvam kakvo mislia za celite mu, zashtoto moje i da se obidi poveche.Nai-lesno ce razbivat mitove chrez sazdavaneto na novi takiva. :shock: :shock: :shock:
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
huba

Re: митовете

Мнение от huba »

sasho71 написа:
toncho написа:... жена ми стана счетоводител без да има грам стаж и образование за това. всичко стана по прословутия канадски модел - започна да реди едни папки, после я преместиха в друг отдел, видяха че бачка и после и попитаха дали иска да се пробва account receivable макар че според тях щяло дай е трудно без образование...
а първото ми тукашно гадже беше чистачка в CIBC, ама след туй я харесаха и застана на гише да обслужва клиенти, след година вече е мениджър на банковия клон. а има диплома от УПК за фризьор :rotfl:
туй е то , страната на неограничените възможности :wink:
I аз така, пoznavam edin deto zapochna kato obsht rabotnik v edna laboratoria za 7.50$.Posle go haresali, i go nauchili na rutiinite proceduri, ta sega se vodi technicien de laboratoire.Inache e ikonomist po obrazovanie ot negovata si durjava.V sahtoto vreme masa himici pukat bezresultatno rezumeta na malkoto obiavi koito izlizat . :shock:
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

huba написа:VanBC, oshte v parvia si posting, sam kazala zashto smiatam che e manipulacia....Nai-lesno ce razbivat mitove chrez sazdavaneto na novi takiva. :shock: :shock: :shock:
в първият си постинг [b]huba[/b] написа:Moje bi za da izbegnem manipulaciata triabvashe da napishesh "Za niakoi mitove za rabotata v IT", zashtoto kvalificiranata rabota nito zapochva nito zavarshva s IT...
Хуба, квалифицираната работа също така не започва и не свършва с докторите и медицинските сестри :idea:!

И не разбрах кои точно са новите митове? Че не е невъзможно да се намери квалифицирана работа ли? Или, че има професии за които българското образование се признава? Или, че е възможно да се намери добра работа без канадски стаж? ... Защо трябва нещата да се разглеждат само в черно или бяло? Това, че е много трудно да се започне квалифицирана работа, не означва че е невъзможно! Това, че има професии за които българското образование не се признава, не означава че българското образование по принцип не се признава! Това, че за някои професии се държи да имаш канадски стаж, не означава, че със всички професии е така! Истината винаги е някъде по средата и не мисля, че когато някой прояви оптимизъм трябва да му се опонира с краен песимизъм!!
А да се отправят обвинения за манипулации, користни подбуди и едва ли не световни конспирации е просто смешно :) !
:beer: :beer:

П.П. Между другото, сред българите имигранти в Канада има много повече хора от IT бранша, отколкото доктори и медицински сестри :wink: !
Obey gravity ... It's the law!
bateto

Мнение от bateto »

1.Мит номер едно.Канадците не признават български експириънс. ...
На всички тези интервюта нито за секунди никой не се опита да оспорва експириънса ми,дори напротив-косвенно си личеше ,че са особенно впечатлени.Значи няма значение от къде ти е експириънса,а какъв точно е той.
......
3.Мит номер три.Не се признава образованието. ....
Естественно за някои професии не е така по обективни причини/доктори и сестри например/,но да се говори ,че по принцип се отричат българските дипломи просто не е вярно.

Това е извадка от мнението ,която ме накара да го нарека манипулация.За мен няма и един процент истина .
Ако беше казано,че случаят касае изключение ,а не е правило или принцип както се изрази автора ,щях да го приема за 100% вярно.
Това е,пишете по отгоорно и ги оставете тия доктори и медсестри,то само те да бяха.Бях поставил питане дали някой е чувал за признат летец,морски капитан ,икономист ,юрист,електротехник,да не изреждам останалите професии,ще минат сто,но никой не отговори.
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Абсолютно с никой нямам намерение да споря само това ще кажа, че ако успееш да ги убедиш, че това, което си работил преди това, и че си кадърен, и че искаш да бачкаш и че искаш твоите си пари, така можеш да успееш.
За тях е важно да ги убедиш наистина, че си нещо, а не че си някой и тъпанар имигтрант, доводошъл.
За тях не е това важното, не е важно, че сте бил някой преди, те искат да видят кой сте, защото параза е голям тук, и затова е трудно.
ВСички много добре знаят как се чака за работно място, така, че.
Това не ви е нашата БЪлгария, дето никои неиска да работи, тук кандидатите са много, и въпроса дали, ще ви изберат измежду многото е много важен.
Така, че българи, не се мислете за най-кадърните, има много, които чакат за работа, освен вас. Друг е въпроса, дали ще бъдете избран за съответната работа.
Наплива е огромен!
И ако си мислите, че българите са между предпочитаните имигранти, лъгжите се, канадците търдятт всякакви кадърни хора, това, че вие не се израбани измежду търдещите работа е друг въпрос.
Канада е огромна държава, така че е безмислено да се правят сравнения, и да се говори, че тук няма работа, хора, първо проучете проучете параза на труда и тогава идвайте!
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

bateto написа:... Това е извадка от мнението, която ме накара да го нарека манипулация ...
Бате, а извадката от Българския Тълковен Речник прочете ли я? Схващаш ли смисъла на думата "манипулация" или просто (подобно на българските журналисти и политици) обичаш да използуваш "красиви и сложни" думички ?? :briah:
tochica

Мнение от tochica »

когато се говори за възможности , Канада наистина има голям пазар на работна ръка - има една мисъл , която харесвам :

opportunity is when luck meets preparation .

демек - и да има възможности , ако нямаш малко късмет и да си написал 5 листа голям формат домашно , трудно стават нещата .

иначе е хубаво да се четат мотивиращи истории , и аз се радвам на Мр Гийк , но и в останалите мнения има голяма доза истина - квалифицираната работа е достижима в началото за малък процент от имигрантите .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Въпрос на шанс и съкмет! Съгласете се , че не сме само ние българите тъвсещи работа, а това, че Канада приема имигранти, с такива изискващи специалности е друг въпрос.
Аз също зададох няколко въпроса на обучаващите имигранти тази пролет в Кофи, и те ми отговориха, че в момента се било работело по този въпрос, за примането на имигранти с търсените професий.
Аз задавох въпроса, защо се приемат имигранти от България и Румънния с големи критерий, за френскоговорящата част, а за останалите националности не е така, само за нас. И ми беше отговорено, че за сега е така, не се знае до кога.
Което означава, че от България и от Румъния се искат специалисти, ат от другите държави не, приемат се всякакви боклуци, и като се дойде намясто, ни изравняват с всякаквите боклуци тук от цял свят.
И така, искам само да кажа, на новопристигащите да не се шашкат от атмосферата, когато пристигнат във френскоговоряща Канада.
Всички новодошли, се изравняване първо със всички останали нации боклуци, коит идват тука, и след това, които има нервите и времето, да се доказва като специалист, да се доказва като такъв. Като се дойде намясто се почва отначало.
Затова, аз отдавна казвах, събирайте сили, че като дойдете тука, ще почнете новият си живот.
На който не му харесва, да не идва още отначалото, няма смисъл, само да прави разходи.
Имиграцията не е за всеки!
Tutankamon

Мнение от Tutankamon »

Аз лично успях да победя това положение, за надживея интегриращия процес, и сега съм добре! Така, че пожелавам на всички новопристиграви спокойствие и сили, да успеят да преживият времето на адаптация в Северна Америка, защото наистина не е лесно!
Успех на всички новодошли!
Аватар
anxeli

Мнение от anxeli »

Hadda update !
Брей, колко сте изписали докато аз се скъсвам от бачкане цял ден, за вас квалифицирана работа няма ли ? :twisted: :lol: (шегичка).
Наблюдавам че се разпространява поредния номер мит и легенда, че намерилия квалифицирана работа е "успял". Това е като приказката за принцесата и принца дето свършва до сватбата. Ако нямаш собствен бизнес и то добър, а работиш на чек, винаги си експлоатиран жестоко. Голям успех е наистина да си напишеш резюме, което да ти гарантира интервю и интервюиращия да вземе да те хареса. То и да минеш процедурата за Канада е успех. Проблема е, че 25-30 и нагоре долара никой не дава за виолетовите ти очи, обикновено правиш за компанията 5 пъти повече, отколкото ти дават. А проблемсолвинг, пийпъл скилс и мултитаскинг престават да са просто думички от резюмето и заемат голяма част от скапания тежък ден. След това ревеню Канада прибира 1/4 от чека ти и иска още за Коледа :twisted: . Накрая се оказва че с твоите пари можеш да си купиш кошарка с една стая повече от на Пешо, който взима само 15 долара :roll: . Което не е кой знае какво удовлетворение, ако като се прибереш заспиваш от умора на дивана, без да можеш да си гледаш пейпървю мувитата, дето си ги платил.
За капак никога не е сигурно колко ще останеш на тази работа, каквито и дипломи да имаш, ако не се справяш както трябва колко му е да спретнат още едно интрвю след 6 месеца, особено ако се явяват по 800 кандидата ...
Така че нищо не е като в приказките, нито признатата диплома е гаранция за успех, нито успеха е точно къща, кола от 50 000 :shock: или тегели до Куба. За щастие мечтите на всички са доста различни и не се вместват в клишета, както надявам се и представата за успех.
Та, успех на всички :D !
Циганите - на Сатурн !
Аватар
some

Мнение от some »

Bateto e prav, istinata e che "no one gives a s...t" za bulgarskata ti diploma.
Bulgarskia experience ima sashtata stojnost.

Moze bi pri IT tova che se raboti masovo za chuzdestranni firmi dori i v BG e ot znachenie, izvan IT obache she te gledat pod lupa. 8)
Osobeno ako nemash tukashen experience.
:shock: S McGeek she se saglasa che probivnia chovek, podhodiashto profesionalno podplaten, ima golemi shansove za uspeh, neka obache da ne sazdavame iluziata che tova e masovo iavlenie. :wink:
bateto

Мнение от bateto »

Anxeli,подкрепям ти напълно горното мнение и най вече -Ако нямаш собствен бизнес и то добър ,а работиш на чек ,винаги си експлоатиран жестоко.
Подкрепям и останалата част от мнението ти.Аз работя средно за 25-30 на час,по някой път стигам до 40 ,но не ми стигат и не съм доволен и не се чувствам успял или подобен род глупости,като купя по голям камион след време ще работя за 50-60 ,но и тогава няма да съм доволен и успял .Ще бъда успял по моя си критерий ,когато правя тези 50-60 д. на час ,но не когато аз работя за тях ,а някой работи за мен за да ми ги изкара докато аз си въртя синджирчето,както обичам да се изразявам,пък нека да съм лузър и прост шофьор в очите на квалифицираните.
Лошото е ,че докато си стигна целта ,ще трябва известно време да опъвам каиша ,но мисълта ,че по добре няколко години отколкото цял живот ме крепи по пътя.
potrebitel
Обратна връзка:

Мнение от potrebitel »

ostavi go Bate...tozi.....toy...ili tozi sigyrno e pisatel na fantastika...a tia tuka ne se kupuva....az sam po obrazovanie upravitel na hotel-restorant no tuka sabiram BOKLUK!!! no zaradi tova veche vzemam chisto5000 na mesec. no tova e nishto tuka ....znaja ne edin a 5 ezika vkl.english...polish...bla..bla...bla. no taka i rabota po specialnost sled 10 god rab vav bg ne namerih......omrazna mi od pisachi kato.....
kakвото потърсило,такова намерило
ULIA

Мнение от ULIA »

Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

miteto написа:
sasho71 написа: 3. Програмист-владееш някакви там как се казваха Оракли със сертификатите им от Микрософт.
Саше, Майкрософт и Оракъл са две различни фирми с различни сертификати и ако ставаше работна виза само със сертификати, ITCE (изпитния център в София) да са станали милионери, а сичкото българско програмис да е у Силиконовата долина :D

П.С. Твойте хора със сертификатите са си намерили работата оттук, нали, а не от България ?
ami да не ми се смееш ама аз сега за пръв път разбирам че Оракъл е фирма, мислех си че е някакъв програмен език :oops:
иначе моите познати тука си намериха работата естествено, не от БГ. Въпроса беше че и тримата владеят туй чудо наречено Оракъл и намирането на работа за тях се оказа бая лесно и доста доходно.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Заключено