Koi sa nai tarsenite profesii v Quebec?
-
- Обратна връзка:
Ombudsman,
tova ,koeto pishesh e mnogo logichno...
Znachi, vsichko zavisi ot tova dali shte ti priznajat diplomata,za da zapishesh ili ne tezi kursove.Zashtoto ako ne ti priznajat diplomata tova shte oznachava ,che njamash universitetsko obrazovanie i kandidatstvash s diplomata za sredno.I v tozi sluchai shte zavisish ot drugia faktor ,koito misla che Joy spomena - te da reshat che ti ne mozesh da si namerish rabota s kvalifikaciata ,kojato imash i da te pratjat na tezi kursove( ako iskat napravlenie ot CLE).
Prvilno li sam te razbrala?
Ako e taka tova e mnogo podobno na sistemata,kojato imahme kam burotona po truda v BG i chovek ne moze da razchita na neja.
Diplomata ot koleza pak li se schita za obrazovanie,na koeto te gledat kato po visoko ot neobhodimoto za da se zapishat tezi kursove?
Predpolagam che e individualno i kakto navsjakade e pochti nevazmozno da se dokaze che za da si "obshtestveno polezen" trjabva da se kvalificirash pochti na darzavna smetka...
tova ,koeto pishesh e mnogo logichno...
Znachi, vsichko zavisi ot tova dali shte ti priznajat diplomata,za da zapishesh ili ne tezi kursove.Zashtoto ako ne ti priznajat diplomata tova shte oznachava ,che njamash universitetsko obrazovanie i kandidatstvash s diplomata za sredno.I v tozi sluchai shte zavisish ot drugia faktor ,koito misla che Joy spomena - te da reshat che ti ne mozesh da si namerish rabota s kvalifikaciata ,kojato imash i da te pratjat na tezi kursove( ako iskat napravlenie ot CLE).
Prvilno li sam te razbrala?
Ako e taka tova e mnogo podobno na sistemata,kojato imahme kam burotona po truda v BG i chovek ne moze da razchita na neja.
Diplomata ot koleza pak li se schita za obrazovanie,na koeto te gledat kato po visoko ot neobhodimoto za da se zapishat tezi kursove?
Predpolagam che e individualno i kakto navsjakade e pochti nevazmozno da se dokaze che za da si "obshtestveno polezen" trjabva da se kvalificirash pochti na darzavna smetka...
Диана, за какво признаване на дипломата става въпрос ?
Признават всички дипломи от България издадени от легално учебно заведение. Не съм чула за случай в който да не са я признали. Просто дават една степен по-надолу. Защо ? Защото те учат тук повече години за същото. Как става това: имат след средно училище - СЕЖЕП - 2 или 3 години, за да имат право да запишат университет. Това относно признаването на дипломи. Идеята е, какво правим ние - имигрантите. Учим. Защо ? Защото на повечето от нас ни е трудно да намерим работа и така ни е по-лесно да влезем в тукашните среди.
Аа, забравих. За КЛЕ-то не можеш да кажеш, че кандидатстваш с дипломата за средно. Ами те всичко знаят. Нали тук са по-зле от ЦРУ-то. Но примерно, имам приятелка-рускиня, тя е инженер, но иска да работи като счетоводител /това е правила 10 години/. Първо и дадоха от КЛЕ стаж /6 месеца без пари/, но след него тя пак не си намери работа като счетоводител. С висше образование е разбира се, признато ... Сега учи за счетоводител в СЕЖЕП със заем и стипендия /от държавата, не от КЛЕ/.
"Курсовете", за които говориш, представляват обикновено нещо като "специализация след средно училище, за да придобиеш занаят " - нещо като нашето УПК /незнам кога си родена и дали знаеш какво беше това/. Обикновено продължават 6 месеца - 1 година. Примери: право да преподаваш в детска градина /за детска учителка/ - 6 месеца; АУТО КАД /главно - имигранти инженери/ - 1 година; електротехник - 1 година; водопроводчик и т.н. Има програми, които продължават 2 - 3 години /това е СЕЖЕП-а/. За тях дават заем и стипендия. Мисля, че за да станеш "майсторче" водопроводчик, някакъв вид техник, счетоводител и т.н. За по-кратките - КЛЕ, но по преценка на "агента" ти. Примерно: с висше си, но не можеш да си намериш работа /търсил си усилено 1 година и стоиш на социална помощ/. Може да ти даде някаква допълнителен курс за доусъвършенстване на уменията /АУТО КАД/ или езиков.
А иначе системата не работи много. Имам познати които учат усилено и в университети, и в СЕЖЕП-и, но в крайна сметка работа си намират тези, които търсят и са много активни. Тукашен сетрификат, диплома или каквато и да е бележка помага, но само ти можеш да си помогнеш най-добре. Да им влезеш в логиката и да им се вмъкнеш под кожата. И късмета помага.
Признават всички дипломи от България издадени от легално учебно заведение. Не съм чула за случай в който да не са я признали. Просто дават една степен по-надолу. Защо ? Защото те учат тук повече години за същото. Как става това: имат след средно училище - СЕЖЕП - 2 или 3 години, за да имат право да запишат университет. Това относно признаването на дипломи. Идеята е, какво правим ние - имигрантите. Учим. Защо ? Защото на повечето от нас ни е трудно да намерим работа и така ни е по-лесно да влезем в тукашните среди.
Аа, забравих. За КЛЕ-то не можеш да кажеш, че кандидатстваш с дипломата за средно. Ами те всичко знаят. Нали тук са по-зле от ЦРУ-то. Но примерно, имам приятелка-рускиня, тя е инженер, но иска да работи като счетоводител /това е правила 10 години/. Първо и дадоха от КЛЕ стаж /6 месеца без пари/, но след него тя пак не си намери работа като счетоводител. С висше образование е разбира се, признато ... Сега учи за счетоводител в СЕЖЕП със заем и стипендия /от държавата, не от КЛЕ/.
"Курсовете", за които говориш, представляват обикновено нещо като "специализация след средно училище, за да придобиеш занаят " - нещо като нашето УПК /незнам кога си родена и дали знаеш какво беше това/. Обикновено продължават 6 месеца - 1 година. Примери: право да преподаваш в детска градина /за детска учителка/ - 6 месеца; АУТО КАД /главно - имигранти инженери/ - 1 година; електротехник - 1 година; водопроводчик и т.н. Има програми, които продължават 2 - 3 години /това е СЕЖЕП-а/. За тях дават заем и стипендия. Мисля, че за да станеш "майсторче" водопроводчик, някакъв вид техник, счетоводител и т.н. За по-кратките - КЛЕ, но по преценка на "агента" ти. Примерно: с висше си, но не можеш да си намериш работа /търсил си усилено 1 година и стоиш на социална помощ/. Може да ти даде някаква допълнителен курс за доусъвършенстване на уменията /АУТО КАД/ или езиков.
А иначе системата не работи много. Имам познати които учат усилено и в университети, и в СЕЖЕП-и, но в крайна сметка работа си намират тези, които търсят и са много активни. Тукашен сетрификат, диплома или каквато и да е бележка помага, но само ти можеш да си помогнеш най-добре. Да им влезеш в логиката и да им се вмъкнеш под кожата. И късмета помага.

Последно промяна от Гост на Пет Ное 14, 2003 10:22 am, променено общо 1 път.
Ама не. Кандидатстваш си в самото учебно заведение. Просто в КЛЕ могат и да ти го платят, т.е. да не задлъжняваш на държавата или на спестяванията си.
За туй иде реч с това КЛЕ. Иначе си изваждаш дипломата за средно и смело напред. Ама да не тръгнеш да учиш за медицинска сестра с дипломата от средното ти, че май ще ти искат да ходиш да си доучваш 1 - 2 години в средното училище. Вижда им се, че си завършил отдавна /повече от 10 години/ и нямаш разни изпити по биология, химия, физика, които устройват новото ти амплоа. 

Както аз виждам нещата: ние може да си имаме дипломите и знанията, но те не са адаптирани за тукашна работа. Това си е живата истина. Тъй че тях е нормално да не ги "грее" нашата дипломà
. Хората с технически специалности и ИТ е по-нормално да намерят работа, но другите - ще трябва да понаучат и за тукашните тънкости в професията. Не че е кой знае колко трудно, но изисква време, пари, а ние вече не сме на 20.
Така, не е много умно да се пъчим с нашите дипломà, защото тях ги интересува само дали могат да спечелят от нас /дали ще правим пари/, за да ни плащат заплата. С тукашна степен - по-висока заплата трябва да дават. Ако ги убедиш, че с твоята дипломà ще им вършиш работа за по-малко пари - идеално. В Квебек много върви този лозунг: Работим много за малко пари.
Т.е. градим ефективна икономика. 

Така, не е много умно да се пъчим с нашите дипломà, защото тях ги интересува само дали могат да спечелят от нас /дали ще правим пари/, за да ни плащат заплата. С тукашна степен - по-висока заплата трябва да дават. Ако ги убедиш, че с твоята дипломà ще им вършиш работа за по-малко пари - идеално. В Квебек много върви този лозунг: Работим много за малко пари.

blagodaria ti otnovo Ombudsman
Tove e mnogo dobre,no ima li sluchai ,v koito agenta ot CLE naistina se naviva da izdeistva
zaplashtaneto na kursa.?
Inache drugia variant ostava iavno pak "pret et bourse",no syotvetno pret-o e znachitelno po-malko ot tova za uchene v universiteta,zashtoto nali tam sa 4 godini.

Tove e mnogo dobre,no ima li sluchai ,v koito agenta ot CLE naistina se naviva da izdeistva

Inache drugia variant ostava iavno pak "pret et bourse",no syotvetno pret-o e znachitelno po-malko ot tova za uchene v universiteta,zashtoto nali tam sa 4 godini.
Carpe Diem!
Имам приятелка /българка/, която е в ИТ сферата, ама точно какво не мога да ти кажа. В България е работила 10 години това, с МЕИ образование е + английска гимназия. Тук учи в КОФИ, т.е. говори френски. Малко вече е около или над 40 години. Работа - няма, на социал, защото има 2 деца. Тук е вече около 2 години. Преди месец започна в СЕЖЕП, курс за "доусъвършенстване" - някакви нови програми учи /не разбирам нищо/ около програмиране и електроинжинерство.
КЛЕ и плаща курса. Значи тя е с висше, но е на социал вече ...... 1 година може би. Тъй че те склонили, защото не могли да намерят работа. Учи, обаче продължава да и тече социала. Имам и други познати с полувисше от България, които учат в СЕЖЕП и КЛЕ плаща, но историята е същата /социал/.

- Lub0
- Обратна връзка:
Много пъти сам го казвал, ще го кажа пак: дипломата не е важна, важни са знанията и опита (независимо дали от БГ, УС, Марс...). Ако в БГ-то си търкал по цял ден някое бюро например и си ги лъгал че работиш, тука нямаш шанс. Това особенно важи за ИТ. Познавам страшно много хора, работили например в банка, написали една програма през живота си или пак подържали "мрежа" от 5 пс-та и един принтер... та моят съвет е: сложете си ръка на сърцето и си помислете добри специалисти ли сте във вашата професия, ако ДА нямате проблеми, може да имате трудности, но рано или късно ще успете тук, ако е НЕ, не се мотайте тука по форума ами си налягайте парцалите и не си губете времето...
Айде успех.
Айде успех.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
###############
Lubo, nedei da balamosvash horata. Tuka e pazarna ikonomika i market is everythingLub0 написа:Много пъти сам го казвал, ще го кажа пак: дипломата не е важна, важни са знанията и опита (независимо дали от БГ, УС, Марс...). Ако в БГ-то си търкал по цял ден някое бюро например и си ги лъгал че работиш, тука нямаш шанс. Това особенно важи за ИТ. Познавам страшно много хора, работили например в банка, написали една програма през живота си или пак подържали "мрежа" от 5 пс-та и един принтер... та моят съвет е: сложете си ръка на сърцето и си помислете добри специалисти ли сте във вашата професия, ако ДА нямате проблеми, може да имате трудности, но рано или късно ще успете тук, ако е НЕ, не се мотайте тука по форума ами си налягайте парцалите и не си губете времето...
Айде успех.

A da ti kaja li , che me zapoznaha s edin vietnamec, deto vav Vietnam e bil veterinaren lekar, a tuka e senior product manager v JDS Uniphase sus 170К godishno. Moje da ti zvuchi kato vic, no si e chista istina.
Taka, che vav vremena kogato the market is really down na preden plan izlizat kasmeta i vrazkite. I poneje nov immigrant vrazki trudno bi imal /makar, che poznavam i takiva/ ostava da zaloji nai-veche na drugia faktor.

- Lub0
- Обратна връзка:
Всички мои познати дошли през последните 4 години и знаещи и можещи са си намерили работа по специалността. Късмет има, но той е дали ще си намериш работа на първата седмица или на 3тия месец. Всеки един от тях, без изключения. Така че не ми ги обяснявай ти на мене разни виетнамци... Това бесше преди 3 години и няма да се повтори скоро... Налягайте си парцалите, това е моят съвет!
Lub0 for President!
###############
###############
- Vladimir Nikolov
- Обратна връзка:
Evala te Lub0. nai-setne niakoi da kaje istinata glasno, kriza v IT ima, spor niama, rabota naistina se namira po-trudno,....no koito si moje si moje,....
Pulno e s vsiakakvi obrazi bez opit, koito digat samo para i mrunkat.
Niakoi shte kaje che i neopitnite triabva da zapochnat ot niakude.
Da, taka e, samo che za tiah neshtata tuka naistina shte sa mnogo po-trudni, zashtoto:
1. Ne sa mestni.
2. Ne znait ezika, a i dori i da go znaiat shte govoriat s akcent.
3. Pisaneto na chujd ezik 100% kuca na vsichki ni.
4. Niamat profesionalen opit.
Naskoro edna dalechna poznata se oplakvashe che niama rabota za neia, i me beshe pomolila ako moga da hodataistvam za neia. Na vuprosa mi kakvo e rabotila mi otgovori: "Mi pisala sum na Delphi 1 godina, i sum pisala malko na VBScript, no sega sum si kupila kniga za C++ i ne mi se vijda trudno..."
Ostaviam go bez komentar.
Pulno e s vsiakakvi obrazi bez opit, koito digat samo para i mrunkat.
Niakoi shte kaje che i neopitnite triabva da zapochnat ot niakude.
Da, taka e, samo che za tiah neshtata tuka naistina shte sa mnogo po-trudni, zashtoto:
1. Ne sa mestni.
2. Ne znait ezika, a i dori i da go znaiat shte govoriat s akcent.
3. Pisaneto na chujd ezik 100% kuca na vsichki ni.
4. Niamat profesionalen opit.
Naskoro edna dalechna poznata se oplakvashe che niama rabota za neia, i me beshe pomolila ako moga da hodataistvam za neia. Na vuprosa mi kakvo e rabotila mi otgovori: "Mi pisala sum na Delphi 1 godina, i sum pisala malko na VBScript, no sega sum si kupila kniga za C++ i ne mi se vijda trudno..."
Ostaviam go bez komentar.