sara написа:Само искам да попитам, ако може да ми посочите едно място в развития свят, където храната е добра и няма консерванти и транс-мазнини и всичко е страшно вкусно и полезно.
В отговор на dissidente:
plodovete i zelenchucite si kupuvam ot pazara Jean Talon. Като не ми харесва съдържанието на храните и искам нещо 100% естествено отивам в натуралните магазини, където е малко по-скъпо, но имаш гаранция.
Що се отнася до сиренето - нямам проблеми с него и намирам без проблеми вкусно (предпочитам ементал и Guyere - може да съм сгрешила с правописа).
Изглежда, че оценяването на това, което човек има е доста трудното (и осъзнаването му не означава липса на стремеж към нещо повече)!
Лек ден на всички.
Sara, navsiakude v industrialnia sviat proizvoditelite se staraiat da proizvejdat na maximalno niska zena, zatova i priabvaiat himikali v hranite. S tazi razlika oba4e, 4e naselenieto i zakonodatelite na razli4nite strani sa dostat4uno inteligentni, za da vuvejdat zakonodatelni politiki v zashtita na potrebitelite im. Az li4no moga da ti govoria za Suisse i France i poviarvai mi, vupreki 4e i tam mogat da se formulirat kritiki, hranata e mnogo po-dobra i RAZNOOBRAZNA (vuv Fr naprimer samo okolo 400 vida sirena!).
Sega za pazara Jean Talon i drugite magazini. Suprugut mi e komputuren spezialist i po ste4enie na obstoiatelstvata, edna ot golemite firmi, koito snabdiavat Montreal i okoliata s plodove i zelen4uzi (edna goliama 4ast idvashta ot USA) e tehen klient. Ta moga da ti kaja, 4e dali na Jean Talon ili v drug magazin- kato zialo kupuvame edno i sushto. S tazi razlika, 4e po moe li4no mnenie na Jean Talon e po-evtino, no ka4estvoto e dosta sumnitelno. 4esto stokite se prodavat na paner, na 4anta, na broika, na 'barquette' (to ne 4e drugade ne e taka) kato otgore vijdash hubavite plodove i zeln4uzi, a otdolu sa o4ukanite i sma4kanite. Da ne govorim, 4e e mnogo trudno da se napravi sravnenie na zenite na kilogram poradi izbroenite po-gore opakovki.
Sega za drugite magazini: tezi, koito pretendirat, 4e sa naturalni, prodavat evtini evropeiski marki kato im slagat etiket bio i zena 3-4 puti po visoka ot tazi, koiato nie sme vijdali v Evropa

.
A triabva li da ti kazvam koko stoki se prodavat s iztekul goden srok poniakoga s namalena zena, poniakoga ne. Na men li4no mi se e slu4valo da vidia chocolat s iztekul goden srok ot predi ... 6 meseza v ... aptekite Jean Coutu

i da signalisiram fakta na kasierkata. Da ne si mislish, 4e tia se vuzmuti ili 4e vednaga otide da mahne vsi4ki negodni chokoladi ot shtanda ?! Nishto podobno. Izgledame nai-ravnodushno i otide i postvai chocolada zaedno s drugite. I tova ne e izoliran slu4ai

! Moga da ti razkaja i rediza drugi po sushtia povod. Minalata sedmiza puk kato se pribrah s pokupkite udoma, konstatirah, 4e italianskoto sirene, koeto biah kupila za 48$ za kg, koeto uj e bilo opakovano 5 dni po-rano (zashtoto gledah datite v magazina, ama iavno ne sum dogledala ostanaloto) e zialoto muhliasalo ot edna strana. Tova kakvo ti govori ? 4e prosto sa mu smenili opakovkata i sa mu slojili nova data. da ti razkazavm li za pecan-orehi s 4ervei ? Za muhliasalo maslo ?!

Znaesh li, 4e tuk niama data na godnost na masloto ?!

Niama zashtoto kakto razbrahme v QC se proizvajda mnogo maslo, koeto se zamraziava s zel da ne padne kursa mu. ...

Da ti razkazvam li sushto za vkisnata smetana, muhlisali cocosovi orehi i oshte suma ti drugi. A ne si li vidiala kolko produkti ima 4iito paketi sa zalepeni ... s tikso ?! Iavno niakoi ne tolkova dobronameren klient e skusal opakovkata (na brashno, spageti, oriz, biskviti...), a te sled nego sa zalepili paketa i haide pak na rafta...
Ami sladkishite v sladkarnizite ?! Naskoro biahme kaneni na gosti i reshihme da zanesem deserta. Izbrahme da kupim torta. Pitam koga e proizvedena i dali e priasna. Prodava4kata mi kazva: " Da, priasna e... - posle pravi malka pausa i mi kazva: tortata e PRISNO RAZMRAZENA ot dnes"

Ima li nujda ot komentar ili ti sega vednaga shte poburzash da mi dadesh umnia suvet da biah ia napravila sama v kushti kato iskam da e priasna ?

Drug e vuprosat, 4e tukashnite sladkishi se praviat sus SOLENO maslo i imat dva puti pove4e zahar, za da poskriat solenia vkus, koito taka ili ina4e se useshta. I taka iadem (po-skoro iadihme) soleni sladkishi...

Za smetka na tova puk hliabut e sladuk... Tursete logikata?!
Za sebe si namerih reshenie: vurnah se v srednovekovieto: mesim hliab, pravim sladkishi, gotvim vsi4ko, a ... i perem purvo vuv vanata, a posle v peralniata (4udia se dali tova e podhodiashta duma za tezi mashini

), dano puk se izperat gadnite petna ot sol i kal po pantolonite prez zimata. Mujat mi kaza, 4e drugia put napravo shte otidem da perem na Saint Laurent... Ta taka...
Spiram dotuk, 4e mi stana gadno...
Radvam se oba4e, 4e na tebe ti haresva. V kraiana smetka nai-vajnoto e 4ovek sam za sebe si da e dovolen. Shtom ti si go postignala, kakvo po-hubavo ot tova!

Jelaia ti uspeh!