Здравейте приятели,
Очаквам да ни помогнете да вземем, може би, най-важното решение в живота ни!
Още сме в БГ, но със семейството ми получихме визи за Квебек и трябва да заминем до края на годината. Това добре, но вече не съм много убеден дали това е най-доброто за нас. Още повече, че наскоро получих изгодно предложение за собствен бизнес тук, в България. Очаквам да изкарвам по 1500 лева на месец, пък и тук си познавам хората, езика, условията (и най-вече климата). Нашите ще са ми подкрепа, ако се наложи, пък и аз за тях. Вече не ми се учи, писна ми от академично "набиване". Разбира се, това не значи, че ще престана да се развивам. По скоро означава, че искам да се уча от живота (или по скоро на живот). Пък и нали в крайна сметка смисълът му е да си щастлив. А щастлив ли ще бъда в Канада? В началото със сигурност не. Всичките тези адаптации, неудобства, тичания по нови за нас институции и места вероятно ще ни създават много допълнителен стрес.
Английския и френския са ми на средно ниво, а и като чета разни статии за "цигани" там, ми се отщява да ходя.
Накрая, искам да обобщя съмненията си с няколко въпроса:
1. Дали тук няма да живеем по-добре с тези 1500 лева (за в бъдеще и повече, надявам се)? Това при условие, че дипломата ми се признава тук, не ми се налага да усъвършенствам езици, а също имам вече доста ценни познанства и приятели в БГ. А и ще работя за себе си.
2. Както знаем, стресът се отразява на здравето. Заслужава ли си да бием един океан път, да се адаптираме към нови условия, да изфукаме толкова пари и пр. и пр. неща, които ще ни натоварват и с това да си съсипем здравето, което е едно от най-важните.
3. Климата. Там май-било доста студено, а ние всичките не носим много-много на студ. Абе, местните къде все пак ходят на море, се чудя? И как стои въпросът с отпуските?
4. Дали там няма да се отнасят с нас като втора ръка хора? Може да ви изглежда глезотия, ама да ме извинявате, върху вестник, на земята не съм сконен да спя.
5. Често чета, че хората на Запад са като зомбирани: на работа- в къщи и обратното. Как е там социалния живот?
Не на последно място трябва да спомена, че нямаме никакви приятели в Квебек, само един двама познати. Знам, че приятели ще намерим, но все пак тази изолация плаши. Както знаем, човекът е социално животно.
6. С това влизане е Европейския съюз и със сериозните подобрения в живота ни напоследък, дали все пак Старата Европа не е за предпочитане?
7. Всичките ни роднини са в БГ. Да не се окажем дърво без корен там?
8. Да обобщя: ДАЛИ В НАШИЯ СЛУЧАЙ НЕ СЕ ОКАЗВА ЧЕ МОЖЕМ ДА ИЗПУСНЕМ ПИТОМНОТО, ЗА ДА ГОНИМ ДИВОТО???
Идват ми още безброй подобни въпроси наум, но целта ми сега не е да ви оттегча.

Приятели, очаквам от вас сериозни мнения. Тийнеджърските подхвърляния биха ми се сторили като подигравка, предвид колко е важен за нас въпроса.
Благодаря на всеки предварително!
ПОЗДРАВИ