Вижте докато ходих навремето на кофи там се мъчеха да ни тъпчат главите с тоя сепаратизъм, мислех си че това е нещото за което вички мислят тук. Оказа се обаче че освен партийните функционери (работещи в кофитата - институция създадена с пропагандно политическа цел от партия квебекоа

Лошо отношение към англофоните може да се очаква от най-простичките франкофони. Иначе я ги вижте Мак Гил и Конкордиа, пълни са с френски отрочета... значи и те знаят къде е истината !
А все пак Франция тя си има традиции в подстрекаването към референдуми и отцепване на части от чужди държави да си спомняме ли за Бавария... само дето там се намеси един дето после раплака цяла франция. И какво "смелия" де Гол който цялата война "смело" се крие в Англия и "самоотвержено" призовава френските партизани да се бият до последна капка кръв, пристига тук като победител за да подстреава и местните дебили да се отцепват.
А що се отнася до т. нар. 7 годишна воина и особено битката при Квебек сити - продължила е 15 минути !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ега ти конкетата ,Sheize. Както се бъзикам битката е била толкова дълга защото на французите им е отнело 14 минути да проверят в речника какво означава на френски "Do you surrender?"
Posle winowni bili angli`anite `e podlo gi bili atakuwali i 4e polzwali куршуми подобни на описаните от Захари Стоянов "теллия куршум". Аз не знам как може подло да атакуваш когато ти си в неизгодна позиция а врага ти те покрива като мишена от значително по висока позиция.
Не знам как смятате но мое мнение е че Квебек е бил много леко и нежно гледан от короната.
Ами а стига бе, ние близо 200 години под роемйско, после 500 под турско, и то съвсем различно отношение е имало към българите и какво да не си пишем по номерата на колите "Ще видите вий!" или нещо подобно. Ей за туй не одобрявам, да не говорим че са промити мозъци и голяма част от историята им е лъжи и изкривяване на факти.
Ако търсим аналог на Квебекизма по нашите земи, аз намирам еднин много близък ... Македонизма.
Дали има бъдеще....
Ами на младото поколение квебекарчета в училище са им напълнили главите с глупости за история за слава, за омраза, за независимост.
За да се изкорени една такава идея трябва да се почне с изкоренявамне на този тип мислене у хората.
Хаиде командвай, че излизам !