Какъв е този форум и какво правим всички ние в него ... ?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Research is in progress...
Please wait...
:D
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Нещо немного встрани от темата :

УПРАЖНЕНИЯ ПО СТИЛ ВЪРХУ ХЕНЗЕЛ И ГРЕТЕЛ

Братя Грим

Злата мащеха убедила бащата да изостави Хензел и Гретел в гората. Там те останали сами, изгубили се и когато слънцето се скррило, видели къщичката на баба Яга...

По Уди Алън

Исак загубил жена си и след като говорил с психоаналитикa си, се оценил за Мириам, но тя не искала да приеме двете му деца от първия брак. Тогава Исак решил да ги остави в Европа. Тя не е толкова далеч, но aкo мислим за нея като културно натрупване, е далеч почти кoлкoтo къщичката на Баба Яга. Хензел и Гретел попаднали в Европа, което не е кои знае колко страшно, ако не се брои фактът, че били с вълнени кoстюмчета през август и седяли на върха на Нотр Дам дьо Пари. Единственото, което имали в ръцете си, били две клоби с напълно безполезна течност. В магазина за карти продавачката неправилно разбрала, че искат клоби на Париж, а не карти на същия. Kолкото дo екстравагантната старица с метлата, тя отдавна била в музея на мадам Тюсо, а от него, както знаете, никой не може да излети: "Две деца ще се загубят, две деца ще се намерят" - казал Калиостро. И това пророчество се сбъднало. Бедата на Хензел и Гретел е, че те били от първата категория. За Баба Яга изобщо няма да говорим, защото тя е oбeкт на изследванията по средновекoвeн романтизъм.

По Реймънд Чандлър

Втората жена на човека била cepвитьорка чието лице много напомняло стара yченическa чанта. Първата преди четири години излязла от къщи по пантофи да си купи цигари от будката на ъгъла и сега живее в Сан Бърнардино. Та втората убедила cкaпaния си съпруг да изостави децата. След като ги оставил в гората, той изпил чаша от любимия си бърбън, но угризенията му били толкова големи, че бърбъните станали шест. А когато децата влезли в къщичката на Голямата Яга, със силен юмручен удар тя ги проснала в състоянието, в което xopaтa обикновено спят. Чевръсто запалила пещта, но, както се досещате, не да им готви обяд, защото обядът били те самите. Хензел бавно извадил колта си и направил в тялото на Голямата Яга дупка, през която спокойно би могъл да мине охранен дакел.

По Стивън Кинг

Децата останаха сами в гората. Сумрачната светлина събуди всичките им страхове. Яростни пулсации се появиха пред разширените им зеници. И тогава Хензел разбра, че отново ще чуе сатанински смях - тих и свистящ звук ги заобиколи от всякъде. Толкова лепкав, че се усещаше дъхът му. Oтнякъдe извираше пулсиращо и неизбежно присъствието на тази, кято те вече бяха виждали. ТЯ се появи от мъглата и бавно тръгна към тях. Лицето и беше събрано в една-единствена точка. Тази точка като някаква кърваво-червена бленда се свиваше и отпущаше, издавайки звуци, които напомняха за могъществото на приливите и отливите. Звуци, които всички знаем от някакъв по-предишен праисторически живот.

По Йордан Радичков

В селото започнали да стават небикновени работи. На Гоца жена му сънувала Верблюд и му казала да заведе децата в гората. Гоца завел децата и ги оставил. Maлкият Mилойко видял една коза. С човешки глас тя му казала: "Донесохте ли ми хляб?" "Kакво нещо е козата?" - помислил си Mилойко и погледнал отново, за да я види по-добре. Нея вече я нямало. На мястото, където вила преди, имало чешма, на която пишело:

"Тази чешма направи Иван Христофоров от Баръмица, да се знае и помни той и целият му род." Kaтo прочел това, Милойко се обърнал към сестра си Паца, но нея също я нямало. Чул само гласа и, който се отдалечавал някъдe далеч към тръстиките: "Mилойкoooooo, не можеш да ме хванееееееш." Тръгнал Mилойко по гласа и стигнал до чудна къщичка. Maлка и схлупена, тя давала вид сякаш е седнала и размишлява. Двете греди на покрива се били подпрели една до друга и заедно се вардели от времето. На прага излязла старица и тихичко започнала да вика Милойко така, както ce вика пиле. Милойко отново чул гласа на сестра си, а старицата изчезнала като карбид, хвърлен във вода. На нейното място се появило малко въртоглаво псе, излаяло два-три пъти и потънало в гората.

По Даниил Хармс

Мъжът и жсената нямали деца. Тази беда не им стигала и към нея се прибавила друга. След като нямали деца, те нямали кого да изпратят в гората. Баба Яга също нямало. Поради бедност още едно гърло би било разточителство за семейството. Къщичката на Баба Яга отдавна била дадена от обкома за комунална квартира от металургичния комбинат. Bсичкo било толкова бедно, че дори и мъжът и жената от началото на тази история ги нямало. За какво говорим тогава всъщност...

:beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
HisShadow

Мнение от HisShadow »

ia i az da vi razkaja edna istoria

imalo bashta s dvama sina - bili kanaldjii - izgibali pomiini iami
edin den semeistvoto rabotelo na edna iama i bashtata, kato nai kvalifitsiran bil sleznal v iamata - sinovete iztegliali kofata, koiato bashtata palnel. Nenadeino edinia sin izpusnal vajeto i kofata padnala na glavata na bashtata i pomiata go poliala - bashtata izbarsal otshite ssi poglednal nagora i kazal - nishto niama da izleze ot teb sine, tsial jivot shte si stoish tam gore ...
Daniela

Мнение от Daniela »

Botzo, с тази тема успя да ме провокираш и аз да кажа нещо. Посещавам форума от над година. В първите ми стъпки, той беше безценен за мен. Бях въодушевена, споделях скромния си опит, давах мнението си по разни въпроси, но един ден се изказах много възторжено, попариха ме тактично и аз вече почти не пиша. Продължавам да чета обаче и хубаво, и лошо. Всеки сам си прави изводите, аз съм благодарна за това, че споделяте впечатления. Но истината е, че вече попрескачам теми, в които се срещат ключови думи като: реализъм, позитивизъм, негативизам, хубавото и лошото на живота в канада и др. Да, казват се интересни неща. Да, те са полезни за нас. Но такива теми са полета за караници, обиди и лични нападки и както се забелязва, са интересни повече на хората, които вече са там (впрочем, сигурна съм, че това е така, защото искат да са по-обективни). Само, че както каза Ани, всеки от нас си има собствена камбанария и от там вижда нещата по различен начин, че даже и различни неща вижда.
Дали можем да си помагаме в този форум, та ние го правим. Аз намерих приятели тук, помагаме си много, но не мога да очаквам такава конкретна помощ, за каквато ти пишеш, та камо ли да я поискам от хора, които въобще не ме познават. Пръв е личният контакт, а и като четеш тук, ти лично на колко хора би помогнал, само по една повърхностна преченка от няколко постинга?! Аз лично, не бих могла да го направя, признавам.
Но има нещо, което можем да направим - можем да се научим да уважаваме мнението на другия. Да, това е по силите на всеки от нас.
Аз вярвам във вас, просто повярвайте и вие в себе си!
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

"...Но има нещо, което можем да направим - можем да се научим да уважаваме мнението на другия. Да, това е по силите на всеки от нас..."
Ето това е основата на цивилизованото общуване - да уважаваш другия, различния от теб...въпреки, че може да не го харесваш.
Поздрави! :beer:
Аватар
vik

Мнение от vik »

Daniela, mnogo mi xaresa tova koeto kaza y shte si vzema beleshka. Niama smisal da se chetat niakoi nesaha oshte po malko da se pishe za tiax. Osven tova tuk ima edna grupichka koiato kato pipnesh niakoi ot tiax skachat vednaga vsichkite....
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

vic написа:Daniela, mnogo mi xaresa tova koeto kaza y shte si vzema beleshka. Niama smisal da se chetat niakoi nesaha oshte po malko da se pishe za tiax. Osven tova tuk ima edna grupichka koiato kato pipnesh niakoi ot tiax skachat vednaga vsichkite....
Като мускетарите - един за всички, всички за един... :D
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Мнение от Sven »

...maleee, za da sum v ton s diskusiata 6te pribavia i az s nai-topli 4uvstva edna sentencia ot rimskoto pravo: :)
..."mi dremare na goleminare mio grande marku4are"! ...da me pro6tavate ako ima neto4nosti ama citiram po pamet latinskia :-):beer:
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Canuck
Непукист

Мнение от Canuck »

Sven написа:
..."mi dremare na goleminare mio grande marku4are"! ...da me pro6tavate ako ima neto4nosti ama citiram po pamet latinskia :-):beer:
Bravo, bravo, i az sam uchil latinski i moga da potvrdya, che tova e savsem tochen citat. Taya sentenciya ya byah zabravil, no blagodarya, che mi ya pripomni. :beer2:

A, inache, kakvo da vi kaja, na men mi stana yasno, kakvo stava, kogato se saberat poveche ot nyakolko bulgari na edno myasto, zatova vse po-ryadko iaz cheta temi, koito provokirat samo konflikti i se obgrajdam sam os gotini hora ot toya forum i may veche pisha mnogo poveche lichni saobshteniya, otkolkoto postingi. Abe vseki da pishe kakvoto si iska, vajnoto e da ne vyarvate na vsichko, koeto se pishe. :wink:
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
Аватар
Sven
Обратна връзка:

Мнение от Sven »

...znaeh si az ot kogo moga da raz4itam za moralna podkrepa! :-)...merci bien, gradski! :) :beer:
Do not take life too seriously. You will never get out of it alive.
Botzo

Мнение от Botzo »

...
Последно промяна от Botzo на Нед Фев 22, 2004 10:49 pm, променено общо 2 пъти.
Аватар
JoroF

Мнение от JoroF »

interesno zashto triabva da se hvashtame za gushite.moje bi niakoi hora izbiovat kompleksipo tozi nachin.mai shte e po dobre da zapochneme da si pomagame poveche, a ne da se pravime na po, po nai
ewe

за Боцо

Мнение от ewe »

Тази книжка, която се цитира е много интересна и ако я намеря бих я прочела с удоволствие. Но защо ми се струва, че се пропуска основната идея във форума хората да си помагат, вместо само да се карате? Аз самата съм в България все още и трябва да кажа, че във форума съм намерила много полезна информация, но също и много заблуждаваща. Това се дължи според мен на различните тълкувания на една и съща ситуация от различните участници в дискусиите. Боцо, това , което ти се иска - да се помага на новопристигащите, е много хубаво, но трудно изпълнимо. За да се получи , трябва този който се нагърби с тази задача, да е богат и с много свободно време, за да не го бърка, че е чакал някой и друг час на летището или че е изхарчил някой друг долар.Без разходи не може, нали? Преди време пак тук имаше идея да се сформира организация ( не си спомням точно чия беше идеята и името на организяцията), която да помага на пристигащите като им осигури място в пансион на преференциални цени, придружител за оформяне на документите и др. полезни неща. Тази услуга щеше да се заплаща и част от приходите щяха да са печалба за организатора. И така...... Старите квебекари го нападнаха и го обвиниха в користолюбие и как се мъчел да вземе последния лев на новите емигранти. Какво повече да кажа за идеята българите да си помагат един на друг? Да напомням ли защо в ада само около казана на българите няма дяволи? Аз самата съм готова да помагам с каквото мога, но една (хайде - две) причка пролет не прави. Трябва да се промени мисленето на хората, и ако това беше възможно всички ние щахме да си стоим в хубавата ни страна, а не да се скитаме немили - недраги. Бъди здрав, Боцо, може пък някой ден да дораснем за безкотистна взаимопомощ.
Аватар
Niko

Re: за Боцо

Мнение от Niko »

ewe написа: Преди време пак тук имаше идея да се сформира организация ( не си спомням точно чия беше идеята и името на организяцията), която да помага на пристигащите като им осигури място в пансион на преференциални цени, придружител за оформяне на документите и др. полезни неща. Тази услуга щеше да се заплаща и част от приходите щяха да са печалба за организатора. И така...... Старите квебекари го нападнаха и го обвиниха в користолюбие и как се мъчел да вземе последния лев на новите емигранти. Какво повече да кажа за идеята българите да си помагат един на друг? Да напомням ли защо в ада само около казана на българите няма дяволи? Аз самата съм готова да помагам с каквото мога, но една (хайде - две) причка пролет не прави. Трябва да се промени мисленето на хората, и ако това беше възможно всички ние щахме да си стоим в хубавата ни страна, а не да се скитаме немили - недраги.
ewe написа:Бъди здрав, Боцо, може пък някой ден да дораснем за безкотистна взаимопомощ.
Sorry, ewe, ama ne6to ne mi se varzaha poniatiata... :shock: :? :?:
I kato gledam "dvete pti4ki" - ediniat v Bulgaria, drugia v Arjentina - kak iskat da pomagat... Kakvo li 6te stane, kato doidat v Canada... :?: Dano togava vse o6te da iskat da pomagat...
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Botzo написа:Приятно е да се чете една тема,
в която не се хващаме за гушите. Добре е гората да се разбират дори и когато са на различно мнение.

IvHaydu, какво стана с упражненията по стил? Чакам те :wink:

Daniela, благодаря ти за мнението. Много добре сиго написала.

HisShadow оенявам крайния ти начин на мислене, но не е зле да обясниш на масата каде е разковничето на твойто писание :lol:

Иначе минавайки през сентенцийте ...... аз като учех в богословския факултет имах часове по латински (естествено нищто вече не помя) и се сетих една която да ви кажа на вас ......

:beer: ЕN VINO VERITAS :beer:
Не можах да намеря повече...
Сорри...
Заключено