za izbora na grad

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
sneja

za izbora na grad

Мнение от sneja »

можете ли да ми кажете предимствата и недостатъците на Монреал и Квебек-град. Къде е по-добре като условия на живот и възможности за намиране на робота. Къде е по-добре за децата като учене, развлечения и т.н.
huba

Re: za izbora na grad

Мнение от huba »

sneja написа:можете ли да ми кажете предимствата и недостатъците на Монреал и Квебек-град. Къде е по-добре като условия на живот и възможности за намиране на робота. Къде е по-добре за децата като учене, развлечения и т.н.
Ako samo tova te interesuva to Montreal e miastoto.Ako etnicheskoto ednoobrazie ti e osnovnia prioritet togava Quebec-grad.
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Мм да.
След една година в град Квебек ще дам личното си мнение.

Аз лично мисля че все още не съм имигрирала, това ще стане ако решим да се местим от тук.
Да наистина града е за хора които няма да могат да се чувстват комфортно измежду други националности. Ако бяхме останали в Монтреал до сега вече щяхме да сме се върнали в БГ. Дали ще живея сред цигани в Канада или сред цигани в БГ май предпочитам второто. Тук има дни в които изобщо не мяркаш някой цветен, а през останалото време 1-2 на ден.

Както и да е и те са хора, не това е най- важното.

Града е изключително спокоен, няма лудница, няма големи задръствания, като площ е голям, но вече 1 год. не ни се е наложило да си купуваме кола, т.е. грацкия транспорт е добър, с малки изключения дето за някои места има само по 2-3 автобуса на ден.

За красив град - какво да кажа, като цяло тук градовете се различават от нашите схващания.
Като се раззелени наистина е хубаво, не можеш да видиш черна пръст, всичко е зелено, а особено в стария град а и на други места закачат по стълбовете саксии с цветя и е приятно за гледане.
И със странните къщи се свиква - човек като спре да прави сравнения с това което познава започва да свиква на новото.
Абе чистичко и подредено си е, дори измежу кварталчетата с къщи да се разхождаш си е добре, не нужно чак до някой парк да ходиш.
Е зависи и в коя част на града си все пак. Много се твърдеше че тук нямало хубави или лоши квартали - има и още как. Например грешката която много новодошли правят е да се настанят в централната част на града, само че ние още на 3-тия ден разбрахме че хората там не ни харесват. А то си имало обяснение. Понеже оттам започва заселването - хората които работели на пристанището и май някаква корабостроителница е имало са населявали тая част на града т.е. простолюдието.
Всъщност не е чак толкова зле де - и там живеят хора.
Лично ние смятахме да се местим натам че ми е по-близко до работа, но решихме че една кола ще свърши по-добра работа и да не напускаме местенцето дето сме се установили.

Града е наистина за по-спокойно отглеждане на деца, за хора дето мразят лудницата и т.н.

Относно работа - Работа има, но не ни вземат защото не са свикнали с имигранти и не ни вярват. Тук са настанявали предимно рефюджета и според местните всички имигранти са такива.
Това наистина беше за нас огромен шок.
А пък с работата - където и да си - мисля че си е на късмет.
Гледам напоследък за работа по складове или неквалифициран труд започват от 10$ и нагоре. А в Монтреал на голямата конкуренция този сорт работи са на по-ниска ставка ми се струва.

Квартири естесвено по ниски с мин с 100$ че и повече.
Развлечения има колкото си искате. Стига да ви се ходи. Цяла год. никъде не ходиме - бяхме в шок, но сега съм си казала че от всичко ще опитам. Защото в много случаи сам човек си е виновен за състоянието си.

Ако има хора инженери и имат намерение да борят ордера - също тук могат да го направят, незнам за Монтреал има ли такава програма. /бърз достъп/ иначе ако се борите сами - отидоха 5 год.

Е това е за сега. Смятах да пусна отделна тема и да разкажа повечко послучай едногодишното ни пребиваване тук, но тази тема ме изпревари. Ако ми остане време ще опиша някои неша по-подробно стига да знам че все пак има хора запътили се насам, иначе да не се хабя напарзо :wink: :wink: :wink:
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Хей, Бис, добре го започна, кажи още каквото имаш, много добре го започна.
Добре ще е да се влючат и други съграждани, за да си сверим (сверят хората в БГ) часовниците. Интересно ми е да чуя отзиви, стремящи се към обективизъм, за какъвто оценявам в случая твоя постинг (не че е много важно как точно аз го оценявам, но досега се мъдри само моята статия за Квебек, която естествено е супер едностранна, нямаше кой знае какви дебати по темата тогава, а и някои неща в нея вече не са верни, като за Кофито напр.).
Обичам да преча
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

Разказвай, bis! Може пък точно твоята преценка да окаже решаващ момент в избора ни на град! Аз лично ще чета с удоволствие!
Невъзможното е предизвикателство!
Аватар
dobri4uk

MMMMM daaaaaaaaa

Мнение от dobri4uk »

Abe Bis Ia si spomni kakvo govere6e dopredi niakolko meseza ha ha napravo me ubi Takova promeniane na mnenieto ne sum o4akval. Tvoito mujle anglofona dali si promeni i toi taka mnenieto :D :D 8)
DOBRI4UK( ne go durpaite za op6kata)
Аватар
sneja

Мнение от sneja »

благодаря, Бис

В интерес на истината по-спокойния начин на живот, особено с малко дете според мен е за предпочитане. Искам да те попитам все пак от гледна точка на самочувствието, чувствате ли се добре в тази обстановка, уважавани или все пак има делене на местни и емигранти?

И все пак бих искала да изкажат и някакво мнение тези, които живеят в Монреал.
Аватар
sneja

Мнение от sneja »

какво става, няма ли други, които искат да споделят мнение - нали трябва да знаем малко подробности, за да преценим накъде да се запътим един ден :nenam: :conf:

ще съм ви много благодарна ако споделите :D
Аватар
IRA
Съсел

Мнение от IRA »

Ми какво да кажем.Аз съвет не мога да ти дам защото в Quebec съм ходила само на екскурзия та да го сръвня с Монтреал не мога.
На мен лично Монтреал ми харесва.Живея близо до метро и до работата стигам за 30 мин с чакането.Харесва ми именно тази мултинационалност ,човек не се чуства чужденец така.На работното място имигранте като количество са толкова колкото и канадците,в моя случай сме и повече.Повечето канадци които познавам са същност първо поколение канадци или даже дошли като много малки тука,така че няма кой знае какъв проблем с дискриминацията.Хората като цяло са свикнали с всякакви происношения така че и това не прави впечетление.
Харесва ми че мога да ходя пеша по улиците и че винаги има хора около теб.Аз живее в близост до оживени улици и много обичам лятото да се мотам по тях и да зяпам витрини.
Това което най вече ми харесва е че можеш да се оправяш само на английски. Масово се говорят и двата езика.
Ами толкова от мен.Незнам какво друго да кажа.
Последно промяна от IRA на Пон Мар 28, 2005 12:13 pm, променено общо 1 път.
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

sneja написа:благодаря, Бис

В интерес на истината по-спокойния начин на живот, особено с малко дете според мен е за предпочитане. Искам да те попитам все пак от гледна точка на самочувствието, чувствате ли се добре в тази обстановка, уважавани или все пак има делене на местни и емигранти?
Та определено тук поради липса на имигранти си мислехме че лесно ще се впишем в обстановката, да ама не. Тъй като повечето са рефюдета, а вълната с така наречените имигранти très scolarisés е от скоро и местните не са свикнали с това. Определено си е расистки град. Мнението на местните е : черните са престъпници, латиносите неуки и идват с фалшиви дипломи, китайците са работливи, а българите и румънците вечно мрънкат и се оплакват, защо ли?
Като вървя по улиците не се различавам от местните, но в момента в който проговоря не техния език и както казва Анито - почернявам.
Но за да си вдигна самочувствието на всеки удобен момент казвам че идвам от Европа и това много ги дразни. Всъщност отношението към теб е такова кавото си го направиш. Аз лично не мога да скланям глава и да им лижа г........ и да им се превземам и от там ми идват и проблемите, но с времето човек се нагажда някъде посредата. :beer: :beer: :beer:
А само френски предимно, английски искат но за определени професии.
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
Аватар
sneja

Мнение от sneja »

а какви са взаимоотношенията на работното място :?:
dvmaystorova

Мнение от dvmaystorova »

И аз сьм с две деца и се чудя накаде да трьгнем-мислехме за Sherbrooke но той е по-мальк и от Ville de Quebec.
Бих чела с интерес за проблемите на майка с 2 деца-на работа, за градина и за избор на училище.
Sardechni pozdravi! Dilyana
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

dvmaystorova написа:И аз сьм с две деца и се чудя накаде да трьгнем-мислехме за Sherbrooke но той е по-мальк и от Ville de Quebec.
Бих чела с интерес за проблемите на майка с 2 деца-на работа, за градина и за избор на училище.
Диляна, един съвет от мен - насочвай се към малките градчета само ако там имаш много близки роднини или знаеш перфектно езика (най-добре и двете :wink: ). Ама перфектно значи минимум френска гиназия с пълно 6 или френска филология :wink: Иначе намирането на работа и интеграцията стават МНОГО по-трудно. Четете внимателно какво ви пише Бис.
:beer:
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

sneja написа:а какви са взаимоотношенията на работното място :?:
Abe samo az li rabotia, che nikoj drug ne se vkluchva?

Az lichno biah prieta mnogo dobre, sluchiha se i novogodishnite praznici - kuponi, banketi.
LICEMERNI SA, govoriat si zad gurbovete edin drug, az biah kato nesto interesno v nachaloto. Vuprosi tova koeto iam specialna nacionalna kuhnia li e, tova imame li, onova oimame li tam ot kudeto idvam, vzemaha me za ''padnala ot druga durjava'' .
Obache spriaha da lubopitstvat kato na niakolko puti im kazah '' Az puk kato biah v Paris'' :lol: :lol: :lol:
I na vuprosa ''Sujaliavash li che si doshla'' otgovor '' 1000 puti'' veche ne me zakachat.
Shefa e mnogo zagrijen za dushevnoto systoianie na slujitelite si.
Idva vednuj sedmichno i me pita dali sum stastliva na rabotnoto si miasto, stoto toj durji na tova, i taka beshe, kato kazah che sum v depresia i idvam s nejelanie na rabota, se poopraviha nestata s kolegite.
Botzo

Мнение от Botzo »

bis написа: ... Дали ще живея сред цигани в Канада или сред цигани в БГ май предпочитам второто. ...
:shock: За това имам много интересен отговор.
Заключено