Торонто или Монреал

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
milena&romi

Торонто или Монреал

Мнение от milena&romi »

Несъмнено това е тема , разисквана много пъти, но впредвид промените , които стават напоследък, има ли някой , който е живял в двата града и може да направи равносметка къде е по-добре да се емигрира и защо? Предстои ни да пътуваме лятото. Имаме приятели и в двата града, но още не може да вземем твърдо решение.Please, help!
Godis

Re: Торонто или Монреал

Мнение от Godis »

milena&romi написа:... но впредвид промените , които стават напоследък,...
Какви промени ?
milena&romi

Мнение от milena&romi »

Ами разбирам, че напоследък няма много работа за имигранти в Монреал, т.е. трудно се допускат имигранти за квалифицирана работа. А пък от друга страна цените в Торонто се вдигат непрекъснато,а заплатите не растат.
Botzo

Мнение от Botzo »

milena&romi написа:....А пък от друга страна цените в Торонто се вдигат непрекъснато,а заплатите не растат.
Тук информацията ти е вярна и според мен само този факт е достатъчен да се заселите в Монреал.
leaf

Мнение от leaf »

Az pak kazvam, 4e ne e vqrna.:(
Ha sega idi i razberi, 4iq informatsiq ste vi pomogne. :roll:
Botzo

Мнение от Botzo »

leaf написа:Az pak kazvam, 4e ne e vqrna.:(
Ha sega idi i razberi, 4iq informatsiq ste vi pomogne. :roll:
Еми имаш прекрасната възможност да докажеш с примери че сиправа.
Аз започвам с един:
апартамент 3 1/2 около 550 канадски долара
апартамент 3 1/2 обзаведен с включен ток и клауза разрешаваща да го написнеш с предизвестие 1 месец от датата която си избереш - 650 канадски долара

Ти си на ход и предполагам ще е с по-евтини цени :wink:
leaf

Мнение от leaf »

Tselta na otgovora mi ne be6e da sravnqvame tsenite.
Naemite ne sa edinstveniq razhod i vseki si ima razli4ni prespo4itaniq da si har4i parite. Edva li tsenite sa merilo da se zaseli6 nqkade. Kakva polza ot niski tseni ako nqma6 zaplata, koqto da har4i6. Trqbva da pretsenqt, te kakvo imat za na4alen start i kade ste namerqt rabota po- barzo.:)
Ne be6e zaqjdane s tvoeto tvardenie. :wink:
Iskam da vidqt, 4e kolkoto hora tolkova i mneniq. Ste se obarkat napalno, ako se saobrazqvat sas vsi4ki. :)
bateto

Мнение от bateto »

Напиши реалните наеми,а не тези в циганската махала където живееш,за да не остават хората с нереалистични очаквания.
leaf

Мнение от leaf »

Botzo, ito ti malko primeri ot Toronto. Davam saitovete za po-dostoverna informatsiq.
http://www.gscrentals.com/Apartments/To ... 7.053.html
http://www.gscrentals.com/Apartments/To ... 2.059.html
http://www.gscrentals.com/Apartments/To ... 2.052.html
Ako te interisuva ima i drugi. Tsenite ne sa mnogo po-razli4ni ot Montreal za apartamenti s tova ka4estvo. :wink:
Botzo

Мнение от Botzo »

leaf
Искам да ти кажа че не съм го възприемал като заяждане. Просто не е важно колко получаваш а колко ти остава накрая. Т.е. е праяко свързано с това коетосе плаша и като наем и най-вече за новодошлия.

Бате, я кажи тикатоси дошъл в какъв палат си живял, не че незнам но ми е много интересно да го споменеш. :wink: :lol:
Интересно как всички забравят от каде са минали като новодошли и започват да се правят на голям елит след 2 рата или 3 тата година. Каде бил циганският квартал, кои били мизерници ....... единици са тия които прескачат стандартните етапи.
bateto

Мнение от bateto »

Като дойдох първия месвц живях в циганския блок в циганския квартал където ти живееш в момента за 600 и нещо на месец.От там насам живея на по прилично место ,започнах от 650 сега съм към 800 на месец.Това е по повод питането ти.Тия блокове дето колегата ги показа на снимките са доста по качественни от моя поне на външен вид.Обърни внимание на цените и на месторазположението им в То. сравни кенефа в който живееш с тях и тогава давай категорично мнение къде е скъпо и къде ефтино.
Botzo

Мнение от Botzo »

Бате забелязвам че тази вечер не си на кеф и цинизмите ти се леят като изведро. Това прави разговора ми с теб приключен. Надявам се да се изкажеш смислено по темата и да дадеш нормално инфо.

Успех.
huba

Мнение от huba »

leaf написа: Ako te interisuva ima i drugi. Tsenite ne sa mnogo po-razli4ni ot Montreal za apartamenti s tova ka4estvo. :wink:
Az pak tvardia che se dosta po-visoki ot tezi v Montreal.
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Така е - наемите в Торонто са по-високи, но пък и жилищата са в пъти по-добри.
В Монреал живеехме на 10 мин. пеша от Бери Укам, в 3 1/2 (40 кв.) за сумата от 675$ наем + 75$ паркинг. Жилището беше в бетонна сграда, но вътрешните стени бяха от шперплат и със съседите си бяхме едно голямо семейство.
Сега живеем в 86 кв. (41/2 по квебекските стандарти) за 1000$ + 50$ паркинг. Бетонна сграда с дебели стени между апартаментите и не се подслушваме със съседите (под нас са с бебе, но до сега не съм го чула нито веднъж).
С малката подробност, че в Монреал никой от нас не работеше, а тук мъжът ми започна работа на 1-вата седмица след преместването (аз не работя и до днес и не смятам да работя през следващите 3 години). Та за мен не е важно какъв ти е наема, а дали в началото на месеца го плащаш със спестени с многогодишен труд пари или с част от месечната заплата.
Изображение
Любо
Обратна връзка:

Мнение от Любо »

Аз например като доидох в Канада първо живях 5 месеца в Монреал и след това се преместих в Торонто. Тук съм вече шести месец. Не е много дълъг период, но все пак мога донякъде да сравня двата града.
В Монреал цените наистина са по-ниски. Имам впредвид наеми и застраховки на коли, като разликата в наемите не е много голяма, а разликата в застраховките е в пъти.
Например един апартамент (хол, спалня и кухня) в средно добър(лош) район в Монреал струва 550-650$ и обикновено си плащаш тока отделно, който обаче не е повече от 20-30$ на месец. Същият апартамент на отговарящо место в Торонто струва 800-900$ и в повечето случаи е с всичко включено в тази цена. От там нататък цените растат прпорционално в зависимост от мястото, сградата и броя на спалните. Има разбира се и доста по-евтини, но ако имате претенции към подробностите едва ли ще се навиете.
Относно работата е пак според зависи. В Торонто действително има повече работа и се намира по-лесно, но нискоквалифицираната е долу-горе на същите ставки като в Монреал - 7-9$ на час. В Торонто, обаче по-лесно може да си намерите по-свястна работа отколкото в Монреал. Имам предвид, че по-малко обръщат внимание на сертификати и лицензи, а и последните по-лесно се изкарват. По-големият проблем е с липсата на канадски опит, но с агенциите за работа този въпрос се разрешава.
По принцип като за новопристигнали в Торонто ще ви трябват повечко парички отколкото в Монреал. Не ме питайте колко, защото мога да кажа само за себе си.
От друга страна ако нямате достатъчно парички, Монреал е по-доброто място, защото там може да се живее и само на социал.По-скромно разбира се. За учене също Монреал е по-доброто място предвид образователните порграми на Кебек, кредити, стипендии, КОФИ и.т.н. В Кебек, обаче трябват два езика за да имаш хубава работа. В повечето случаи. В Торонто такъв проблем не съществува. Английският е предостатъчен.
Иначе лично на мен Монреал ми допада повече като място за живеене, но това не е заради стандарта, а заради начина на живот и заради по-европейския му облик.
Моето скромно мнение по въпроса е да дойдете в Торонто и без това сте на ти с английския, а това нещо езиковата бариера, повярвайте ми е -ама- много голям проблем. Друго, което лично аз ценя в Торонто е, че не предразполага към отпускане. В смисъл, че не може да се живее на социал и щеш не щеш се захващаш сериозно да работиш, това винаги дава резултат. В Монреал е по-различно. Там може и да не се напряга човек много, но пък това води до други последствия. Всички знаем какви са те.
Друго важно нещо в полза на Торонто е, че тук няма такъв национализъм като в Кебек. Мен например, чак втория месец на работа шефа ме пита дали съм лендед имигрант или съм рефюджи. Имах чувството, че му беше все едно какво ще му кажа.
Това е в общи линии. Подробностите са индивидуално за всеки.
Успех! :D
Нема лабаво
Заключено