Студентската стачка

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
huba

Мнение от huba »

JOY написа: С 4 курса на семестър не виждам защо да няма възможност да работи по време на обучението, както всъщност и правят повечето, които карат магистратура. Не може да се сравни с моите 7 курса... :roll:
.
Niama znachenie broia na kursovete a chasovoto natovarvane ili kreditite.Ako za tvoiata programa 7 coursa za full time, to za mnogo drugi tova sa 4 kursa a ima i programi za koito tova sa 3 kursa.Izchisleno prosto i iasno.1 credit e raven na 45 chasa natovarvane(vkluchvashto chasovete za lekcii, uprajnenia i sobstvena podgotovka)
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Аватар
bis
Обратна връзка:

Мнение от bis »

Абе Joy, хората тактично ти отминават умотворенията за разликата между заем и дълг, ама ти продължаваш, само Мария се е опитала, апук аз ще продължа.
Та ти ни убеждаваш в нещо такова:

Отивам аз при съседа или айде при теб да кажем. Джой дай ми 500 $ в ЗАЕМ. И ти ми ги даваш. Аз ги слагам в един джоб и го зашивам за да не ги похарча случайно щото ако ги похарча сперед теб тогава те ще се првърнат в ДЪЛГг и ще ти ги дължа.
След известно време ти идваш и си искаш парите, но аз ти казвам че дълг към тебе нямам щото не съм похарчила парите.
Та така е и с положението в банката. Слагаш ги там и не ги буташ т.е. не ги похарчваш. Завършваш си образованието и те още си стоят там НЕПОХАРЧЕНИ, следователно не си длъжна да ги връщаш.

Ами как не се сетих само. Учиш, харчиш степендията, завършваш, а то през това време и парички се натрупали. УАУУУУУУУ
Как не го схванах по-рано, май ще си продължа следването, ами то и далавера имало. :beer: :beer: :beer:
Само човек, който рабира нещо изцяло, може да го обясни така, че друг да не може да го разбере.
/Нобелов принцип на Рудини/
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:
ами университети от ранга на тези в Квебек са точно толкова - ето наприме университетите в които сме учили с жена ми - за справка www.unr.edu www.unlv.edu.
Ами, направи си труда да подкрепиш твърдението си относно цената на образованието с конкретна цитата от сайта! Нямам намерение да ровя из сайтовете!
Ако не избираш според класации, според какво избираш тогава?
JOY написа:Без да твърдя за всички ще кажа за себе си...
1.Избрах университет в града,в който смятам да работя и да плащам данъците си съответно.
2. Избрах университет в зависимост от предпочитания от мен език на обучение.
3. Избрах университета, който е единствения франкофонски университет в света,където съществува магистратура и PhD по моята специалност.
4. Уча там, където успешно се преборих с огромния конкурс за постъпване.
ами ти си била страшно ограничена в избора си. другите не сме и избираме по престиж.
ето например ти ще бъдеш ограничена за работа само в една провинция в Северна Америка и 3 държави в Европа (не броя Африка).
А от теб тая провинция има крещяща нужда!! Ами не се ли чувстващ ощетена? Хем имат нужда, хем те ограничават в избора и възможността за професионална изява, хем плащаш цени равни на тия другаде?
JOY написа:
Ще използвам твойте думи - айде в тази дискусия да се включат хора дето имат опит и на двете места или поне 1 година на едното
Само след броени седмици ще си взема последните изпити за тази година. Нямам опит на обучение в Щатите,но и не е нужно за да имам поне бегла представа от цената на обучение там,нали? Пък и...това не е определящо за избора ми в случая. Както казах, дори и така да е, никой насила не го карат да учи в Квебек, нали?
ето това не харесвам в теб и заради това стават скандалите - какво значи бегла престава?
давам ти сайт и твърдя, че цените са еднакви, а ти не искаш да се ровиш. Откъде идва тогава беглата представа?
на ухо или от квебекарската пропагандна машина?
JOY написа:
Некоректно е да коментираш финансовите въпроси и да ме критикуваш след като аз не правя същото с теб
Свидетели са всички, че на всяко изказване коментираш професията ми и заплащането по нея без да имаш представа. Колкото до моите коментари по финансовите въпроси, аз все още не мога да си обясня как професионалист не прави разлика между цена на обучене/заем/дълг...
ако човек който се занимава с данъците на различни по клас и йерархия сестри и доктор, както тук така и преди в САЩ, който има роднини мед сестра и доктор си няма представа, то явно човек който не е работил и един ден в Канада, има не само БЕГЛА но и ясна престава.

Ако ти не правиш ПРИЛИКА между обучение/заем/дълг то ти е простено, но на мен като професионалист ми е наложително, така както ми беше наложително да предупредя, че учебниците не са данъчен кредит.
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Мнение от IvHaydu »

Шарето да си ходи!
Всяко правителство, което посяга към здравните, социалните и най-вече към образователните парички, заслужава да бъде гилотинирано!!!
До там ли го закъса Квебек, че трябва да реже 103 млн. точно от образованието???
Шаре, освен да реже пари, май друго не знае, ама май ще си отреже и главата така...
Защото дойде на власт с големи обещания, а направи дупка в морето...
Къде са здравните реформи??
На социала оряза образователните парички така, че да не излизаш от социал; а ако случайно решиш да учиш - плащай яко!
Ами да вземе да направи и здравеопазването платено - така картината ще стане по-ясна за накои щрауси, заровили главите в собствените си гъзове, чувствайки се сигурни.
Либералите са били винаги скапаняци, а пък тия псевдошушумиги заслужават живи да ги одереш!
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Joy

Мнение от Joy »

ами ти защо искаш да работиш в Швейцария, а учиш тук?
:D Хм...Хващаш ме натясно...Намеренията ми са хипотетични, но не ги отричам. Всъщност, ако имах възможност да уча там, едва ли бих се двоумила...

За момента, това е само хипотетична възможност,която имам впредвид...Дали ще се осъществи е друг момент. Живея тук,уча тук и съответно, реалната ми перспектива е да работя тук. :roll:

Това означава:

1. Нямам възможност да уча там, където имам желание да работя.

2. Дипломата ми от местния университет ми дава възможност да работя където поискам на друго място и без да е в челни класации.
студенти дето идват да учат от други провинции са само 10%, или като махнем поне 4-5%, които са студенти от диви места, където няма университети, то остават 5-6% от всичките студенти в Квебек смятат, че тук е толкова евтино, че да дойдат да учат тук
Тази статистика не означава ли,че преди да започнат тукашно обучение, студенти от други провинции си подсигуряват местен сертификат за селекция?

Ще отречеш ли,че дестинацията "Квебек" се избира от новопристигащи емигранти благодарение на възможностите за обучение,след което повечето имат намерение да бият шута на провинцията? Дали не е заради цената?
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Ще използвам твойте думи - айде в тази дискусия да се включат хора дето имат опит и на двете места или поне 1 година на едното
Само след броени седмици ще си взема последните изпити за тази година.

Джо една година е три триmестъра, т.е есенен, зиmен и летен. След няколко седmици приклю4ва зиmният. :wink: Ти ще приклю4иш втори триmестър.
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:
Без да се обиждаш но мисля че това твое изказване е наистина лишено от логика и смисъл. ДЪЛГ = ЗАДЪЛЖЕНИЕ = ЗАЕМ По-просто не зная как да го напиша... Мога да ти го обясня и с счетоводни термини ПАСИВИ=ЗАДЪЛЖЕНИЯ=ЗАЕМИ (т.е. те са част от пасивите)
На теория заема е дълг, разбира се, но на практика, недокоснатия заем се връща без лишения и калкулации относно бъдещия ти доход. При това...никой не е задължен да взима този заем, нали?
Средно с промените направени от Шарето на месец около 700$ e субсидията плюс заема. Така 700$х4 месеца=2800$ на триместър. Мааллеее колко много пари... Къде ли ще ги похарчи един студент.... Ами ето къде Наем 4х300=1200$, 900$ такси за обучение, учевни=и 130$х4 предмета=520$, и остават за храна за 4 месеца 2800-2620=180$ т.е. 45$ на месец. Тук не смятаме парите за ксерокс, транспорт и т.н. Заведенията са лукс ако чакаш само на стипендия...
Не мога да коментирам субсидиите за магистърска степен-не съм запозната. Вероятно те са сметнати въз основа на възможностите за работа по време на обучение. Моята субсидия (заем+ стипендия) възлиза на...12 000 : 9 месеца обучение=1333 дол./мес. Напълно достатъчно за издържане на сам човек.
е най-накрая да не коментираш с което не си запозната.

все пак как е 1333 на месец, като говориш, че няма па пипаш заема?
като не пипаш заема, то ще останат около 400-500 долара.

Явно нещо се бъркаш и като се осъзнаеш ще си промениш мнението.
Особено като се има предвид работенето ти лятото, което май ще е като моето адвокатстване :wink:
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:2. Дипломата ми от местния университет ми дава възможност да работя където поискам на друго място и без да е в челни класации.
дипломата ти от местен университет означава, че НЕ можеш да работиш другаде освен франкофонски държави, а те с изключение на Африканските са доста малко.
JOY написа:
студенти дето идват да учат от други провинции са само 10%, или като махнем поне 4-5%, които са студенти от диви места, където няма университети, то остават 5-6% от всичките студенти в Квебек смятат, че тук е толкова евтино, че да дойдат да учат тук
Тази статистика не означава ли,че преди да започнат тукашно обучение, студенти от други провинции си подсигуряват местен сертификат за селекция?
сертификат за селекция за Квебек да се дава на канадци от други провинции :shock: :shock: :shock:
Не знам от къде ги учиш тия неща, но моля тееееееееее не ги пиши тук
huba

Мнение от huba »

bgmontreal написа:
дипломата ти от местен университет означава, че НЕ можеш да работиш другаде освен франкофонски държави, а те с изключение на Африканските са доста малко.
bgmontreal,tova ne e tochno taka.Vse pak mislia, che ne triabva da se zalita ot ednata krainost v drugata.
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Joy

Мнение от Joy »

Дипломата ми от този университет ми дава правото да работя където поискам по света, независимо от езика (след изпит по специалност+изпит по език).
сертификат за селекция за Квебек да се дава на канадци от други провинции
До колкото ми е известно, не е проблем след смяна на местожителството да се получи сертификат... :roll:
все пак как е 1333 на месец, като говориш, че няма па пипаш заема?
като не пипаш заема, то ще останат около 400-500 долара.
Не съм твърдяла,че във всички случаи е възможно заема да не се пипа. В случая когато втория член на семейството не работи или пък студента не е семеен,това е почти невъзможно. Твърдях,обаче друго... Че заема за обучение е също такава инвестиция, както и покупка на жилище например (да не кажа по-ценна), а сумата е доста по-малка и лихвата също.

Искам да се повторя и да допълня...
Ще отречеш ли,че дестинацията "Квебек" се избира от новопристигащи емигранти благодарение на възможностите за обучение,след което повечето имат намерение да бият шута на провинцията? Дали не е заради цената?
Въз основа на това, не мислиш ли, че е малко несправедливо относно плащащите данъци (ти и Любо)? Предполагам, че и Шарето е на същото мнение и затова въвежда тази реформа (доста мека бих казала), с цел изравняване на възможностите с другите провинции. Мисля, че си съгласен с мнението ми, че обучаващите се трябва да остават тук да работят и тук да плащат данъците. Ами нека тогава в университетите останат само единствено заинтересованите да работят тук!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

huba написа:
bgmontreal написа:
bgmontreal,tova ne e tochno taka.Vse pak mislia, che ne triabva da se zalita ot ednata krainost v drugata.
явно не си разбрала смисъла!
аз твърдя, че се прави изкуствена францизация, която осакатява студентите, а като връх трябва да се лишават от стипендии.

като има подобна специалност само на френски значи, че се ограничават завършилите да работят в Квебек.

Ами като има ограничение, защо да няма стипендии и субсидии
Joy

Мнение от Joy »

А от теб тая провинция има крещяща нужда!! Ами не се ли чувстващ ощетена? Хем имат нужда, хем те ограничават в избора и възможността за професионална изява, хем плащаш цени равни на тия другаде?
Това са правилата на играта за мое голямо съжаление. А те са такива,защото дипломата ми от "уважаваните" българо/руски учебни заведения не се броят за нищо по света... :roll: Идваме си на думата за местните...
ето това не харесвам в теб и заради това стават скандалите - какво значи бегла престава?
давам ти сайт и твърдя, че цените са еднакви, а ти не искаш да се ровиш. Откъде идва тогава беглата представа?
Да, от "пропагандната квебекарска машина". Ако имаш факти,с които да ги обориш,ти порови! Нали ти твърдиш обратното? Защо трябва да си губя време в ровене из твоите сайтове за да ти доказвам каквото и да било?
ако човек който се занимава с данъците на различни по клас и йерархия сестри и доктор, както тук така и преди в САЩ, който има роднини мед сестра и доктор си няма представа, то явно човек който не е работил и един ден в Канада, има не само БЕГЛА но и ясна престава.
"ето това не харесвам в теб и заради това стават скандалите"- защо трябва да коментираш мен и работата ми (или не) в Канада?

Твоите роднини не са в Канада. Аз също имам близки роднини икономисти. Също не в Канада. Да броя ли пациентите си икономисти, както ти броиш клиентите? Защо е всичко това? Всеки нормално-интелигентен човек би трябвало да има някакви елементарни способности да смята собствените си пари и изгода.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:
Въз основа на това, не мислиш ли, че е малко несправедливо относно плащащите данъци (ти и Любо)? Предполагам, че и Шарето е на същото мнение и затова въвежда тази реформа (доста мека бих казала), с цел изравняване на възможностите с другите провинции. Мисля, че си съгласен с мнението ми, че обучаващите се трябва да остават тук да работят и тук да плащат данъците. Ами нека тогава в университетите останат само единствено заинтересованите да работят тук!
каквото прави сега шарко ще се върне тъпкано, тъй като хората ще минат на социал и ше завършат след 5 години - виж какво съм писал преди
Joy

Мнение от Joy »

явно не си разбрала смисъла!
аз твърдя, че се прави изкуствена францизация, която осакатява студентите, а като връх трябва да се лишават от стипендии.

като има подобна специалност само на френски значи, че се ограничават завършилите да работят в Квебек.

Ами като има ограничение, защо да няма стипендии и субсидии
Къде намираш "изкуствена францизация"? Мисля,че стипендии,субсидии и т.н. са абсолютно индентични и в англофонските университети в Квебек.

Като има подобна специалност само тук на френски, значи, че получената специалност е единствено-конкурентна във всички франкоговорящи страни + еднакво-конкурентна в англоговорящи или каквито и да било други, където обучението съществува на местен език.
huba

Мнение от huba »

Ei, ne vi li omrazna.Pak zapiahte starata pesen. :D :D :D
Заключено