Студентската стачка

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Заключено
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

huba написа:
JOY написа:......
Izchisleniata moje da sa viarni za tvoiata konkretna situacia, zashtoto niamash parvi cikal ot BG.Idi napravi edna simulacia sas software i togava govori za stipendiii po 500$ na mecec.(Ako ima o 100$ pak e dobre)
I drugo ako polovinkata ti raboti za 15$, tova che tazi godina ne ti spada stipendiata ne oznachava che sledvashtata ste imash takava.
точно така.
общия доход в семейството е 15 на час и ясно всичко е ОК
но какво ли ще стане, като и тя най-накрая проработи?

ами става лошо.

плащат се "уж" ниски такси за обучение, но в замяна получаваш НИЩО!
погледнете класациите на университетите - само някои специалности в МакГил се мотаят в стотицата.
Ами за тия пари ще вземеш две образования от комюнити колеж в САЩ и ще имаш 5 пъти по-голям престиж.
Например сестринския колеж в Лас Вегас е 100 пъти по-престижен (нищо че се взима за подигравка в останалата САЩ), а таксите дори и след курса на долара са по-евтини.
Няма да коментирам заплатите на сестри с бак в САЩ и тук.

Изобщо нещата вървят от зле по-зле!!!!!!!!!
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Joy

Мнение от Joy »

Правителството на смешника Шаре отрязва 103 милиона от степендиите и ги прави БЕЗ таван.
Кое е без таван? Стипендиите? Таван нагоре или надолу? :) Надолу тавана е НУЛА. За тези,които имат достатъчно доходи. Все пак,стипендия се дава в зависимост от социален статус и финансово положение и така трябва да бъде. Сори,че на някой са му нарушили плановете да си прекара лятната ваканция с екскурзия до Европа, но стипендията не е за това, нали?
Колкото до къщата - всеки трябва да има къде да живее.
Образованието не е ЖИЗНЕНА необходимост.
Може да се живее и под наем,а за някои, образованието ни е жизнена необходимост и единствена възможност да работим по професиите си.
1во трябва все пак да се спомене че ти си университетска студентка само от 1 (един) семестър и очевидно не ти са ясни нещата от преди това и не знам как коментираш промени, като хал хабер си нямаш от това което се е променило
Изкоментирай кое от твърденията ми не е в час!

1. Цената на образованието не се е вдигнала.
2. Вдигнал се е заема.
3. Намаляли са стипендиите.

Горе са моите коментари по трите пункта.
huba

Мнение от huba »

bgmontreal написа: погледнете класациите на университетите - само някои специалности в МакГил се мотаят в стотицата.
6 ili 7 kanadski universiteta s v parvite 500. :shock:
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:Кой знае кой е по-на далавера...Те, които ще изплащат цял живот може би, но ще влагат в собствения джоб, или ние,които внасяме ежемесечно по 700 дол. в джоба на някой чичко...

Принципа е същия и с образованието...Може би на червено, но това е инвестиция в диплома, която ти е вдигнала дохода за цял живот. :roll:
аз това не го коментирам - аз самия цял живот уча.

аз коментирам:

"нормалните" лихви са 7-8%, а кредитните карти над 12%
лихвите по ипотеката са 5%, т.е. има субсидия в някаква степен (не коментирам това че заема е покрит с къщата и т.н., а само факта, че са по-ниски)

как няма да има субсидиране на обучението.

та в Квебек над 30% не плащат данъци - т.е. са с ниски доходи (със сигурност голям процент е заради липса на образование)

значи правителството на Квебек в лицето на смешника Шаре очаква, че ще си плащаш за образованието сам, а после ще им плащаш НАЙ-ВИСОКИТЕ данъци.
Ами добре дошъл Онтарио и БК.
Какво става тогава?
Остават само хората с ниско образование и данъци плащам само аз и Любо :(
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

huba написа:
bgmontreal написа: погледнете класациите на университетите - само някои специалности в МакГил се мотаят в стотицата.
а колко от Квебек?
huba

Мнение от huba »

bgmontreal написа:
huba написа:
а колко от Квебек?
Abe takmo se zahvanah da tarsia klasaciata.Da kajem che sa pod 10, otdavna go chetoh,zabravila sam.Inache v 100 beshe MCGill a Udm beshe sled 350.
bgmontreal написа:и данъци плащам само аз и Любо :(
Haide sega, tova e dosta presileno.Dobre e da ima stipendii, no e dobre da ponamaleiat i kiliinite uchilishta.
Последно промяна от huba на Съб Мар 26, 2005 1:54 pm, променено общо 1 път.
"Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят."
huba

Мнение от huba »

greshka
Joy

Мнение от Joy »

Пумпи:
студетския заем е с лихва prime + 0.5 % или в момента излиза 4,75 % и то се плаща след като завършиш - е няма по евтин заем от това, освен това лихвите един ден се приспадат при годишното облагане !
бгмонреал:
аз коментирам:

"нормалните" лихви са 7-8%, а кредитните карти над 12%
лихвите по ипотеката са 5%, т.е. има субсидия в някаква степен (не коментирам това че заема е покрит с къщата и т.н., а само факта, че са по-ниски)

как няма да има субсидиране на обучението.
И едното и другото е инвестиция!

Който търси образование в Университет според класации, е свободен да избира! Няма университетско образование в Щатите, чиято цена да ти възлиза на 2400 канадски долара годишно!
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:
Правителството на смешника Шаре отрязва 103 милиона от степендиите и ги прави БЕЗ таван.
Кое е без таван? Стипендиите? Таван нагоре или надолу? :) Надолу тавана е НУЛА. За тези,които имат достатъчно доходи. Все пак,стипендия се дава в зависимост от социален статус и финансово положение и така трябва да бъде. Сори,че на някой са му нарушили плановете да си прекара лятната ваканция с екскурзия до Европа, но стипендията не е за това, нали?
JOY написа:
1во трябва все пак да се спомене че ти си университетска студентка само от 1 (един) семестър и очевидно не ти са ясни нещата от преди това и не знам как коментираш промени, като хал хабер си нямаш от това което се е променило
Изкоментирай кое от твърденията ми не е в час!

1. Цената на образованието не се е вдигнала.
2. Вдигнал се е заема.
3. Намаляли са стипендиите.

Горе са моите коментари по трите пункта.
1. цената на образованието се е вдигнала - не на твоя фиш, а на моята данъчна декларация.
а) субсидиите за университетите не са се променили, т.е. независимо, че по-малко хора ще имат възможност да учат, данъците които отиват за субсидии си остават
б) никой не е луд да стои тук след като завърши и плаща данъци които не се знае как се използват, т.е. знае е се как НЕ се използват - трагични пътища (ти не си ходила другаде в Канада, но ако не вярваш на мен, то поне на другите - пътищата са ДРУГИИИИИ); плачевна здравна система; ужасно образование подчинено на насилственото францизиране
в) като никой не учи или стои тук след като се изучи, оставам на теб да прецени какво става с моите данъци

1а. права си че цената на образованието не се е дигнала, нищо че учебниците си лятят нагоре. Учебниците противно на твойте проверени твърдения НЕ СА ЧАСТ ОТ ОБУЧЕНИЕТО за данъци.

2. Заема не се е вдигнал самоцелно, т.е. преди са ти отпуснали 10000 (3500 заем и 6500 стипендия), а сега ти отпускат 20000 (13500 заем с ниска лихва и 6500 стипендия), нееее неееееееее сега ти отпускат пак 10000, но 5500 заем и 4500 стипендия.
с две думи ти разглеждаш 2 и 3 отделно, а те ТРЯБВА да се разглеждат ЗАЕДНО!

Нека видим сега какво може да се направи.
Имаме Мистър Х, който е решил да учи, но няма пари.
Вариантите са два:
1во Стои на социал и взима 1-2 курса (държавата губи по 500 на месец за период от над 5 години и през това време няма данъци)

2ро Записва на пълно време и взима 4 курса - ще завърши за 1.5 - 2 години и държавата ще загуби 2 * 5000 = 10,000 стипендия, но след 2 години започва да си го връща в данъци
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:Който търси образование в Университет според класации, е свободен да избира! Няма университетско образование в Щатите, чиято цена да ти възлиза на 2400 канадски долара годишно!
ами университети от ранга на тези в Квебек са точно толкова - ето наприме университетите в които сме учили с жена ми - за справка www.unr.edu www.unlv.edu.
Само дето там има стипендии и ред други неща.

Ако не избираш според класации, според какво избираш тогава?
не може университет извън 400, да има такива цени, да се субсидира, а студентите да изнемогват.
След като средната заплата е около 30К, как да се съберат тия пари?

Наистина образованието тук е евтино, но сравнено с Йел, Станфорт, МИТ, Кембрийдж и т.н., само дето там почват от 100 на час и стигат над 250, а тук от 100 на ден и стигат до 200 пак на ден.

Ще използвам твойте думи - айде в тази дискусия да се включат хора дето имат опит и на двете места или поне 1 година на едното.

Не ме разбирай криво аз за повечето неща съм съгласен с теб, но ме дразни когато говориш без да имаш опит.
Ние с теб бяхме дружки, но нещата се промениха след като те убедиха че съм бил сянката (интересно пак беше данъчен сезон тогава) и ти почна да ми следиш всяко писмо с различни очи.

1во Сестринските заплати - разбира се, че са голями, но взимай все пак предвид, за кои сестри и след колко трудов стаж - едно е сестра с колежанско образование, друго такава каквато ще бъдеш.
2ро Учение - не е редно да коментираш, без да знаеш какво е било преди това и какво е на другите места.
3то Некоректно е да коментираш финансовите въпроси и да ме критикуваш след като аз не правя същото с теб и здравните въпроси.

Извинявам се на другите за постинга в стил ЛС, но искам да се разбере и моята позиция и да няма "развален телефон" и хора дето да ми предлагат да сплашат жой и подобни глупости.
Joy

Мнение от Joy »

цената на образованието се е вдигнала - не на твоя фиш, а на моята данъчна декларация.
а) субсидиите за университетите не са се променили, т.е. независимо, че по-малко хора ще имат възможност да учат, данъците които отиват за субсидии си остават
Възможностите да учат хората не са се променили. За това са заемите-за да се даде възможност на тези, които не могат да си позволят да плащат от собствения джоб. Който иска, пътя е отворен! Нямам спомен в България да съм имала тази възможност...
никой не е луд да стои тук след като завърши и плаща данъци които не се знае как се използват, т.е. знае е се как НЕ се използват
Е, предлагам да не обобщаваме за всички! Ако вземем твърдението ти за правило, трябва да си зададем въпроса тогава защо хората не предпочитат да учат там, където смятат да работят...
права си че цената на образованието не се е дигнала, нищо че учебниците си лятят нагоре. Учебниците противно на твойте проверени твърдения НЕ СА ЧАСТ ОТ ОБУЧЕНИЕТО за данъци.
Идваме си на думата,че все пак не се е вдигнала? Да, учебниците (поне моите) са много скъпи,но медицината в това отношение е прецедент. Познавам хора,които си завършват почти изцяло с ксерокопии от библиотеките или учебници на старо. Това също е добър вариант,но както казваш,в този случай «НЕ СА ЧАСТ ОТ ОБУЧЕНИЕТО за данъци.»

А що се отнася до моите твърдения,предлагам да си поговорим като завърша, ако до тогава все още помниш какво си твърдял преди 2 години.
Заема не се е вдигнал самоцелно, т.е. преди са ти отпуснали 10000 (3500 заем и 6500 стипендия), а сега ти отпускат 20000 (13500 заем с ниска лихва и 6500 стипендия), нееее неееееееее сега ти отпускат пак 10000, но 5500 заем и 4500 стипендия.
с две думи ти разглеждаш 2 и 3 отделно, а те ТРЯБВА да се разглеждат ЗАЕДНО!
Да, така е. Само че, да се разглеждат не отделно, а заедно не виждам причина! Фактите са факти- имаш по-висок заем и по-ниска стипендия. По-високия заем не е проблем, проблема е стипендията. Тя пък е съвсем човешка и справедлива.
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

JOY написа: Смятам се длъжна да се изкажа, защото сме броени на пръсти студенти във форума и по-голямата част разнасят съвсем неправилна информация, с което въвеждат в заблуда кандидат-студенти, кандидат-емигранти и прочее...-хора, които просто се интересуват какво става и какви са тези революции в момента в центъра на Монреал.:
Taka e Joy, наистина се дава противоречива информация но това може да се обясни с различните казуси... Ще коментирам само този твой постинг защото наистина не разполагам с много време...
JOY написа:Първо искам да цитирам няколко изказвания, които за мен са лишени от смисъл.
Събудила си се с увеличение на ЗАЕМА, а не на дълга. Това ще се превърне в дълг когато и ако го похарчиш.
Без да се обиждаш но мисля че това твое изказване е наистина лишено от логика и смисъл. ДЪЛГ = ЗАДЪЛЖЕНИЕ = ЗАЕМ По-просто не зная как да го напиша... Мога да ти го обясня и с счетоводни термини ПАСИВИ=ЗАДЪЛЖЕНИЯ=ЗАЕМИ (т.е. те са част от пасивите)
Цената на образованието не е пораснала НИТО С ЦЕНТ!!! Както си ми струваше семестъра 1000-1200, така си и струва. Което ще рече- 2400 приблизително (зависи от броя курсове през семестъра) на година.
Ти от колко време си студентка за да имаш възможност да ги сравниш???? Както казах и по-горе различните казуси пораждат противоречиви мнения... Моето образование се увеличи защото сега вече плащам и в един унив. фонд за обновяване на информ.технологии в Университета. Както се чува още (и слава Богу че аз завършвам) лаптопите ще станат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие за започване на обучението.

Това е заем ,който съвем не е задължително да се харчи!!! АКО БЪДАТ ПОХАРЧЕНИ!!!
Така сега ще направя една малка калкулация и ще разберем колко може да спести един студент от заема и субсидията си...
Хипотези : Студентът учи магистърска степен, на пълно учебно време (12 кредита,4 курса), не работи, записал е три триместъра следователно не работи и лятото. Няма доход предната година, няма и деца нито е семеен....

Резултати : Средно с промените направени от Шарето на месец около 700$ e субсидията плюс заема. Така 700$х4 месеца=2800$ на триместър. Мааллеее колко много пари... Къде ли ще ги похарчи един студент.... Ами ето къде Наем 4х300=1200$, 900$ такси за обучение, учевни=и 130$х4 предмета=520$, и остават за храна за 4 месеца 2800-2620=180$ т.е. 45$ на месец. Тук не смятаме парите за ксерокс, транспорт и т.н. Заведенията са лукс ако чакаш само на стипендия...

Изводите оставям за вас и сметнете колко може да се спестят от тези пари... Не стига че не стигат до никъде ами и половината от тези пари са ти като заем...
А колкото до това че Парти Кебекоа се възползва от некадърната политика на това правителство ами какво очаквате да гледат и да ръкопляскат ли ?(макар 4е и това само да правят пак ще натрупат дивиденти ) :lol:
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Joy

Мнение от Joy »

ами университети от ранга на тези в Квебек са точно толкова - ето наприме университетите в които сме учили с жена ми - за справка www.unr.edu www.unlv.edu.
Ами, направи си труда да подкрепиш твърдението си относно цената на образованието с конкретна цитата от сайта! Нямам намерение да ровя из сайтовете!
Ако не избираш според класации, според какво избираш тогава?
Без да твърдя за всички ще кажа за себе си...
1.Избрах университет в града,в който смятам да работя и да плащам данъците си съответно.
2. Избрах университет в зависимост от предпочитания от мен език на обучение.
3. Избрах университета, който е единствения франкофонски университет в света,където съществува магистратура и PhD по моята специалност.
4. Уча там, където успешно се преборих с огромния конкурс за постъпване.
Ще използвам твойте думи - айде в тази дискусия да се включат хора дето имат опит и на двете места или поне 1 година на едното
Само след броени седмици ще си взема последните изпити за тази година. Нямам опит на обучение в Щатите,но и не е нужно за да имам поне бегла представа от цената на обучение там,нали? Пък и...това не е определящо за избора ми в случая. Както казах, дори и така да е, никой насила не го карат да учи в Квебек, нали?
Некоректно е да коментираш финансовите въпроси и да ме критикуваш след като аз не правя същото с теб
Свидетели са всички, че на всяко изказване коментираш професията ми и заплащането по нея без да имаш представа. Колкото до моите коментари по финансовите въпроси, аз все още не мога да си обясня как професионалист не прави разлика между цена на обучене/заем/дълг...
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

JOY написа:
никой не е луд да стои тук след като завърши и плаща данъци които не се знае как се използват, т.е. знае е се как НЕ се използват
Е, предлагам да не обобщаваме за всички! Ако вземем твърдението ти за правило, трябва да си зададем въпроса тогава защо хората не предпочитат да учат там, където смятат да работят...
защо ли?
ами ти защо искаш да работиш в Швейцария, а учиш тук?

Едва ли има хора дето идват да учат тук от места където има сериозни университети.

Ако биеш натам, че е евтино тук, то броя на студентите които плащат извън Квебекарски такси са под 10%.
Квебекарски 60% и международни 30%

т.е.
студенти дето идват да учат от други провинции са само 10%, или като махнем поне 4-5%, които са студенти от диви места, където няма университети, то остават 5-6% от всичките студенти в Квебек смятат, че тук е толкова евтино, че да дойдат да учат тук
от 30% международни, едва ли има и 4-5% които са американци или такива дето идват тук на евтиното.
останалите 25-26% са тук по имигрански причини.

Та извода е че тук, за това което се предлага - т.е. нищо (университети извън първите 400) се заплаща СОЛЕНО!
Joy

Мнение от Joy »

Без да се обиждаш но мисля че това твое изказване е наистина лишено от логика и смисъл. ДЪЛГ = ЗАДЪЛЖЕНИЕ = ЗАЕМ По-просто не зная как да го напиша... Мога да ти го обясня и с счетоводни термини ПАСИВИ=ЗАДЪЛЖЕНИЯ=ЗАЕМИ (т.е. те са част от пасивите)
На теория заема е дълг, разбира се, но на практика, недокоснатия заем се връща без лишения и калкулации относно бъдещия ти доход. При това...никой не е задължен да взима този заем, нали?
Моето образование се увеличи защото сега вече плащам и в един унив. фонд за обновяване на информ.технологии в Университета. Както се чува още (и слава Богу че аз завършвам) лаптопите ще станат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие за започване на обучението.
Лаптопите от много отдавна са задължително условие за започване на много специалности. Въвеждането на това условие за други в същия момент на въвеждане на правилата на Шаре няма връзка с второто. Не виждам връзка и относно плащането в универсален фонд... :roll: Това са някакви частни нововъведения на конкретната програма.
Студентът учи магистърска степен, на пълно учебно време (12 кредита,4 курса), не работи, записал е три триместъра следователно не работи и лятото. Няма доход предната година, няма и деца нито е семеен....
С 4 курса на семестър не виждам защо да няма възможност да работи по време на обучението, както всъщност и правят повечето, които карат магистратура. Не може да се сравни с моите 7 курса... :roll:
Средно с промените направени от Шарето на месец около 700$ e субсидията плюс заема. Така 700$х4 месеца=2800$ на триместър. Мааллеее колко много пари... Къде ли ще ги похарчи един студент.... Ами ето къде Наем 4х300=1200$, 900$ такси за обучение, учевни=и 130$х4 предмета=520$, и остават за храна за 4 месеца 2800-2620=180$ т.е. 45$ на месец. Тук не смятаме парите за ксерокс, транспорт и т.н. Заведенията са лукс ако чакаш само на стипендия...
Не мога да коментирам субсидиите за магистърска степен-не съм запозната. Вероятно те са сметнати въз основа на възможностите за работа по време на обучение. Моята субсидия (заем+ стипендия) възлиза на...12 000 : 9 месеца обучение=1333 дол./мес. Напълно достатъчно за издържане на сам човек.
Заключено