Намира ли се лесно работа в Канада, без значение каква?
Колко е минималното заплащане?
Как е положението за работа в Торонто?
Каква е тенденцията за работа-с изминаване на годините по-трудно ли се намира работа или положението е същото както преди години
Rabota se namira lesno v Canada, ako govorim za kakva da e rabota. za hubava rabota, po specialnostta ili rabota, koyat ote kefi (kvalificirana) v povecheto sluchai sa namira po-trudno.
Minimalnoto zaplashtane zavisi za koya provinciya, no obiknoveno e 7-8 CA$/hour.
Povecheto imigranti i mnogo kanadci otivat v Toronto i tam ima rabota, spored ochevidci,o i cenite na naemite sa dosta visoki.
Vsichki kazvat, che predi se e namiralo po-lesno rabota i jivota e bil po-lesen, no ne vzemay dumite im za 100% istina, zashtoto znaesh, che horata obichat da plachat po otminalite vremena. Pri bulgarite tazi tendenciya, da se prevaznasya minaloto e osobeno zasilena, znaesh.
P.S. Mnoigo yak nick, by the way imash i e s italianska transcripciya, da ne si hodil v Italia.?! Sega ostava yak avatar da si namerish.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид
С изминаване на годините тенденцията става по зле,инфлацията и цените растат ,а таруфните ставки на заплатите не мърдат или поне незабележимо от което доходите намаляват.
Ще дам пример със себе си :
-Имам собствен камион и работя на контракт,плащат ми договорената цена и от там си смъквам разходите,което ми остане ми е заплатата.В тоя бизнес ,както и във всеки един друг заплащането е унифицирано,има си неписана пазарна цена която за тоя тип камиони и дейност върви 25-30д. на час ,а ако се плаща под друга форма ,а не на час парите пак излизат същите,всичко се знае и няма луд който да плаща по вече.Да кажем тази цена не е променена от преди 5,6г. поне защото от тогава имам инфо. от мой колега който е бил тогава в занаята ,така че брутните ти доходи тогава и сега са все на едно и също ниво ,не така стой обаче въпроса с нетните .Преди 5,6г. литър нафта /най големият разход за един камион/ е бил 50ц. сега е един долар,аз харча на месец 1000лт. което е равно на 1000д. а преди 5г. щях да похарча 500д.Подобно е положението и с другите текущи разходи по обслужването и по поддръжката на камиона ,но те са по малки цифри от голямото перо и няма да акцентирам на тях.
Това за заплащането,като прибавим и повишените разходи на живот от 5г. насам ,като най фрапиращи -цените на наемите тогава и сега , цените на недвижимото имущество,цигари,застраховки ,транспорт етк. банковата ми сметка олеква с още едни 500д.
Получава се следното уравнение ,прди 5г. и сега получавам за един и същи труд равно количество пари ,но в сметката ми остават с 1000д. по малко сега отколкото преди,а 1000д. са месечната вноска на една къща на изплащане или на един нов Мерцедес от средния клас.
Ей това е положението в Канада,на мен лично не ми се вижда много розово да става ,дано поне така да държи и да не утива на по зле,в което не се съмнявам.Целта е да има малко богати и много бедни и притеснени,по този начин хем богатия става по богат,хем бедния по лесно се държи под контрол.
Бате, много сложна задача бе !
Щом все пак ти остават пари в сметката, ти си добре !
Ама на месец или на година ? Ако е на месец, хич да не си се оплакал повече !
Тоя месец не останаха ,компа на талигата се прецака -1000д. ,платих и лайсън плейта -860.По разчет една двойка на месец трябва да остава настрана след всички сметки,обаче си е божа работа ,в моя случай най важното да не се чупи машинката,обаче много такси ,много нещо,тука с едната дават ,ама с двете вземат.