ЗА МЛЯКОТО В КАНАДА

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Малко допълнение към darklady:
Трябва да стои повече от 2-3 часа като бебе завито с нещо /напр. одеало/- за по-доброто сгъстяване.
И ако не успее да се закваси, а си остане течно, може да опиташ с трика - загряваш отново сместта не повече от 40 градуса и пак завиваш...не става чак толкова гъсто, но все пак може да се яде... :wink:
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

Добавката на tornado е уместна, но трябва да се знае, че всичко зависи от температурата в помещението - ако е по-хладно /като през зимата през ноща/ млякото може да се остави и цяла нощ, преди да се охлажда в хладилника. Но, ако е топло в стаята, например около и над 25 С, тогава 3-те часа са напълно достатъчни. Споделям собствения си опит - при 35 С в стаята за два часа квасеното мляко става адски кисело /приближава се до оцет/, затова пък при 15 С го оставям и цяла нощ увито в пликове и нещо отгоре.
Май, бяхме доста изчерпателни!
Като пробваш рецептата bibco, се обади да чуем какъв е резултата!
:lol:
Невъзможното е предизвикателство!
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

Дами, ще се намеся и аз, защото тук млякото е наистина малко по-различно от в България.
Та значи как го правя аз (само през лятото, за таратор, тогава просто не смогвам):
1. Сварявам го - задължително трябва да кипне
2. След като се охлади до около 40 градуса (малко по-топло от температурата на ръката ти), го наливам в кофичките или бурканите, в които ще се съхранява в последствие
3. На всяка кофичка (800 гр.) слагам по една препълнена супена лъжица кисело мляко. По добре е самото кисело мляко, което ще използваш за закваска да е добре разбито и без бучки, тогава слагам 2 суп.л. на кофичка.
4. Захлупвам и много добре увивам в одеало
5. След 5-6 часа е достатъчно сгъстено и го прибирам в хладилника. Понякога обаче е по-рядко и го оставям още 4-5 часа - става супер. Няма опасност да се вкисне, просто защото бактерията е друга. Важното е наистина да е гъсто, а не като айрян.
Изображение
Аватар
Леля Екимка
Диване
Обратна връзка:

Мнение от Леля Екимка »

Da dobavia i az - moia tatko, sled kato izvurshi cialat procedura pravi krust ns ruka nad burkancheto i podsvikva - tova bilo zaklinanieto za hubavo kiselo mliako!
Vie ako ne podsvirkvate, jal mi e da si predstavia kakvo iadete! :wink:
Представителна извадка тип "паплач"
Изображение
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

Elia написа:Da dobavia i az - moia tatko, sled kato izvurshi cialat procedura pravi krust ns ruka nad burkancheto i podsvikva - tova bilo zaklinanieto za hubavo kiselo mliako!
Vie ako ne podsvirkvate, jal mi e da si predstavia kakvo iadete! :wink:
А трябва ли да се завъртя три пъти на ляво и да плюя през рамо в мивката? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ха, здравей!
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

Я аз да похваля мойта майчица: чула, че някаква българка в Либия си занесла веднъж кисело мляко за подкваса и така 4 години си квасила, като ползвала за подкваса всеки път от предишното мляко. Та моята майка ми изпрати в колет в едно пластмасово шишенце 6-7 лъжици кисело мляко и така започнах и аз да квася. Вече сигурно има 1 год. оттогава. Но вече трябва да сложа свежа подкваса, та ще се пробвам с тукашните млека.

И си излиза по-евтино де, за мен спор няма.
Обичам да преча
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Народе - изказвам ви своето, на жена ми и на малката ни дъщеря благодарство за съветите!!! Отивам да купя повечко прясно мляко и почвам...
А със сухо мляко дали става?
monny

Мнение от monny »

илиане - че в нашите мандри е мизерия го знае всеки, то и обора на баба ти е мизерия, ама кравата яде трева, а не я тъпчат със всякакви изродски продукти разрешени на американския континент
не съм специалист, но мисля че по веригата химията може да дойде и при теб
miteto
Модератор

Мнение от miteto »

monny, ти кога за последно си пил мляко от обора на баба ти и откъде знаеш с какво тъпчат кравите в нашите ферми ? Ако си мислиш че всички търговци и производители в БГ "играят честно", хехе :wink:
ilian79
mutd

Мнение от ilian79 »

monny,ако си мислиш,че бабите на селата си хранят кравите само с трева,да знаеш че си в голяма заблуда :wink: в земеделието в бг(като навсякъде),се използват гено модифицирани семена,който трябва да са по устойчеви на пестециди.да си чувала как се лекуват кравите като са болни,с антибиотици!да знаеш случайно с какви торове се тори земята в бг?каква вода пият?над селото,в което живее баба,има мина(за модерна пречиствателна система е трудно да се говори),който отпадъчни води се вливат в реката(тополница,която пък се влива в марица,имаше сумати скандали за огромни количества арсен във водата),от която пият животните,поливат се насъждениятаа и доста хора имат кладенци,за какво говорим,за млеко ли,за домати ли!?поне навън имаш "био" храни,който одговарят на доста високи критерии,имаш избор!
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

bibco написа:...
А със сухо мляко дали става?
Става, става! Само да спазиш пропорциите на сухото мляко и водата. Процедурата е същата!
Успех и да се похвалиш после! :lol: :lol:
bibco
Обратна връзка:

Мнение от bibco »

Народе, стана!!!
купих пълномаслено прясно мляко, сварих го, сварих и почти същото количество мляко от прах, смесих ги, за подкваска използвах споменатото кисело млако "Балкан", спазих всичките ви препоръки и ето че в хладилника вече се изстудяват три буркана по 1,5 кг. прекрасно кисело мляко.
Жена ми скептично наблюдаваше всичко това, но сега и тя е много доволна...
Ето едно добро доказателство за ползата от този форум:)
Сега остава да започна да варя и ракия...
Знам, че Иван одобрително ще кимне с глава!
Аватар
darklady
Непокорна

Мнение от darklady »

bibco, браво на теб!
Искрено се надявам да ви е вкусно!
Винаги съм подкрепяла такъв ентусиазъм!
Давай смело и с ракията, но за това вече не мога да дам съвет! :lol:
fart

Мнение от fart »

darklady написа:bibco,....Давай смело и с ракията, но за това вече не мога да дам съвет! :lol:
Има и такава тема във форума :idea:
Аватар
anito
Мразим да мислим

Мнение от anito »

bibco написа:Народе, стана!!!
купих пълномаслено прясно мляко, сварих го, сварих и почти същото количество мляко от прах...
А защо и мляко на прах?
Обичам да преча
Заключено