Айде вече малко позитивизъм
darjavata naistina gi darji tapi - dobro obrazovanie se polutshava samo v tshasni utshilishta- tam se utshi i dosta po- seriozno,no tova e za hora s pari, ako si "obiknoven" deteto ti utshi v kvartalnoto utshilishte i do 6-7 klas otsvetiava bloktsheta s kartinki
Ima i oshte edin po kofti moment - kogato ti si minal po tozi pat detsata ti estestveno tragvat po sashtia, zashtoto ti prosto ne znaesh kak se stiga po-daletshe i ne mojesh da nasotshish deteto si po pat, koito shte go izvede nad t.n. sredna klasa, koiaro tuk e mnogo, ama mnogo sredna.
Tova kazano s prosti dumi oznatshva tshe darjavata (po-skoro obshtestvoto) te darji tap - ako diado ti e bil bakalin i ti she si bakalin
Kebekarite sa dosta po razlitshni po mantalitet ot drugite kanadsi i ot amerikantsite - tova dopalnitelno gi izolira, frenskia ezik sashto e pretshka
Elita na tova obshtestvo pravi vsitshko vazmojno da zapazi statukvoto - da ne se smesvat klasite i da niama novozabogateli kombaineri, kato v BG naprimer
i da si zavarsh predishnata missal - kogato niakoi tvardi tshe e bogat, neka kaje, kade jivee i kakva kola kara. Ako niakoi tvardi tshe e bogat i jivee v lokasion v kompaniata na afrikanski maimuni i talibani v NDG ili CDN ili neshto podobno, kara amerikanska baraka na 150K km ,a tvardi tshe polutshava 45 000 + ,tova moje da budi samo smiah
Ima i oshte edin po kofti moment - kogato ti si minal po tozi pat detsata ti estestveno tragvat po sashtia, zashtoto ti prosto ne znaesh kak se stiga po-daletshe i ne mojesh da nasotshish deteto si po pat, koito shte go izvede nad t.n. sredna klasa, koiaro tuk e mnogo, ama mnogo sredna.
Tova kazano s prosti dumi oznatshva tshe darjavata (po-skoro obshtestvoto) te darji tap - ako diado ti e bil bakalin i ti she si bakalin
Kebekarite sa dosta po razlitshni po mantalitet ot drugite kanadsi i ot amerikantsite - tova dopalnitelno gi izolira, frenskia ezik sashto e pretshka
Elita na tova obshtestvo pravi vsitshko vazmojno da zapazi statukvoto - da ne se smesvat klasite i da niama novozabogateli kombaineri, kato v BG naprimer
i da si zavarsh predishnata missal - kogato niakoi tvardi tshe e bogat, neka kaje, kade jivee i kakva kola kara. Ako niakoi tvardi tshe e bogat i jivee v lokasion v kompaniata na afrikanski maimuni i talibani v NDG ili CDN ili neshto podobno, kara amerikanska baraka na 150K km ,a tvardi tshe polutshava 45 000 + ,tova moje da budi samo smiah
Blagodarya kolega ,obyasni go na anito po tolkova krasnorechiv nachin,priznavam si ,che az ne bih bil tolkova izrazitelen,ta anito predpolagam si razbrala tezata mi i ako sam kazal ,che dargavnata sistema gi dargi negramotni i neobrazovani za da gi upravlyava po lesno ne znachi ,che az gi namiram za tapi ili imam antipatiikam tyah dage naprotiv mnogo priyatni hora osven tezi v instituciite i sredniyat im rakovoden kadar po firmi i uchilishta kadeto blika licemerie ot koeto i te kakto i nie stradame.
A za zabelegkata kolega kam men may si prav ,ot edna godina se borya da se sdobiya s taya shof. knigka ,ta blagodarenie na neya da drapna malko kam srednata klasa,no may sam tryabvalo da mislya predi tova s kakvo se zahvashtam i kakvi spanki e mogelo da sreshtna i sled godina da se okaga na sashtata izhodna poziciya,ta ako byah mislil za taya godina vreme mogeshe da napravya edin master,no az predpochetoh da stigna do parite varvyaiki s/u nay malkoto saprotivlenie,no kato gledam priyatelite mi s mesten master kak si namirat rabota po specialnosta,t.e. nikak neznam kakvo da mislya za taya dargava ,kadeto nay tarsenata prof. e byal rob,t.e. chovek s nyakakva stepen intelekt ,obrazovanie i kvalifikaciya izvarshvasht nekvalificirana cherna rabota za galti stotinki.cheren rob e sashtoto,razlikata e v cveta na kogata samo.
i ne sam s osnovno obrazovanie ,a s nachalno stoto predi da doyda tuk vsichki mi vikaha drugaryu nachalnik,ta ot tam go znam.
A za zabelegkata kolega kam men may si prav ,ot edna godina se borya da se sdobiya s taya shof. knigka ,ta blagodarenie na neya da drapna malko kam srednata klasa,no may sam tryabvalo da mislya predi tova s kakvo se zahvashtam i kakvi spanki e mogelo da sreshtna i sled godina da se okaga na sashtata izhodna poziciya,ta ako byah mislil za taya godina vreme mogeshe da napravya edin master,no az predpochetoh da stigna do parite varvyaiki s/u nay malkoto saprotivlenie,no kato gledam priyatelite mi s mesten master kak si namirat rabota po specialnosta,t.e. nikak neznam kakvo da mislya za taya dargava ,kadeto nay tarsenata prof. e byal rob,t.e. chovek s nyakakva stepen intelekt ,obrazovanie i kvalifikaciya izvarshvasht nekvalificirana cherna rabota za galti stotinki.cheren rob e sashtoto,razlikata e v cveta na kogata samo.
i ne sam s osnovno obrazovanie ,a s nachalno stoto predi da doyda tuk vsichki mi vikaha drugaryu nachalnik,ta ot tam go znam.

Shadow, tova che v obshtestvenite uchilishta gi darzhat tapi - според мен e preuvelicheno. Gledam uchebnicite na 7-godishniya mi sin. Predi nyakolko dni praviha experiment - da napravish oblak i dazhd v burkan
. Otsega imat i logicheski zadachi. Materialat e mnogo interesen i podnesen stimulirashto. Govorya specialno za negovoto uchilishte, ama edva li uchebnikat e pisan samo za nego.

- dissidente
- Обратна връзка:
HisShadow написа: dessidente,
ot kakto Ombudsmanova spria da pishe aktivno, tova e nai-nadutoto i patetitshno ligavene, koeto sam tshel tuk - Osnovnata mu idea e - lele kolko sam bogat i kolko mnogo neshta sam vidial prez jivota si
Ako ti lipsva neshto, to opredeleno ne e samotshuvstvie, a s tova naduvane e povetshe ot iasno tshe niama da ti haressa tuk - naduvaneto e dobre za shengenskite sela i za balgarskite estestveno
1. Cause toujours, tu m'intéresses ! Ya da vidim kak si s prevoda ?!HisShadow написа: mi, mnogo prosto - ako imash dostatashno pari - jiveesh izvan grada v kitno kvartaltshe, bez maimuni, kadeto kashtite ne sa darveni kolibi i pr.
I jivota e hubav i niamash nikakav doseg s grozotiite, sledovatelno ne bi mogal da kajesh tshe grada e grozen - hvana li ideiata, kakvo me drazni ?
to viarno tshe za shofior i osnovno obrazovanie e dostatashno, no probvai da zapotshnesh i da mislish, a?

2. Ne vijdam kakvo ti pre4i vuv fakta, 4e sum putuvala mnogo i 4e imam pari ?! :conf: :confused2: :conf: I tova ni nai-malko ne beshe osnovnata ideia na moeto izkazvane. Pro4eti go pak, moje puk i da razberesh...

3. Za tvoe svedenie jiveia v hubav kvartal, samo s beli hora (ako vuobshte tova ima niakakvo zna4enie!

4. BTW, ideiata na temata na anito beshe da se potisitivira: ta i az pozitiviram- v Canada mogat da se izkarvat i dobri pari ! Jalko, shadow, 4e tova te drazni, ama kakvo da napravim, niama da minem na sozial, samo, za da ti napravim udovolstvie!

5. Niamam predtsva s kakvo obrazovanie si, no ako sudia po izkazvaniata ti sus sigurnost niamash moite diplomi !

Тезата за образованието ми е ясна. Обаче вече ми се появиха неясни моменти. Разбрах от мои птиятели, чиито син е в сегондер, че наистина не ги напъват много за ученето. Така... Добре. Обаче познавам хора със сежеп (каран преди 10 год. да кажем, или повече), които са с много логично мислене, професионални познания и разнообразни интелектуални хобита. Т.е. за мен те са много по-мислещи от доста от нашите висшисти (барабар с мене вътре), а пък с "работническата класа" в БГ въобще не мога да ги сравня (щото щом казваме, че ги даржат необразовани, изхогдаме от някакъв наш опит, т.е. българския велик модел на образование). Това в отговор на Батето, който ще ми каже да не сравняваме с БГ. Но всъщност той неволно го прави, когатоо изказва съждения. Мъжът ми има същите наблюдения, защото е заедно с хора от сежеп и с БАК. Та някъде в образователната верига се появява момент на развиване на мисленето значи. Моят исвод е: в сежепа. Значи, който не мисли да продължава с сежеп и нагоре, защо да го напъват, като няма даму върши работа. За едната обща култура. Ами то, който се интересува от нещо, си намира начини да се ограмотява, и то точно по тоа нещо. Струва ми се, че тукашното образование е по-добре организирано.
Обичам да преча
-
Никои никого не държи вързан тука.На които не му харесва е свободен да си ходи.Никои не е дошъл тука вързан и насила, и след като Канада е приела нас е нормално да приеме и индийци, араби и други подобни. Друг е въпроса че на някои това не им харесва.то и на мен не ми харесва и здравната им система не ми харесва, ама тая държава пак ми дава повече отколкото родината ми.Така че имам избор или се махам или оставам.Ако оставам не мрънкам а приемам положителните , наред с отрицателните страни. А ако реша че отрицателните са повече се махам, но не за да се върна в БГ , пази боже!За сега самия факт , че съм тук, означава 4е на мен тук ми харесва! Никого не убеждавам и никого не карам да пее химна на Канада,ако аз искам да го пея,не карам никой да пла4е когато аз се смея и не карам никой да се смее с мен , когато на него му се плаче.
Не искам никой да ме убеждава, колко е гадно в Канада и още по- лошо да го прави със сърказъм. Специално се обръщам към Батето
Бате аз тебе със нищо не съм те засегнала.Нито съм те нарекла прост шофъор, нито неудачник , нито смотаняк, макар че вярвай ми речника ми е доста богат, както и сърказма ми понякога е недостижим.Мнението ти оба4е за моите математически способност и аз моя коефициент на интелигентност ме вълнува твърде малко,даже май никак.Както не смятам да те обеждавам колко на мен тука ми харесва или пък да те съжалявам за това4е не си успял да се реализира6. Мога само да се зарадвам за Десиденте ако тя е успяла и е добре.да стисна ръката на Анито за това че се 4увства добре.и не само на тях..Аз не съм останала излъгана в очакванията си .Тук ми е добре, знам защо дойдох и намерих това за което дойдох.Радвам се на всеки удовлетворен Бг, Съжалявам за разочарованите и излугани, но нито искам да ги обеждавам 4е тука е супер, нито искам те да ме обеждават колко е гадно тука.А и в излишни спорове.Затова Бате, и не реших задачката ти.Не желая да хабя нерви в излишни спорове, достатъчна ми е школата от Бг.Хора разни,нрави разни.Че и вкусове разни.Да града е грозен, не съм предполагала че монреал може да е толкова грозен!да системата на здравеопазването е ужасна, но ако реша че не ми харесва ще се махна от тук.Да плаче, да се жалвам едва ли ще има полза.За сега както казва шефката ми ще се отитвам да не се разболяваме.Те и кебекарите тва правят.
А сега ще ви разправя съвсем реална случка , която се случва тук в Монтреал, а не в БГ.
Качвам се на автобуса от първа спирка.Шофиора усмихнат поздравява и раздава бонбони на всеки пътник.На сина ми дава два. Автобуса потегля, а той раздава бонбони на всяка спирка.Действието се развива към 11 часа вечерта. На една от спирките шофиора се застоява по-дулго от обикновено, идва в средата на автобуса и пита къде е малкото мом4енце? Вижда ни, приближава се и ни подава един балон!
искам да ви кажа че аз останах изумена.Да не говорим за сина ми.Той ме попита защо човека раздава балони и бонбони, ноаз не можах да му обясня.Може би защото идвам от бг, а там вместо бонбони раздават псувни.
и друга случка.Изчаквам кола да мине и без да искам и давам пут, оказва се.Честно казано просто видях колата и спрях.Жената помисли че и давам пут , спря пред мен ,отвори прозореца и ми каза благодаря! След което потегли, а ме остави със зяпнала уста.
Това е.Кулна се 4е и двете слу4ки са деиствителни , но няма да изгубя време и нерви да обеждавам в това .Приятна вечер и бъдете здрави.
Не искам никой да ме убеждава, колко е гадно в Канада и още по- лошо да го прави със сърказъм. Специално се обръщам към Батето
Бате аз тебе със нищо не съм те засегнала.Нито съм те нарекла прост шофъор, нито неудачник , нито смотаняк, макар че вярвай ми речника ми е доста богат, както и сърказма ми понякога е недостижим.Мнението ти оба4е за моите математически способност и аз моя коефициент на интелигентност ме вълнува твърде малко,даже май никак.Както не смятам да те обеждавам колко на мен тука ми харесва или пък да те съжалявам за това4е не си успял да се реализира6. Мога само да се зарадвам за Десиденте ако тя е успяла и е добре.да стисна ръката на Анито за това че се 4увства добре.и не само на тях..Аз не съм останала излъгана в очакванията си .Тук ми е добре, знам защо дойдох и намерих това за което дойдох.Радвам се на всеки удовлетворен Бг, Съжалявам за разочарованите и излугани, но нито искам да ги обеждавам 4е тука е супер, нито искам те да ме обеждават колко е гадно тука.А и в излишни спорове.Затова Бате, и не реших задачката ти.Не желая да хабя нерви в излишни спорове, достатъчна ми е школата от Бг.Хора разни,нрави разни.Че и вкусове разни.Да града е грозен, не съм предполагала че монреал може да е толкова грозен!да системата на здравеопазването е ужасна, но ако реша че не ми харесва ще се махна от тук.Да плаче, да се жалвам едва ли ще има полза.За сега както казва шефката ми ще се отитвам да не се разболяваме.Те и кебекарите тва правят.
А сега ще ви разправя съвсем реална случка , която се случва тук в Монтреал, а не в БГ.
Качвам се на автобуса от първа спирка.Шофиора усмихнат поздравява и раздава бонбони на всеки пътник.На сина ми дава два. Автобуса потегля, а той раздава бонбони на всяка спирка.Действието се развива към 11 часа вечерта. На една от спирките шофиора се застоява по-дулго от обикновено, идва в средата на автобуса и пита къде е малкото мом4енце? Вижда ни, приближава се и ни подава един балон!
искам да ви кажа че аз останах изумена.Да не говорим за сина ми.Той ме попита защо човека раздава балони и бонбони, ноаз не можах да му обясня.Може би защото идвам от бг, а там вместо бонбони раздават псувни.
и друга случка.Изчаквам кола да мине и без да искам и давам пут, оказва се.Честно казано просто видях колата и спрях.Жената помисли че и давам пут , спря пред мен ,отвори прозореца и ми каза благодаря! След което потегли, а ме остави със зяпнала уста.
Това е.Кулна се 4е и двете слу4ки са деиствителни , но няма да изгубя време и нерви да обеждавам в това .Приятна вечер и бъдете здрави.
Parvite meseci, kogato tragnah na rabota, oshte niamah kola i polzvah gradskia transport.
Parvia den popitah shofiora kade triabva da sliaza, i toi, estestveno, kato stignahme spirkata, mi kaza.
Da, obache, taia spirkata se okaza na edna malka ulica s ednoetajni ofisi, izglejdashti dosta podobno (vkliuchitelno i spirkite po neia), taka che az ne mojah da zapomnia kak izglejda. Na sledvashtata sutrin pak go popitah. I, estestveno, pak ne mojah da ia zapomnia.
Vapreki, che choveka beshe mnogo liubezen, sledvashtite sutrini veche mi beshe neudobno da pitam, no za vseki sluchai siadah v prednata chast na avtobusa, za da moga, ako mi se naloji, da go pomolia da spre.
Toi obache iavno zabeliaza nesigurnia mi vid i triabva da vi kaja, che v prodaljenie na 2 sedmici vsiaka sutrin, kato stigashe na taia spirka, se obrashtashe nazad da me vidi i kazvashe: "Damata za ...... [spirka]?", sled koeto mi pojelavashe priaten den i "Take care" !!!!!!!!!!!!!!!
E, kajete mi sega pak, che kanadcite sa tapanari!!!!!!!!!!?????????
Parvia den popitah shofiora kade triabva da sliaza, i toi, estestveno, kato stignahme spirkata, mi kaza.
Da, obache, taia spirkata se okaza na edna malka ulica s ednoetajni ofisi, izglejdashti dosta podobno (vkliuchitelno i spirkite po neia), taka che az ne mojah da zapomnia kak izglejda. Na sledvashtata sutrin pak go popitah. I, estestveno, pak ne mojah da ia zapomnia.

Vapreki, che choveka beshe mnogo liubezen, sledvashtite sutrini veche mi beshe neudobno da pitam, no za vseki sluchai siadah v prednata chast na avtobusa, za da moga, ako mi se naloji, da go pomolia da spre.
Toi obache iavno zabeliaza nesigurnia mi vid i triabva da vi kaja, che v prodaljenie na 2 sedmici vsiaka sutrin, kato stigashe na taia spirka, se obrashtashe nazad da me vidi i kazvashe: "Damata za ...... [spirka]?", sled koeto mi pojelavashe priaten den i "Take care" !!!!!!!!!!!!!!!
E, kajete mi sega pak, che kanadcite sa tapanari!!!!!!!!!!?????????
Извинявай,ама вие с Пламен сигурно на това казвате добро образование-да си правят облачета в буркани е страшно образователно!Нашите първолаци четат и смятат.До няколко месеца им позволяват да пишат с химикал в тетрадките си,учат ги на краснопис.Тукашните и в 5-ти клас си пишат с моливчета,а на студент още не му се разбира с кой крак е писал...За правопис и интелект като цяло,ще помълчим.За една година на дъщеря ми(5-ти клас) една басничка на Лафонтен са дали да научи наизуст.В България в дет.градина на седмица по няколко стихчета имаха да научават.Когато пристигнахме (началото на 4-ти клас),преподавателката беше много учудена,че тя умее да дели.Да споменавам ли в кой клас се учи това в България,че и уравнения с неизвестни се решават във втори клас.survivor написа:Shadow, tova che v obshtestvenite uchilishta gi darzhat tapi - според мен e preuvelicheno. Gledam uchebnicite na 7-godishniya mi sin. Predi nyakolko dni praviha experiment - da napravish oblak i dazhd v burkan. Otsega imat i logicheski zadachi. Materialat e mnogo interesen i podnesen stimulirashto. Govorya specialno za negovoto uchilishte, ama edva li uchebnikat e pisan samo za nego.
survivor,вие с първолаците,по-добре не си изказвайте мнението за образователната система,защото не познавате българската!
- sara
- Рошава гарга
Имам усещането, че несъгласните, че тук добре се живее и желаещите да обясняват и показвт милионите отрицателни страни на Канада и колко е по-добре в България искат винаги да побеждават и всички да са съгласни с тях.
Ами борете си се сами със себе си. Обяснявайте колко е лошо, ама все пак ще кажа, че има и хубави неща и че някои от нас са си доволни от живота тук.
И тези дето ще идват може пък да искат и да чуят за позитивните неща от време на време от такива, които някак си са си намерили работа и живеят добре, но.... аз съм уморена от тези непрекъснати борби между доброто и злото в Канада и защитници на всякакви идеи, но всеки - с идеите и правата си и стремленията си. Само не ми е ясно защо искате винаги да надделее негативното в живота тук, но... тъпичка съм си аз като местните явно и не разбирам и ми харесва тук (и в Европа също съм живяла и навсякъде съм имала легален статус).
А и като на някой не му харесва живота - променя нещо и гледа да се дооправи. Това е. Всеки своя пътека си има, както беше казъл един бг поет, но ако намериш и добрите неща по-леко и приятно се живее и се радва човек на дните си и живее в хармония със себе си. Според мене поне.
останете си със здраве
Ами борете си се сами със себе си. Обяснявайте колко е лошо, ама все пак ще кажа, че има и хубави неща и че някои от нас са си доволни от живота тук.
И тези дето ще идват може пък да искат и да чуят за позитивните неща от време на време от такива, които някак си са си намерили работа и живеят добре, но.... аз съм уморена от тези непрекъснати борби между доброто и злото в Канада и защитници на всякакви идеи, но всеки - с идеите и правата си и стремленията си. Само не ми е ясно защо искате винаги да надделее негативното в живота тук, но... тъпичка съм си аз като местните явно и не разбирам и ми харесва тук (и в Европа също съм живяла и навсякъде съм имала легален статус).
А и като на някой не му харесва живота - променя нещо и гледа да се дооправи. Това е. Всеки своя пътека си има, както беше казъл един бг поет, но ако намериш и добрите неща по-леко и приятно се живее и се радва човек на дните си и живее в хармония със себе си. Според мене поне.
останете си със здраве
Dessidente,
1. ti ne jiveesh v huvab kvartal - plato Mont Royal e edin ot prestijnite kvartali, no ti jiveesh pod naem v nai-starata i grozna tshast - tam kadeto sa lumpenite i neuspialite "talanti", izhvarlenite sprintsovkite okolo doma ti edva li ti pozvoliavat da zabravish tozi fakt
2. ti ne si bogata - za povetshe ot 3 godini v Montreal ti niamash dori kola, kakvo govoria - ti niamash dori televizor
3. edva li ima niakoi , koito da zavijna na podobno polojenie
1. ti ne jiveesh v huvab kvartal - plato Mont Royal e edin ot prestijnite kvartali, no ti jiveesh pod naem v nai-starata i grozna tshast - tam kadeto sa lumpenite i neuspialite "talanti", izhvarlenite sprintsovkite okolo doma ti edva li ti pozvoliavat da zabravish tozi fakt
2. ti ne si bogata - za povetshe ot 3 godini v Montreal ti niamash dori kola, kakvo govoria - ti niamash dori televizor
3. edva li ima niakoi , koito da zavijna na podobno polojenie
- sara
- Рошава гарга
Имам колежка, американка, но и канадски гражданин, която със семейството си живее в доста престижен квартал, в къща с двор, басеин и т.н. и един ден ни изуми, че нямат тв, защото можело и без него да се живее и всеки ден си идва с градския транспорт на работа. И не са бедни, а просто им е начин на живот!HisShadow написа:
..... ti ne si bogata - za povetshe ot 3 godini v Montreal ti niamash dori kola, kakvo govoria - ti niamash dori televizor
.....
Бих предложила да няма персонални нападки и всички да се държим разумно, а не изпълнени с омраза.
Joy, a ti pak kak razbra dokolko poznavam balgarskoto uchilishte? Za pisaneto, cheteneto i smyataneto ne spomenah, zashtoto ne go smyatam za interesno. Vseki den za domashno tryabva da prepishat edna diktovka ot 5 izrecheniya po 5 pati. Vseki den za domashno reshavat zadachi. Vseki den tryabva vkashti da si prochetat uroka po 10 ili 15 pati. Plus tova ima pone po oshte edno uprazhnenie. (Utochnyavam, che 7-godishniya mi sin e vtoriklasnik.) Ucheneto na stihcheta naizust go smyatam za tapo. Ucheneto na krasnopis - sashto - ami che na savremenniya chovek obiknoveno mu se nalaga da pishe s PC. Podnasyaneto na materiala po interesen nachin s opiti go smyatam za mnogo udachno. Poznavam balgarskata obrazovatelna sistema sigurno po-dobre ot teb. Kogato pristignahme drugoto mi dete beshe v 7 klas. Sega e v secondaire. Ot BG uchilishteto sam zapomnila edin izraz ot uchebnika po istoriya za 6 klas: "Dalgi godini zemedelieto imalo ponopol varhu tezi zemi." Izobshto materialat se podnasyashe v tozi super stimulirasht stil. Osven kato roditel, poznavam balgarskoto uchilishte i "ot drugata strana", zashtoto za izvestno vreme sam bila uchitelka. Zasega opredeleno sam dovolna ot tova, koeto vizhdam tuk. Prosto ne iskam da sporya s teb, samnyavam se che shte ima nyakakav efekt, osven che shte si razvalya nastroenieto. Namiram tona ti za zayadliv, a mi se struva napalno izlishno, vsyaka si kazva mnenieto. May prosto vizhdame po razlichen nachin idealnoto obrazovanie za decata si. Pak i e tapo sami da si kazvame koya go vizhda "po-pravilno".
A propos, moeto mnenie savpada s tova ot www.ostrov.ca. Razbira se, mneniyata na rusnacite sashto sa razdeleni po tozi vapros, ama v kraya na kraishtata nali takav e zhivota?
I sega se obrashtam kam vsichki. Molbata na Anito beshe da ostavite samo edna tema, v koyato da kazhem i za polozhitelnoto, koeto vizhdame tuk. Estestveno che ima i otricatelno, az samata se radvam che vie pishete za tova. Samo che tryabva da ima nyakakav balans, vse pak v Canada naistina ima balgari, koito se chuvstvat dobre. Taka che pri uslovie che veche byaha izpisani tolkova redove propiti s otricatelni emocii, bih vi bila mnogo blagodarna ako ostavite pone edna tema i za drugata strana. Blagodarya vi predvaritelno!
A propos, moeto mnenie savpada s tova ot www.ostrov.ca. Razbira se, mneniyata na rusnacite sashto sa razdeleni po tozi vapros, ama v kraya na kraishtata nali takav e zhivota?

I sega se obrashtam kam vsichki. Molbata na Anito beshe da ostavite samo edna tema, v koyato da kazhem i za polozhitelnoto, koeto vizhdame tuk. Estestveno che ima i otricatelno, az samata se radvam che vie pishete za tova. Samo che tryabva da ima nyakakav balans, vse pak v Canada naistina ima balgari, koito se chuvstvat dobre. Taka che pri uslovie che veche byaha izpisani tolkova redove propiti s otricatelni emocii, bih vi bila mnogo blagodarna ako ostavite pone edna tema i za drugata strana. Blagodarya vi predvaritelno!

Тона ми не е заядлив,но може и да стане след подобни нападки,въпреки,че и аз нямам никакво желание да си развалям настроението за глупости.И още повече,след като толкова красноречиво и обстоятелно си описала учебния материал на един второкласник...Prosto ne iskam da sporya s teb, samnyavam se che shte ima nyakakav efekt, osven che shte si razvalya nastroenieto. Namiram tona ti za zayadliv, a mi se struva napalno izlishno, vsyaka si kazva mnenieto.
Ред е сега един родител на второкласник в България да ти разкаже за учебната програма.А аз ще помълча наистина от уважение към "положителната" тема на Анито.Всеки сам да си прави изводите за положителното!
Ще направиш голяма услуга на загрижени родители ако цитираш пример на задачките,които решават и на "още едното упражнение"!Vseki den za domashno tryabva da prepishat edna diktovka ot 5 izrecheniya po 5 pati. Vseki den za domashno reshavat zadachi. Vseki den tryabva vkashti da si prochetat uroka po 10 ili 15 pati. Plus tova ima pone po oshte edno uprazhnenie. (Utochnyavam, che 7-godishniya mi sin e vtoriklasnik.)
Странно твърдение от един учител,при това толкова добре пишещ с PC!Ucheneto na stihcheta naizust go smyatam za tapo. Ucheneto na krasnopis - sashto - ami che na savremenniya chovek obiknoveno mu se nalaga da pishe s PC.
А пък аз все пак ще наблегна на нещо много положително...Да не забравят родителите да си донесат българските учебници и особенно по математика,че само след няколко месеца като видях какво затъпяване е в тукашните училища,се обаждах срочно в България да ни пращат учебници.
Нека все пак да дам и аз принос за "положителната тема"...
Ето една цитата,с която като цяло съм съгласна:
А ето и цялата статия на който му е интересно:
http://www.stefansdom.com/others/Canada_bg.asp
Ето една цитата,с която като цяло съм съгласна:
Живота ви ще е по-добре в материално отношение отколкото в България, но и доста по-напрегнат и забързан, изпълнен с много работа. И най-вече коренно различен.
На позитивната страна пък са: Опита който се получава тук е безценнен. Човек се научава да живее и се оправя в един друг свят и това го прави доста по-твърд и устойчив към всякакви по-нататъшни сътресения. Обогатява и разширява хоризонта си и става гражданин на света. Канадския паспорт ви дава свободен достъп до почти целия свят. Повечето българи с висше образование успяват рано или късно да се издигнат в професията и да реализират потенциала си и едно добро обществено положение. Отварят се много възможности, които преди човек е нямал и никога няма да има в България. Престъпността е относително ниска и много голяма част ако не всички проблеми свързани с нея, които има в България в Канада автоматично изчезват.
А ето и цялата статия на който му е интересно:
http://www.stefansdom.com/others/Canada_bg.asp
Точно така...това е много образователно...толкова много, че тези хора са успели /незнам дали е само заради съседите им, но пък ония учат по подобна система/ да създадат държава в която доста народ мечтае да дойде /какво като са индийци- т в БГ не искат да ходят/.JOY написа: Извинявай,ама вие с Пламен сигурно на това казвате добро образование-да си правят облачета в буркани е страшно образователно!
И какво от това като едно БГ дете може да смята и да решава интеграли в ранна детска възраст...аз предпочитам синовете ми да научат как се прави облак в буркан /така ще разберат принципите на процеса/ вместо да решават сложни задачи...а да ти кажа че българското образование беше много хубаво, но от моя випуск в ТУ от 20 човека 15 въртят бизнес или се мъчат да се занимават с всичко друго, но не и инженерство...защото си назубряха нещата за изпита, написваха си формулите за 10 минути и получаваха отлични резултати...Така специалист не се става...а който иска да учи никой не го спира да го прави в къщи /както правим всички/.
Освен това наистина не разбирам след всичкото натоварване с езика и шока от имиграцията защо трябва да товарят децата и още по-сложни неща...поне аз незнам някой канадец да не може да смята /става въпрос за колегите ми/. Разбира се че образованието е направено на няколко нива...и много правилно. Ако не ти се учат сложни математически формули- защо трябва да ти ги набиват насила в главата...и без това нищо няма да остане там /мозъка има филтри за подобни неща