Що е сертифициран чек и има ли той почва у нас?
- Sneji
- Най-любезен форумец
Ей, ама в България всичко винаги трябва да е черно! За ваше сведение, на мен тук (в Торонто) ми отказаха издаването на такъв чек от собствената ми банка, в която имах банкова сметка от 2 години. Предложих и пари в брой, като не искат да изтеглят парите от сметката - пак не можело. Ей това доведе до затварянето на сметката ми там и смяна на банката.
Това, което се опитва да обясни Боцо е следнто - отиваш в банката и казваш, че искаш да купиш техен чек на стойност примерно 1000$. Броиш 1000$ + комисионната на банката и толкова. Това си е чек на банката, но се издава на името на този който ще го осребрява.
Това, което се опитва да обясни Боцо е следнто - отиваш в банката и казваш, че искаш да купиш техен чек на стойност примерно 1000$. Броиш 1000$ + комисионната на банката и толкова. Това си е чек на банката, но се издава на името на този който ще го осребрява.

E, Maria29, nedey taka, ne mi kazvay samo, che ne e palno s nekadrni slujiteli pone v nyakoi bulgarski banki. Az imah smetka v ExpressBank dokato byah v Bulgaria i napravo stanah lud s idiotskite im izcepki. Iskah prosto da preveda deposit za kvartira v TD Bank. Prvo mi kazaha, nyama problemi, sled 3 dena mi kazva hazaynat, che oshte nishto ne e poluchil
tikvenicite mi se cepyat, che ne mojel da stane transfera, shtoto ne znaeli kakvo se krie zad sakrashtenieto TD. Kazvam im az na smeshkovcite, che TD e Toronto Dominion i gi pomolih nay-vazpitano taka da smetna sumata, che sled kato vzemat taksi za izprashtane za moya smetka, kanadecat da poluchi kolkoto tryabva. Otgovor: ama, razbira se, nyamate problem. Na drugiya den poluchavam email ot hazayna, che e poluchil s 9 CA$ po-malko. :idea: Ne che e umryal za 9 CA$ choveka, daje i kato otidoh v Canada otkaza da si gi vzeme, no prosto ostanah vpechatlen kakvi oligofreni rabotyat v ExpressBank Varna, mejdu McDonalds i kino Trakiya, da bada po-konkreten. No, nyakoi hora vijdat samo loshi neshta v Canada, a v Bulgaria vsichko e sveshteno i ne moje da se kritikuva. 

Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид

Kakto drugi pak vijdat samo loshi neshta v Bulgaria, a v Canada vsichko e savarshenno i ne moje da se kritikuva.Samo ne mi kazvai che slujitelite v Canadaskite banki sa perfektni.....Canuck написа: No, nyakoi hora vijdat samo loshi neshta v Canada, a v Bulgaria vsichko e sveshteno i ne moje da se kritikuva.

Мдам,huba написа:...Samo ne mi kazvai che slujitelite v Canadaskite banki sa perfektni....
много съм съгласен. Не са перфентни, гола вода са и не само в банките ами и навсякаде. И системата е гола вода и .......... народа като щур се натиска за имигрантски визи за Канада а не за Бг-то.
На това аз му викам аномалия

Huba, az nikoga ne sam kazval, che kanadskite banki sa perfectni, prosto tvrdya, che sa da kajem pone s nyakolko desetiletiya pred bulgarskite.
A, misalta mi beshe, che bulgarskite banki imat mnogo treski za dyalane i nyama kvo da se srdite, kogato horata se yadosvat na problemite, koito sreshtat tam. Ne moje horata da blagogoveyat pred vsichko bulgarsko, samo shtoto e bulgarsko. Ili pone nyakoi hora ne mogat.

Per aspera ad astra!

-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Да успокоим духовете и се върнем на основния въпрос на stur4o - "Що е туй сертифициран чек?"
Според мен, той сам си е създал проблема, извеждайки на преден план определението "сертифициран", мислейки че това е някакъв особен вид чек. А това съвсем не е така и е нормално всеки банков служител да се зачуди: "Що за чек иска този клиент?". За чиновника чековете, които издава банката, са си просто чекове. И ще си е прав чиновника, тъй като всеки издаден от банката чек отговаря на изискването да е "сертифициран" сам по себе си.
Защото CERTIFIED се превежда на български като: заверен, удостоверен, проверен, разрешен, официално одобрен, гарантиран. Но у нас на практика се използва израза официален документ, което е идентично с това CERTIFIED и ето от къде идва неразборията.
Решавайки сами за себе си, че става дума за някаква особена "заверка" на документа (чек или каквото и да е) и търсейки я тази несъществуваща заверка, то е съвсем нормално да срещнем неразбиране в която и да е от родните институции.
Всичко останало е доказателство за това, колко лесно е от мухата да направиш слон.
Според мен, той сам си е създал проблема, извеждайки на преден план определението "сертифициран", мислейки че това е някакъв особен вид чек. А това съвсем не е така и е нормално всеки банков служител да се зачуди: "Що за чек иска този клиент?". За чиновника чековете, които издава банката, са си просто чекове. И ще си е прав чиновника, тъй като всеки издаден от банката чек отговаря на изискването да е "сертифициран" сам по себе си.
Защото CERTIFIED се превежда на български като: заверен, удостоверен, проверен, разрешен, официално одобрен, гарантиран. Но у нас на практика се използва израза официален документ, което е идентично с това CERTIFIED и ето от къде идва неразборията.
Решавайки сами за себе си, че става дума за някаква особена "заверка" на документа (чек или каквото и да е) и търсейки я тази несъществуваща заверка, то е съвсем нормално да срещнем неразбиране в която и да е от родните институции.
Всичко останало е доказателство за това, колко лесно е от мухата да направиш слон.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
- Kpetrov
- .
- Обратна връзка:
Линко, май могат да ти издадът и друг вид чек който не върши работа!
Никаква реклама не правя просто там съм вадил аз 3 пъти, за мен и за двама познати и нямах никакъв проблем! Знам че и други банки го издават. Аз давам мнение от личен опит.
Не съм имал нито сметка нито нищо във банката носех си 600 CAD колкото ми беше таксата и платих 7 US$ преди година сега 7 Euro комисионна на банката това беше.
Никаква реклама не правя просто там съм вадил аз 3 пъти, за мен и за двама познати и нямах никакъв проблем! Знам че и други банки го издават. Аз давам мнение от личен опит.
Не съм имал нито сметка нито нищо във банката носех си 600 CAD колкото ми беше таксата и платих 7 US$ преди година сега 7 Euro комисионна на банката това беше.
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
Напълно съм съгласен с теб, именно в това е въпросът - да знаеш какъв чек да искаш. И постинга ми е свързан именно с това, да не се търси "сертифициран" чек, извеждайки на преден план тази дума защото всички са такива, а както си е записано в указанията им - "chèque de banque certifié ou chèque international certifié" или "certified bank check or certified international check" т.е. банков чек или международен чек, но не и личен чек.
Тогава вече ще бъдем разбрани от банковите чиновници. А като търсим само "сертифициран" чек и не казваме нищо друго, то е ясно, че ще ни гледат като паднали от Марс.
Тогава вече ще бъдем разбрани от банковите чиновници. А като търсим само "сертифициран" чек и не казваме нищо друго, то е ясно, че ще ни гледат като паднали от Марс.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Canuck написа:Huba, az nikoga ne sam kazval, che kanadskite banki sa perfectni, prosto tvrdya, che sa da kajem pone s nyakolko desetiletiya pred bulgarskite.![]()
Canuck tova e hubav vitc, no vse pak dumata ni beche za slujitelkite v bankite, nali tai?A tam e dosta sporen vaprosa s chelnoto miasto.

Ne moje horata da blagogoveyat pred vsichko bulgarsko, samo shtoto e bulgarsko. Ili pone nyakoi hora ne mogat.
Ami ne moje da se blagovee pred vsichko kanadsko samo zashtoto e kanadsko.Ili pone niakoi hora ne mogat.

Никога не съm казала 4е в Бг са перфектни служителите, както и в Ка е съ6тата история. Проблеmът е 4е в Бг служителите ги назна4ават с връзки, а пък в Ка според mястото на раждане т.е. mестните са с връзките пък ако 6те да е със секондер.Canuck написа:E, Maria29, nedey taka, ne mi kazvay samo, che ne e palno s nekadrni slujiteli pone v nyakoi bulgarski banki. ...........No, nyakoi hora vijdat samo loshi neshta v Canada, a v Bulgaria vsichko e sveshteno i ne moje da se kritikuva.
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Тука всички сме съгласни, спор няма.stephie написа:...../къде от некомпетентност, ....../.
Въпросът е че ако се иде в банка и с прости думи се каже че иска да се купи чек за да се изпрати в чужбина как така банковия служител няма да се сети за това "чудо" наречено bank drafts и го предлага неговата банка?
Kpetrov mi pomogna
Na men lichno mi pomogna Kpetrov i sam strashno dovolen v tazi banka samite hora popalvat mnogo vnimatelno specialno chekovete po emigratskata procedura shtoto sa absoltno na iasno kak go iskat tochno ot samata slujba v Viena
P.P.Kire oshte vednaj blagodaria
P.P.Kire oshte vednaj blagodaria

Kolkoto ti e goliamo sarceto, tolkova e goliam i svetat koito iskash da vidish.....