Айде вече малко позитивизъм

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Заключено
Аватар
Niko
Мнения: 192
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 10:44 am
Местоположение: Montreal

Re: samo taka

Мнение от Niko »

Pozitivnite ne6ta tuk, v sravnenie s Bulgaria:
1. Niama bezdomni ku4eta po ulicite. Vsiako doma6no ku4e, 4e dori i kotkite imat na vrata si metalna plastinka s imeto si i telefona na stopanina. Ako niamat gi pribirat v SPCA i ako do 2 sedmici nikoi ne si gi potarsi prosto gi ubivat (Bridjit Bardo o6te ne e nau4ila za tova);
2. Niama re6etki na prozorcite na parvite etaji. Kato doidohme, parvite sedmici dori ne si zakliu4vah vhodnata vrata (nali ve4e biah v Canada). Sled kato obraha sasednia apartament se setih barzo za navicite si ot Bulgaria i sega proveriavam po niakolko pati dali e zakliu4ena;
3. Po-malko prestapnost. Viarno e tova. Ama vse pak predpo4itam da vnimavam;
4. Makar, 4e e dosta po-mrasen ot Ottawa, vse pak Montreal e dosta po-4ist ot Sofia; Ima i dupki po ulicite, no sa6to po-malko v sravnenie sas Sofia; Za trafika da ne govorim - ogromni zadrastvania po magistralite v pikovi 4asove, no onova za maika... ne se 4uva mnogo 4esto (tuk psuvnite im sa kato blagoslovii, sravneno s na6enskite).
5. Pravila, red, zakonnost - pone prividno se spazvat. V Bulgaria vseki e gord, kato uspee da "nadhitri" zakona ("na zakona maikata e***" - citat ot bulgarska 4alga);
6. Ne sam 4ul za hora bez parno otoplenie zimno vreme (to e i dosta po-studeno tuk i tezi bez parno sigurno ne biha do4akali proletta tuk);
7. Gladni i neoble4eni niama da ostanete. Za pove4e - zavisi ot vas.
8. Vazmojnost za u4ene (dori sas zaemi). Tova ve4e ne e prosto vazmojnost, a v dosta "pojelatelno naklonenie";
9. Nadejda! Kazvat, 4e tia umirala posledna. No, za da se ozovem "prez 10 planini v 10-ta", mai na6ata e umriala predi vsi4ko ostanalo. Tuk ima mnogo biurokracia, koiato uslojniava i zatrudniava ne6tata. No, tuk, makar bavno, ne6tata se dvijat. Ako si mnogo uporit po4ti sigurno e, 4e 6te postigne6 celta si (e, zavisi i ot celta, razbira se...). A, v Bulgaria...
Haide, 4e se pouvliakoh. Ostaviam dumata i na drugite da dopalniat (ili da me oborvat)
Kasmet i uspeh na vsi4ki :D
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

positivi

Мнение от KolioBalkanski »

- napraviha me grajdanin sled 3 godini (makar i ot stotina novi grajdani samo 4tirima da biahme beli i samo okolo dvaistina da govoreha angliiski).

- ima sladoled i pizza na korem

- statite e nablizo

- ribolova e varha

- sedia si na rabotata i si pisha v interneta.

dotuk, tolkoz - drugo ne moga da se setia
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Един колега, заедно с негови приятели, държат "шале" под наем. Шале е нещо от сорта на виличка, хижичка, нещо такова. Намира се в Квебек, близо до границата с Щатите, в нещо като вилна зона, със ски писти наоколо. Наема е колкото за жилище 3 и 1/2 в Монреал. Делят си парите с приятелите. "Какво са", вика ми, "50-60 кинта на месец за удоволствието да си ходиш петък, събота и неделя да си караш ски през зимата или да се отдадеш на тихи занимания около лагерния огън през лятото?"

Поради естеството на вилната зона, като такава, излиза че там има хора само събота и неделя, а през седмицата е пусто. В БГ ума ви веднага възникна екзистенциалния въпрос, който изрекох и на глас: "Добре де, не ви ли крадат там?". По израза на лицето му пролича, че това е съвършенно нова концепция за него. Поразсъди над нея и отбеляза: "Амчито к'о да крадат? Има само разни неща като видео, ТВ, няколко стари видео игри..."

I couldn't help but wonder: "Как да обясниш на този човечец божи, че в средностатистическата БГ вила, вече и вилиците и лъжиците са откраднати?". Отказах се, оставих го този канадски невежа да тъне в информационно занимание за източноевропейските нрави и обичаи.
Пада му се!
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

A znaete li kak izglezhda razlikata prez ochite na edin vazrasten chovek? Mayka mi e vazrastna i i se e sluchvalo kato kupuva ot magazina neshto tezhko kasierkata da stane ot aparata si, da go zaobikoli, da otide pri neya, za da i pomogne s bagazha. Vednazh tya beshe svidetel kak shofjora na avtobusa sprya po sredata mezhdu dve spirki, izleze ot avtobusa i pomogna na edna baba s bastun da preseche ulicata i ya nastani v reisa. I mnogo drugi takiva sluchai. Tuk zabelyazvam, che 7-godishniyat mi sin zapochna sam da izchakva horata kato vlizat, za da im podade vratata, da ticha da im otvori otvatre vratata kam vhoda na bloka, kogato nyakoy se zapati kam neya i drugi drebni zhestove, na koito vinagi i v BG sam go uchila, ama vse ne mozheh da go naucha. Tam go vizhdahme samo vecher, a prez denya beshe sred "obshtestvoto". Tuk pak go vizhdame samo vecher, ama vseki pravi taka i toy popiva.
Za otnoshenieto kam men ot strana na rabotodatelite, koito sam imala - strahotno!
Kakvo oshte - ami gledam kakva e materialnata baza v universitetite, kakvi bazi danni, kolko mnogo vazmozhnosti. Po Internet mozhesh da svarshish vsichko - da se zapishesh za edin kurs, da si udalzhish sroka na knigata v bibliotekata, da kandidatstvash za stipendiya, da si platish s kreditna karta taxata, kakvo li ne.
Tuk edno 4-chlenno semeistvo s dve minimalni zaplati mozhe da si pozvoli da naeme edin hubav apartament, e - za ostanaloto bez mnogo extri, no pak da sa na toplo i oblecheni. I oshte mnogo, mnogo neshta.
Kato kazvam tova tova ne oznachava che tuk mi e lesno. Tochno obratnoto. Ama az doydoh sas saznanieto che shte zapochvam ot nulata i che shte tryabva teparva nanovo da se dokazvam i priemam normalno tova. I nay vazhnoto - tuk chovek vizhda, che kato polaga usiliya, rezultat ima. Che moite cennosti - trudoljubie, zhelanie da se uchish i t. n., sa cennosti i na tova obshtestvo. Haresva mi, che tuk horata v skapite koli imat inteligenten vid, a ne debeli vratove i kasi chela kato v BG. Haresva mi, che tuk nay-obrazovanite sa i tezi, koito sa nay-dobre materialno, a ne kato v BG da prodavat po pazarite ili da se chudyat kak da pravyat nauka bez pari v pridobilite mizeren vid instituti na BAN.
I nay-nakraya - dovolna sam, che namerih v sebe si sili sled kato veche gore-dolu se byah ustanovila, da poema tova predizvikatelstvo. Bez efektat oshte da e yasen, pone znam che sam opitala i bez boy ne sam se dala. A ostanaloto - Bozha rabota! :)
survivor
Мнения: 2848
Регистриран на: Чет Окт 09, 2003 10:08 pm
Местоположение: Монреал

Мнение от survivor »

:beer:
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

to survivor

Мнение от KolioBalkanski »

"da ticha da im otvori otvatre vratata kam vhoda na bloka,"
vsichko hubavo, samo taia fraza malko me ozadachava
vie security systema v bloka niamate li?

v moia blok vsichki mangali si otvariat vratata edin na drug shtoto jiveiat po 12 v apartament i estestvenno niamat tolkova klucha, vapreki che e izrishno zabraneno na poveche ot 4 adults da jiveiat v edin apartament
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

Мисля, че Сървайвър има предвид не да отключваш, а да отваряш. Т.е. да задържаш вратата след себе си, като идва друг човек, или да му отвориш преди да е стигнал до нея. Една такава елементарна вежливост.
Аватар
sara
Рошава гарга
Мнения: 888
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 2:49 pm
Местоположение: на клон монреалски

Мнение от sara »

Аз ако може да добавя още някой и друг мил пример.

Ох, охранителите тук ви се усмихват и не ви побиват тръпки от горилите по институции и заведения. И ти помагат, и на въпроси ти отговарят и не ти демонстрират мускулна маса, равняваща се на тая от младежките години на губернатора на Калифорния. Няма и непрекъснато демонстриране на оръжия и величие като, че те разделят и владеят като стоят на входа.

И после - пощаджиите - никой нищо не казва за тези мили и трудолюбиви и в униформа хора и как на ден по не знам колко км си вървят и дори да е -20 пак имате поща, и сняг половин метър да има - пак си имате писъмце (та било то и сметка). И то ТВ ви напомнят да си почистите стълбите и площадките пред къщите , та да не падат и да не се контузват хората. Вие представяте ли си БГ пощаджия да трябва всеки ден да изкачва по стотици стъпала ?

И накрая, но с огромно уважение - продажбите на плодове и зеленчуци. Как и веднъж,бе, само веднъж, ей така за разнообразие, някой продавач на пазара или служител на магазин не ми каза да си избирам по-бързо и да не им пипам плодовете или зеленчуците, че доматите и крушите щели да му изгният от опипване? Как и доматите, както си бяха градински на пазара и си бяха като току що откъснати от градината и килото варвеше за долар и пазарът беше залян от зарзават пак си ги избираш и никой не ми каза: "айде, колко още ще ми се чудиш?".

А да не говорим ако излезеш да пиинеш някъде по едно - и само едно да е, и малко да е пак ти се усмихват и малко допълнително да им оставиш са си пак мили и усмихнати и благодарни и ти пожелават приятна вечер.

А книжарниците? можеш да си стоиш вътре колкото си искаш, и до 11 повечето работят, и там можеш и да си четеш, и да пиинеш кафенце, и музика да послушаш преди да си купиш диска и да си разглеждаш и такива ми ти неща.

И .... да се обърна и малко към натурализма на живота. Нали имаше един виц дето един възрастен човек като отишъл не знам си къде и после казал - ах, ама и какви WC има... а и тук , както и навсякъде по нормалния и цивилизован свят има и са както безплатни така и чисти и навсякъде.

Ей, такива ми ти неща - дребни, но то като се съберат и дребните и по-големите ти става едно мило и приятно и се чувстваш човек и бял ....
Аватар
sara
Рошава гарга
Мнения: 888
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 2:49 pm
Местоположение: на клон монреалски

Мнение от sara »

Забравих да спомена и още нещо - отношението към diasabled! които могат свободно да си се придвижват, и да използват градския транспорт (с инвалидни колички), и да учавстват в каквито си искат мероприятия (театри, концерти) и не ги гледат като извънземни и прокажени. Дори да им е необходим кислород непрекъснато си ходят с куфарчетата на колелца и си дишат. Има и места където си работят и наричат децата "with special needs" и ги приемат. Не. че е само тук - просто е така в развития свят и това те кара да го усещаш още повече.

Такива ми ти работи.
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Мнения: 9069
Регистриран на: Пет Авг 29, 2003 8:40 am
Местоположение: j-cowboyland, Toronto
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

sara написа:Забравих да спомена и още нещо - отношението към diasabled! които могат свободно да си се придвижват, и да използват градския транспорт (с инвалидни колички), и да учавстват в каквито си искат мероприятия (театри, концерти) и не ги гледат като извънземни и прокажени. Дори да им е необходим кислород непрекъснато си ходят с куфарчетата на колелца и си дишат. Има и места където си работят и наричат децата "with special needs" и ги приемат. Не. че е само тук - просто е така в развития свят и това те кара да го усещаш още повече.

Такива ми ти работи.
mda
i nie plashtame teia microbuscheta da gi razkarvat kadeto si iskat
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
ssttoo
Администратор
Мнения: 2389
Регистриран на: Нед Юли 27, 2003 1:12 am
Местоположение: LA, California
Обратна връзка:

Мнение от ssttoo »

sara написа: ...А да не говорим ако излезеш да пиинеш някъде по едно - и само едно да е, и малко да е пак ти се усмихват и малко допълнително да им оставиш са си пак мили и усмихнати и благодарни и ти пожелават приятна вечер.
...
Да не говорим, че може да влезеш в заведение и да си поръчаш чаша вода (дето не се плаща, от чешмата, eau du robinet за феновете на Панорама ;) ) и никой няма да те погледне накриво, ами ще ти кажат "Благодаря Ви, сър, един момент, сър."
djredhat
Мнения: 127
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 6:09 pm
Местоположение: Montreal (zasega !!!)

Мнение от djredhat »

AUUUU
Nadqwam se nai-nakraq che tezi w BG shte sa dowolni i che sa chuli towa koeto sa iskali da chuqt 8)
Shtom e za ideqta i az sha go powtorq :

Quebec e nomer 1, nasam narode - tuk e zemniqt rai 8) .
Изображение
Canuck
Непукист
Мнения: 1836
Регистриран на: Съб Юли 26, 2003 2:36 pm
Местоположение: Мадрид

Re: positivi

Мнение от Canuck »

KolioBalkanski написа:- napraviha me grajdanin sled 3 godini (makar i ot stotina novi grajdani samo 4tirima da biahme beli i samo okolo dvaistina da govoreha angliiski...
Tova me zaintriguva kato replika. Shte sam ti blagodaren, ako mi dadesh poveche podrobnosti po toya vapros. Sega imam proekt na tema: Citizenship and Language in Canada. Iskam da prosledya kak sa evolyuirali iziskvaniyata za znaene na nyakoi ot oficialnite ezici ot kandidat-kanadski grajdani i dokolko e efektiven toya citizenship test. Ti kakvo shte kajesh? Kak taka ne znayat angliyski ezik? Nali uj edno ot iziskvaniyata za da poluchish grajdanstvo e da znaesh English or francais?! :roll: Kak minavat metara togava? :?:
Thanks in advance za otgovora.
Per aspera ad astra!
Горд канадски гражданин в Мадрид :)
bateto
Мнения: 4226
Регистриран на: Пет Мар 02, 2018 3:48 pm

Мнение от bateto »

Vsichko kazano do tuk e vyarno spored men,samo deto dushata mi se sviva kato izlyaza na ulicata,tolkova mrachni i sivi zgradi/po tochno kafyavi/,tolkova podtiskvashta okolna sreda sravnima sas stroitelstvoto ot erata na Stalinizma v Bg.kakvito sa ostanali tuk tame .dnes hodih do edin priyatel v NDG,toya kvartal mi se e struval vinagi mnogo mrachen i podtiskvasht i do kato si karah kolata mi mina edna misal:edinstvennoto neshto koeto izdava ,che sme v 21vek sa kolite po ulicite,vsichko e tolkova staro i grozno,zgradite ,vitrinite na magazinite i zavedeniyata ,hora vsyakash izlezli ot naftalina ,ta misalta mi beshe s edna smyana na avtoparka mogat da se napravyat dekori za film bez nikakvi razhodi koito s ednakav uspeh da presazdadat epohata na usmivki ot starite lenti na Chaplin,suhiya regim na Al Kapone ili zorata na tuista i rokendrola.Ne mi se sardete za otkroveniyata ,no imam useshtaneto,che chuvstvoto mi za krasota i estetika atrofira ,zapochnah da vazpriemam celiya tozi otblaskvasht peyzag i da se primiryavam s dadennosta,koeto me plashi.A vie kak ste valnuvat li vi podobni neshta ili se opitvate da ne gi zabelyazvate.
Аватар
VanBC
Модератор
Мнения: 2582
Регистриран на: Пон Юли 28, 2003 7:27 pm
Местоположение: Vancouver, BC

Мнение от VanBC »

bateto написа:Vsichko kazano do tuk e vyarno spored men,samo deto dushata mi se sviva kato izlyaza na ulicata,tolkova mrachni i sivi zgradi/po tochno kafyavi/,tolkova podtiskvashta okolna sreda sravnima sas stroitelstvoto ot erata na Stalinizma ...
Няма такова нещо като мрачни сгради и подтискаща среда. Това са чисто субективни възприятия които са отражение на душевното състояние на този който ги наблюдава. Човек който е весел и оптимистично настроен, сред каквато и архитектура да го сложиш, ще намери в нея нещо красиво и романтично. Но който е отчаян от живота и му е черно пред очите, и операта в Сидни да му покажеш, ще му се стори мрачна и подтискаща ... :cry:
Говоря по принцип Бате, нищо лично. :beer:
Заключено