Що е сертифициран чек и има ли той почва у нас?

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
stur4o
Обратна връзка:

Що е сертифициран чек и има ли той почва у нас?

Мнение от stur4o »

Здравейте съфорумници!
На сайта за емиграция в Квебек е написано че сумата за обработка на документи DSC (ASC) може да бъде платена чрез certified bank check or certified international check с които може да спестиш известна сума според някои наши съфорумници. Направих си труда да проуча някои наши банки във Варна ( ОББ, БДСК, Пощенска, Булбанк, Евробанк, Първа Инвестиционна, Хеброс ) и се оказа, че те не само не ги предлагат ами и изобщо не са чували за горепосочените видове чекове. :evil:
Предлагат така наречените поименни чекове( предполагам, пък и в някои банки ми отговориха, че това е еквивалента на personel check-които са посочени изрично за неприемливи ) и пътнически чекове.
Вече ми омръзна да обикалям, пък и нямам време, та си платих таксата с нормален превод. Въпреки това, пуста му моя любознателност, искам да разбера какво точно представляват тия чекове и имат ли те почва у Варна? :?:
Botzo

Мнение от Botzo »

Сега аз от Бг не съмп лащал но това което останових е че такъв тип чекове на доста места п освета се казват по различен начин. Това което са ти казали е канадското му название. А самия чек представлява чек къпен от банка или някакъв тип монетна къща. ние си купихме такъв без да имаме сметка в дадената къща.
По този нащин след като дадената институция го получи може на момента да го осребри. Но има май 3% комисионна.
А дали има почва това в БГ ........... хм интересен въпрос.
Аватар
exquisitus

Мнение от exquisitus »

i az taka brodih i brodih i brofih iz banki, biochim, raifaisen, hebros - nikoi nishto ne znae, dori v biochim edno momiche gledashe v niakakyv rechnik kakvo e tova certified, i tova v sofia, malei....

ne za quebec mi beshe a za svidetelstvo ot sydimost ot usa. ta nakraia pratih kvoto mi dadoha ...
The secret of success is sincerity. Once you can fake that, you've got it made. -- Jean Giraudoux
--------------------------------------------------------
If the world were the perfect set of teeth, you would be plaque!! -- Dolph, the fascist hippo
Botzo

Мнение от Botzo »

stur4o,
според мен просто иди в дадена банка и кажи че искаш да купиш чек на едикаква си стойност за чужбина. Ако Бг банките нямат такава услуга .......... тотова банки ли са въобще.
Аватар
stur4o
Обратна връзка:

Мнение от stur4o »

Въпроса е в това, че банковите служители според мен би трябвало да знаят от обща култура какво представляват тези чекове, а не да ме питат мене " вие какво разбирате под сертифициран чек " и да ме гледат като паднал от Марс :eek: , защото както сме тръгнали към Европа още дълго време ще има да им дишаме изгорелите газове :(
Botzo

Мнение от Botzo »

stur4o написа:... защото както сме тръгнали към Европа още дълго време ще има да им дишаме изгорелите газове :(
Мдам,
не искам да проспусна да спомена колко си прав без да добавям коментари.
100% съм съгласен.
Аватар
Kpetrov
.
Обратна връзка:

Мнение от Kpetrov »

Аз лично платих с такъв чек и на още 3 ма съм помогнал да платят по този начин
Банка "Централна кооперативна банка" на ъгала на раковска и дондуков там си знаят какво да правят таксата е 7 евро.
Има подробна тема във форума може да потърсиш
Аватар
Дякон Игнатий

Мнение от Дякон Игнатий »

Вие в столицата сте си добре,там хората знаят за к'во стаа въпрос.В прованса е друго: ка'т казах за такъв чек тия ма гледаха с толкова широко отворени очи ,че си помислих: Бре,да не съм невидим и тия да чуват гласове.Да, ама, не.Простотия до фонтанелата чак.......и пълна некомпетентност...........
НАПРАВИ НЕЩО ЗА РОДИНАТА-ЕМИГРИРАЙ
hulck

Какво е чек

Мнение от hulck »

Надявам се да е полезна тази информация за всички! :D 1.

ЧЕК

Чекът е писмен документ, с който едно лице нарежда на друго - обикновено банка или друг кредитен институт, при което има авоар да плати определена сума на определено лице ( бенефициент ), на негова заповед или на приносителя на чека.
Условие за издаването на чека е наличието на чеков договор между банката и неин клиент, даващ право на последния да издава чекове срещу банката, по които е платец. В чековия договор се фиксират всички условия за протичане на чековите плащания. Характерно за плащането чрез чекове е това, че покритие може да се осигури чрез поддържане на определена сума по текуща сметка на клиента в банката. Има случаи, когато банките по договореност със своите клиенти осребряват чекове и тогава, когато по сметките липсват средства. Банката не прекратява изплащането на чековете на техните държатели, а предоставя за по-кратко или за по-продължително време кредит на титуляра на сметката и по този начин не се нарушава ритмичността на плащанията. Следователно покритието ( т.е. авоара ) на един чек може да бъде осигурено със собствени средства на клиента или със заем от банката. В този смисъл чекът е едновременно платежно средство за участие в дадена сделка и средство за разпореждане със собствени парични средства или отпуснат кредит между издателя на чека и банката.
Тъй като чекът в качеството си на платежно средство предлага наличие на покритие (авоар), от което се изплаща отбелязаната в него сума, той по определение е платим при представяне. Това означава, че в неговия текст няма изрично отбелязан падеж ( дата на плащане ).
Издаването и използването на чековете се урежда в законодателствата на отделните държави. В международен план съществува значителна унификация на изискванията, предвиждани в националните правни системи, особено в рамките на Европа, уредени с Женевските конвенции за чековете от 1931 г. Това прави чека подходящ за използване и при международните плащания.
В търговския оборот се срещат най-различни видове чекове в зависимост от целите и нуждите, за които те се издават:
a) Поименен чек. Този чек се издава в полза на точно определено лице, името на което се посочва в документа. Поименните чекове са сравнително широко разпространени, тъй като са сигурни и могат лесно да бъдат прехвърляни от едно лице на друго по пътя на обикновеното джиросване. За да може да се прехвърля, в поименния чек трябва да е включена каузата "на заповед". Такъв чек се нарича ордерен. Но ако в поименния чек е включен текст "не на заповед", той не може да се прехвърля чрез джиро и това затруднява платежния оборот.
b) Чек на приносителя. При него не се посочва име на притежателя и той може лесно да се предава от един чекодържател на друг без никакви формалности.
c) Документарен чек. Характерно за този чек е, че той се изплаща след представяне на стоково-разпоредителни документи, свързани с доставките на стоки. Стоката се предава на купувача или вносителя след изплащане на чека.
d) Пресечен или бариран чек. Това е чек, на лицевата страна на който издателят е поставил две успоредни линии през текста му. Пресичането на текста означава, че той може да бъде теглен срещу банка и да бъде изплатен само на банка, името на която е посочено между двете успоредни линии. Това ограничение е с цел по-голяма сигурност за платеца и приносителя. Освен това при тези чекове банките не изплащат чековете в наличност, а по безналичен начин чрез минаване на сумата по чека от сметка по сметка.
e) Чек за минаване по сметка или разчетен чек. Това е чек, при който не се изплащат суми в брой. В него се поставя клаузата "само за минаване по сметка" или друг равнозначен израз.
f) Банков чек. Това е чек теглен от една банка и се използва обикновено при превеждане на суми за чужбина.
g) Обикновени разплащателни чекове. Тези чекове се изплащат от авоара по сметката на платеца или от договорения кредит "овърдрафт". Доколкото при тяхното използване не се блокират предварително средства на издателя, тези чекове се дават на клиенти с безупречно финансово състояние или които ползват кредит "овърдрафт", който обикновено се лимитира еластично.
h) Лимитирани чекове. За разлика от обикновените, лимитираните чекове се изплащат за сметка на предварително блокирани средства на платеца. Средствата за плащане се блокират за цялата чекова книжка по специална сметка. Върху корицата на лимитираната чекова книжка се посочва сумата на лимита, в границите на който могат да се извършват плащания.
i) Акцептирани чекове. Ползват се по реда, установен за лимитираните. Разликата между тях е в това, че докато при лимитираните чекове платецът предварително блокира сума за цялата чекова книжка, при акцептираните чекове за всеки чек предварително се блокират средства в размер на сумата на чека.
j) Пътнически чек - той представлява документ, издаден от една банка с нареждане да се плати обозначената в чека сума на лицето, чийто подпис е поставен върху него. Този чек се издава само на едно лице, което го подписва два пъти: първия път - при получаването му и втория път - при изплащането му. Чрез втория подпис се установява собствеността на пътническия чек. Той трябва да е идентичен с първия подпис. Обикновено за циркулацията на пътническите чекове съществува предварителна договореност между банката издател и банките в чужбина, които приемат и осребряват представените им чекове. С цел да се избегнат неудобствата, свързани ц някои формалности при пътническия чек - приносителят се подписва два пъти, понякога се изисква и трети подпис, при несходство се сравняват с подписа в паспорта и т.н., а също за да се осигури на туристите по-прост начин за получаване на средствата при пътуване в чужбина, през 1968 г. в Париж 15 европейски страни взеха решение за въвеждане на системата на еврочека. През следващите години броя на страните се увеличи, като към тях се включиха и някои страни от Източна Европа, включително и България.
Банките в системата на еврочека се делят на активни - тези, които издават и инкасират чекове и пасивни - които само инкасират чекове.
Системата "Еврочек" представлява чекова гаранционна карта и чекова книжка от 25 чека, които се осребряват във всяка европейска страна, член на системата. Банката, чиито чекове се приемат за изплащане, възстановява сумите, които чуждестранните банки изплащат на приносителите на еврочекове. Гаранционните карти са поименни и непрехвърляеми. Те съдържат строго определени реквизити: наименование на издателя - банковия институт, номер на гаранционната карта, срок на валидност на картата и подпис на притежателя. Пътническите чекове и еврочековете намират широко приложение при нетърговските плащания.
От 60-ТЕ години в международните плащания активно започнаха да се използват кредитни карти като Виза Интернешънъл, Америкън Експрес и др. Обемът на плащанията с помощта на тези карти достига годишно до няколко десетки милиарда долара.
Водеща в света в сферата на кредитните карти организация е Америкън Експрес, която има стотици филиали и в Европа.
При използването на чекове за плащане по международни търговски сделки съществуват два сериозни риска за кредиторите:
• Първият риск е свързан със загубата на лихви за времето между издаването на чека, което формално покрива задълженията на вносителя и реалното поскъпване на сумата по сметката на износителя ( изплащането на чека ). Често, поради големите разстояния в международната търговия, изплащането на чека може да се забави с много дни.
• Вторият риск произтича от възможността по сметката на издателя да няма авоар. Този риск е значителен, когато чекът е издаден от не банкова компания ( т.нар. фирмен чек ). Рискът от неплащане на чекът се свежда до минимум, когато се използват споменатите вече банкови чекове.
Технически плащането на чека в международната търговия протича по следния начин:
След като изпълни задължението си по договора фирмата - износител получава от фирмата - вносител чек, издаден от нея или от нейна банка. Предавайки чека на банката в своята страна, фирмата - износител й възлага да събере ( инкасира ) вземането й, прехвърляйки й чека чрез джиро. Банката на фирмата - износител изпраща чека на банката-платец, която задължава сметката на издателя ( ако по нея има необходимото покритие ) и заверява сметката на изпращащата банка в страната на фирмата - износител. Едва след тази операция банката заверява сметката на износителя и така той получава реалната възможност да ползва сумата.
Рисковете, произтичащи от използването на чека като платежно средство, водят до сравнително рядкото му прилагане при плащанията по международните търговски сделки, особено ако има възможност да се плаща чрез превод. По-широко приложение чекът намира при нетърговските плащания във връзка с разходите на физически лица, което дава възможност да се избегне рискът от пренасянето и плащането с банкноти. В тази сфера най-използвани са пътническите чекове и еврочековете.
Аватар
stur4o
Обратна връзка:

Мнение от stur4o »

hulck, мерси за подробната инфо относно чековете, но все пак от нея не става ясно какво точно представляват тези сертифицирани чекове, които изискват във Виена. :?:

Kreptov, ти и твоите приятели сигурно сте си изкарали чековете от София, ама тука във Варна банкерите нещат и да са чували за такова чудо на разплащанията(или поне тея с които съм говорил)
Botzo

Мнение от Botzo »

stur4o,
казах ти иди в банката и поискай да купиш чек от нея. Щом е банка трябва да има такава услуга,а ако няма значе е българска :lol:
Та отиваш купуваш и те ще ти вземат % и гопращаш.
А как се казва този чек в БГ или в някоя си банка там това не е от значение. Казах то че поне в 3 страни съм купувал такива чекове и навсякаде се казват различно. Простообясни това едто ти написах по-горе и трябва да те разбеерат. Акои така не стане си скъсай БГ паспорта :wink:
Айде бягай до първата банка да питаш и сфирни какво естанало.
Аватар
stur4o
Обратна връзка:

Мнение от stur4o »

Botzo, аз вече си платих с превод щото нямам време да търся по-образован персонал, но отговора на вапроса може да послужи на други в този форум.
Аватар
gez
Обратна връзка:

Мнение от gez »

Kpetrov написа:Аз лично платих с такъв чек и на още 3 ма съм помогнал да платят по този начин
Банка "Централна кооперативна банка" на ъгала на раковска и дондуков там си знаят какво да правят таксата е 7 евро.
Има подробна тема във форума може да потърсиш
Bratle, zashto im pravish reklama na teq timadjii - az na tiah mamkata shte ...
No vapreki vsichko i az polzvah tehnite uslugi i mislia, che sa nai-dobre ot vsichki drugi....za sajalenie...
Мисли за най-лошото, за да стане най-хубавото
Аватар
maria29

Мнение от maria29 »

Ей голямо плюене по тази България, и то дори без някои от вас да са влезли в бг банка. Ами разбира се 4е има такава услуга, условието е да има6 сметка в съответната банка. Аз пра6тах такъв 4ек о6те на4алото на 2002. 4рез BNP PariBas.
A какво е сертифициран 4ек, ами банката ти "замразява в сметката сумата от 4ека' като в замяна ти дава или изпра6та 4ека подпе4атан от нея, като по този на4ин улеснява осребряването му и гарантира платежеспособността на клиента.
Ей как така се назна4ават тези некомпетентни служители в банките, аз като исках да правя стаж в Булбанк макар и с връзки пак ми отказаха. :cry:
"If you don't know jewelry, know the jeweller." (Warren E. Buffett)
Аватар
gez
Обратна връзка:

Мнение от gez »

maria29 написа:Ей как така се назна4ават тези некомпетентни служители в банките, аз като исках да правя стаж в Булбанк макар и с връзки пак ми отказаха. :cry:
Bg Mariike, Bg.
Мисли за най-лошото, за да стане най-хубавото
Заключено