Въпрос : Струва ли си емиграцията в моето положение

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
tornado

Мнение от tornado »

Моето мнение : каквото и решение да вземеш, трябва да е такова, че да не съжаляваш после, че не си опитал...Това го казвам от личен опит и заради червейчетата, които ми изяждат мозъка че съм сглупила навремето и още не мога да си го простя...
Трудно се живее с мисълта за проиграни шансове...
Но и никой не ти гарантира успех...рискът си е много голям...така че и решението трябва да си е твое!
п.с. Да уточня - става дума каквото и да решиш - после да си повтаряш в трудните моменти, че това е било правилното решение.
buddy

Мнение от buddy »

Ïàâëèíå, õîðàòà òè äàäîõà ìíîãî ìíåíèÿ è âúâ âñÿêî åäíî èìà èñòèíà. Êàòî ðàçãëåæäàø ïîñòèíãèòå è ãè ñëàãàø íà êàíòàðà ùå òå ïîñúâåòâàì äà ãëåäàø åäíî - êîè îò êúäå ïèøå. Êàòî ãëåäàì îáùî âçåòî õîðàòà êîèòî ñà â Êàíàäà êàçâàò äà íå õîäèø. à äðóãèòå îáðàòíî. Áèë ñúì è îò äâåòå ñòðàíè è çíàì, ÷å íà÷èíà íà ìèñëåíå íà ÷îâåê ñå ïðîìåíÿ îò ñðåäàòà. Òåçè êîèòî ñà òàì ñåãà èì ñå ñòðóâà àâàíòþðà äà ñå òðúãâà ïðè ïîëîæåíèå, ÷å ñè äîáðå óðåäåí, íî íàëè è òå ñà ñå ñïðàâèëè íÿêàê? Çà åçèöèòå, ìàé íå ñà ìíîãî ïðàâè. Õâàùàì ñå íà áàñ, ÷å äîðè è äà ñè ñ ôèëîëîãèÿ 4-5 ìåñåöà ïàê ùå ìèãàø íà ïàðöàëè êàòî òè çàãîâîðè íÿêîé ñåëÿíèí èëè èíäèåö íà àíãëèéñêè. Åäâà ëè ùå ðàçáåðåø êîé çíàå êîëêî îò àêöåìòà ìó. Òî åçèêà íå å ñàìî äà ìîæåø äà ãîâîðèø. Âñå ùå ñè ñúñòàâèø èçðå÷åíèåòî íÿêàê, àìà íàëè òðÿáâà è äà ðàçáåðåø îòãîâîðà èëè ïúê âúïðîñà. Åçèêà íå å ñàìî ãðàìàòèêà è äóìè. Òîâà å è íà÷èíà íà æèâîò â ñúîòâåòíàòà ñòðàíà. À êúäå ùå ãî íàó÷èø òîâà àêî íå òàì. Åñòåñòâåíî, ÷å êîëêîòî ïîâå÷å ñè íàòðóïàë òóê, òîëêîâà ïî-äîáðå, íî òîâà äà íå òè å äåðò. À äåöàòà âè ñëåä åäíà ãîäèíà òàêà ùå ãîâîðÿò, ÷å ùå âè êàçâàò "Àéäå áå, íàëè õîäèòå íà ó÷èëèùå, ñòèãà ñòå íè ïèòàëè íàñ."
Áèë ñúì íàâúí ïîâå÷å îò äâå ãîäèíè. Îò ãîðå äîëó òîëêîâà ñúì ñè â Áúëãàðèÿ è âñå ñå ÷óâñòâàì êàòî èìèãðàíò òóê. / À òàì íå ñå ÷óâñòâàõ òàêà./ Õóáàâî ÷å ðàáîòèø â àìåðèêàíñêà ôèðìà, àìà äà íå çàáðàâÿìå, ÷å òå ñà òóê çàðàäè ïî-åâòèíàòà ðàáîòíà ðúêà. Òè ùå êàæåø êàê å, íî àç ñúì ìàëêî ñêåøòè÷åí êúì òîâà äà òå ïðàòÿò äà áà÷êàø òàì. È äðóãî.  åäíà àìåðèêàíñêà êîìïàíèÿ êàòî ñà äîâîëíè, íà 6 ìåñåöà òè óâåëè÷àâàò çàïëàòàòà. Òóê òàêà ëèå? Àìåðèêàíöèòå ìíîãî áúðçî ñå ïðèãàæäàò êúì íàøèòå ñòàíäàðòè. Äà íå ñà ëóäè äà äàâàò ðàçíè íåùà ùîì ìîæå è äà íå ãè äàâàò.
Ãîâîðèø çà áåççàêîíèåòî. Ñïîðåä ìåí óñåùàíåòî òóê å òàêà, çàùîòî â òàçè ìàëêà äúðæàâà âñè÷êè ñìå ñè áëèçëè. Êàòî ñå íàïúíåø è âñå ùå èçìèñëèø íÿêîé áðàòîâ÷åä èëè ñúñåä äåòî å ñòàíàë íåùî è èìà ðàáîòè, äåòî íå ìó ñå ïîëàãàò ìíîãî. Òî íå ÷å òàì íå å òàê.  öÿë ñâÿò å òàêà. Àìà ìàùàáèòå ñà äðóãè è íå äðàçíè. Ìåí íå ìå èíòåðåñóâà äàëè íÿêîé å âçåë êîìèñèîííè ïðè ïðèâàòèçàöèÿòà. Èñêàì êàòî ñè óäàðèì êîëèòå ñ íÿêîè, òîé äà íå òè÷à äà ìå áèå è äà âàäè ïèùîâè àìè äà èç÷àêàìå ïîëèöèÿòà è òÿ äà ðåøàâà, àíå äà ìó êîçèðóâà. È äà íå ãëåäàì âñåêè äåí ïî òåëåâèçèÿòà åäíî chage áþðîòî â êîåòî ëúâàò êëèåíòèòå è òî ñè ïàê òàì è ñè ðàáîòè. Ìíîãî ñå ðàçïðîñòðÿõ...
Ïîñëåäíî. Àêî èìèãðèðàø, îïèòàé ñå äà íå ñè äàâàø òâúðä îòãîâîð íà âúïðîñà "Òóê õàðåñâà ëè ìè èëè íå ìè õàðåñâà?" ïîíå äîêàòî ìèíå åäíà ãîäèíà.
Àç æèâåÿ íà 150 êì îò ðîäèòåëèòå ñè è íà 200 îò òåçè íà æåíà ìè è ãè âæäàìå ïî ïðàçíèöèòå. Òè ïî-÷åñòî ëè ãè âèæäàø? Êàòî æèâååø â Ñîôèÿ âñÿêà ñåäìèöà ëè õîäèø íà òåàòúð è â Sofialand èëè òî ñòèãà ìèñúëòà, ÷å ìîæåø äà ãî íàïðàâèø êîãàòî èñêàø?
fart

Мнение от fart »

Човече, аз много пъти съм казвал, че всеки най-добре знае как да си е#е жената. :lol: :lol: :lol:
Решавай сам :idea: и си поемай огговорността за действията :idea:
Тази тема ми се вижда доста несериозна :metro: и едвали моя отговор би ти решил проблема.

Успех!!!!!
Аватар
exquisitus

Мнение от exquisitus »

buddy написа:Бил съм навън повече от две години. От горе долу толкова съм си в България и все се чувствам като имигрант тук. / А там не се чувствах така./ Хубаво че работиш в американска фирма, ама да не забравяме, че те са тук заради по-евтината работна ръка. Ти ще кажеш как е, но аз съм малко скештичен към това да те пратят да бачкаш там. И друго. В една американска компания като са доволни, на 6 месеца ти увеличават заплатата. Тук така лие? Американците много бързо се пригаждат към нашите стандарти. Да не са луди да дават разни неща щом може и да не ги дават.
buddy, mislia i chuvstam kato tebe, dobre go kaza.

pavline, h1b visite se svyrshiha minalata godina za 1 (slovom: edin) den, vsichki iskat rabotna visa za usa, taka che veroiatnostta da zemesh takava namaliava vse poveche i poveche. osven ako bush ne naprabi neshto kato da razreshi na imigranti da rabotiat kakto se govori ot dylgo vreme.
The secret of success is sincerity. Once you can fake that, you've got it made. -- Jean Giraudoux
--------------------------------------------------------
If the world were the perfect set of teeth, you would be plaque!! -- Dolph, the fascist hippo
tochica

.

Мнение от tochica »

човек ако е постигнал определено ниво на удовлетвореност в България - жилище , работа , мноооооооого трудно преживява разликата , която го очаква тук .
направо ми е смешно как всеки ентусиаст твърди , че заради децата си ще мие и чинии и ще бъде доволен , ама после като наистина почне да работи точно това , депресията идва скорострелно .
неминуемо започваш да сравняваш какво си оставил и какво си намерил .
ако живота ви е уреден , емиграцията не си струва . под уреден нямам предвид добър доход , имам предвид постоянен .
аз ако имам дете не бих емигрирала . пак казвам строго лично мнение .
и като ми стане кофти тука не бих твърдяла , че го правя заради децата си , защото никой не е пророк да знае какво бъдеще ще има в България след време .
успех каквото и решение да вземете .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Аватар
Nilvap
Обратна връзка:

Мнение от Nilvap »

Здрвей buddy и благодаря за мнението.
buddy написа:За езиците, май не са много прави. Хващам се на бас, че дори и да си с филология 4-5 месеца пак ще мигаш на парцали като ти заговори някой селянин или индиец на английски. Едва ли ще разбереш кой знае колко от акцемта му. То езика не е само да можеш да говориш. Все ще си съставиш изречението някак, ама нали трябва и да разбереш отговора или пък въпроса. Езика не е само граматика и думи. Това е и начина на живот в съответната страна. А къде ще го научиш това ако не там. Естествено, че колкото повече си натрупал тук, толкова по-добре, но това да не ти е дерт. А децата ви след една година така ще говорят, че ще ви казват "Айде бе, нали ходите на училище, стига сте ни питали нас."
На английски акценти всякакви сме чували. Все пак работим в американска фирма. В нея досега съм говорил само с 2-3-ма натурални американци. И индийци сме чували и китайци и руснаци и финландци и шотландци и французи, така че това за акцентите си е така - трябва да се сблъскаш с акцента на съотвените хора , за да започнеш да им разбираш.
buddy написа:Бил съм навън повече от две години. От горе долу толкова съм си в България и все се чувствам като имигрант тук. / А там не се чувствах така./ Хубаво че работиш в американска фирма, ама да не забравяме, че те са тук заради по-евтината работна ръка. Ти ще кажеш как е, но аз съм малко скештичен към това да те пратят да бачкаш там. И друго. В една американска компания като са доволни, на 6 месеца ти увеличават заплатата. Тук така лие? Американците много бързо се пригаждат към нашите стандарти. Да не са луди да дават разни неща щом може и да не ги дават.
Това с евтината работна ръка си е така, но във фирмата в която работя се стараят да не губят хора, така че се опитват да се грижат за персонала. Това с 6-те месеца е въведено във нашата фирма. Така наречения щатски път - демонстрираха ни с един колега с цел мотивация, но смятам че няма да се повтори.
buddy написа:И да не гледам всеки ден по телевизията едно chage бюрото в което лъват клиентите и то си пак там и си работи. Много се разпрострях...
За наше нещастие мисля че се сблъскахме с това бюро докато живяхме в Люлин. Излъгаха ни яко там. По телевизията дадоха че са го затворили - дали е същото.
buddy написа:Последно. Ако имигрираш, опитай се да не си даваш твърд отговор на въпроса "Тук харесва ли ми или не ми харесва?" поне докато мине една година.
Аз живея на 150 км от родителите си и на 200 от тези на жена ми и ги вждаме по празниците. Ти по-често ли ги виждаш?
Да ти кажа това сме го мислили . Виждам родителите си точно 2-3 пъти в годината. Така че не смятам че това ще промени много нещата. Т.е. дори и да си идваме веднъж на 2 г - няма да е много различно. Проблема с родителите е това че остаряват и след известно време може би ще стане така че ще трябват много грижи. Ние се опитваме да бъдем съвестни деца и да се погрижим за тях.
buddy написа:Като живееш в София всяка седмица ли ходиш на театър и в Sofialand или то стига мисълта, че можеш да го направиш когато искаш?
Определено не мога да ходя на театър и Софиаленд често. Свързано е и с децата и с финанси.

Като цяло сега като чета това което си написал - долу горе ситуацията при нас е подобна. Т.е. имаме сходни проблеми и се сблъскваме с подобни трудности. Благодаря за изказното мнение. Някак си ме накара да не си мисля ( както след първите мнения ) - абе как можа дори да ми хрумне тази безумна идея да обрека семейството си на емиграция ( и мизерия ) . :wink:
Аватар
Nilvap
Обратна връзка:

Re: .

Мнение от Nilvap »

tochica написа:човек ако е постигнал определено ниво на удовлетвореност в България - жилище , работа , мноооооооого трудно преживява разликата , която го очаква тук .
направо ми е смешно как всеки ентусиаст твърди , че заради децата си ще мие и чинии и ще бъде доволен , ама после като наистина почне да работи точно това , депресията идва скорострелно .
Заради кого според теб би било по лесно да се мият чинии - мисля че миенето на чинии с идея че го правиш за децата всъщност облекчава мисълта. Всъщност оптимизма и ентусиазма не съм сигурен дали включват миене на чинии в дългосрочен план - дори и заради децата си.
tochica написа:неминуемо започваш да сравняваш какво си оставил и какво си намерил .
ако живота ви е уреден , емиграцията не си струва . под уреден нямам предвид добър доход , имам предвид постоянен .
То да ти кажа стандартът на живот в България върви само на горе и ако това че имаш постоянен доход не ти помага много да се справяш.
tochica написа:аз ако имам дете не бих емигрирала . пак казвам строго лично мнение .
и като ми стане кофти тука не бих твърдяла , че го правя заради децата си , защото никой не е пророк да знае какво бъдеще ще има в България след време .
Не съм сигурен , но мисля че това че се прави заради децата - облагородява постъпката - т.е. един вид ти не мислиш само за себе си.
:) . Самото решение да имаш деца според мен те променя както нищо друго в живота - дори и емиграцията - всеки който има деца го знае това - поставяш тях на първо място и нищо друго няма значение. :) Разбира се това с емиграцията го казвам само по странична преценка - не искам да зачерквам мнението на хора които не смятат така.
Mr. Nobody

Мнение от Mr. Nobody »

Abe BG-to si e umriala rabota. Ako ne si si upravil polojenieto DOSEGA, shansyt ti e NULA (cialo). Blagata veche se prerazpredeliha, i to v nechia chujda polza.

Abe ako biah restitutka s 20 apartamenta, chij shtiah da go tyrsia v chujbina??? Ama ne sym.

N.
BG-Dude

Мнение от BG-Dude »

yyyy...shtom se zagovori za shtatite - purvapushka sum:

1. Tova vseki 6 mesetsa yveli4enie na zaplatite - hehe, zabravi - vednaj se slu4va to, i sled tova 4akai s godinite - shte ti kajat: ako ne ti iznasia - napysni, to 100 4oveka otvun 4akat za tvoita rabota.

2. Obrazovanie - purvo, niama da mojesh da si pozvolish da pratish detsata si v 4astno y4ilishte, a te "public" y4ilishtata sa si ebali maikata - y4enitsi idvat v y4ilishte s pistolet i garmiat 10-15 suy4enika (tva ne si go izmisliam, slu4va se vsiaka sedmitsa), nivoto e tolkova losho, narkotitsite sa GOLIAM problem tuk, ama GOLIAM! Pak povtariam, tuk ako xvanesh edin amerikanets i my otvorish kartata na evropa i go pitash kade e frantsia - ne moj ti otgovori...a ako reshish da jiveesh dale4 ot niakoi goliam grad - tuka me zapoznaxa s edin pi4 - ima sredno obrazovanie no nito moje da 4ete nito da pishe - istinski slu4ai, zaklevam se!
Ako iskash da prashtash detsata v universitet - po4vai ot sega da subirash - edin semestur v shtatski universitet - $10K na semestar - ina4e she sa v niakoi "community college", koito sa po zle i ot texnikum.
Az li4no ako niakoga resha da imam detsa (koeto shte zna4i da se otkaja ot piligrimstvoto) v BG shte gi otglejdam i vazpitavam.

Moeto li4no mnenie - detsata ti sa mnogo malki da gi podlojish na riskovete na imigratsiata - ako si sam 4ovek - moje, no ti ne si 4ak tolkova zle.

Shto se otnasia do pravilata na dvijenie - az sum jivial v Atlanta, kudeto e nai golemia traffic v USA sled LA and NYC - i she ti kaja sa леле tupite shofiori - she ima da psuvash...i riadko vijdam niakoi da puska miga4, sushto taka sam vijdal koli da presi4at na 4erveno pred 4engeta - i nishto. No v sushtoto vreme she te sprat ako gumite ti oprat liniata na platnoto (Michigan)...abe male, male...

A za 20 apartamenta tuka deto govoriat - ela tuka si kupi edina kushta (za apartament niaa govoria shtot sa po-skupi) she ima da ia izplashtash s godini, i kato zakusneesh niakolko puti s payment-a are putia, 4antata i za xliab :)
buddy

Мнение от buddy »

Äà, Ïàâëèíå, çà ñúùîòî change áþðî ñòàâà äóìà, àìà ãî ãëåäàõ äâà èëè òðè ïúòè ïî "Ãîñïîäàðè íà åôèðà" äîêàòî ãî çàêðèÿò. Çà ðîäèòåëèòå - áàùà ìè ãîíè 80 /äà å æèâ è çäðàâ/. Ìàéêà ìè è òÿ âúðâè ñëåä íåãî. Àç äà íå ñúì íÿêàêúâ èäèîò, äåòî íå ìèñëè çà òÿõ. Êàòî ìè äîéäå äî ãëàâà òîãàâà ùå ìó ìèñëÿ. Ìèñëÿ ÷å å ïî-äîáðå äà èäà íàâúí è äà èìàì íÿêîé ëåâ($) â äæîáà çà ÷åðíè äíè, îòêîëêîòî òóê äà ñå ÷óäÿ êàê äà íàïúëíÿ êîëàòà è äà îòèäà ïðè òÿõ. À çà íîñòàëãèÿòà - íà òÿõ è ñåãà íå èì å ìíîãî ïðèÿòíî, ÷å íå ñúì ïðè òÿõ. Çà ñúæàëåíèå âðåìåòî íà Ãåðàöèòå å îòìèíàëî. Àç ñìÿòàì çà âúðõîâåí ðîäèòåëñêè åãîèçúì äà ñïèðàø äåòåòî ñè äà âúðâè ïî ñîáñòâåíèÿ ñè ïúò, ñàìî çàùîòî íå òåá òàêà íå òè õàðåñâà. Êàòî å òàêà, ïî-äîáðå íå ñúçäàâàé äåöà. Çà êîãî ãè ñúçäàâàø - çà òåá èëè çàðàäè òÿõ ñàìèòå?
Çàùî äà ïðèåìàìå èìèãðàöèÿòà êàòî íåùî ñóïåð ãåíåðàëíî è áåçâúçâðàòíî. Ñÿêàø å íÿêàêâî ïðåðàæäàíå è âðúùàíå íàçàä íÿìà. Ìàëêî ëè ñà õîðàòà äåòî êàòî âçåìàò ãðàæäàíñòâî ñå âðúùàò îáðàòíî? Êàòî íå ñå ïîëó÷è, àìè òàêà ñå å ñëó÷èëî. Íå òè å ïðîâúðâÿëî, íå ñè ìîãúë äà ñå ñïðàâèø, íÿìàë ñè ñèëè...íèùî íååñòåñòâåíî. Ïîãëåäíè íàé-÷åðíèÿ è ëîø âàðèàíò àêî íå óñïååø. Ùå ñè íàó÷èë äîáðå åäèí èëè äâà åçèêà, äåöàò òè ñúùî, ùå ñè ïðèäîáèë îïèò êîéòî òóê íå ìîæåø äà ïëó÷èø, ùå èìàø çà òðè ãîäèíè 15 -20 000$ íàñòðàíà è ñïîêîéñòâèåòî, ÷å ñè îïèòàë âñå ïàê äà ãî íàïðàâèø. Âðúùàø ñå â Áã. è ïðîäúëæàâàø.  êðàéíà ñìåòêà ñè íà 30 ñåãà. Ðàíî å äà ìèñëèø çà ïåíñèÿ. Àç êàòî ãîíÿ 40-òå äà ìðà ëè?
Аватар
drifter
Обратна връзка:

Мнение от drifter »

Да ти кажа това сме го мислили . Виждам родителите си точно 2-3 пъти в годината. Така че не смятам че това ще промени много нещата. Т.е. дори и да си идваме веднъж на 2 г - няма да е много различно. Проблема с родителите е това че остаряват и след известно време може би ще стане така че ще трябват много грижи. Ние се опитваме да бъдем съвестни деца и да се погрижим за тях.
Едно мнение във връзка с написаното за родителите, на човек с вече поотраснали деца :) По скоро за себе си го правя отколкото за децата. Не искам след 4-5 години те да учат и едновременно да си скъсват задника от работят някъде по света за да могат да ми пратят някой лев или за да могат да дойдат да ме видят за седмица. Затова още от сега тръгвам с тях , та да не съм им после в тежест :) :)
All we have to decide is what to do with the time that is given us.
Аватар
Blue Passion
Расист-ново поколение

Мнение от Blue Passion »

Mr. Nobody написа:
Abe ako biah restitutka s 20 apartamenta, chij shtiah da go tyrsia v chujbina???.

N.
Ами,че те точно тези не се прибират в България,а се размазват да ходят на екскурзии в чужбина :wink:
Tany

Мнение от Tany »

Oтговарям с уговорката, че ние имигрирахме в Онтарио и не сме учили френски, само ще споделя нашия случай.
Живеехме във Финландия и съпругът ми работеше с постоянен договор в Nokia. Tова си е като доживотна осигуровка, но... наистина парите не са нашият мотив за имиграция. Преди да тръгнем си дадохме ясно сметка за риска, който поемаме, но решихме да не си пропускаме шанса. Независимо от всичко изчетено, докато не видиш и не поживееш на едно място не можеш да го разбереш. Решихме, че идваме тук и се опитваме да се устроим. Ако не успеем за една година ще сме загубили доста от спестяванията си, но поне ще знаем много повече за Канада и за самите себе си. За щастие мъжът ми си намери работа на третия месец и всичко потръгна, но без добра работа бихме се чувствали зле и не бихме останали. Сега не съжаляваме за решението си, но и не сме убедени, че ще останем тук завинаги. Изобщо тази дума 'завинаги' ми действа като окови и не ми харесва...
Та избора си е ваш, и късмет по пътя който и да си изберете!
Аватар
rose

Мнение от rose »

А на мен ми се иска да ти задам един простичък въпрос: :roll:
Тази идея да емигрирате със семейството ти, кога ти дойде като възможност - преди или след започването на работата в американската фирма ?
Може би именно там си видял нещо, с което не си се сблъсквал преди това ?
Аватар
rose

Мнение от rose »

a :D :D :D
Заключено