Въпрос : Струва ли си емиграцията в моето положение

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
some

Мнение от some »

Ami v obshti linii horata ti otgovariat po sashtestvo.
Naistina tova reshenie e strogo lichno i naj dobre ti mozesh da si obiasnish i iziasnish dali si struva, zashtoto sigurno ima i dosta drugi za i protiv, poveche ili po malko iasni, koito samo ti si gi znaesh.
Edinstveno moze da ti se pomogne s info kak e tuka.

1. Po pravnata situacia sigurno e che tuka e po blagopriata otkolkoto v BG
2. Prikluchenstvoto v obshia sluchaj naistina po skoro se pokriva s ekskurziata otkolkoto s emigraciata.
3. Obrazovanieto i tuka si ima krivici no ako sa ti po malki decata opredeleno she im e po dobre da uchat tuk. V BG kato che li decata se nasilvat dosta da uchat gluposti, koito zabraviat tutaksi, moze bi nasledstvo ot tezata za "vsestranno razvitata lichnost"
4. Po vaprosa za stresa pak e mnogo individualno no obshtoto mi vpechatlenie e che tuk e po spokojno otkolkoto v BG imenno zaradi atmosferata na rabota i zivot ne tolkova ot rabotnite zadachi.
5. Opredeleno misla che decata ti she sa dobre maj naj veche zaradi tiah si struva, kolkoto si po mlad tolkova e po lesno, obache se zamisli ako vie ste na vazrast :) kak prozvucha samo
---
1. Blizkite opredeleno lipsvat na povecheto hora, makar da ima i
izkluchenia
2. E to tova naj veche ti e dalo osnovania da si zadavash vaprosi, naistina tova e edin prilichen standart za BG. Tuka e mnogo podhodiasht toia savet da se darzish za Am si kompania i da opitash da rabotish v USA bilo chrez neia bilo chrez druga pak amerikanska kompania.
3. Nesigurnost naistina ima i vsichko e goliama doza kasmet za nachalnoto ustanoviavane dokato se orientirash za pazara na truda. Dokolkoto znam ako she idvash v kanada poveche rabota za programisti ima v Angliiskite provincii. Englisha naistina she ti triabva mnogo v sluchaj che she emigrirash. A za Quebec i French i to seriozno.

Na kraja she kaza che she ti e trudno da se ustanovish tuk, niama spor, no ako si namerish rabota, i si dobar programist, standarta na zivot she ti e po visok otkolkoto v BG. Napravi si obache smetka dali mozesh da si pozvolish da minesh prez nachalnite trudnosti, vkluchitelno i lipsa na rabota. Se si mislia che v krajna smeta reshenie kato tova zavisi ot tova dokolko si gotov na zertvi i dokolko viarvash v dalgosrochnite perspektivi. A i ot tova dokolko ti e pisnalo ot BG.
tochica

.

Мнение от tochica »

Струва ли си емиграцията в моето положение

не . ( лично мнение)
стрес има , приключението можете да изпитате и с една екскурзия ,образованието - !?.... , ученето на чужди езици - е предимство за България , тука просто се изравняваш с местните търсачи на работа , френски - за съжаление необходим .
"искам да ми е интересно , иначе няма да играя "
карлсон , който живее на покрива .
Аватар
Lub0
Обратна връзка:

Мнение от Lub0 »

some, много добре си го казал, човече.
Lub0 for President!
###############
"Геврек, геврек", викаха децата, без да знаят, че питката е смъртно ранена...
dobrolub
Обратна връзка:

Мнение от dobrolub »

Vsi4ko deto go iska6 moje6 i da go postigne6 s rabotna viza a kato si vzeme6 rabotna viza i jena ti polu4ava i.t.n.

Za6to v Kebek? Sega ako znae6 po dobre angliiski ima i provinzialni programi ( MAnitoba naprimer ) . Taka niama nujda da u4i6 frenski. A v Manitoba ako si rabotil edna godina se pi6i resident ( ne 4e sym ot tam ama taka im pi6e na saita ). Po dobre idi v Kanada s rabota, vmesto da har4i6 ednogodi6niat si dohod ot BG v process na emigrazia. Pomilsi ot razli4ni gledni to4ki.

Aide sys zdrave

P.S. Ne te syvetvam da idva6 tuka - birata e mnogo skypa - az neznaeh, podlygah se i eto na sega stradam..........................
Аватар
rose

Мнение от rose »

Даааа, много трудно решение е емиграцията, а още по-трудно се дава съвет, защото мотивацията на хората е различна.
Аз бих засегнала само един въпрос, защото Some просто е изчерпал темата и това е въпроса за децата и тяхното образование. Смисълът на образованието тук е да даде основни знания на децата без да ги натоварва и невротизира или плаши. Ако детето проявява някакви специални способности те са забелязани и съответно поощрени като се обучава в групи с деца с подобни способности. Тук децата от един и същ клас може да учат различна по трудност математика, която пък им дава различен достъп до предмети като Биология, Химия и Физика.
Определено децата на средно или под средното ниво не учат задължителните трудни предмети, от които нищо не разбират както в България. Единствено в Колежа знанията стават по-задълбочени, защото вече се търси професионална насоченост...И така образованието в Канада се признава в целия свят, а образованието в България, колкото и задълбочено и изтезаващо да е за децата ни, не се признава никъде...
Канада е социална държава и детските, които се дават за децата не са много малки, например за Кебек са около 400$ на месец на дете, не знам обаче как стои въпроса за две деца.
Така че понякога си струва да вземем подобни решения като родители в името и бъдещето на децата, независимо какво би ни коствало това. :lol:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ако си по-силно емоционално свързан с роднини и приятели, ще ти е много много трудно. аз вече година не мога да свикна с това и се чуствам нещастен. донякъде това че печелиш повече пари в началото ти замазва очите, но после виждаш че не всичко е пари. още повече че ти тези пари ги имаш в БГ а аз ги нямах.
а и не можеш да сравняваш прехода провинция-София, със София-Канада! разликата е като между слон и мравка, стреса поне 10 пъти по-голям. а и не искам да захващам от моите си теми за здравеопазването тука, че пак ще настане една.....
едно "не" от моя страна. стой и бъди щастлив в родината, както се казва може да е лоша но е родина и не се чустваш кат дърво без корен...
Аватар
Sneji
Най-любезен форумец
Най-любезен форумец

Мнение от Sneji »

И моето лично мнение е - "Не". Ако все пак се решите да пробвате, приеми един съвет - не напускай работа, а си вземи неплатена отпуска (имаш право на 1 година, друг е въпроса дали ще ти разрешат толкова). Ако дойдеш и решиш, че ти харесва, че си струва, винаги можеш да напуснеш, ако не - направил си си една доста скъпа разходка, но поне няма да си си загубил добре платената за България работа.
Късмет, каквото и да решиш.
Изображение
Ivana

Мнение от Ivana »

Смятам че Сашо71 и Снежи са ти дали най-добрите отговори.
Според мен, много важно е на каква възраст сте Вие със съпругата ти и на каква са децата?
Ако емигрирате в името на образованието на децата си и на тях им предстои да завършват средното си обр. до 1-2 г, оставете ги да го направят в БГ. След това, намерете начин поне с единия от вас да ги доведете тук за да запишат университет /под формата на Емиграциа, за да не плащате като за Международни студенти, т.е. повече/..
Ако децата ви са по-малки...е ужасно трудно...Трудно е даже и за местните канадци..
Ако го правите в името на кариерата си, поемате всичките рискове, които бяха изброени по-горе...
Не прекъсвайте работата си в тази фирма...Мисля че до някаде, и ние хората изпитваме стадния инстинкт като животните... Не знам да ли ще ме разберете...
Желая ви здраве и късмет!
Tedi

Мнение от Tedi »

Bez dobro vladeene na ezika(pone na edinia ot dvamata-imam predvid ti i saprugata ti) e mnogo trudno da se ustroish i adaptirash.Tova e N1 i klutsha kam vsitshko ostanalo ne samo v Canada, a i vav vsika druga strana.
Drug eventualen problem s adaptaciata e svarzan s vazrastta na decata.Ako sa v tineidjarsaka vazrast mislia tshe opredeleno shte im e mnogo trudno v natshaloto. Tuk niama diskoteki ot roda na nashite, niama kuponi kato nashite i decata ne se sabirat mnogo,mnogo sled utshilishte,prosto zashtoto High scool svarshvat v 15.30pm, dokato si doidat,ili da otidat kadeto i da e vetshe e kasno,... Razstoianiata sa dolemi v gradovete.
A zavisi i vie na kakva vazrast ste...
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

abe прехвърлил ли си 32-33 години /като мен :D /си е направо харакири :wink: тепърва да идваш,да се устройваш, да се бориш, трудна работа, пък и езика ако ти куца... най-добре е да си доста по-млад щото тогава много много не го мислиш а и някак си по-безгрижно живееш, ден за ден дето се вика :D
Аватар
janyz

Hi

Мнение от janyz »

Zdraveite semeistvo, eto i nasheto mnenie !!!
Az sam ingener i sashto poluchavam dohod kato tvoja! Imam dve sobstveni zilishta,zena mi sashto ima sobstven 3 staen apartament ! Zena mi e uchitelka(sas Sof. Universitet)i poluchava "strashni" pari-celi 200 BG. lv.Super nali ? Neinata perspektiva tuk v BG e = na 0 . Shte se pensionira (ako ne otide v Karlukovo) i dozivee do pensija s mizerna pensija ,kojato shte i osiguri zivot "na raba" na oceljavaneto.Trjabva da mislim i za saprugite si-nali za tova e semeistvoto !!!! Men kato badesht pensioner me ochakva sashtoto-ako uceleja s tozi ezedneven stres !!!!
Chovek go obogatjava zelanieto ,a ne pritezanieto !!!! Nie sashto imame dete -na 8 g.V BG. obrazovanieto e stanalo na mnogo nisko nivo(spravka -zena mi )Prichinita za tova sa jasni !!! Poluchavane na obrazovanie v Canada mu otvarja mnogo vazmoznosti- diplomi ot BG ne priznavat nikade ! Dori i vlizaneto ni v Evrop. sajuz ne moze da promeni s magicheska prachka sitiuacijata-trjabva da minat mnogo godini ( a zivoto nie SAMO edin) za da se usetjat njakakvi promeni. Dalgo BG. shte e v zadnijat dvor na Evropa-fakti mnogo ...!!!
Ubeden sam ,che zapochvaiki v chuzbina pochti ot 0 , po-barzo shte dostignete zelanoto nivo na zivot i realizacija ,tkolkoto da chakate tova da se sluchi v BG-palno e s vrazkari ,nekadarnici ,protezeta i zlobari !!!!

Prijateli v BG. pochti ne ostanaha-pochti vsichki se iznesoha po Sveta !Spored men prijatelstvata s bulgari emigranti sa po-traini i iztinski-obshti interesi,savmestno preodoljavane na trudnostite i t.n.....

Sas ezicite i nie ne sme mnogo dobre ,no ezika se uchi barzo ,osobenno tova vazi za decata !!!
Ako s tova ,koeto vi pisah do tuk ne ste saglasni ,pomislete SAMO za edno -VASHETO DETE(badeshto ili nastojashto). Zaradi dcata si zasluzava
da poemete odgovornosta za tova predizvikatelstvo !!! :D
Ako vi e strah, ne go pravete !Shte vi kaza samo ,che strahat edinstvenoto neshto ,koeto stoi mezdu nas i mechtite ni !
I nakrajat oshte neshto- az sam na 40g , a zena mi na 32 g.-! Edinstvenoto ,za koeto sazaljavam e ,che ne emigrirah predi 10 g.!!!
No po-dobre kasno ,otkolkoto nikoga! V edin mig ot krajat na zivota si moze da sazaljavam ,che nikoga ne sam opital da promenja zivota-mojat i na decata si !!!!
Pochustvaite se svobodni ot straha da vzimate sadbonosni reshenija!Na chovek mu trjabva i malko ludost za da bade svoboden chovek !!!!!
Krainoto reshenie e izcjalo Vashe !!!!
Nasheto reshenie e vzeto-vseki moment ochakvam da si poluchim vizite !!!!
Uspeh !!!!!
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Re: Hi

Мнение от sasho71 »

janyz написа:Imam dve sobstveni zilishta,zena mi sashto ima sobstven 3 staen apartament ! ....Sas ezicite i nie ne sme mnogo dobre ,no ezika se uchi barzo ,osobenno tova vazi za decata !!!
Ako s tova ,koeto vi pisah do tuk ne ste saglasni ,pomislete SAMO za edno -VASHETO DETE(badeshto ili nastojashto). Zaradi dcata si zasluzava
и какъв ти е проблема с 3 жилища, човече :shock: ще се пенсионираш съвсем спокойно, няма да останеш на улицата, нито без доходи. а тук ще бичиш като ненормален да изплащаш моргиджа до 70 годишна възраст...помисли къв е смисъла??? разучи също как се става учител тука, аз конкретно не познавам българин който се е преборил с учителската гилдия и практикува.
за езика- не си мисли , че така бързо се учи, не си мисли че кат дойдеш за 6 месеца и си готов-това е голяма самоизмама.
ама стига с тез деца, всеки с това оправдава страха си. ти откъде си сигурен че тук ще станат лекари, стоматолози, инженери и т.н. а ясно ли ти е колко е таксата? и трите апартамента няма да ти стигнат...
кат си помисля и че аз като тебе си мислех преди година :roll:
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
Аватар
Bily T

Мнение от Bily T »

Аз ще се огранича да те поучавам бих искал да си зададеш само два въпроса
1. Ако не заминеш сега като имаш възможност ще си го простиш ли до края на живота си? какво имам предвид, че не си опитал и може би си изпуснал шанса на живота си да устроиш теб, жена ти, децата ти, рода ти на по-добро място за живеене (в бг знаеш какво имаш и би имал) . Според мен трудно се живее ако те мъчи този въпрос за изпуснатия шанс.
2. Ако заминеш и се окаже не това което си очаквал и не те кефи, можеш да се върнаш нали? Кво губиш в тоя случай? - малко скътани пари (ама те нали са за това да ги харчиш), една година време която ще ти бъде безценна като натрупан опит. За сметка на това получаваш удовлетворение, че си опитал и там не те устройва - съвеста ти е чиста и си изпълнил дълга пред себе си.
Така стоят нещата при мен затова искам да замина, нямам деца, но с приятелката ми имаме доста по-голям доход от Вашият, беше ни трудно да вземем решението.
NO PAIN NO GAIN
nobleman

Re: Hi

Мнение от nobleman »

janyz написа:Edinstvenoto ,za koeto sazaljavam e ,che ne emigrirah predi 10 g.!!!
Наборе, ей заради това изречение преди 5 месеца, едва не ме разчекнаха скъпите съфорумци. Направиха ме "на оная работа, дето се намира м/у женските крака" и "парцал".
Иначе за всичко останало, което си изложил, си абсолютно прав. Заслужава се да се опита, заради децата, пък защо не и заради самите себе си - нищо, че гоним 40-те.
sasho71, какво беше това за харакирито :shock: - Ми, тогава аз да взема да си поръчам ковчек :nenam: за по-сигурно.
Аватар
Nilvap
Обратна връзка:

Мнение от Nilvap »

Благодаря на всички за съветите,
Да забравих да спомена възрастта ни . И аз и жена ми сме на 30 г, децата - син и дъщеря съответно на 5 и близо 3 г.
Виждам че преобладаващото мнение е че не си заслужава усилието, макар че към страница 2 гледам че почват да се чуват и гласове че може и да се опита като цяло при добра мотивация и усилие към доброто усвояване на езика.
Благодаря отново на всички които вече са взели отношение по въпроса.
Тези които не са - ами биха могли да вземат.
Заключено