Хубаво Нещо ли е Емиграцията ?
Хубаво Нещо ли е Емиграцията ?
Наскоро бях много впечатлен от следното, интересно мнение на един достатъчно ерудиран човек,
канадски адвокат, 2-ро поколение емигрант, познаващ доста добре нещата и тук и там и печелещ
достатъчно пари за да не бъде причислен към категорията "оцеляващи".
(Е... пак ще ме обвини някой в черногледство, така и така съм си черната овца, няма да е за първи път)
Принципно, ние, хората от "Източна" Европа, май не мислим точно така:
"Най-големите сътресения в живота на съвременния човек (някой им казват също "скръб" в широкото значение на думата), т. е
големите страдания, могат да се изброят така:
- да загубиш детето си
- да загубиш някой близък
- да се разболееш ти самия
- да прекъснеш връзката си (окончателна раздяла, развод)
- да емигрираш
Та ... питам се аз, след като не без основание, някои хора нареждат емиграцията именно в този списък,
какво толкова се радваме като на бенгалски огън и се кефим на тая шибана емиграция, като циганин на 5 лева.
Защо всъщност, през цялото време се опитваме да обясняваме каква хубава далавера е ?
Нима за да си повярваме самите ние че не е чак толкова голяма загуба ? Та почти в 100% от случаите, когато един човек напусне
корените си, в доста дълъг "първи" момент, той живее всъщност доста по-зле.
И защо се чудим, когато ни гледат понякога като люспи?
Та кой и защо напуска огнището си ей-така и отива за постоянно да живее другаде? Който е много велик ли?
Развили сме цяла машина за изнасянето на българите навън, голяма далавера, няма що.
Мда, аз отдавна си питам, та и този път пак...
Какво точно, честно и мое, съм спечелил от тази емиграция?
Понеже, все по-често взех да си давам сметка, че животът в "чужбината" не е нещо което може да се спечели, той си е бил тука и
преди мен, и тоя тукашен живот, май изобщо не е забелязал, че някой си му е дошъл "на крака" с идеята да стане част от него.
Дано да бъда разбран правилно за тези въпроси, и да не започнат отговори от рода на "ми като не ти харесва, връщай се".
Не е точно в това въпроса. Пък и всъщност, след 10-ина години живот "другаде", самото връщане не си ли е пак чиста емиграция?
Какво мислите за това?
канадски адвокат, 2-ро поколение емигрант, познаващ доста добре нещата и тук и там и печелещ
достатъчно пари за да не бъде причислен към категорията "оцеляващи".
(Е... пак ще ме обвини някой в черногледство, така и така съм си черната овца, няма да е за първи път)
Принципно, ние, хората от "Източна" Европа, май не мислим точно така:
"Най-големите сътресения в живота на съвременния човек (някой им казват също "скръб" в широкото значение на думата), т. е
големите страдания, могат да се изброят така:
- да загубиш детето си
- да загубиш някой близък
- да се разболееш ти самия
- да прекъснеш връзката си (окончателна раздяла, развод)
- да емигрираш
Та ... питам се аз, след като не без основание, някои хора нареждат емиграцията именно в този списък,
какво толкова се радваме като на бенгалски огън и се кефим на тая шибана емиграция, като циганин на 5 лева.
Защо всъщност, през цялото време се опитваме да обясняваме каква хубава далавера е ?
Нима за да си повярваме самите ние че не е чак толкова голяма загуба ? Та почти в 100% от случаите, когато един човек напусне
корените си, в доста дълъг "първи" момент, той живее всъщност доста по-зле.
И защо се чудим, когато ни гледат понякога като люспи?
Та кой и защо напуска огнището си ей-така и отива за постоянно да живее другаде? Който е много велик ли?
Развили сме цяла машина за изнасянето на българите навън, голяма далавера, няма що.
Мда, аз отдавна си питам, та и този път пак...
Какво точно, честно и мое, съм спечелил от тази емиграция?
Понеже, все по-често взех да си давам сметка, че животът в "чужбината" не е нещо което може да се спечели, той си е бил тука и
преди мен, и тоя тукашен живот, май изобщо не е забелязал, че някой си му е дошъл "на крака" с идеята да стане част от него.
Дано да бъда разбран правилно за тези въпроси, и да не започнат отговори от рода на "ми като не ти харесва, връщай се".
Не е точно в това въпроса. Пък и всъщност, след 10-ина години живот "другаде", самото връщане не си ли е пак чиста емиграция?
Какво мислите за това?
* Всяка жаба... планина повдига !
** Сговорна дружина ... да си знае гьола !
** Сговорна дружина ... да си знае гьола !
Гласувах с "НЕ". Това е мнението ми за зададения по този начин въпрос,защото емиграцията е наистина един много болезнен процес на раздяла с начин на живот, близки, Родина,корени и т.н., и още по-болезнен- на приобщаване към друга култура, менталитет, търсене на собствено място под слънцето в абсолютно чужда среда.
Но искам да поясня и аз като стоо, че в някои случаи, това е единствен избор и по-малко зло. За съжаление, Родината ни не дава на всички възможност да се развиват и реализират, лишавайки ги от жизненоважна потребност за физическо и духовно оцеляване. Какво друго остава на бедния българин, освен да го потърси извън страната си?
Но искам да поясня и аз като стоо, че в някои случаи, това е единствен избор и по-малко зло. За съжаление, Родината ни не дава на всички възможност да се развиват и реализират, лишавайки ги от жизненоважна потребност за физическо и духовно оцеляване. Какво друго остава на бедния българин, освен да го потърси извън страната си?
Последно промяна от Joy на Пон Фев 21, 2005 7:56 am, променено общо 1 път.
Aз гласувах с НЕ,но всъщност незнам точно,да кажат тук как се чувстват емигрантите,аз съм за малко само на гурбет.Ако въпросът се отнасяше за гурбетчииството пак щях да гласувам с НЕ-не е хубаво ,но има и една хубава страна ,а именно ,че е за определен срок ,а не както емиграцията за цял живот и може да се изтърпи и психиката не страда ,даже обратно никнат крила.
- Леля Екимка
- Диване
- Обратна връзка:
Eeeeh, Joy! Kakto obiknoveno uspiavash da izrazish tochno onova, za koeto az ne namiram vernite dumi. i az glasuvam NEJOY написа:Гласувах с "НЕ". Това е мнението ми за зададения по този начин въпрос,защото емигарцията е наистина адин много болезнен процес на раздяла с начин на живот, близки, Родина,корени и т.н. и още по-болезнен- на приобщаване към друга култура, менталитет,т ърсене на собствено място под слънцето в абсолютно чужда среда.
Но искам да поясня и аз като стоо, че в някои случаи,това е единствен избор и по-малко зло. За съжаление, Родината ни не дава на всички възможност да се развиват и реализират, лишавайки ги от жизненоважна потребност за физическо и духовно оцеляване. Какво друго остава на бедния българин, освен да го потърси извън страната си?
Представителна извадка тип "паплач"

Re: Хубаво Нещо ли е Емиграцията ?
аз съм спечелил едно нещо, ама това не може да компенсира загубата на поне 10 други.OCKAP написа:Какво точно, честно и мое, съм спечелил от тази емиграция?
-
- Администратор
- Обратна връзка:
Аз не съм гласувал, ама дадох нещо като аргумент "за" - да бъдеш пътешественик, да видиш чудни и далечни страни. Ама не на екскурзия, ами "как си требе", да поживееш там. Това, разбира се, включва емиграцията като обратим процес, всяко пътешествие свършва със завръщане у дома. Признай си - не си ли научил и видял сумати неща откакто си тук, неша които е нямало да видиш никога ако си живял само в София и си джиткал по екскурзии до Италия и Франция.sasho71 написа: кой е гласувал "ДА" за да му чуя аргументите.
Само си спомни усещането когато за първи път си напускал БГ "уеуе, каааде съм тръгнал, там на запад тия хора какви ли хора са... " и пр. Гажданинът на света няма такива мисли, гражданинът на малка, бедна държавица без самочувствие ги има.
Re: Хубаво Нещо ли е Емиграцията ?

Последно промяна от Kiwi на Нед Фев 20, 2005 7:34 pm, променено общо 1 път.
- exquisitus
hubavo be, sasho71, drugata godina stavam na 35, ne se strahuvam ot nishto i ne se chuvstam star. zhivial sym v USA i Belgium i na dvete mesta sym bil MNOGO shtastliv, makar i beden, v BG vinagi se vryshtam da vidia roditelite i da proveria kak e. v BG NE se chuvstam dobre, for god's sake tuk sym bezraboten choveche i tova che sym rabotil v chuzbina znaesh lik akyv goliam nedostatyk mi a (az ne misleh taka v nachaloto, ama mi go kazvat otkrito na interviewta, niakolko fucking pyti).sasho71 написа:много ясно- "НЕ". ако не си чак толко на зор в Бг просто няма смисъл, това си е един вид "търсачи на силни усещания". възрастта си има също така огромно значение- ако си над 35 и тръгнеш да гониш "дивото" си е направо автогол![]()
интересно ми е кой е гласувал "ДА" за да му чуя аргументите.
chuvstam se v BG v pylna i totalna bezizhodica, napylno kato v roman na Kafka. prosto ne mi e ostanal izbor. samo da se boria otnovo i otnovo za prosto choveshko shtastie, niakyde kydeto moga da go imam, a ne da se boria s prostotiata v BG forever.
The secret of success is sincerity. Once you can fake that, you've got it made. -- Jean Giraudoux
--------------------------------------------------------
If the world were the perfect set of teeth, you would be plaque!! -- Dolph, the fascist hippo
--------------------------------------------------------
If the world were the perfect set of teeth, you would be plaque!! -- Dolph, the fascist hippo
странно е това наистина, не го разбирам. значи си търсиш работа в БГ , казваш че владееш примерно отлично езика, че си живял в щатите, ама факта че си се прибрал в БГ ги шашка ли? демек, си се провалил в чужбинатаexquisitus написа: v BG NE se chuvstam dobre, for god's sake tuk sym bezraboten choveche i tova che sym rabotil v chuzbina znaesh lik akyv goliam nedostatyk mi a (az ne misleh taka v nachaloto, ama mi go kazvat otkrito na interviewta, niakolko fucking pyti).

странна БГ логика, аз ако бях работодател бих наел точно такъв човек, които е бил в чужбина и който познава нравите на западния свят.