Professional Engineers

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
tonny
Мнения: 1214
Членство от: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местонахождение: Vancouver, BC

Professional Engineers

Post by tonny » Пон Юни 22, 2015 4:31 am

Може ли някои, който скоро е кандидатствал в APEGBC да разкрие мистерията около доказване на 3 години стаж от чужибна (стажа е само по длъжност ел. проектант). Докато съм в България да си изискам необходимия документ от бившия работодател. Наясно съм, че първите 1-2 години няма и да си помисля за такава крачка, но докато е под ръка все още бившия шеф... :D
Имам официално писмо на български и английски от българската камара на инженерите в инвестиционното проектиране, че съм техен член, дали би ми помогнало някак?
Благодаря предварително.
User avatar
roumensp
Мнения: 12248
Членство от: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Post by roumensp » Пон Юни 22, 2015 2:44 pm

Единственият начин за доказване на опит, който аз знам е писма и телефонни обаждания.

Предполагам че това е документът, който имаш впредвид:

https://www.apeg.bc.ca/getmedia/c721f7d ... attachment"

Изискването е 4 години специфичен опит, от който 1 задължително в Канада, под "надзор" на лицензиран специалист. Доколкото знам тия 4 години ти трябват, за да вземеш лиценз, а не да започнеш процес по лицензиране. Така че в общия случай едва ли ще трябва да доказваш стаж от България, защото докато си взимаш изпитите (минимум 2 години според мен), ще ти тече канадски стаж, стига да си на подходяща работа, и в крайна сметка ще имаш достатъчно канадски. Поне при жена ми беше така (нейната асоциация обаче е ABCLS, не APEGBC). Тя трябваше да доказва най-вече какво точно е учила в БГ, за да избегне повторно държане на изпити тука ... за целта събра всички конспекти от ВУЗа - супер-досадна и почти невъзможна работа, ако нямаш някакви познати на място във ВУЗа.

Надявам се някой да ме поправи, ако греша ... не искам да давам грешна информация.
Last edited by roumensp on Пон Юни 22, 2015 3:45 pm, edited 1 time in total.
The time you enjoy wasting is not wasted time.
tonny
Мнения: 1214
Членство от: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Post by tonny » Пон Юни 22, 2015 2:56 pm

Да, аз го изчетох това преди да напиша коментара си, но не разбрах в общи линии какво представлява това доказване. Доста обширно е написано и не разбрах, писмо от работодател ли искат или по друг начин се доказват тези неща. Ако искат това разпечатвам наново референс летъра за федералната, което ми искаха с нова дата и съм готов. Малко (направо много) се изгубвам в тези обяснения и разяснения...
Със сигурност не съм готов на тази крачка, просто исках да си помогна от тук, явно ще трябва дистанционно да тормозя бившия шеф по нататък.
User avatar
roumensp
Мнения: 12248
Членство от: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Post by roumensp » Пон Юни 22, 2015 3:20 pm

За лицензиране ще мислиш чак когато започнеш подходяща работа, много е рано в момента да мислиш за това. В началото се съсредоточи на въпроса за намиране на работа.
Жена ми преди да замине се постара да събере голяма част от конспектите, по които е учила, което й спести повторното държане на поне 4-5 изпита тука. Не знам обаче дали това е приложимо за вашата асоциация.

ПП
Мисля че разбираш, че лиценза и членството в асоциацията не са необходимо условие, за да работиш по специалността си, заплащането също не е гарантирано по-високо за човек с лиценз. Лицензът просто ти дава опцията за заемане на по-отговорни позиции (ако намериш такива) и "инж." пред името.
Между другото, някои изискват и канадско гражданство (напр. асоциацията на жена ми), което според мен е голяма простотия за инженерна професия, но доколкото знам това е по-скоро изключение, отколкото правило.
Last edited by roumensp on Пон Юни 22, 2015 3:38 pm, edited 1 time in total.
The time you enjoy wasting is not wasted time.
tonny
Мнения: 1214
Членство от: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Post by tonny » Пон Юни 22, 2015 3:33 pm

Абсолютно си прав и съм съгласен с това. :y:
Наясно съм, че в началото ще цепя камъни. :D
Искам да взема всичко възможно от тук за Канада, това ми е мисълта. Дори не знам дали изобщо някои ден ще се присъединя към тази организация. :)
User avatar
roumensp
Мнения: 12248
Членство от: Сря Мар 28, 2007 7:38 pm
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Post by roumensp » Пон Юни 22, 2015 3:42 pm

tonny wrote:Искам да взема всичко възможно от тук за Канада, това ми е мисълта.
Ми вземи конспекти, ако искаш ... обаче няма как да знам дали ще ти дотрябват някога. Надявам се после да не ме обвиниш, че аз съм ти дал идеята. :D
The time you enjoy wasting is not wasted time.
tonny
Мнения: 1214
Членство от: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Post by tonny » Пон Юни 22, 2015 4:10 pm

:D :D :D
Няма как да обвинявам никои от вас хората, които помагате на такива новаци като мен. :bow:
Този въпрос го чеквам и преминавам на следващия, нищо няма да правя по него като/ако му доиде времето ще ги вадя, все някога ще се приберем на почивка в България. :D
User avatar
MermaidBG
Мнения: 232
Членство от: Нед Дек 27, 2009 11:50 am
Местонахождение: Varna, BG вече Vancouver, BC, Canada

Re: Professional Engineers

Post by MermaidBG » Пон Юни 22, 2015 5:14 pm

Сега въведоха някакви нови изисквания, които уж щели да улеснят процедурата, но да видим.
Въведоха електронна система (незнам още как работи) за обработка на стажа. Доколкото разбрах няма да е нужно да въвеждаш до един всички проекти над които си работил, ами можеш да избереш няколко, но да обхващат целия ти стаж и почваш да описваш какво си правил по този проект, каква е била твоята роля, какъв казус си решил, какви кодове и наредби си спазвал, какво си научил и бог знае още какво ще искат. За всеки проект, който посочваш трябва да дадеш прекия ти началник или ръководителя на проект или там, който е най- добре запознат и може да потвърди казаното. Те ще му изпратят линк, на който трябва да потвърди въведената от теб информация и ще му зададат допълнителнилни въпроси относно твоята персона. И това за всеки въведен проект (или група от проекти незнам).На базата на този стаж, който си посочил най-вероятно ще ти назначат интервю, в което ще отговаряш на въпроси относно стажа ти и знанията ти в областа на проектантството пред комисия от 3ма (не съм сигурна) действащи местни електро инженери.
За съжаление това са само слухове, които още не са проверени, а и електронната системата е въведена от 1 април ако не се лъжа.
18.09.2009=>Vienne
13.10.2009=>Accusé
18.05.2010=>Entrevue

31.05.2010=>Bucarest
15.06.2010=>Étiquettes
13.07.2010=>Formulaires
03.08.2010=>MC "Vita"
30.08.2010=>OK
10.01.2011=>Invitation pour visas
04.02.2011=>Visas
1 an 4 mois et 17 jours=>Durée de la procédure
01.03.2011=>Nous quittons la Bulgarie
User avatar
nedelcheva_n
Мнения: 189
Членство от: Чет Юли 09, 2009 8:48 am

Re: Professional Engineers

Post by nedelcheva_n » Нед Ное 08, 2015 11:19 pm

Да ви споделя моя опит и ако имаше, кой да ми го каже на мен сега положението ми щеще да е къде по добро. Докато не намерите канадска работа и не ръботите поне 2 год там не кандедатствайте за лиценз. Приравнете си дипломата в канадски университет, където ще получите поне бакалавър за вашата магистратура. И тогава кандидатствайте. Интервюто което ще ви насрочат не е събеседа по вашите проекти, никой не го интересува от това, което сте правили в бг. Пригответе са като за изпит, питат всичко основно по специалноста ви. Аз носих 3 различни проекта дори не ме питаха по тях. Целта им е да ви сложат в програма, където си плащаш изпитите, а не да ви пуснат. Ако имате канадски опит обаче нещата не стоят така. Така че помислете си добре преди да подадете док. За правоспособност.
Поздрави
User avatar
domino
Мнения: 534
Членство от: Пон Яну 03, 2011 1:27 pm
Местонахождение: Toronto

Re: Professional Engineers

Post by domino » Пон Ное 09, 2015 1:59 pm

То не случайно доста колеги, не стават членове на камарата. Не, че не могат - просто не виждат смисъл. Аз също понякога се чудя дали си заслужава цялата тая разправия. И на мен ми назначиха интервю. Чакам да ми се обадят за точната дата. В моето писмо също пише, че събеседването ще е по мои проекти - нещо като дипломна защита. Не ми изглежда много лесно, като се има предвид, че въпросите ще са по канадските норми, а това е доста голям обем информация. Ако реално не си работил по тези норми не виждам как можеш да ги научиш. Както много пъти тук е писано, за инженерите е трудно/важно да намерят първата работа като инженер. Работодателите също са наясно с този момент и понякога го използват. Като дойдохме в Торонто, преди няколко месеца, имах две сериозни предложения за работа - едното за инженер, другото за БИМ консултант. За моя голяма изненада инженерната позиция, въпреки, че беше в известна компания, беше зле платена. Също като в приказката: "Канадския опит не може да си го купиш, но това не означава, че няма да си го платиш." Иначе за техници май има повече позиции, отколкото за инженери и като цяло са добре платени.
***
User avatar
mortigur
Мнения: 1048
Членство от: Чет Апр 07, 2011 11:32 am
Местонахождение: Jazan, Jazan Governorate, Saudi Arabia
Връзка:

Re: Professional Engineers

Post by mortigur » Сря Дек 30, 2015 8:48 pm

Аз съм член на APENS но всичките си изпити ги минах през APEGA. Стажа го доказах със същото което го доказах пред имиграционните. По трудно беше с дипломата, там с конспектите беше някакъв ужас. Но и там стана. Въпроса е желанието.
"pain is inevitable, suffering is optional" Buddha
"It is a shame for a man to grow old without seeing the beauty and strength of which his body is capable." Socrates
User avatar
domino
Мнения: 534
Членство от: Пон Яну 03, 2011 1:27 pm
Местонахождение: Toronto

Re: Professional Engineers

Post by domino » Нед Апр 24, 2016 9:54 pm

Да споделя и аз малко впечатления от интервюто (все на някой може да са му полезни). Дето имаше една приказка за ручането на жабета в началото е те тва е едно от малките жабета, които трябва да се „ручне“. Интервюто беше в сградата на PEO (в моя случай). Пращат ви писмо с дата и час. Отивате малко по-рано. Викат ви ... В стаята имаше двама инженери и една голяма маса – аз от едната страна, те от другата. Първото, което разбрах, е че без да искам съм нацелил дрескодът – костюм с вратовръзка. :) Трябва ли да се представя първо, къв съм кой съм? Не, не, колега, давайте направо, по същество. Явно преди това ме бяха проучили. Единият инженер през цялото време пишеше. Другият, който се оказа българин, водеше интервюто. Естествено цялото интервю беше на английски. На български дори една дума за майтап нямаше. Бях приготвил 3 проекта правени в Канада, по канадските норми. Вторият проект – едно училище в Хаити го бях правил сам – сметки, чертежи и детайлни армировъчни планове, които тук проектантите не си играят въобще да правят, но за Хаити трябваше да ги направя. Другите два проекта бяха правени с колеги. Представих първия – една 12 етажна сграда с дървена конструкция в Отава. Имаше въпроси по дървената конструкция. Добре колега ама сега може ли да покажете нещо, което вие сам сте правили? Ъъъ ... викам, да бе, що да не мога!? Показах училището. Имаше въпроси от стоманобетона. До третия проект не стигнахме. Имаше след това въпроси от статиката и стоманените конструкции. При стоманата леко се разминахме. Вероятно можеше и по-добре да се обоснова, но дето се вика за толкова пари толкова; а и дългата поредица безсънни нощи си оказаха думата. Това, което ми направи впечатление – вие си подготвяте проектите, намисляте си какво да говорите половин, един час но всъщност интервюто не го водите вие. В един момент ви прекъсват и започват да ви задават въпроси по тяхно усмотрение. Важното е да отговорите на въпросите. За съжаление те могат да са всякакви. Мисля, че по-малко от половината време си представях проектите. През по-голямата част отговарях на въпроси. Накрая - Благодаря колега, в рамките на 4 седмици, ще получите по пощата решението на комислията. Получавате един плик по пощата. Оваряте го и виждате „присъдата“. За мен интервюто беше успешно. Неуспешно интервю означаваше забавяне с още поне 3 години (в моя случай) и маса загубено време, за парите не говорим (те в случая са най-малкия проблем). Разочарованието при неуспешно интервю разбираемо е доста голямо, особено като виждаш учели не доучили бакалаври да стават инженери а ние – магистри с по 10-20 години опит да ни пращат да доучваме. Някак си не е ... Прекалено много жабета стават. В заключение: Интервюто се записва но камери не се виждат така, че не ви притесняват със сценична треска. Изпитващите са доброжелателни и се усеща, че искат да минете, а не да ви скъсат. В мрежата има и точно обратни мнения, че е по-лесно да вземете интервюто в друга провинция и след това да си изкарате лиценз за Онтарио, отколкото да се явявате на интервю в PEO. Като минете интервюто в рамките на една година трябва да вземете изпит по „закон и етика“ – 3 часов писмен изпит по разни законови казуси. Имате 5 дати и право на 4 опита да го вземете. След това доказвате една година канадски опит и 3 години, примерно български и ... Воала! Дават ви пръстена, слагате тапията на бюрото, като останалите инженери и ... ставате почти подобен на тях. :)

P.S. Малко в страни от темата. Има доста работа и търсене на Ревит техници (лични впечатления от Квебек Сити и Торонто). Добър Ревит, може да е голям плюс в началото, при намирането на първите n+1 работи. Става минус, когато трябва вече да се запоне работа като инженер. Тогава вероятно Revit-a трябва да се затрие от СВ-то.
***
tot2311
Мнения: 218
Членство от: Съб Май 30, 2009 6:41 am

Re: Professional Engineers

Post by tot2311 » Пон Май 02, 2016 6:55 am

Доколкото разбирам технически изпити не си имал, щом на интервю си се явил. Ако кажем ти начислят няколко технически изпита имаш ли пак това интервю с инженерите?
penevg
Мнения: 41
Членство от: Пет Май 07, 2010 1:27 pm
Местонахождение: Calgary

Re: Professional Engineers

Post by penevg » Чет Юни 09, 2016 4:08 pm

здравейте,някой запознат ли е как става лицензиране на професия в Бг, кой я издава или при АПЕГС,как стоят нещата , пише на сайта да се свържа с регулатори боди,но съм в голям батак,искат ми този лиценз и незнам как да го добия?
мерси предварително
поздрави
tonny
Мнения: 1214
Членство от: Нед Апр 14, 2013 4:40 am
Местонахождение: Vancouver, BC

Re: Professional Engineers

Post by tonny » Пет Юни 10, 2016 10:37 am

penevg wrote:здравейте,някой запознат ли е как става лицензиране на професия в Бг, кой я издава или при АПЕГС,как стоят нещата, пише на сайта да се свържа с регулатори боди,но съм в голям батак,искат ми този лиценз и незнам как да го добия?
мерси предварително
поздрави
Това нещо не ми е ясно, може ли да разясниш малко по-добре?
Отговор