kandidatstvam po Federalnata programa i za da sabera nepbhodimite pari mislja da priloja notarialen akt za sobstvenost. Dosega sam napravila samo prevod na anglijski ezik, no ne znam iziskva li se njakakva notarialna zaverka i legalizacija.
Njakoi ot vas prastal li e podoben dokument do Bukurest?
Аз кандидатствах така, но по Кебекската процедура. Не вярвам да има разлика.
Отидох в една фирма с лицензиран оценител и ми направиха оценката на имота - общо взето ме питаха колко ми трябват, аз им казах 10 000 и те ми написаха 13 600USD. Това за едностаен апартамент. Преди си мислех че е по-добре да взема оценка от данъчното и платих 11 лв за, представи си, оценка от 5 500$ на чисто нов апартамент. Абе тея луди ли са. Освен нота 5 500$ не ме устройваха.
Та хората във фирмата ми написаха готина сума, след това направих ксерокопие с нотариална заверка(за да си запазя оригинала), и след това го преведох защото печата на нотариуса също трябва да бъде заверен.
Във фирмата-оценител ми взеха 24 лв(но това беше преди 2 години) в Пловдив - фирмата е Пловдив Инвест, кръстовището на бул.Руски и бул. 6-ти септември. Издадоха ми го за 2 дена мисля.
На интервюто спокойно минах с това, като казах че след като мина интервюто и медицинските, ако всичко е ОК ще го продам. Не съм го продала, разбира се, но нямах пари кеш и използвах апартамента да мина метър. На интервюто ме питаха - ами пари по сметка нямате ли. Аз им казах НЕ. Той ми вика - Никакви ли. Аз му казвам - ами НЕ. С този нов апартамент всикчо което изкарам отива за обзавеждане и оборудване. И това беше всичко.
to i az uspjah da si izkaram pazarna ocenka na imota pri poznat ocenitel i mislaj da pratja originala na pazarnata ocenka+estesveno prevod na pazarnata ocenka i poneje pratsam original zatova mislja da ne go zaverjavam notarialno.
no pak ot gruga strana si mislja dali vapreki tova ne trjabva da se zaverjava njakade.
Абе не пращай никога за нищо оригинал. Пази го, не знаеш за какво меже да ти потрябва. Снимай го на ксерокс и му прасни една заверка, 5 кинта е превода след това, и тва е.
Пази си оригиналите. Аз допуснах тая грешка и сега ми излиза през носа. Тук цените за преводи са ужасни. И как лъжат мошениците. В началото ти казват - 50 кинта, и като дойде време да си ги прибереш, ти викат - ами излезе повече - 200$. Сори, не бяхме го предвидили. И понеже оригиналите са в тях, кво ще правиш- плащаш като попче.
Направи си на всичко заверени и преведени копия, и не давай оригинали.
ne az njama da izprastam original na notarialnija akt-nego samo sam go prevela
no poneje tam dana4nata ocenka e niska napravih pazarna ocenka i ste pratj original i predov na tazi pazarna ocenka-to sled vreme i da mi potrjabva otnovo pazarna ocenka ste trjabva da se pravi nova-nali cenite se menjat v sofija po4ti vseki mesec