Карта и атлас на града
Търсете карта в която улици и кръстовищата са нарисувани такива, каквито са в действителност, а не символично означени с линии. Окачете я в хола или кухнята защото ще ви трябва постоянно. От метрото поискайте карта на автобусните линии и метрото – тя е безплатна. Добре е обаче да имате и атлас на града и околностите, където се виждат много повече подробности (също гледйте улиците и кръстовищата на магистралите да са нарисувани подробно, а не означени схематично с прави линии). Такъв атлас струва 17-18$, но си струва. На картите е означено със стрелки и кои улици са еднопосочни. В на4алото на Жълтите страници също има такъв подробен атлас, откъснете го и си го носете в колата
Улиците
Много улици прекъсват и продължават под същото име в съседния квартал, други си сменят името от дадено кръстовище нататък, под едно и също име в непосредствено съседство може да има улица, площад (тук под площад разбират и кръгова улица) и т.н.тераса, изобщо всичко е по английски образец, точно както го е описал Джером Джером.
Имената на улиците
Имената на улиците са указани на табелки, окачени на стълбове на самите кръстовища. Не на всеки ъгъл обаче има табелка, обикновено само на два от ъглите, а често и само на един. Това прави ориентацията с кола не особено лесна. Затова когато тръгвате да търсите някой адрес, винаги питайте коя е напречната улица (la rue transversale). Така ще знаете в коя част на града се намира търсеният номер. Ако сте с кола, запишете си на листче на коя улица трябва да завиете, но запишете и имената на няколко улици ПРЕДИ нея и няколко след нея, за да знаете кога приближавате нужното ви кръстовище и до къде сте стигнали, ако пропуснете да видите името на някоя улица. Това ще ви се случва често докато не опознаете града, защото никога не се знае от коя страна на кръстовището са сложени табелките с имената на улиците (затова те трудно се откриват, особено нощем или при снежна буря)
Ако ви интересуват други теми, пишете ми, събрал съм много информация за живота в Монтреал и търся издател в България
Светомир Кръстев
sveto@videotron.ca
Ориентиране в града
zabeliazala sum su6to taka 4e mnogo hora izpolzvat i internet za tazi cel(nai-4esto 6iofiori), printirat si karta ot koia to4ka na grada trugvat i do koia triabva da stignat. mnogo e hitro za6toto ti e obiasneno sled kolko metra, kude da zavie6 i t.n.
ako imate vuzmojnost razbira se.....www.mapquest.com
ima i mnogo drugi sus sigurnost...
kusmet
ako imate vuzmojnost razbira se.....www.mapquest.com
ima i mnogo drugi sus sigurnost...
kusmet
не е важно хлябът да е бял, важно е хайверът да е черен
- vladi64
- Обратна връзка:
Vsi4ko si e OK.Orientiraneto e ot lesno po-lesno.Kogato stigne6 krustoviste vinagi znae6,4e tazi ulizae to4no tazi ,koqto pi6e na tabelkata i nikoq druga.Slu4valo mi se e da slezna na to4nata spirka bez daq znaq samo s kartata ot metroto(tezi bezplatnite).I vsi4ko e tolkova lesno.Za men spezialno.Nikoga ne mi se slu4valo ulizata da mi iz4ezne taka kakto si vurvq.Da bez maitap; vurvq si po'' Dunsfort road" i izvednuj vijdam,4e sum na "Haydons road" bez krustovoste bez nisto;prosto ulizata pravi edin maluk zavoi...
И аз да кажа нещо по тази тема :-)
Светльо,
И по тази тема си дал много полезна информация, а и стилът и ми харесва. Бих искал да допълня още нещо (така както аз го схванах).
Монреал на мене ми напомня за Стара Загора - познайте по какво.
Ами и тук много от улиците са перпендикулярни, но за разлика от България номерацията на сградите е значително по-логична.
Ето някои основни положения:
- Градът е разделен на две от бул. Сен Лоран (Boulevard St-Laurent) и по този начин всички перпендикулярни на него и пресичащи го улици имат "източна" и "западна" част - Rue Jean-Talon E и Rue Jean-Talon O, Rue Beaubien E и Rue Beaubien O, Rue Ste-Catherine E и Rue Ste-Catherine O. Булевард Сен Лоран е Нулата, а номерата растат в съответната посока - на изток по "източната" част и на запад по "западната".
- Номерацията по улиците с направление "север-юг" започва от канал Лашин (Canal De Lachine), т.е. от южния бряг на самия остров Монреал (l'Île de Montréal) и завършва при Прерийната река (Rivière des Prairies - тя дели острова от Лавал) - номерата растат от юг на север.
- С някои изключения, номерата съответстват на разстоянията в метри, т.е. от 5900 Papineau (кръстовището с Rosemont) до 6900 Papineau (кръстовището с Belanger) има 1000 метра. По този начин лесно може да се направи груба сметка за разстоянието между два адреса.
За всеки случай, пак публикувам адреса, от който можете да си изтеглите Транспортна карта на Монреал, която освен в метрото (както спомена Светльо) я има окачена и на всяка автобусна спирка-навес.
Искам да успокоя новодошлите, че най-много месец след пристигането си ще са "в час" с тези принципи и с някои от главните улици. Аз най-много се затруднявах при излизането от метрото - в коя посока трябва да тръгна навън
. В такъв случай си спомнете за нарастването на номерата и съобразно отправния пункт (изхода на метрото) и крайния пункт лесно ще намерите вярната посока. Наслука!
Даниел
P.S. Препратката към картата е към PDF-файл, който след изтеглянето можете да разгледате с Adobe Acrobat Reader. Имайте предвид, че този файл е около 2.5 MB, а разглеждането може да е малко тромавичко поради детайлността на самата карта.
И по тази тема си дал много полезна информация, а и стилът и ми харесва. Бих искал да допълня още нещо (така както аз го схванах).
Монреал на мене ми напомня за Стара Загора - познайте по какво.

Ами и тук много от улиците са перпендикулярни, но за разлика от България номерацията на сградите е значително по-логична.
Ето някои основни положения:
- Градът е разделен на две от бул. Сен Лоран (Boulevard St-Laurent) и по този начин всички перпендикулярни на него и пресичащи го улици имат "източна" и "западна" част - Rue Jean-Talon E и Rue Jean-Talon O, Rue Beaubien E и Rue Beaubien O, Rue Ste-Catherine E и Rue Ste-Catherine O. Булевард Сен Лоран е Нулата, а номерата растат в съответната посока - на изток по "източната" част и на запад по "западната".
- Номерацията по улиците с направление "север-юг" започва от канал Лашин (Canal De Lachine), т.е. от южния бряг на самия остров Монреал (l'Île de Montréal) и завършва при Прерийната река (Rivière des Prairies - тя дели острова от Лавал) - номерата растат от юг на север.
- С някои изключения, номерата съответстват на разстоянията в метри, т.е. от 5900 Papineau (кръстовището с Rosemont) до 6900 Papineau (кръстовището с Belanger) има 1000 метра. По този начин лесно може да се направи груба сметка за разстоянието между два адреса.
За всеки случай, пак публикувам адреса, от който можете да си изтеглите Транспортна карта на Монреал, която освен в метрото (както спомена Светльо) я има окачена и на всяка автобусна спирка-навес.
Искам да успокоя новодошлите, че най-много месец след пристигането си ще са "в час" с тези принципи и с някои от главните улици. Аз най-много се затруднявах при излизането от метрото - в коя посока трябва да тръгна навън

Даниел
P.S. Препратката към картата е към PDF-файл, който след изтеглянето можете да разгледате с Adobe Acrobat Reader. Имайте предвид, че този файл е около 2.5 MB, а разглеждането може да е малко тромавичко поради детайлността на самата карта.