Пресни впечатления от Ванкувър.

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
sofia

Пресни впечатления от Ванкувър.

Мнение от sofia »

Вече съм от почти два месеца във Ванкувър и ето впечатленията ми:
Градът е хубав, по-скоро европейски отколкото щатски - е, и тука
ниските блокове и къщите са дървени бараки, но има и наистина
много норнални постройки, което дава надежда. Има тротоари и
много хора по улиците по всяко време, има градски транспорт.
Природата наоколо е прекрасна !
Канадците в сравнение с американците са мудни, консервативни и
дребнави и не дотам откровени/ били дипломатични /; имат
определено зависливо, жлъчно и неприязнено отношение към САЩ;
дребнави са в отношенията си и бизнеса си; неприятни, нервни и
лоши шофьори.
Вече познавам няколко възрастни англичанина и по-млади южно-
африканци. Те твърдят че канадците се държали на страна от тях,
даве и след десетилетия. а южно-африканците се тормозят, че
трудно свиквали с тукашната "дипломатичност" поневе те били
откровени по природа.
Тука е храната и книгите са определено по-скъпи ( с 1/4 до 1/3 )
от САЩ, наемите са много по-евтини ( на половина + ).

В заключение - хубаво е и става за живот, за сега ми харесва
повече от САЩ, после ще видим.
Аватар
vladi

Re: Пресни впечатления от Ванкувър.

Мнение от vladi »

sofia написа:Канадците в сравнение с американците са мудни, консервативни и дребнави и не дотам откровени/ били дипломатични /; имат
определено зависливо, жлъчно и неприязнено отношение към САЩ;
дребнави са в отношенията си и бизнеса си; неприятни, нервни и
лоши шофьори.
Вече познавам няколко възрастни англичанина и по-млади южно-
африканци. Те твърдят че канадците се държали на страна от тях,
даве и след десетилетия. а южно-африканците се тормозят, че
трудно свиквали с тукашната "дипломатичност" поневе те били
откровени по природа.
Интересно, а моето впечетление е доста по-различно. Според мен канадците са доста по-либерални от американците, особено това важи за кнадците от Британска Колумбия. И са много отворени и позитивно настроени. Но така е то, всеки вижда света през собствената призма :D
Gesh

Мнение от Gesh »

Абе, някъде бях чел, че във Ванкувър 70% били жълти - за такива канадци ли говорите?
Питам щото и на мен ми се въртяха мисли за наминаване към БК.
Аватар
vladi

Мнение от vladi »

Gesh написа:Абе, някъде бях чел, че във Ванкувър 70% били жълти - за такива канадци ли говорите?
Питам щото и на мен ми се въртяха мисли за наминаване към БК.
Всички видими малцинства във Ван са под 25%. Освен това, с малки изключения, азиатите са много приятни хора. Аз лично бая бих се замислил ако трябва да решавам дали да живея сред азиати или българи. Например много малко от тях биха си позволили да те нарекат по начина по-който ти ги наричаш "жълти", затова и голяма част от азиатските държави имат преуспяващи икономики а България е една от най-изостаналите държави в Европа... Но това е само мое лично мнение...
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

a за азиатките да не говорим- щом има повече отколкото Торонто това е само за мен :D дано са малко по-дашни от тукашните, че се измъчих и охарчих :x
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
bateto

Мнение от bateto »

Mnogo se smyah,Sofiya izvini me sigurno idvash ot nyakoe selo ot Selskte Amerikanski Shtati,stom Van. ti se e storil po evropeyski otkolkoto amerikanski.Az kato chovek givyal vav Van./makar i ne mnogo/,vidyal Toronto,Mtl. ,Ottawa ,Quebec City i dve duzini amerikanski stati i gradove moga da ti kaga ,che Van. e nay amerikanskiyat kanadski grad,nyama i stotna evropeysko v nego ,osven down taun,no down taun ima vav vsichki gradove,vsichko ostanalo si e kakto po amerikanskite gradove-totalno otsastvie na gradska sreda,darveni baraki i MALLove,dokato v po gore izbroenite kanadski gradove ima nachenki na neshto evropeysko,no po skoro i te sa si s amerikanski oblik.Megdu drugoto kato poobikolih dosta amerikanski gradove se ubedih ,che Mtl. i Tor. sa si napravo super sravneni s milionnite megapolisi ot selski tip v USA.
Po vaprosa s taka narechenite vizability person,moga da kaga che citiranoto po gore sashto ne e vyarno,tova za 25% sam go slushal,vagnoto e kakvo sam vidyal s ochite si.Ot vsichki poseteni ot men gradove/USA,Canada ,da ne gi izbroyavam/ edinstvenno vav Van. te sa totalno preobladavashti nad taka narechenite beli/izpolzvam go simvolichno;beli; ,sega nyakoy da ne se obidi na byal/,predimno aziatci.Pochti kato Hohg Kong e pod angliyski protektorat,ima i ne cvetni tova ne moge da se otreche.
S drugoto sam saglasen,che e krasiv grad naokolo ima mnogo hubava priroda ,mnogo dobre e eksponiran sred planina ,okean i reka ,no tya i Varna e s podobno razpologenie,da ne govorim ,che tam stava duma i za civilizaciya.
Nakraya iskam da obobshtya ,che Van. za men e nay hubaviyat amerikanski grad ot selski tip s mnogo,ama mnogo aziatki,na byal sigurno se padat po 5,taka che Sasho ,ako sa ti trapka orientiray se na tam,i oshte neshto vav Van. vidyah nay groznite i debeli beli geni,pochti kato amerikankite.
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

бате,
само ми развихряш фантазията значи :lol: 1 към 5 е супер оферта, винаги съм си мечтал да съм с 2 жени и то азиатки :wink:
sofia

Мнение от sofia »

От Канада съм видял само Ванкувър, от САЩ - МНОГО: от Сан
Франсиско до Атланта и от Феникс до Ню Йорк. Единствения хубав
град там е Сент Луис в Мисури. Азиатците едва ли са повече от
15% тука, но те обичат да са на улицата и затова се виждат повече.
Има наистина много иранци и българите често ги мислели за такива.
Иначе китайците и индийците са доста крадливи и човек трябва да
внимава сред тях, а и са и толкова расисти, колкото и българите - т.е.
много.

По-големи задници - бели и цветни - по пътя от тукашните не бях
виждал на този континент, това със сигурност.

Работа, както и в САЩ няма много: за 45 дена имах две интервюта
само и то напоследък, ще видим дали ще излезе нещо от тях.

нещо, но ще видим...
Gesh

Мнение от Gesh »

Xe-хе
хареса ми това за жълтите
Например много малко от тях биха си позволили да те нарекат по начина по-който ти ги наричаш "жълти"
Влади ти да не си научил mandarine та знаеш как ни наричат :lol: ?
Може би ще sharneш с нас как точно си позволяват да ни наричат
:lol:
Иначе евфемизми бол - сигур искаш да кажеш по аналогия с afro americans, че трябва да им викаме asian canadians, а пък ние сме euro canadians и т.н
Не съм расист, но ако искам да ги идентифицирам като етническа група намирам жълти за съвсем приемливо.
Аватар
goliama mechka
Син на Великата Мечка

Мнение от goliama mechka »

bateto написа:Mnogo se smyah,Sofiya izvini me sigurno idvash ot nyakoe selo ot Selskte Amerikanski Shtati,stom Van. ti se e storil po evropeyski otkolkoto amerikanski.Az kato chovek givyal vav Van./makar i ne mnogo/,vidyal Toronto,Mtl. ,Ottawa ,Quebec City i dve duzini amerikanski stati i gradove moga da ti kaga ,che Van. e nay amerikanskiyat kanadski grad,nyama i stotna evropeysko v nego ,osven down taun,no down taun ima vav vsichki gradove,vsichko ostanalo si e kakto po amerikanskite gradove-totalno otsastvie na gradska sreda,darveni baraki i MALLove,dokato v po gore izbroenite kanadski gradove ima nachenki na neshto evropeysko,no po skoro i te sa si s amerikanski oblik.Megdu drugoto kato poobikolih dosta amerikanski gradove se ubedih ,che Mtl. i Tor. sa si napravo super sravneni s milionnite megapolisi ot selski tip v USA.
Po vaprosa s taka narechenite vizability person,moga da kaga che citiranoto po gore sashto ne e vyarno,tova za 25% sam go slushal,vagnoto e kakvo sam vidyal s ochite si.Ot vsichki poseteni ot men gradove/USA,Canada ,da ne gi izbroyavam/ edinstvenno vav Van. te sa totalno preobladavashti nad taka narechenite beli/izpolzvam go simvolichno;beli; ,sega nyakoy da ne se obidi na byal/,predimno aziatci.Pochti kato Hohg Kong e pod angliyski protektorat,ima i ne cvetni tova ne moge da se otreche.
S drugoto sam saglasen,che e krasiv grad naokolo ima mnogo hubava priroda ,mnogo dobre e eksponiran sred planina ,okean i reka ,no tya i Varna e s podobno razpologenie,da ne govorim ,che tam stava duma i za civilizaciya.
Nakraya iskam da obobshtya ,che Van. za men e nay hubaviyat amerikanski grad ot selski tip s mnogo,ama mnogo aziatki,na byal sigurno se padat po 5,taka che Sasho ,ako sa ti trapka orientiray se na tam,i oshte neshto vav Van. vidyah nay groznite i debeli beli geni,pochti kato amerikankite.
Бате,извинявай много ама да ти задам няколко въпроса-Кажи ако обичаш колко време си живял във Ванкувър,и колко време и в кои американски градове.Аз съм на този контиент от години,и все още нямам претенциите,че познавам Америка,бил съм и в Канада.Мисля,че за да опознаеш даден град или държава,ти трябват години.Например Кума Лиса може да каже нещо за Ванкувър.Ама ти постоянно повтаряш,че тои е село,което е смешно,да не кажа глупаво изказване за човек,който е живял няколко месеца там.И колко си живял и в кои американски градове????Едно е да минаваш по магистралите,друго е да живееш в САЩ.Това не е заяждане,просто според мен,хората които четат тази тема от БГ,ще останат излъгани със невярна информация.
sofia

Мнение от sofia »

goliama mechka написа:.....?Едно е да минаваш по магистралите,друго е да живееш в САЩ.Това не е заяждане,просто според мен,хората които четат тази тема от БГ,ще останат излъгани със невярна информация.
Те и така ще си останат излъгани.... 1 път да видиш е повече от 100 да чуеш , казват китайците...
Тя америка изглежда много различна на телевизията ( както и София )
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

напълно права е София, по телевизора в България като съм гледал какво е в Америка си мислех брейййй супер е там, или глеййй какви канадки има по тея олимпиади. :lol: ама кат дойдох тука как така и не видях една дето да ме накефи. явно всичко е само реклама, реклама, реклама...както и мита че са най великите се спука като балон :cry:
Аватар
kerkelov

4удя се

Мнение от kerkelov »

наистина си много пресен ,а как ви идват тия за Ван хонг конг / малко ми е смешно.ами то и в бг има много цигани ама много от нашите роднини са още в цинганория ТАКА ЛИ МИСЛИШ.
Ина4е аз имам колеги китайци /ами много ми помагат и са супер дружелюбни.Интересно е 4е те ме заговарят ,поздравяват и тн. а имам един колега руснак даже ми е адаш и едно здравей не казва ,но това зависи много от 4овека .Все пак мога да кажа ,4е е много по лесно да завържеш приятелство с 4овек от друга нация от колкото с БЯЛ или както му викате.Не мисля 4е Ванкувър е село --абе все се 4удя как така хора които не са били тук или са прекарали 2 седмици ми говорят разни врели не кипели.Или как така толкова не им харесва северна америка а се подвизават тук с години .Мога да кажа ,4е винаги има възможност да се върнеш в БГ на 250 лева заплата или при съседите които ти поливат прането с манджи или си хвърлят боклука през терасата.Ина4е сме много културни,умни ,ерудирани,дружелюбни ама като отидем да си търсим пратка в пощата например /прясна слу4ка на моя приятелка в БГ /по4ват да ти викат и даже да те нагрубяват и 4ак с връзки я намираш и то след месец след като си завътрял сумати тел.разговори а да не говорим какво и се слу4и на същата с един такси драйвър -след което тя бе уплашена,, да не казвам до къде и пак е било отношение към "някакъв си клиент" .И майака ми горката все ми вика "абе сине тук хората нямат пари и са много озлобени"Е не може всеки да е мутра или депутат ТА ДА ИМА И ДА Е СИТ.

таааааааааааа ей такива--а аз си мисля ,4е вси4ки вие сте дошли при "тъпите и дебели американци"поради някакви при4ини от по горе.
Но както винаги все се оплакваме и това си е наша 4ерта---само дето се 4удя дали е тракийска ,славянска или пра-българска.
A long time ago
in a galaxy far ,far away
Аватар
IvHaydu
Хайдутин на годината
Хайдутин на годината

Re: 4удя се

Мнение от IvHaydu »

kerkelov написа:наистина си много пресен ,а как ви идват тия за Ван хонг конг / малко ми е смешно.ами то и в бг има много цигани ама много от нашите роднини са още в цинганория ТАКА ЛИ МИСЛИШ.
Ина4е аз имам колеги китайци /ами много ми помагат и са супер дружелюбни.Интересно е 4е те ме заговарят ,поздравяват и тн. а имам един колега руснак даже ми е адаш и едно здравей не казва ,но това зависи много от 4овека .Все пак мога да кажа ,4е е много по лесно да завържеш приятелство с 4овек от друга нация от колкото с БЯЛ или както му викате.Не мисля 4е Ванкувър е село --абе все се 4удя как така хора които не са били тук или са прекарали 2 седмици ми говорят разни врели не кипели.Или как така толкова не им харесва северна америка а се подвизават тук с години .Мога да кажа ,4е винаги има възможност да се върнеш в БГ на 250 лева заплата или при съседите които ти поливат прането с манджи или си хвърлят боклука през терасата.Ина4е сме много културни,умни ,ерудирани,дружелюбни ама като отидем да си търсим пратка в пощата например /прясна слу4ка на моя приятелка в БГ /по4ват да ти викат и даже да те нагрубяват и 4ак с връзки я намираш и то след месец след като си завътрял сумати тел.разговори а да не говорим какво и се слу4и на същата с един такси драйвър -след което тя бе уплашена,, да не казвам до къде и пак е било отношение към "някакъв си клиент" .И майака ми горката все ми вика "абе сине тук хората нямат пари и са много озлобени"Е не може всеки да е мутра или депутат ТА ДА ИМА И ДА Е СИТ.

таааааааааааа ей такива--а аз си мисля ,4е вси4ки вие сте дошли при "тъпите и дебели американци"поради някакви при4ини от по горе.
Но както винаги все се оплакваме и това си е наша 4ерта---само дето се 4удя дали е тракийска ,славянска или пра-българска.
Е, аз съм си дебел и тъп, така че лесно се вписвам в пейзажа... :D
А за оплакващата се черта - то си е балканска черта, но при нас българите е ярко изразена... Явно комбинацията от прабългарска, славянска и тракийска кръв дава резултат...
А за жълтите и индийците - абе много чесън слагат тия хора в манджата, не се трае... А пък как ги хваща тоя азиатски грип, де да знам...
:beer: :beer: :beer: :beer:
Репутацията е онова, което хората знаят за теб. Честта е онова, което сам знаеш за себе си. Пази честта си. И майната и на репутацията...
По-добре временни неуспехи, отколкото временни успехи!
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

Ivane,
chesana e za da ti starchi pishkata po-dalgo vreme :idea:
Заключено