Здравейте.
Имам следния казус: одобрени сме за Квебек след интервюто. В момента си подготвяме документите за самата виза (първите, преди медицинските), но се усетих, че годността на моя паспорт (задграничния) изтича март месец следващата година. Ако всичко върви добре, надявам се визата да я получа преди това време. Но тогава излиза въпросът: какво става с визата ми, когато се наложи да си сменя паспорта за нов? Трябва ли да си нося стария паспорт заедно с новия (ако от МВР не ми го вземат при смяната) или трябва още сега да си сменя сегашния паспорт с нов, преди да попълня и изпратя документите си до Букурещ?
Какво става в такива случаи?
Благодария ви предварително!
Виза в паспорт, на който му изтича годността?
кога да си удължиш паспорта съвет не мога да ти дам.
това което знам от личен опит е следното:
- от МВР НЕ ти взимат стария паспорт - просто подаваш документи за нов паспорт, стария си стой в теб, чак когато отидеш да си вземеш новия паспорт, ТРЯБВА да носиш и стария със себе си. казваш че си го искаш обратно, те ти перфорират първа страница, но всички визи остават непокътнати.
- ние си сменихме паспортите преди месец, визите ни останаха в старите паспорти и на всички граници показвахме по 2 паспорт на човек и нямаше проблеми. налага се уточнението, че визите ни бяха temporary worker и visitor, а не като в твоя случай.
иначе хората тук ще те посътветват по-подробно за твоя случай.
това което знам от личен опит е следното:
- от МВР НЕ ти взимат стария паспорт - просто подаваш документи за нов паспорт, стария си стой в теб, чак когато отидеш да си вземеш новия паспорт, ТРЯБВА да носиш и стария със себе си. казваш че си го искаш обратно, те ти перфорират първа страница, но всички визи остават непокътнати.
- ние си сменихме паспортите преди месец, визите ни останаха в старите паспорти и на всички граници показвахме по 2 паспорт на човек и нямаше проблеми. налага се уточнението, че визите ни бяха temporary worker и visitor, а не като в твоя случай.
иначе хората тук ще те посътветват по-подробно за твоя случай.
Пътувахме много, но изобщо ... едва ли.
:)
zdr imam nijkakav spomen 4e kato si pra6tah pasporta za vizata pi6e6e6 da ne izti4a v sledva6tite 6 mesetca.
ina4e tuk v Ottawa 6te vi pradaljat validnostta - taka 4e ne e glavobolie
ina4e tuk v Ottawa 6te vi pradaljat validnostta - taka 4e ne e glavobolie
Zdarasti!
Az vzeh Viza predi okolo mesec ,kato imah sastitee problemi i s 3te pasporta, no napravih slednoto i vsi4ko be OK!!!!
Vadi si spokoino nov pasport i si zapazi staria./ima takava opcia v MVR/
Pasportite bavna pora4ka stanaha za 10rabotni dni/
Za viza izprasta6 novia s kopie na parvit stranici ot staria.
/Nie gi izpratihme s Speedi za 24lv.i sme mnogo dovolni ne samo ot cenata ,no i ot obslujvaneto.Pri proverka ustanovih ,4e na sledvastia den v
11.00h sa gi predali na Canadskoto konsulstvo./
Za tvoe uspokoenie moje6 da im drasne6 v Bukurest i edin E-mil,4e poradi .... si vadi6 nov pasport.
/Te ste ti varnat otgovo ,4e niama prooblemi i ako iska6 priloji pri izprastane i kopie ot tehnia otgovor./-Az nesam prilagal takova.!
Az polu4ih pasportite obratno sled 14 kalendarni dni srestu sa6tata suma
ot 24lv. pak s Speedi.
Ne se pritesniavai ako iska6 pove4e info tel:0888318309
OK!
Az vzeh Viza predi okolo mesec ,kato imah sastitee problemi i s 3te pasporta, no napravih slednoto i vsi4ko be OK!!!!
Vadi si spokoino nov pasport i si zapazi staria./ima takava opcia v MVR/
Pasportite bavna pora4ka stanaha za 10rabotni dni/
Za viza izprasta6 novia s kopie na parvit stranici ot staria.
/Nie gi izpratihme s Speedi za 24lv.i sme mnogo dovolni ne samo ot cenata ,no i ot obslujvaneto.Pri proverka ustanovih ,4e na sledvastia den v
11.00h sa gi predali na Canadskoto konsulstvo./
Za tvoe uspokoenie moje6 da im drasne6 v Bukurest i edin E-mil,4e poradi .... si vadi6 nov pasport.
/Te ste ti varnat otgovo ,4e niama prooblemi i ako iska6 priloji pri izprastane i kopie ot tehnia otgovor./-Az nesam prilagal takova.!
Az polu4ih pasportite obratno sled 14 kalendarni dni srestu sa6tata suma
ot 24lv. pak s Speedi.
Ne se pritesniavai ako iska6 pove4e info tel:0888318309
OK!
Re: Виза в паспорт, на който му изтича годността?
yordan написа:Здравейте.
Имам следния казус: одобрени сме за Квебек след интервюто. В момента си подготвяме документите за самата виза (първите, преди медицинските), но се усетих, че годността на моя паспорт (задграничния) изтича март месец следващата година. Ако всичко върви добре, надявам се визата да я получа преди това време. Но тогава излиза въпросът: какво става с визата ми, когато се наложи да си сменя паспорта за нов? Трябва ли да си нося стария паспорт заедно с новия (ако от МВР не ми го вземат при смяната) или трябва още сега да си сменя сегашния паспорт с нов, преди да попълня и изпратя документите си до Букурещ?
Какво става в такива случаи?
Благодария ви предварително!
Аз бях в подобно положение. В писмото ти за изпращане на паспортите искат те да бъдат със срок на годност още 12 месеца, така че най-вероятно няма да им харесат тия паспорти и може би ще имаш проблеми. От друга страна паспортите трябва да ги изпратиш в рамките на 1 месец.
Какво направих аз - ами нашите паспорти изтичаха месец май по различни дати 2005 и предусещайки че писмото от посолството няма да дойде преди тези дати, ние си извадихме нови паспорти предварително, като си запазих старите (слагат им там по един печат "невалиден" и ги перфорират). Когато дойде това писмо, новите паспорти вече бяха готови. Тогава изпратих заедно с новите и старите паспорти, като ксерографирах 2,3 страници на всеки от тях. В писмото мушнах и ксерокопията (да не ги затруднявам, щото са много учтиви). След седмица и половина паспортите (старите и новите) се върнаха и почти всичко беше ОК, само дето на дъщеря ми номера на паспорта във визата беше объркан, та на нова сметка го пращах. Естествено за моя сметка.
А, забравих - изпратих им и едно придружително писмо, дето им обясних защо така изпращам цял куп паспорти.
Успех!
Бона , честито за визите
. И аз си получих моята.
По въпроса за паспортите Бона е прав, но едно уточнение и аз си взех стария паспорт обратно, но пратих само ксерокопие от лицевата му страница от която е видна дата на валидност и номера му и в едно кратичко писъмце им обясних, че съм си извадил нов паспорт понеже валидността на стария е под 12 месеца (в писмото изрично е уточнено, че паспорта трябва да е с не по малко от 12 месеца към датата на изпращането му в посолството).
Така, че не е задължително да пращате и двата паспорта.
Срока ми на обработка в посолството беше около 10-на дена. (в писмото пише "formally 15 days" - не е с фанфари това formally , ама като си получиш визата има повод и за фанфари
)
Успех!

По въпроса за паспортите Бона е прав, но едно уточнение и аз си взех стария паспорт обратно, но пратих само ксерокопие от лицевата му страница от която е видна дата на валидност и номера му и в едно кратичко писъмце им обясних, че съм си извадил нов паспорт понеже валидността на стария е под 12 месеца (в писмото изрично е уточнено, че паспорта трябва да е с не по малко от 12 месеца към датата на изпращането му в посолството).
Така, че не е задължително да пращате и двата паспорта.
Срока ми на обработка в посолството беше около 10-на дена. (в писмото пише "formally 15 days" - не е с фанфари това formally , ама като си получиш визата има повод и за фанфари

Успех!
Благодаря ви, хора!
Благодаря ви за отговорите. Сега вече съм по-спокоен.
Най-вероятно ще направя както препоръчват Тезе и Бона (специални благодарности). Нека видя дали правилно съм разбрал:
сега, с първите документи (преди медицинските) ще си изпратя копие от стария паспорт, след което ще имам поне месец и половина, за да си изкарам новия и след като получа писмото от Букурещ за паспортите, ще им изпратя новия заедно със стария, като предварително ще драсна два реда, обяснявайки положението.
Дано наистина от МВР не ми вземат стария, защото имам познат там, който е уверен, че практиката им е такава.
Благодарности още веднъж и успехи!
Най-вероятно ще направя както препоръчват Тезе и Бона (специални благодарности). Нека видя дали правилно съм разбрал:
сега, с първите документи (преди медицинските) ще си изпратя копие от стария паспорт, след което ще имам поне месец и половина, за да си изкарам новия и след като получа писмото от Букурещ за паспортите, ще им изпратя новия заедно със стария, като предварително ще драсна два реда, обяснявайки положението.
Дано наистина от МВР не ми вземат стария, защото имам познат там, който е уверен, че практиката им е такава.
Благодарности още веднъж и успехи!