Медицинско образование от БГ в Канада?

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в останалите провинции (без Квебек)
tutsi

Медицинско образование от БГ в Канада?

Мнение от tutsi »

Здравейте,
Някой има ли мнение по въпроса може ли да се приравни медицинска диплома от БГ ( лекар) в Канада и може ли да се практикува. предполагам че трябва да се държат приравнителни изпити но дали само това е достатъчно. Има ли някакви други изисквания като лиценизране, канадски стаж и т.н
Благодаря за мненията.
Аватар
Koko

Re: Медицинско образование от БГ в Канада?

Мнение от Koko »

tutsi написа:Здравейте,
Някой има ли мнение по въпроса може ли да се приравни медицинска диплома от БГ ( лекар) в Канада и може ли да се практикува. предполагам че трябва да се държат приравнителни изпити но дали само това е достатъчно. Има ли някакви други изисквания като лиценизране, канадски стаж и т.н
Благодаря за мненията.
http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... 6%E8%ED%E0
pumpy

Мнение от pumpy »

моето скромно виждане:
1. много четене
2. много четене
3. много четене
4. следващите 10 години не си лекар изобщо
5. много четене
6. много четене
7. някой трябва да те издържа за да имаш време за точки 1,2,3,5,6
8. не е НЕВЪЗМОЖНО, но се изисква много, много четене и труд.
palavec

Мнение от palavec »

[quote="poumpy"]моето скромно виждане:
1. много четене
2. много четене
3. много четене
4. следващите 10 години не си лекар изобщо
5. много четене
6. много четене
7. някой трябва да те издържа за да имаш време за точки 1,2,3,5,6
8. не е НЕВЪЗМОЖНО, но се изисква много, много четене и труд.[/quote]

Аре бе ! В Калифорния срещнах двама работещи лекари, а тук
където съм има двама бивши - единия откровенно каза че го мързи,
а другата е на 50+ с дете на 15-16 години, без мъж и няма време да
учи, работи и занимава с дете.. Във Ванкувър случайно се запознах
с един работещ зъболекар.
Тези, които са взели изпитите са го направили през първата година
или преди да тръгнат от България. Нали знаеш - всеки според
възможностите си..
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ОХОООО, ТУТСИ!
добре дошъл в нашия клуб!
нищо не можеш да приравниш, почваш отначало.
за да влезеш ти трябва като за начало да имаш undergraduate по точна наука-химия, биология , математика и физика/като мене :lol: / , после да се пребориш с теста МСАТ, което е меко казано трудничко, ама ако си мераклия ше се пребориш/аз съм на път :lol: /. след това да минеш на интервю и да се направиш на бъдещ нобелов лауреат. най накрая ти искат наи малко 3 препораки от хабилитирани преподаватели. ако оживееш евентуално ще трябва да се бръкнеш за около 18 000$ годишна такса+за учебници+ хляб за да не умреш от глад :cry: , така че следването ще ти излезе към 100000$. ако излъжеш некоя банка да ти ги даде ще е добре,ако не ....сори.
п.с. говоря за университети в онтарио :D , тук са 6 на брой мед. училища.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
tutsi

Мнение от tutsi »

Mnogo loshi neshta pishete be momcheta. Naistina li e takava mission impossible?Za cheteneto shte chetem ama ako e vyarno i za parite... :?Abe is pari shte se nameryat, shte se bachka zdravo v construction. A tova chudo samo v Ontario li e? Nyakoi da znae neshto za Alberta, BC ili Atlantic Provinces? Quebec go izkliuchvam zashtoto ne znam frenski no vse pak i za tam shte mi e interesno da znam.
Blagodarya :D
Аватар
KolioBalkanski
Marquis de Suhindol
Обратна връзка:

Мнение от KolioBalkanski »

za US e po lesno,
za Canada - pochti absurd (moi sobstvenni nabludenia)
Poznavam dosta hora priravnili za US (dori niakoi v Canada za US), ne poznavam nikoi za ontario osven zabolekari.
Помогнаха на бай Ганя да смъкне от плещите си агарянския ямурлук, наметна си той една белгийска мантия - и всички рекоха, че бай Ганьо е вече цял европеец.
Veliko

Мнение от Veliko »

Ako te priemat da uchish w uniwersitet i niamash mangizi da si platish taksite (stipendiata edwa li shte gi pokrie) mozhe da kandidatstwash za zaem ot dyrzhawata, ne ot banka. Obiknoweno dawat na wsichki. Pochwash da wryshtash parite 6 meseca sled kato se diplomirash, obiknoweno do 200 $ na mesec. Mozhe da razuchish sistemata na tozi adres:
http://osap.gov.on.ca/

Za taksite i obuchenieto tyrsi w konkreten uniwersitet;
naprimer, http://www.fhs.mcmaster.ca/

Kakto beshe pisano po-gore, naj-dobre e da se pochne otnachalo, no ne e newyzmozhno da se prodylzhi i ot tam dokydeto si stignal. Ama e mnogo trudno, no za smetka na towa i prodylzhitelno.
survivor

Мнение от survivor »

V QC mozhe da se uchi medicina v McGill (anglofonski universitet, mnogo prestizhen, osobeno v USA), ama ako nyamash certifikat za selekciya na QC shte tryabva da napravish nyakolko hvatki. Dokolkoto znam ako v Canada kacnesh napravo v Qc i zapochnesh da zhiveesh tuk, pridobivash pravata na zhitel na Qc. Pravata sa nay-veche mnogo po-niskite taxi i vazmozhnost za stipendiya. A dali shte te priemat e drug vapros.
rathmussen

Мнение от rathmussen »

palavec написа: Тези, които са взели изпитите са го направили през първата година
или преди да тръгнат от България. Нали знаеш - всеки според
възможностите си..
nesto sa me iztrili nashite uvajaemi moderatori, ta pak da si napisha mnenieto: znachi oste ot Bulgaria sa se iavili na kanadska komisia za da stanat doktori??????
Brei kakvi nebivalici, kakvo chudo, tuka da ne e forum "Prikazki na Sheherezada"????
Iavno sa imali golemi vazmojnosti, sigurno sa go pravili po telekonferencia po internet
Аватар
DrJack
Обратна връзка:

Мнение от DrJack »

Info za federalnite izpiti: http://www.mcc.ca/
za quebec: http://www.cmq.org/
I am whoever I say I am, If I wasn't then why would I say I am....
palavec

rathmussen: пак неразбрал

Мнение от palavec »

rathmussen,
начина по който "четеш" и "разбираш" ме навежда на мисълта че ти не
си от тези, дето взимат изпити от раз. Върни се обратно, прочети пак
какво съм писал и се изходи отново...
Аватар
VanBC
Модератор

Мнение от VanBC »

sasho71 написа:ОХОООО, ТУТСИ!
добре дошъл в нашия клуб!
нищо не можеш да приравниш, почваш отначало...
Тука не съм съгласен. Не знам как е в Онтарио, но във Ванкувър имаме няколко човека които се борят да станат доктори. Никой от тях не е учил от начало - има няколко изпита които трябва да се вземат (четенето разбира се е много яко), след което се кара няколко години резидентура. Докато вземеш изпитите минават 2-3 години и наистина е добре да има кой да те издържа през това време, иначе ще ти дойде много нанагорно. От личните ми познати, двама вече започнаха резидентурата, а на трети му остава още един изпит. Така че Тутси, "нема се пуашиш", положението не е розово, но не е и чак толкова черно. Успех! :beer: :beer:
Аватар
sasho71
Зомби 2004
Зомби 2004

Мнение от sasho71 »

ami да 2-3 години- аз за 3 ще го завърша, така че е все тая, даже по добре щото поне ще вземеш стипендиа и заем, а ако се бориш с ордера може да ти излезе и по скъпо. за загрявка като начало ще ти искат 250 точки на TOEFL и 5.0 на есето което не е много лесно.
Кир по врат0 е стилът ми, брат0!
leaf

Мнение от leaf »

Ето един сайт с интересна информация по въпроса, но е на руски език.
http://home.lynx.net/nmakrets/index.files/frame.htm
Приятно четене! :)
Заключено