* Кликнете върху скрииншота за да се появи в по-голям мащаб.
Е, ако и Киев е македонска земя нищо не можем да направим.optics написа:Чудо голямо. Ми от Македонските земи. Кво да праим.
То и крепостта на Българския цар Самуил е в Македонските земи.
Изчеткал ги малко. Една нация със самочувствие (каквато нашата не е) не се шашка от такива неща.
Имперските интереси - ясно, за тях всички знаят (с изключение на Озо).
Това си го чул някъде или сам го измисли?joro написа:Руснаците никога не са признавали, че тяхната писменост и християнската религия идват от България. Как може малката нищо и никаква държавица да е дала азбуката на Великая и Могучая Рассия? Това ще им смали самочувствието. Затова и преиначават историята и измислят какви ли не дивотии.
Професионалните историци са едно, а политиците и народът, особено по- необразованата част от населението- съвсем друго. Повечето руснаци дори не употребяват думата "азбука", а "алфавить".speedy написа:Това си го чул някъде или сам го измисли?joro написа:Руснаците никога не са признавали, че тяхната писменост и християнската религия идват от България. Как може малката нищо и никаква държавица да е дала азбуката на Великая и Могучая Рассия? Това ще им смали самочувствието. Затова и преиначават историята и измислят какви ли не дивотии.
Като изключим политическите изяви на руските управляващи, историците са преобладаващо на едно мнение.
От руската Уикипедия
Старославянская азбука
И аз съм на същото мнение, каквото било - било, сега да мислят за настоящето и бъдещето.joro написа:Българите трябва повече да мислим за днешна България, а не да се фукаме с историята си.
Заслугата на Кирил и Методий е в дълбокото познаване на тогавашния славянския език благодарение на което създават глаголицата, която донасят в България учениците ум. Да се начертаят букви не е проблем. Трудното е да отделиш специфичните за езика звуци и да им съпоставиш съответни писмен знак. Това правят първо Кирил и Методий, това правят после в Плиска и Преслав учениците им, като създават кирилицата, която е много по-близка като шрифт до гръцкия, съобразена с говора в България и с нуждите на църквата и администрацията в България. Празнуваме Кирил и Методий като първоучители и създатели на първата славянска азбука, като разпространител и защитници на тезата, че култура (главно църковна по онова време) може и трябва да има не само на гръцки, латински и староеврейски. Учениците им които идват и работят в България основават работата си на техния труд и идеи.Marto написа:Уточнението за глаголицата хубаво, но тогава защо празнуваме Кирил и Методий като (прото)създателите на нашата азбука?
И за мене това е било просто четка. Те руснаците по принцип не знаят, че ние сме им изобретили азбуката.
Писал съм и преди. Тоя, който е създал първата азбука (измислил знак за всеки един звук) наистина е голяма работа. Всичко след това е вариация по темата. Нашето "Ч" да речем, като идея не е особено различно от чешкото "Č" или турското "Ç".