С какъв документ пътува човек с двойно гражданство?
С какъв документ пътува човек с двойно гражданство?
Подготвяйки заминаване до България, се замислих дали мога да вляза на връщане в Канада с български паспорт. Имам отскоро и канадско гражданство, но не съм си извадила канадски паспорт. Имам само валиден български паспорт. Ще мога ли да представя него на влизане в Канада?
‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
Re: С какъв документ пътува човек с двойно гражданство?
Влизането в Канада ти е най-малкия кахър. Проблемът е, че няма въобще да те пуснат в самолета за Канада.

Марто е напълно прав. Сертфиката за гражданство не важи за влизане/излизане от страната.
Извади си паспорт - става и за 8 часа ако е спешно. Лек път
Благодаря за помощта, Марто и Пумпи! Още утре отивам за снимка и т.н. Щеше да стане голям гаф.
В старанието си да подготвя добре пътуването, щях да изпусна най-важното.

‘You can’t control what happens in life, but you can control the way you respond’
имам един въпрос, относно пътуването до БГ.
Когато имаш двойно гражданство ( и канадско и българско), задължен ли си да си представяш българският паспорт (съответно, ако ти го поискат българските власти)!? Т.е. трябва ли да носиш и бг паспорта? Моето мнение, е че не трябва, но....
Питам, защото съм чувала какво ли не - нашите в БГ се заяждали, особенно за децата (голяма част от тях нямат бг пасорт) .
Благодаря ви
Когато имаш двойно гражданство ( и канадско и българско), задължен ли си да си представяш българският паспорт (съответно, ако ти го поискат българските власти)!? Т.е. трябва ли да носиш и бг паспорта? Моето мнение, е че не трябва, но....
Питам, защото съм чувала какво ли не - нашите в БГ се заяждали, особенно за децата (голяма част от тях нямат бг пасорт) .
Благодаря ви
Според българските закони, ако си български гражданин трябва да се легитимираш с БГ документи на влизане. Децата ако имат само канадско гражданство, БГ властите не могат да се заяждат дори на теория. Аз съм минавал само с канадски паспорт и граничара не се заяде, пита дали имам БГ документи и каза че трябва да ги представям и после ме пуснаха. Българските държавни служители (по мои субективни наблюдения) са си подобрили отношението много последните 10 години. Това не значи, че има 100% гаранция, че точно с вас няма да се заядат.пухинка написа:имам един въпрос, относно пътуването до БГ.
Благодаря ви
В България закона е врата в полето. Аз лично съм зилизал само с канадски паспорт, защото си подновявах българския и като бонус си бях оставил личната карта на майка ми. Обясних това на граничния служител на летище София и той ме пусна да си замина без проблем.
На малкия паспорта му изтече миналата година и аз нямам намерение да го подновявам, освен ако не сме по друг повод в град с консулска служба. Ако и когато се прибере до България ще го мисля
На малкия паспорта му изтече миналата година и аз нямам намерение да го подновявам, освен ако не сме по друг повод в град с консулска служба. Ако и когато се прибере до България ще го мисля

-
Здравейте! И ние също 2012 си излязохме от БГ с канадските документи, хич не ни е дошло на акъла да си подновим БГ картите. Митничарят каза, че можело евентуално да имаме проблеми и било желателно да имаме редовни БГ докс. Дребните са"чистокръвни"
канадци, никой нищо не каза за тях( но престоя в БГ беше под 90 дни).
Лек път.

Лек път.
Пътувал съм от БГ за Кипър и на летището си показах БГ паспорта (макар, че можеше и само личната карта) - все пак и те са страна от Европейския съюз.Митничарят се заяде и ми поиска и канадския паспорт без да съм споменавал,че имам двойно гражданство-явно имат информация в компютрите.Каза, че трябва да показвам и двата, и на влизане, и на излизане.Не мога да кажа дали е така или не,не съм се интересувал след това - факт е, че се заяде.Имах късмет, че го носех с мен.С други думи- зависи на какъв митничар ще попаднете.
- optics
- Модератор
Мисля, че този е бил идиот. Това са абсолютно независими документи. Не е като да си показваш редовния паспорт плюс изтеклия заради все още валидна виза в него.ivannklv написа:Пътувал съм от БГ за Кипър и на летището си показах БГ паспорта (макар, че можеше и само личната карта) - все пак и те са страна от Европейския съюз.Митничарят се заяде и ми поиска и канадския паспорт без да съм споменавал,че имам двойно гражданство-явно имат информация в компютрите.Каза, че трябва да показвам и двата, и на влизане, и на излизане.Не мога да кажа дали е така или не,не съм се интересувал след това - факт е, че се заяде.Имах късмет, че го носех с мен.С други думи- зависи на какъв митничар ще попаднете.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Могат, защото децата, ако са родени от родители българи са граждани по произход, без значение, че нямат документи - акт за раждане и паспорт. Това че нямат документи не ги лишава от гражданство.miteto написа: Децата ако имат само канадско гражданство, БГ властите не могат да се заяждат дори на теория.
Иначе изходящият паспортен контрол е глупост която я има май само в бившите соц страни
Bulgayrian
- Bistra
- Напуснал форума
Ъ, сефте! То там нормални останаха ли, въобще?optics написа: Мисля, че този е бил идиот.
Аз българското го нямам за гражданство, макар че го имам по рождение. Още някоя и друга година, докато са живи родителите ни ще го поддържаме. После времето съвсем естествено ще му сложи кръст.
Аз не съм странен, шантав, откачен или луд. Просто моята реалност е различна от твоята. ("Алиса в Страната на чудесата") 

Не е възможно да се върнете в Канада от България с български паспорт и сертификат за канадско гражданство. Ще ви изпратят до най-близкото канадско посолство за да си извадите "Emergency travel document". Това струва време и пари. Без канадски паспорт няма да ви чекират багажа директно за канадско летище.
http://www.ppt.gc.ca/pptc/documents.aspx?lang=eng"
Иначе само с българска лична карта можете да пътувате до страна от ЕС с всички видове транспорт.
Ще бъда благодарна,ако някой е пътувал през Истанбул с Airtransat и има желание да сподели за визовите формалности в двете посоки.
За децата до 18 г. въпросът стои доста по-сложно. Ще си позволя да посоча линк от друг форум, където потребителка от САЩ е публикувала отговор от Гранична полиция.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=765850.495"
http://www.ppt.gc.ca/pptc/documents.aspx?lang=eng"
Иначе само с българска лична карта можете да пътувате до страна от ЕС с всички видове транспорт.
Ще бъда благодарна,ако някой е пътувал през Истанбул с Airtransat и има желание да сподели за визовите формалности в двете посоки.
За децата до 18 г. въпросът стои доста по-сложно. Ще си позволя да посоча линк от друг форум, където потребителка от САЩ е публикувала отговор от Гранична полиция.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=765850.495"