учене и работа

Конкретни въпроси и проблеми от житието-битието в провинцията.
IrinaV

учене и работа

Мнение от IrinaV »

Здравейте,
Аз все още съм в Канада и все още се чудя и мая - да записвам ли да уча или да се прибирам в България....Проблемът е,че максималната стипендия и заем са 811$ на месец - крайно недостатъчни. А не знам имам ли право да работя и за колко. Програмата е 3 години на пълен ден - ще е тежко. Някой минал ли е през това и какво ще ме посъветва? Страх ме е,че съм на 30 години и като завърша едва ли ще работя на висока заплата , а и ще трябва заем да изплащам. Освен това съм сигурна, че фирмите ще предпочетат някой на 22 вместо някой на 34... Знам,че мисля много надалеч, но това си е сериозно решение...
Аватар
optics
Модератор

Re: учене и работа

Мнение от optics »

34 - нищо не е ! По-добре на 34 отколкото на 54 нали !
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Ирина, аз бях долу-горе на твоите години, записах се на 3-годишна програма (вероятно по-тежка от твоята) и работих 20тина часа на седмица. Не бях в Квебек, тоест ученето не ми беше на практика безплатно, да не говорим за стипендии от рода на 800 долара на месец. Честно, не знам какво му мислиш толкова, освен ако е някоя пишман специалност без особено добър потенциал за реализация и доходи.

А възрастта ми като завърших определено беше плюс от гледна точка на работодателите.
pumpy

Мнение от pumpy »

IrinaV написа:Здравейте,
Аз все още съм в Канада и все още се чудя и мая - да записвам ли да уча или да се прибирам в България....Проблемът е,че максималната стипендия и заем са 811$ на месец - крайно недостатъчни. А не знам имам ли право да работя и за колко. Програмата е 3 години на пълен ден - ще е тежко. Някой минал ли е през това и какво ще ме посъветва? Страх ме е,че съм на 30 години и като завърша едва ли ще работя на висока заплата , а и ще трябва заем да изплащам. Освен това съм сигурна, че фирмите ще предпочетат някой на 22 вместо някой на 34... Знам,че мисля много надалеч, но това си е сериозно решение...
За три години заема не може да ти е повече от 10к общо - това прави по около 100 кинта на месец за връщане в продължение на 120 месеца и данъчен кредит за лихвата, тоест по-евтин заем от студентския НЯМА.
Не можеш да работиш на бяло, защото това ще ти намали стипендията, но работа има за целия китайкси народ, стига да има кой да я върши;
Аз записах колеж веднъж на 29 за 2.5 години и после Университет на 34 за още 2 години. И днес на 38 се оглеждам за още една дипломка за Public Health или MBA.
Възраста е само предимство, не и недостатък.
Остава само да ти се учи, но като ти гледам поста, ти вече си си тръгнала мислено и просто търсиш някой да ти "продупчи билета" за да не носиш отговорност за решенията си..........Успех
eva-vet-eva

Мнение от eva-vet-eva »

Здравей! Ако си сама, с учене на пълно време и стипендия само ще ти е доста трудно. А и в днешно време работа на черно май се намира трудно. Ако започнеш редовна работа, ти махат от стипендията част от сумата,която печелиш-моят мъж опита да работи и да учи, но се отказа, защото хем нямаше време да се подготвя, хем парите не бяха повече. Аз започнах на 32 3-годишна програма на пълно време и не мисля,че възрастта е някакъв проблем. Зависи от специалността и минималната стартова заплата колко ще взимаш след завършването. Иначе студ.ми заем беше 9500-изплащането-по 97 на месец с 3,5% годишна лихва,но като започнах работа, го смотах за 10 месеца.
Успех и кураж, каквото и да решиш.
succes

Мнение от succes »

Много интересна тема, аз съм на същия кръстопът. Мисля че максималната стипендия ще бъде мове би около 750 долара даже. За бакалавър ли става дума или за магистърска програма? За кой университет става дума?
IrinaV

Мнение от IrinaV »

Благодаря на всички за мненията.
Става въпрос за колеж, за 3 години DEC по компютърна анимация
pumpy

Мнение от pumpy »

eva-vet-eva написа: с 3,5% годишна лихва,но като започнах работа, го смотах за 10 месеца.
Грешка, както казах и по-горе, този заем е най-ЕВТИНИЯ и се връща последен. И освен ако живееш живот без никакви заеми, то е финансово неразумно да бързаш със студентския...
Daisy2

Мнение от Daisy2 »

Понеже стана дума и за България.... И с изричната уговорка, че е лично мнение. На тази възраст, без опит в БГ, без местни връзки, ще ви е много трудно, да не кажа, невъзможно.

Разбира се, вие си знаете, аз не ви познавам, а и може би имате нещо предвид - тогава игнорирайте поста ми.
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

IrinaV написа: ...
Страх ме е,че съм на 30 години и като завърша едва ли ще работя на висока заплата , а и ще трябва заем да изплащам. Освен това съм сигурна, че фирмите ще предпочетат някой на 22 вместо някой на 34... Знам,че мисля много надалеч, но това си е сериозно решение...
Фирмите предпочитат хора с квалификация и опит, а придобиването и на двете изисква време.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
IrinaV

Мнение от IrinaV »

В България винаги съм работила по специалността си. Лошото е, че тук изгубих форма работейки какво да е, за да оцелея,струва ми се накрая ходенето в училище ще е необходимо и съвсем естествено. Кандидатствах в една нова фирма в БГ и чакам отговор.Нямам големи надежди обаче.:/
Аватар
Mark_2013

Мнение от Mark_2013 »

pumpy написа:...о като ти гледам поста, ти вече си си тръгнала мислено и просто търсиш някой да ти "продупчи билета" за да не носиш отговорност за решенията си..........Успех

и аз така го виждам въпроса :)
Аватар
Mark_2013

Мнение от Mark_2013 »

IrinaV написа:Благодаря на всички за мненията.
Става въпрос за колеж, за 3 години DEC по компютърна анимация
Точно тази професия е силно вероятно да няма реализация. Ако ще учиш, учи нещо което има добри перспективи за реализация.
umeiko

Мнение от umeiko »

Кое е по добре, да има хиляда оферти и нито едно предложение за работа, или да има една оферта, и едно предложение за работа.......Много труден въпрос :)
Аватар
balbi

Мнение от balbi »

umeiko написа:Кое е по добре, да има хиляда оферти и нито едно предложение за работа, или да има една оферта, и едно предложение за работа.......Много труден въпрос :)
Според мен конкретните неща са предпочитане... Другото с многото оферти идва прекалено абстрактно...
Публикувай отговор