България е била по-демократична и от Англия.
България е била по-демократична и от Англия.
Не е ясно на колко днешни българи, които ахкат в захлас по английската демокрация, е известен фактът, че правото на глас за мъжете в Англия за първи път се разширява масово едва през 1885 г., т.е. с шест години по-късно от България! Където Търновската Конституция от 1879 г. дава абсолютно равно право на глас на всички български граждани без оглед на религия, етнически произход и пол. Жените в Англия нямат право да гласуват до края на XIXвек.
Колко хора у нас знаят факта, че до 1852 г. в Англия мъжете имали право да продават жените си – може би тези, които са чели „Кметът на Кастърбридж” или са гледали едноименния филм.
Оказва се, че току що освободена България е по-либерална и по-свободомислеща от тогавашна Англия. Въпреки, че учебниците и пропагандни текстове ни натрапват лъжата, че най-великата демокрация е Англия и тя винаги е била на светлинни години пред нас. Това просто не е вярно. Робството в Англия съществува формално до 1834 г. Тогава се внася законопроект, но реалната година за премахването му е 1841 г. За сравнение в Османската империя през 1839 г., е приет Гюлханският Хатишериф, който обезпечавал живота, имота и честта на всички поданици, независимо от религията им, премахване на откупната система за данъците, свобода на вероизповеданията. В Англия католиците по това време нямат право на глас и са дискриминирани по верски признак. През 1856 г. се приема и т.нар. Хатихумаюн, гарантиращ свободата на вероизповеданията. Колкото и формална да е била тази демокрация и колкото и да не са се спазвали тези правозащитни актове, факт е, че Великобритания изостава с демокрацията от Турция. Значи ретроградната Османска империя е по-демократична от образеца за демокрация Англия. До 1859 г. (3 г. след като Турция е дала свобода на поданиците си) английските мъже са дискриминирани по професия и съсловие за правото на глас. А жените се борят за право си на глас още десетилетия. Чак през 1906 г. женската лидерка Емелин Панкхърст води обществена битка за избирателното право на английските жени. Да не говорим за младата българска държава, която се ражда през 1879 г. с приемането на Търновската Конституция.
Колко хора у нас знаят факта, че до 1852 г. в Англия мъжете имали право да продават жените си – може би тези, които са чели „Кметът на Кастърбридж” или са гледали едноименния филм.
Оказва се, че току що освободена България е по-либерална и по-свободомислеща от тогавашна Англия. Въпреки, че учебниците и пропагандни текстове ни натрапват лъжата, че най-великата демокрация е Англия и тя винаги е била на светлинни години пред нас. Това просто не е вярно. Робството в Англия съществува формално до 1834 г. Тогава се внася законопроект, но реалната година за премахването му е 1841 г. За сравнение в Османската империя през 1839 г., е приет Гюлханският Хатишериф, който обезпечавал живота, имота и честта на всички поданици, независимо от религията им, премахване на откупната система за данъците, свобода на вероизповеданията. В Англия католиците по това време нямат право на глас и са дискриминирани по верски признак. През 1856 г. се приема и т.нар. Хатихумаюн, гарантиращ свободата на вероизповеданията. Колкото и формална да е била тази демокрация и колкото и да не са се спазвали тези правозащитни актове, факт е, че Великобритания изостава с демокрацията от Турция. Значи ретроградната Османска империя е по-демократична от образеца за демокрация Англия. До 1859 г. (3 г. след като Турция е дала свобода на поданиците си) английските мъже са дискриминирани по професия и съсловие за правото на глас. А жените се борят за право си на глас още десетилетия. Чак през 1906 г. женската лидерка Емелин Панкхърст води обществена битка за избирателното право на английските жени. Да не говорим за младата българска държава, която се ражда през 1879 г. с приемането на Търновската Конституция.
Аз съм това, което ти ще бъдеш, а ти си това, което аз бях.
Re: България е била по-демократична и от Англия.
ivalin, законите в България днешно време, както и старите закони в Османската империя през 19 век, хич не са лоши. На хартия. Въпросът е, доколко държавата и съдебната система прилагат тези закони на практика. Те и в банановите републики сигурно имат страхотно написани конституции и т.н. ама на - корупция, престъпност и мизерия колкото искаш, голям праз кво имало на хартиите...
П.С. Аз пък не знаех, че хората чак се захласвали по "английската демокрация" - това някаква нова мода по българските форуми ли е, защото аз за пръв път чувам?
П.С. Аз пък не знаех, че хората чак се захласвали по "английската демокрация" - това някаква нова мода по българските форуми ли е, защото аз за пръв път чувам?
Не ми се рови за официални източници, обаче Уикипедия казва, че в България жените получават правото да гласуват в средата на 20ти век. Продаването на жените в Англия е опит за заобикаляне на закона, който не е позволявал развод.
- roumensp
И аз за пръв път чувам за подобно захласване.miteto написа:П.С. Аз пък не знаех, че хората чак се захласвали по "английската демокрация" - това някаква нова мода по българските форуми ли е, защото аз за пръв път чувам?

От друга страна, хич не ме топли колко прогресивни са били българските закони преди 130 години, защото не живея тогава, а сега, а каква е българската демокрация в момента видяхме само преди няколко дена.
Да съгласен съм, че днес много българи, объркани от икономическото, робство, в което се намират, се заблуждават, че отделни управници са виновни за лошото състояние на нещата. Управниците в дъжава като нашата от години имат роля на марионетки. Те работят за олигархията на света, която налага модела на ограбване, наричан глобализация или Нов световен ред. В този модел на нас, хората извън върхушката е отредено място на роби, които в скоро време ще трябва да се домогваме до храната и дрехите си през разрешението на елита. Нашествието на мамона е тотално, но не е вездесъщо. То може да бъде спряно и неутрализирано, но само от противостояща и могъща сила. Това е силата на морала, заложен във вярата, завещана ни от Иисус Христос. Каквито и нови "ценности" да ни измислят слугите на Мамона, те са нищо пред ценността, наречена спасение на душата.roumensp написа:От друга страна, хич не ме топли колко прогресивни са били българските закони преди 130 години, защото не живея тогава, а сега, а каква е българската демокрация в момента видяхме само преди няколко дена.
За съвременния човек това много често звучи архаично, "нерационално", дори глупаво и наивно. Но глупаво и наивно ли е да следваш Божиите закони?

И какво значение имат тогава разните му демокрации? Щом най-важното е спасението на душата (предполагам, че спасената душа съществува безкрайно дълго време), то не пожелаваш ли роба или робинята на ближния, можеш да се считаш за уреден. Да му мисли Англия.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
Съвсем обяснимо е потреблението - яденето, пиенето, "шопинга" или пазаруването на много пъти ненужни вещи, да е култ най-вече в САЩ. Този култ се пренася на Изток при инвазията на американския модел. Той вече е внедрен и в България и пропангандирането му е реалност, от която си изкарват прехраната стотици дейци на "шоубизнеса", писатели, актьори, режисьори, медии. Игрите от типа "Стани богат" се разпространяват като вирус. Те стават все по-пищни, все по-атрактивни и придобиват формата на истински култов ритуал с дизайн на храмов интириор. На хората се внушава, че всичко е възможно, парите са цел, а имаш ли ги - щастието ти е сигурно. Това е днешната демокрация уважаеми "speedy". На площад "Славейков" е пълно с преводни книги от рода на "Как да правим пари от нищо" на Брайн Шер. Храненето става все повече и повече жизнена философия, но с обратен знак. Грижата за дебелото черво е по-голяма от грижата за душата и този модел, създаден от САЩ, превзема света в посока Изток. Култът към потреблението и парите естесвено развива престъпност, тъй като няма морални граници. Ако не те хванат, ставаш богат - това е сюжет на хиляди холивудски филми, в които героят е симпатичен, защото е успял да ограби успешно някого и да си замине с куфар със заветния милион и жената, която заслужава такъв герой като него...speedy написа:И какво значение имат тогава разните му демокрации? Щом най-важното е спасението на душата (предполагам, че спасената душа съществува безкрайно дълго време), то не пожелаваш ли роба или робинята на ближния, можеш да се считаш за уреден. Да му мисли Англия.
Във връзка с темата може да погледните и някои клипчета от Ютуб. Струва си да се разшири миролгеда 
Тук е представена позицията на руски историк - Андрей Зубов. Съпоставят британското и руското общества.
http://www.youtube.com/watch?v=S4VtYafSoCU
http://www.youtube.com/watch?v=pK7oJheh6Rs

Тук е представена позицията на руски историк - Андрей Зубов. Съпоставят британското и руското общества.
http://www.youtube.com/watch?v=S4VtYafSoCU
http://www.youtube.com/watch?v=pK7oJheh6Rs
Как точно омеси ядене и пиене с демокрация не ми стана много ясно.
Звучи ми като "Яденето/Пиенето е единствения Бог и ... е неговият пророк." Името на пророка изпускам, но то се подразбира, поне за този форум.
Звучи ми като "Яденето/Пиенето е единствения Бог и ... е неговият пророк." Името на пророка изпускам, но то се подразбира, поне за този форум.
За оплаквания: Armenian Holy Trinity Church - (416) 431-3001
- roumensp
Значи лошите американци пак са виновни ... и за духовния упадък и за това, че България не е демокрация номер 1.
Амин!
Предполагам че талибаните трябва да ни служат за пример, защото стриктно (според тях) следват повелите на техния си бог и още не са покварени от властта на парите.

Предполагам че талибаните трябва да ни служат за пример, защото стриктно (според тях) следват повелите на техния си бог и още не са покварени от властта на парите.
ivalin написа:Да съгласен съм, че днес много българи, объркани от икономическото, робство, в което се намират, се заблуждават, че отделни управници са виновни за лошото състояние на нещата. Управниците в дъжава като нашата от години имат роля на марионетки. Те работят за олигархията на света, която налага модела на ограбване, наричан глобализация или Нов световен ред. В този модел на нас, хората извън върхушката е отредено място на роби, които в скоро време ще трябва да се домогваме до храната и дрехите си през разрешението на елита. Нашествието на мамона е тотално, но не е вездесъщо. То може да бъде спряно и неутрализирано, но само от противостояща и могъща сила. Това е силата на морала, заложен във вярата, завещана ни от Иисус Христос. Каквито и нови "ценности" да ни измислят слугите на Мамона, те са нищо пред ценността, наречена спасение на душата.roumensp написа:От друга страна, хич не ме топли колко прогресивни са били българските закони преди 130 години, защото не живея тогава, а сега, а каква е българската демокрация в момента видяхме само преди няколко дена.
За съвременния човек това много често звучи архаично, "нерационално", дори глупаво и наивно. Но глупаво и наивно ли е да следваш Божиите закони?![]()

Плачеш за IPU
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Днес в света излизат томове литература, които се занимават с въпроса - защо в света Америка предизвиква неприязън. Най-дебилното обяснение е това на президента Буш след 11 септември 2001 г. Според този човек, който непрекъснато бърка имената на държави и лидери, светът мразел САЩ, заради техните идеали, заради свободата и просперитета, които постигнали американците. Тази теория освен глупава и неверна, е и расистка, защото означава, че другите народи са некадърни и неспособни да осъществят „светлите американски идеали“. А като имаме предвид, че самите САЩ са съставени от различни народности, излиза, че от едната страна на океана ирландците например са некадърни, но щом дойдат в Щатите става гении. Нелепо и смехотворно. Зад патетичния тон на Буш всъщност се крие истината, че САЩ са богата държава, защото ограбват света. Това е единственото и логично, както и защитено с факти обяснение, което можем да приемем днес. Но за да ограбваш другите, ти трябва да служиш на антихристиянски морал. На липса на морал, при това да представяш тази липса като нещо много престижно. САЩ в наши дни са изградени върху мамоническата и богоборческа идеология.
- MrGeek
- Путлер Капут
А стига бе, сериозно? Добре де, аз например мога да ти извадя далеч повече факти, според които ще излезе, че Русия "са сила" ограбват доста по-сериозно света (или ако не света то поне цяла Европа със сигурност). Ако в тази група сложим и онези с чаршафите от Близкия Изток картинката ще стане доста интересна. Като факти можеш да си направиш поредица от справки на котировките на нефт и природен газ, както и на цените на бензина по бензиностанциите. Грабят, та пушек се вдига и после си строят разни замъци със заграбеното, пък за яхтите и суперавтомобилите няма смисъл да повдигаме темата изобщо.ivalin написа:Зад патетичния тон на Буш всъщност се крие истината, че САЩ са богата държава, защото ограбват света. Това е единственото и логично, както и защитено с факти обяснение, което можем да приемем днес.

Русия обаче е привлекателна дестинация за артисти и други известни личности, не мога да твърдя същото за Канада.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
Демек, хората, които могат да си позволят да избират - избират Русия.
Тези, които не могат, избират Канада.
__Powered by jovani
Теллъс -единственния доставчик на нет в Канада.
Казармата дава много и взима много,същото като имиграцията
богатите хора използват КЕШ или Дебит ,кредитните карти са за цървули
__ Powered by мухЪтЪ.
Империята, която създадоха САЩ е уродлива и аморална. Това е един модел, който се възпроизвежда в т. нар. „развити“ страни като ракова клетка и нараства като тумор на планетата. Всъщност днес светът произвежда, за да може консуматорът САЩ да съществува. За какво точно става въпрос говорят най-добре следните данни: Търговският дефицит на САЩ с Китай за 2001 г. е 83 милиарда долара. Това значи, че
Китай е спонсорирал САЩ с тази сума. С Япония дефицитът на САЩ е 68 милиарда. Толкова японците са натъпкали в гърлата на американците. С ЕС дефицитът е 60 милиарда долара. Европейците са напомпали с толкова фалшивата американска икономика. Само Германия е „кръводарила“ 29 млрд. долара. Донори на САЩ всъщност са дори страни като Мексико - 30 млрд. долара дефицит в полза на Мексико, Русия, Украйна и Корея имат плюс в обмена със САЩ, тоест спонсорирали са американците съответно - с 3,5 млрд. долара, с 0,5 млрд. и с 13 млрд. долара. При това търговският дефицит на САЩ се оформя не толкова от суровини (80 мрлд. долара), колкото от индустриални стоки - 366 млрд. долара. Това е истината за прословутата „развита“, давана за пример американска икономика. Тя е затънала до шия в задължения и се крепи само на политическото надуване на мускули. Тук трябва да имаме предвид измамата със статистиката и цифрите на т. нар. БНП - Брутен национален продукт. В него се включва на практика принадената стойност на всичко произведено като стоки и услуги в САЩ. Включително и измамите. Например нашумялата измамническа фирма „Енрон“ завлече милиони калифорнийци с надути сметки за ток. Цифрата беше отчетена като 100 милиарда долара. Това е 1% от БНП на САЩ. Какво представляваше аферата „Енрон“? Това е класически пример за ограбванеи си струва да се разкаже, защото такива енрони ще има много занапред. Историята напомня „Титаник“ - стабилност, лукс и чувство за безсмъртие на палубата, докато водата нахлуе в кораба. Фирмата е създадена през 1985 г. като газова фирма. През 2002 г. имаше активи на стойност 63 млрд.долара и банкрутира за 1 час. Уволнени бяха 6 хиляди работещи в нея. Хиляди и хиляди загубиха спестяванията си, вложени в пенсионните фондове на фирмата - общо над 2 милиарда долара. Часове преди банкрута шефовете са уверявали служителите, че всичко е о’кей. Изпълнителният директор на фирмата „Енрон“ Кенет Лий има годишен доход от 1,3 млн. долара (5 хиляди долара на ден). Компанията спонсорира 71 сенатора и 188 члена на Камарата на представителите републиканци и демократи, смес. Свързани са „Енрон“ са: вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни, министърът на търговията Еванс, финансовият министър О’ Нийл, командващият сухопътните войски Уайт, главният икономически съветник на президента - Линдси, главният представител на САЩ на търговските преговори - Зелик. В продължение на години „Енрон“ снася пари за предизборните кампании на посочените горе конгресмени. Но от банкрута на фирмата печелят директно 35 висши администратори от екипа на Буш-младши. Предизборният щаб на самия Буш-младши получил 826 хиляди долара. Това е причината Белят дом да откаже документи по случая „Енрон“ на Конгреса. Пострадалите от фалита на „Енрон“ са 7-8 милиона участници в свързани с компанията пенсионни фондове. За външния одит на фирмата отговаряла друга интересна фирма - „Артур Андерсън“ (паметливите си спомнят, че Стоян Ганев и Владимир Квинт, които бяха представени на българите като идейните двигатели на платформата на Симеон, работеха за „Артур Андерсън“). В продължение на 4 години „Артур Андерсън“ писала фалшиви отчети за „Енрон“. Един от одиторите на „Енрон“, участвал във фалшификацията е лорд Уайкенхъм, управляващ инвестиционната къща NM Rotschild. Виждаме отново старите играчи да изпълзяват като пипала на октопод. Тази огромна далавера разнищи истината и за връзките с аферата на такива компании като J.P. Morgan Chase&Co, City Group Inc., Credit Suisse First Boston, Merrill Linch&Co (в която работеше пък бившият финансов министър на България Милен Велчев, и с която е свързан и до днес). Джей Пи Морган и Мерил Линч са имали информация за състоянието на финансите на „Енрон“, която са скрили и са продължили да оказват финансови услуги на съмнителната компания. Тук трябва да изтъкнем аборигенското преклонение на българските продажни икономисти и политици, които произнасят Мерил Линч и Джей Пи Морган като нещо свято. Всъщност тези компании са огромни криминални формации, които изсмукват парите на милиони наивни вярващи в честния капитализъм хорица по света.
Китай е спонсорирал САЩ с тази сума. С Япония дефицитът на САЩ е 68 милиарда. Толкова японците са натъпкали в гърлата на американците. С ЕС дефицитът е 60 милиарда долара. Европейците са напомпали с толкова фалшивата американска икономика. Само Германия е „кръводарила“ 29 млрд. долара. Донори на САЩ всъщност са дори страни като Мексико - 30 млрд. долара дефицит в полза на Мексико, Русия, Украйна и Корея имат плюс в обмена със САЩ, тоест спонсорирали са американците съответно - с 3,5 млрд. долара, с 0,5 млрд. и с 13 млрд. долара. При това търговският дефицит на САЩ се оформя не толкова от суровини (80 мрлд. долара), колкото от индустриални стоки - 366 млрд. долара. Това е истината за прословутата „развита“, давана за пример американска икономика. Тя е затънала до шия в задължения и се крепи само на политическото надуване на мускули. Тук трябва да имаме предвид измамата със статистиката и цифрите на т. нар. БНП - Брутен национален продукт. В него се включва на практика принадената стойност на всичко произведено като стоки и услуги в САЩ. Включително и измамите. Например нашумялата измамническа фирма „Енрон“ завлече милиони калифорнийци с надути сметки за ток. Цифрата беше отчетена като 100 милиарда долара. Това е 1% от БНП на САЩ. Какво представляваше аферата „Енрон“? Това е класически пример за ограбванеи си струва да се разкаже, защото такива енрони ще има много занапред. Историята напомня „Титаник“ - стабилност, лукс и чувство за безсмъртие на палубата, докато водата нахлуе в кораба. Фирмата е създадена през 1985 г. като газова фирма. През 2002 г. имаше активи на стойност 63 млрд.долара и банкрутира за 1 час. Уволнени бяха 6 хиляди работещи в нея. Хиляди и хиляди загубиха спестяванията си, вложени в пенсионните фондове на фирмата - общо над 2 милиарда долара. Часове преди банкрута шефовете са уверявали служителите, че всичко е о’кей. Изпълнителният директор на фирмата „Енрон“ Кенет Лий има годишен доход от 1,3 млн. долара (5 хиляди долара на ден). Компанията спонсорира 71 сенатора и 188 члена на Камарата на представителите републиканци и демократи, смес. Свързани са „Енрон“ са: вицепрезидентът на САЩ Дик Чейни, министърът на търговията Еванс, финансовият министър О’ Нийл, командващият сухопътните войски Уайт, главният икономически съветник на президента - Линдси, главният представител на САЩ на търговските преговори - Зелик. В продължение на години „Енрон“ снася пари за предизборните кампании на посочените горе конгресмени. Но от банкрута на фирмата печелят директно 35 висши администратори от екипа на Буш-младши. Предизборният щаб на самия Буш-младши получил 826 хиляди долара. Това е причината Белят дом да откаже документи по случая „Енрон“ на Конгреса. Пострадалите от фалита на „Енрон“ са 7-8 милиона участници в свързани с компанията пенсионни фондове. За външния одит на фирмата отговаряла друга интересна фирма - „Артур Андерсън“ (паметливите си спомнят, че Стоян Ганев и Владимир Квинт, които бяха представени на българите като идейните двигатели на платформата на Симеон, работеха за „Артур Андерсън“). В продължение на 4 години „Артур Андерсън“ писала фалшиви отчети за „Енрон“. Един от одиторите на „Енрон“, участвал във фалшификацията е лорд Уайкенхъм, управляващ инвестиционната къща NM Rotschild. Виждаме отново старите играчи да изпълзяват като пипала на октопод. Тази огромна далавера разнищи истината и за връзките с аферата на такива компании като J.P. Morgan Chase&Co, City Group Inc., Credit Suisse First Boston, Merrill Linch&Co (в която работеше пък бившият финансов министър на България Милен Велчев, и с която е свързан и до днес). Джей Пи Морган и Мерил Линч са имали информация за състоянието на финансите на „Енрон“, която са скрили и са продължили да оказват финансови услуги на съмнителната компания. Тук трябва да изтъкнем аборигенското преклонение на българските продажни икономисти и политици, които произнасят Мерил Линч и Джей Пи Морган като нещо свято. Всъщност тези компании са огромни криминални формации, които изсмукват парите на милиони наивни вярващи в честния капитализъм хорица по света.
Аз немога да ти дам "далеч повече факти", но мога да ти дам само някои съвсем неглиже за ограбването пък на Русия. Агентът на Билдербергите Горбачов вкарва Русия в дългов капан още по времето на „перестройката“. Външният дълг скача от 20 на 80 милиарда долара. Това води до много негативни последици за Русия и никой не сочи факта, че в същото време САЩ имат над 700 милиарда външен държавен дълг и това се приема като много нормално. Германия има 300 милиарда дълг. Всъщност, Русия има повече суровини и залежи на природни богатства от САЩ. Би трябвало да е по-богата страна. Но не е. Защото веднага след 1990 г. тя беше поета от прозападни продажници като Гайдар, които наложиха както и в България схема за „приватизация“ и ограбване на националните богатства. Александър Солженицин пише в книгата си „Русия в разруха“ следното: „Огромният завод „Лихачов“ е „продаден“ 250 пъти по-евтино от стойността му вместо за 1 милиард долара, за 4 милиона. Красноярският алуминиев завод пък е „продаден“ на братята Чорни 300 пъти по-евтино от стойността му...“. Солженицин сочи, че под диктата на МВФ продажното руско управление на Елцин допуска да паднат митата за износ на нефт и газ, което нанася огромни щети на Русия, тъй като печалбите отиват в джоба на еврейски олигарси и задгранични техни сънародници и колеги. В средата на 90- те години икономическата власт вече е в ръцете на Тринайсетте банкери, както ги нарича Солженицин. Това са главно евреи като Березовски, Ходорковски, Лучански, Абрамович, Немцов. Но освен тези големи играчи има и много редови гангстери, които също са евреи. Това е описано много добре от Робърт Фридман в книгата му „Червената мафия“. Фридман описва много от т. нар. руска мафия, за която се заговори след 1990 г., която всъщност е еврейска. Типичният случай, описан от Фридман и одесчанинът Лудвиг Файнберг. Роден през 1958 г., руският евреин Файнберг, който става бандит в САЩ, след години си спомня с умиление съветска Одеса: „Евреите бяха най-заможните хора в града. Имаха коли, хубави апартаменти. Живеехме на широка нога. Майка ми носеше скъпи дрехи и бижута. Всяка година ходехме на море в Одеса, изумителен град с крайморска алея и невероятни плажове. Гъмжеше от мафиоти и забавления. Там се чувстваше еврейски дух.“194. Впрочем авторът Фридман, въпреки огромния фактологически материал, служи открито на една долнопробна манипулация. Той е част от пропагандната вълна след 1990 г., която трябва да внуши на света, че най-страшна е руската мафия, самата Русия, респективно. Така, както днес много промити мозъци в България мразят всичко руско, защото „комунизмът бил руски“. Всъщност, комунизмът е еврейски, точно както и мафията, появила с Брайтън Бийч, Бруклин - Ню Йорк, е еврейска. Фридман няма как да го скрие, защото разказвайки житието на всички гангстерски главатари, нахлули през 70-те - 80-те години в САЩ, става ясно, че те са руски евреи (простосмъртните православни руснаци не ги пускаха в чужбина тогава). Това личи и от имената им Елсон, Емил Пузирецки, Нейфелд, равинът Роналд Гринуолд, Давид Шустер, Голдберг, Балагула, Шабетай Калманович, братя Зилбер. Общо през 70-те години в Брайтън Бийч пристигат 40 хиляди евреи от СССР. Те формират всичко това, което след години ще започнат да аричат „руска мафия“. Много интересен е този подход на Западната пропаганда. Ако става дума за Айнщайн, се говори за „еврейския интелект“, ако става дума за мафия, тя трябва да е руска, макар че се състои само от евреи. Фридман разкрива, че и министърът на вътрешните работи в израелското правителство на Ехуд Барак - Натан Шарански, руски евреин, е бил свързан с Лучански и други съплеменници от гангстерския бизнес. Самият автор на книгата Фридман, както личи от името му, е американски евреин и е обявен за „родоотстъпник“, че все пак разкрива картината на еврейската мафиотизация на Ню Йорк през 70-те и 80-те години на миналия век. Именно парите на тази еврейска мафия се перат през банки като BCCI и предизвикват скандали. В самата Русия на върха на икономиката са „новите руски“, които са старите евреи, бяздили, този път демократично, руския народ. Ограбването на Русия тече с пълни бороти до избирането на Путин за президент, който се опитва чак в след 2002 година да слага ред в руската икономика и да спре изтичането на националното богатство извън усия. След като повдигнаха дела срещу гигантски грабители като Ходорковски и Березовски, на Запад контролираните от техните съплеменници вестници вдигнаха вой: „Путин е антисемит“. Да ограбиш 10 милиарда от руското общество, както направиха Абрамович и Ходорковски е добре за Запада, но да ги изобличиш, е „антисемитизъм“. В Русия се прилага същата схема както и в Източна Европа, с разликата, че от Русия има какво да се изнася и то много. Първо банките там попадат в ръцете на евреи от типа на Березовски и Абрамович. След това тези банки за-почват да теглят кредити (долари без покритие) срещу което дават концесии или направо залагат добив на нефт, ценни метали, газ, суровини. Русия притежава над 40% от световните залежи на никел например, има огромни запаси от цинк, злато, природен газ и прочие. Всичко това тече навън, предприятия, произвеждали машини и уреди се купуват на безценица, както отбелязва и Солженицин, с понижаване на цената им стотици пъти от продажни чиновници по върховете - затова хора като Гайдар, Чубайс и Немцов трябваше да бъдат във властта, за да позволят това. Впрочем, схемата е същата и за другите държави. В България през април 2004 г. избухна скандал със сградата на софийските хали, оценени от кмета Софиянски 400 пъти по-ниско от пазарната цена и купени от еврейската фирма „Аштром“. Срещу кмета имаше повдигнато прокурорско обвинение. Интересно е, че същата фирма успя с подкупи и интриги да откупи един парцел, плътно до красивата руска църква в центъра на София и искаше там да строи бизнес- център, с който да скрие църквата от пейзажа. Граждански протести и подписка на един от всекидневниците - „Нощен труд“ повлияха за обществена дискусия и строежът беше отложен с идея за смяна на мястото. Интересна е теорията на руските изследователи Игор Устиловски и Олег Соловьов, развита в книгата им „Богатството на държавата“ - реплика на класическия труд на Смит „Богатството на нациите“. Устиловски и Соловьов доказват, че дългът на Русия от 150 млрд. долара е инфлацията, която САЩ внася в руската финансова система. Тъй като доларите не могат да се върнат в САЩ, те са необменяеми и са много повече от стоките, произведени от САЩ и целия западен свят. Но Русия чрез продажни политици бива принудена да влиза в дългов капан, да залага националните си богатства и западната олигархия да получава реално на безценица руските активи, срещу увеличаващ се дълг и купища долари, служещи само за престиж на мафиотите в Русия. Двамата автори разказват за шокираща сделка между министъра на атомната енергетика Адамов, който продал на САЩ 500 тона уран. На световния пазар уранът се продава на грамове, Адамов го предлага на тонове. 500 тона уран се оценяват на 8 трилиона долара! В САЩ няма имущество на такава стойност и сделката била сключена на стойност 13 милиарда и американско жителство за Адамов. Продаденият уран стига за 200 години за всички ядрени централи на САЩ. Руската средна заплата обаче продължава да е от рода на 150 долара на месец, което е гавра за страна с такива ресурси. Гаврата се отнася и за всички страни от бившия соцлагер, за които вече говорихме. Интересно тук е поведението на Запада при започналата икономическа стабилизация на Русия в последните 3-4 години. 7,6 процентният ръст на Русия за 2000 година, който продължава да расте изнерви Парижкия и Лондонския клуб. Те започнаха ултимативно да изискват своите „дългове“. Които са всъщност ограбените национални богатства на Русия, срещу които продажници във властта съзнателно натрупваха дълг. Ограбеното беше многократно повече от „дълга“. Така че по-скоро Западът е длъжник на Русия. Номинално обаче, се води, че Русия дължи 166 милиарда долара на външни кредитори.MrGeek написа:А стига бе, сериозно? Добре де, аз например мога да ти извадя далеч повече факти, според които ще излезе, че Русия "са сила" ограбват доста по-сериозно света (или ако не света то поне цяла Европа със сигурност). Ако в тази група сложим и онези с чаршафите от Близкия Изток картинката ще стане доста интересна. Като факти можеш да си направиш поредица от справки на котировките на нефт и природен газ, както и на цените на бензина по бензиностанциите. Грабят, та пушек се вдига и после си строят разни замъци със заграбеното, пък за яхтите и суперавтомобилите няма смисъл да повдигаме темата изобщо.ivalin написа:Зад патетичния тон на Буш всъщност се крие истината, че САЩ са богата държава, защото ограбват света. Това е единственото и логично, както и защитено с факти обяснение, което можем да приемем днес.