Кой е Димитър Списаревски?
Кой е Димитър Списаревски?
Признавам, че и аз доскоро не знаех кой е Димитър Списаревски - бъглгарският камикадзе. Името ми бе известно, защото в София има една улица, която носи неговото име.
Оказва се, че комунистите крият неговата саможертва по идеологически причини и затова той не е толкова познат. Едва сега ще правят филм за него, което е наистина голямо признание за този невероятен българин.
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4584951"
Оказва се, че комунистите крият неговата саможертва по идеологически причини и затова той не е толкова познат. Едва сега ще правят филм за него, което е наистина голямо признание за този невероятен българин.
Re: Кой е Димитър Списаревски?
Предполагам че и Христо Топракчиев не знаеш кой е - на него има кръстено училище.budtel написа:Признавам, че и аз доскоро не знаех кой е Димитър Списаревски - бъглгарският камикадзе. Името ми бе известно, защото в София има една улица, която носи неговото име.
Според мен да се нарече Димитър Списаревски камикадзе не е особено коректно, въпреки че наистина загива след като удря със самолета си противников самолет във въздуха.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Прочетох за Христо Топракчиев. Разбирам, че и двамата са пилоти, но Димитър Списаревски загива съвсем умишлено удряйки своя самолет в противниковия, като с това очевидно е целял да защити родината. Могъл е просто да избяга, защото и без това самолетът му е бил целия надупчен.
Прочтетох и нещо интересно в Уикипедията. Едно признание на Лейтенант Едуард Тинкър, участник във въздушния бой на 20 декември 1943 година, който заявява: ‘Българските летци се бият с ожесточение, като че ли защитават най-скъпата светиня на света. За мен те изчерпват понятието ненадмината ярост в авиацията”.
Мисля, че това не е случайно. Все пак дедите на нези летци са се осмелили да нападант Византия.
Мисля, че това не е случайно. Все пак дедите на нези летци са се осмелили да нападант Византия.
Да не забравяме също и чия авиация осъществява първото в света въздушно нападение през 1912 г - при обсадата на Одрин.budtel написа: Все пак дедите на нези летци са се осмелили да нападант Византия.
If everything seems under control you're just not going fast enough
- optics
- Модератор
.. и първия държавен глава летял на самолет!
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.
2 юни 2012, budtel
Да, ама той не е бил българин!optics написа:.. и първия държавен глава летял на самолет!
Много добре знам кой е Димитър Светозаров Списаревски. Книгата на Любен Овчаров "СПИСАРЕВСКИ" е тук, в Канада. Тук са също и "НИЕ БРАНИХМЕ ТЕБ, СОФИЯ" от Ген. Стоян Стоянов, "ОРЛИ НА БЪЛГАРИЯ" двете части на Михаил Григоров, "КАТАСТРОФИТЕ" и "ЖИВИТЕ ТОРПИЛИ" на Цветан Цаков, "СПОМЕНИ НА ЛЕТЕЦА" на Тодор Розев. Жалкото е, че историята на въздушната война в България е малко или почти неизвестна. Жалко е, че почти никой не знае за паметника на летеца до Народното събрание. Не искам да говоря, в какъв вид беше и алеята на летците в Централните софийски гробища .... Бяха отчупили буквите от гроба на Ген. Стоян Стоянов, нямам думи ...
А за Списаревски може да пишем с дни. Теории за неговата смърт има много и всяка е с подръжници и врагове. Говори се, че се е ударил, защото го е направил нарочно. Друга теория е, че не е преценил маневрата и затова е станало всичко. Трета теория е за повреда в Месера и той просто е бил пътник. Факт е обаче, че по-късно в България идва японска военна делегация и са изучавали до подробности за всичко станало на 20.12.1943г над София. Смята се, че японските камикаджзета са "последователи" на неговия пример.
А за Списаревски може да пишем с дни. Теории за неговата смърт има много и всяка е с подръжници и врагове. Говори се, че се е ударил, защото го е направил нарочно. Друга теория е, че не е преценил маневрата и затова е станало всичко. Трета теория е за повреда в Месера и той просто е бил пътник. Факт е обаче, че по-късно в България идва японска военна делегация и са изучавали до подробности за всичко станало на 20.12.1943г над София. Смята се, че японските камикаджзета са "последователи" на неговия пример.
не съм дилетант - все пак две години съм се занимавал с тия глупости при това в реална бойна обстановка... ...факт е основното място на поражение - носа на самолета в областта на пилотската кабина леко над пода на кабината Eфр. Гийк
-
- Изгонен от форума
Да, аз също четох за него, признавам си само преди около половин година. Изключителен човек. Само искам да добявя към писаното за него, че се е обучавал в Германия като пилот. Там влиза във свада с германските летци, защитавайки честта на родината. Командира на школата(германец) след като научава за нарушението, както и за причините вместо да го накаже го похвалва за доблестта и смелостта да защити малка България в сърцето на Германският Райх. Интересно колко от хората тук, в този форум биха го направили, вместо да плюят всичко българско? Както и да е. Освен това доколкото виждам от снимките, пък и си го пише, бил е доста красив мъж.
Хм, какво по хубаво от това да умреш млад, красив, в бой с врага и да се превърнеш в красива легенда?
:):)
Хора като Димитър Списаревски ме карат да се гордея, че съм българин. А, освен това има много хубава песен за него.
http://www.youtube.com/watch?v=qxIy8NMujrI
ето я песента
http://www.youtube.com/watch?v=rG4o2_0X ... re=related
Хм, какво по хубаво от това да умреш млад, красив, в бой с врага и да се превърнеш в красива легенда?

Хора като Димитър Списаревски ме карат да се гордея, че съм българин. А, освен това има много хубава песен за него.
http://www.youtube.com/watch?v=qxIy8NMujrI
ето я песента
http://www.youtube.com/watch?v=rG4o2_0X ... re=related
Мога да се сетя за невероятно много неща, за всичките от които е нужно да имаш пулс, обаче.vaniliq написа:Хм, какво по хубаво от това да умреш млад, красив, в бой с врага и да се превърнеш в красива легенда?:):)[/url]
Аман от атакисти и болни патриотари. Не знам дали някой може да каже със сигурност, но аз лично съм склонен да вярвам, че този мъж се е саможертвал, за да спаси живота на стотици или хиляди невинни цивилни. Това не е ли достатъчно??? Всички тези изцепки могат само да обезценят това, което е направил

Умрял за Иван Костов или Бойко Борисов, каква загуба
„Робите лъжат, свободният човек казва истината.“
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
"Ако двама души мислят еднакво - единият е излишен."
Стефан Цанев
-
- Изгонен от форума
Marto написа:Мога да се сетя за невероятно много неща, за всичките от които е нужно да имаш пулс, обаче.vaniliq написа:Хм, какво по хубаво от това да умреш млад, красив, в бой с врага и да се превърнеш в красива легенда?:):)[/url]
Аха ясно. Ако торпилираш вражески самолет и загинеш за Родината, нямаш пулс, ако обаче вземаш 120к в Канада имаш пулс. Ми че то било просто като боб бе.
Аман от атакисти и болни патриотари.
Аман. Не стига че загиват в небето защита на София, ами и имат наглоста да парадират с болния си патриотизъм. Абе болни патриотари.
Не знам дали някой може да каже със сигурност, но аз лично съм склонен да вярвам, че този мъж се е саможертвал, за да спаси живота на стотици или хиляди невинни цивилни.
Не, никой не може да ти каже със сигурност. Мисля обаче, че си на прав път. Аз например преди това си мислех, че Списаревски както си е летял и си е свиркал, е скивал плаката на Саманта Фокс залепен на стената на кокпита на американеца и се е набухал отгоре му. След като прочетох твоя пост обаче, признавам си че си коригирах мнението и сега вече си мисля че Списаревски е искал да спаси стотици или хиляди невинни граждани. Наистина имаш много остро око.
Това не е ли достатъчно??? Всички тези изцепки могат само да обезценят това, което е направил
Отново целиш десетката. Напълно достатъчно е. Летял си човека, забил се е и толкоз. За какво да обезценяваме постъпката му с коментари, допълнителна информация и изваждане от забвение на подвига? Мъртвеца си е мъртвец, по-добре да не се бърка на живите. Будител, ако обичаш коригирай поведението си и спри да пускаш повече изцепки. За мъртвите или добро или нищо. В случая- нищо.