за малоумието на руските лингвисти

За всичко, което се случва и ни интересува за Родината
Аватар
optics
Модератор

за малоумието на руските лингвисти

Мнение от optics »

Пускам го във форум България, защото поводът е новооткритият сайт на китайската осведомителна агенция Xinhua (сори не знам как се пише на китайски) на български език. Дотук добре -- евала на китайците. Само дето на български са го написали Синхуа, вместо по-правилното Шинхуа.
Вчера питах един китаец, даже се упражних няколко пъти, той потвърди, че добре го казвам и общо взето на български бих го написал Шинхуа (с леко "н" накрая, ама айде да не връзвам кусур и затова).

Не помня дали Синхуа е прието отдавна в българския (като Вашингтон например, макар и не толко отдавна) но ако е скорошно, то предполагам, че китайците бидейки услужливи да го напишат както сме "свикнали" всъщност са взели руското произношение (което е грешно). Ако пък е отдавна, то вероятно е още от соц време, когато ние самите бяхме услужливи към Русия (са сила !!!)

Аналогично грешното Ким Ир Сен, Ким Чен Ир и сега последната издънка на техния род са минали в българския от руски.

Най-смешни са ми вариациите на японска тема: ХироСИма, ФукуСИма и прочие, при все че в японския език сричка "си" НЯМА !!!
Още по-странно е на фона на факта, че руския език има звук "ш" и съответно буква за него, от къв зор по дяволите си правят свободни съчинения ???

:devil: :devil: :devil:

Едно на ръка вицовете за Гитлера, Шерлока Голмса и Доктора Ватсона и прочие и прочие, Ганс Андерсен...
Последно промяна от optics на Пон Фев 20, 2012 6:09 pm, променено общо 1 път.
Аз нямам нищо против да има научно технически прогрес, но той да е рзумен.
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Re: за малоумието на руските лингвисти

Мнение от UnHoly »

По подозрение - защото след въпросното "ш" в руссския обикновено се притуря един ммммного любим "мяхкий знак", та звучи като "шйъ" :D
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Няма такова нещо.
Напр. руската дума "шикарно" си е без проблеми с ши-
Включително ползват и още по-очевидната заемка "шиминг"
Този матреиализъм не може да продължи, защото планетата е с крайни размери и не може да увеличава размера си и повърхността си.

2 юни 2012, budtel
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

Мдам, това с Вашингтон е донякъде разбираемо, защото нито ние, нито те имат звука "w" в езиците си. Една приятелка, даскалка по английски, ми каза, че е бил голям зор учениците ѝ да казват "wood", например.

Руснаците казват "ж" и "ш" малко особено, звукът се образува по-назад в устната кухина и е по-мек и звучен. Бай Тошо и Бат Бойко го казват по подобен начин - ще да е също някакъв шопски атрибут май.

Китайското "ш" (те са два вида де), особено това, което на латиница се пише с "х" е много по-остро и се образува много по-напред, при зъбите. Чуй това.Подобно е на звука който се получава като си подсвиркваш през зъби, нещо между "с" и "ш", което за един руснак си е направо "с".

Но не мога да си обясня следния куриоз. Подгответо имахме един готин Мистър Бенсън, англичанин от Hull (още оттогава съм фен на Хъл Сити :rock: ). Реших да намеря града му в един руски атлас вкъщи и там пишеше... "Гулль" :rofl: :rofl: :rofl:
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

В руската уикипедия го пишат "Халл". Прогресс :)

Ще добавя, че в интерес на истината англичанинът го произнасяше "Хул".
The foot–strut split (звукът /ʌ /) is absent in Northern English, so that cut and put rhyme and are both pronounced with /ʊ/. This has led to Northern England being described "Oop North" /ʊp nɔːθ/ by some in the south of England.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Дики, сигурен ли си, че не съм аз твоята учителка? Уж си паметлив и ме следиш с микроскоп :D

"Според мен повечето новодошли българи имат проблем с wood – произнасят го с дълго „у” – ууд. В САЩ ще кажат уъът – слагат си устата на „у” за части от секундата, след което преминават към нещо като „ъ” – уъъд. В Канада ще го кажат с кратко „ъ” – „уъд”."

http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... od#p463344"

Моят любим изпълнител е Юрая Гийп и ево команда
ВАТНИК С УШАНКА/ТЪРГОВЕЦ НА КОПЪРКА
Аватар
Marto

Мнение от Marto »

:rofl: Бях забравил тази тема. Прочети я пак и може би ще oсъзнаеш, че по този въпрос аз съм забравил повече, отколкото ти някога ще научиш.
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Някога научих още едно нещо: When pigs fly на бг означва, котката Марта по гръб не пада.
Аватар
UnHoly
Напуснал форума

Мнение от UnHoly »

optics написа:Няма такова нещо.
Напр. руската дума "шикарно" си е без проблеми с ши-
Включително ползват и още по-очевидната заемка "шиминг"
Уточнение - след "ш" няма мягкий знак в началото на думата, точно както се вижда от примерите, които си дал. Между другото, едната е "заемка" а другата е присвоена чуждица :^) В средата и края на думата често влиза в сила "мутацията" за която отворих приказка.
Държа да си направя уточнението и се изпарявам от темата, иначе как ще стане ясно, че по повечето въпроси "правилната позиция" по право се пада на събеседниците с акумулиран брой от няколко хиляди мнения 8)
Всеки може да умре, но не всеки може да роди. Най-добрите остават неродени.
Аватар
Independent

Мнение от Independent »

optics написа:Пускам го във форум България, защото поводът е новооткритият сайт на китайската осведомителна агенция Xinhua (сори не знам как се пише на китайски) на български език. Дотук добре -- евала на китайците. Само дето на български са го написали Синхуа, вместо по-правилното Шинхуа.
Не че нещо, ама има няколко китайци около мене в момента. Всичките единодушно казаха, че действително се произнася Синхуа. Та не знам кой те е излъгал в противното, ама да идеш да си искаш парите.
I must not fear.
Fear is the mind-killer.
I will face my fear.
I will permit it to pass over me and through me.
And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path.
Where the fear has gone there will be nothing.
Only I will remain.
Аватар
optics
Модератор

Мнение от optics »

Independent написа:
optics написа:Пускам го във форум България, защото поводът е новооткритият сайт на китайската осведомителна агенция Xinhua (сори не знам как се пише на китайски) на български език. Дотук добре -- евала на китайците. Само дето на български са го написали Синхуа, вместо по-правилното Шинхуа.
Не че нещо, ама има няколко китайци около мене в момента. Всичките единодушно казаха, че действително се произнася Синхуа. Та не знам кой те е излъгал в противното, ама да идеш да си искаш парите.
Няма нищо по-лесно да ти кажа кой ме е "излъгал". Казва се Cunhai и е автентичен китаец.
Чух го Шинхуа, повторих го няколко пъти Шинхуа и той каза че го казвам добре. Вярно не питах дали Синхуа му звучи по-правилно.

Айде китайското произношение е витиевато. Твоя и моя китаец може да имат различни диалекти.
Но японското произношение не е витиевато. Въпроса за ФукуСИма, ХироСИма си стои. А току що открих, че редом с правилното "Шинджуку" има и немалко руски споменавания на Синджуку.
:rofl:

Има безброй бисери - ДЗигоро Кано, Ясухиро ЯмаСИта ... :rofl:

2 юни 2012, budtel
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Бг произношение на дупетата в България: sweatshirt е суичър
Аватар
ivandaman
Местоположение: NOT in 'The Mental Institution Formerly Known as Canada', but in a perfect multiCULTural UTOPIA

Мнение от ivandaman »

Павел написа:Бг произношение на дупетата в България: sweatshirt е суичър
най-вероятно има нещо общо с маркатa "switcher" .. Като например приснимай ми този документ на Ксерокс..
Justin Trudeau's BIGGEST FAN
Аватар
Павел
.

Мнение от Павел »

Като каза Ксерокс, се сещам за Ксена и Ксанакс
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

Хайде и аз да разлая кучетата с нещо дето е на руски, но всъщност е повече за имиграцията.
написа:CТУДЕНТ ИЗ США О РОССИИ..
«Мне противны ваши обычаи, ваша лень, ваши драки, ваша наглость, - говорит 22-летний студент, вернувшийся после 5-ти летней учебы в США, и готовящий сейчас документы на отъезд обратно. - Вы не умеете работать, а умеете завидовать. Не имеете никакой деловой жилки, по сути вы все - рабы, а жалуетесь на начальство, которое вас зажимает.

Вы неприветливы, ходите с хмурыми рожами, никогда не улыбнетесь, и по виду понятно, что у вас снега зимой не допросишься. Если тебе не нахамили в магазине, на улице, в транспорте, то считай, что день прошел хорошо.

Ненавижу как вы обставляете жилища - уродская мебель из ДСП, уродские слоники, уродские писающие мальчики, уродские ковры на стенах. И никакой индивидуальности. Ходишь по знакомым и даже не можешь понять, у кого только что был.

Вы все нищие и жалуетесь на богатых и ненавидете их, но все же и мечтаете ими стать. Причем, богатые - это та еще песня. В Америке богатого хрен отличишь от бедного. Человеку не в западло носить кроссовки за 30 баксов, здесь же каждый разбогатевший в худших традициях негра из Гарлема, выпустившего платиновый диск, обвешивается брюликами, покупает дорогую машину, сажает на клешню золотой ролекс и срет на окружающих. В США у меня было много богатых друзей, про которых я знал, что если не они сами, то их родители получили свое бабло честно. У кого были стартапы, кто начал свое дело. У вас же если есть хотя бы миллион баксов, то обязательно чел вор, взяточник, или редчайшая сука, с которой впадлу за руку здороваться. Ни одного богатого не видел, который не выставлял бы деньги напоказ.

Ваши чиновники - все воры и вымогатели, без взятки невозможно получить ни одну бумажку. Мне надо было менять паспорт, так тетка в паспортном столе сверлила меня глазками, и намекала на что-то, а когда я не понял, написала мне такой список требуемых бумажек, идущих от Царя Гороха, что волей-неволей все стало ясно.

Ваше искусство - все какое-то говно подражающее Западу. Я чуть не сдох от стыда, когда три года назад приехал на каникулы с другом-американцем, и из всех дыр и щелей неслась на картавом английском какая-то унылая дрянь, и оказалось, что это группа из двух гомиков, которые, вдобавок, очень популярны. Нет ни одного даже сериала оригинального, все слизано так или иначе с американских, причем не с самых лучших. Мне было очень стыдно. Я-то ныл товарищу про великую русскую культуру, а у вас нет ничего своего, во всем узнается американщина, причем, не самых лучших образцов. Кстати, оригинальной культуры, какого-то народного творчества вы все стыдитесь. На западе никому не стыдно за кантри-музыку, у нее есть своя огромная ниша, и многие кантри-музыканты популярнее поп-исполнителей, у вас же все краснеют при упоминании балалайки, и народную музыку слушают одни унылые старые пердуны.

Ваши бабы -...ляди, не уважающие себя. Например, Тому, парню, которого я привез, 20-летняя девчонка, с которой я познакомил его, дала на первом свидании, и все две недели, что мы тут были, намекала на то, чтобы он увез ее в Америку. Такой же успех был у других девок на кафедре лингвистики, куда мы ходили готовить доклады. Стоило сказать, что он американец, девки таяли и начинали бегать за нами.

Все, что у вас есть, вы засрали и обгадили. Стоит выйти на природу, в лес, чтобы увидеть, что все завалено говнищем и бутылками. У вас нет будущего, и я рад, что уеду отсюда».
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Публикувай отговор