удавник в информацията

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
ibogdanov
Обратна връзка:

удавник в информацията

Мнение от ibogdanov »

Здравейте,
Ние сме семейство с две деца - на 3 и 5 години. По ред причини сме взели решението да имигрираме в Канада.
Изчетох доста от инфото както във форума така и по официалните сайтове и чесно казано се загубих в препратки, догатки и предположения.
Извинявам се ако темата намирисва на спам, но за нас това е изключително радикално решение, свързано с разпродаване на цялото ни имущество и еднопосочно патуване към Квебек или някоя от другите провинций.
Бих искал да споделя какво съм разбрал относто процедурата и изискванията, да ме поправите или допълните ако греша и да ми помогнете в процедурните и документалните батаци.

така...
като начало - Аз имам полувисше образование. Завършил съм Българо-Датски колеж със специалност международна търговия. Имам средно специално образование - ОТЕ Вилхемл Пик - отопление и вентилация.
Жена ми (de facto spouse) е със висше - икономика от УНСС и две средни - едното търговска гимнязия, другото полиграфия.
Аз ползвам английкси, тя английски и поназнайва френски. Поради този факт ще я набутам да е водещия кандитат. И от тука се почва и мъката.
Направихме онлайн теста за пригодност и в един случай ни отхвърли, в другия го покрихме.
И двамата се занимаваме с предпечат ( аз от 14 години - като последните в Булгед- най-модерната и технологично развита печатница, тя от близо 5-6 предимно в издателства), като последните години беше в отпуска по майчинство и дефакто не е работила нищо освен - майка.
От миналата година се занимава с туризъм и може да мине че работи по специалността си. Продава почивки на желаещите ;). И двамата можем да натаманим трудовите характеристики, или каквото и да е свърззано с работата ни, така че да работим това което сме учили.
С натаманяване покриване онлайн теста и ????
Сега внимателно описвам какво съм разбрал -
Започваме интензивно френски и англйски - уроци, сами и т.н.
Изкарваме сертификати - ИЕЛТС за англйския. Ако ще учим в Канада - академик нивото.
Френския - ДЕЛФ, ДАЛФ или ТЦФК ??? защото има доста различия и подготовката е корено различна. Да не говорим чисто финансово.
Сдобиваме се с тапийте за език.
Комплектоваме си дипломите с академичните справки и т.н. и ги даваме за превод и легализация.
Вадим справка за постоянен адрес и за 4'ма ни. Живеем на адреса заедно повече от година. Превеждаме я и я заверяваме нотариално.
Попълваме всичките бумаги от списъка на имиграционата служба.
Превеждаме и заверяваме нотариално актовете за раждане на децата и нашите.
Според инструкцията декларираме че ще имаме малко над ;) 6000 долара при пристигането си. Ако декларираме повече, може да ни резнат от някой екстри на място в Канада ( непроверена информация).
Снимаме се всички, прикрепяме снимките към всеки документ и .т.н според инструкцията.
Вземаме си официални "описания" на това какво работим от работодателя/работодателите. С посочени начини за контакт. Написваме си СВ'та по квебекси тертип. Копия от трудовите книжки, преведени и заверени ( от кого ??? НОЙ или работодателя). Документ - незнайно какъв от НОЙ за осигуровките. Незнайно с каква валидност.
Вадим си свидетелства за съдимост.. заверяваме ги някак си.
Международни здравни карти, международни шофьорски книжки - и за двете предполагам, че само копия са достатъчни.
Плащаме таксите. Предполагам че това е добре да се направи непосредствено преди изпращането на документите.
А и не се знае до тогава кави ще са таксите.
Това цялото нещо надлежно компкетовано по кандитати - сет за водещия, за прудружаващия и за всяко дете по отделно го пъхаме в плика... викаме куриер и заминава за някъде си. Явно няма да е за Виена.

Подготвяме се за дъъъъъъъълго чакане.
Ако нещо не е наред с бумагите ни резват или ни уведомяват да се коригираме в найсе-дневен срок и пак чакаме.
Междувремено зубкаме френски и англйски за разкош и акумулираме кинти.

Вариант 2 - не коментиран никаде или поне аз не намерих инфо - ползваме услугите на имиграционен посредник ( чисто хипотетично). Нямам представа какво е предимството, но в официалните сайтове се намеква за тази възможност. Даже са посочени гилдийте и инфо за подобни посредници. Предполагам, че тогава не се праща нищо нито до Виена или Канада, а посредника се занимава директно с имиграционите служби.

Това разбрах от всичко изчетено.
Моля, ако има неточности или пропуски да ме коригирате.

поздрави и много късметлийска 2012 :)
ARES

Re: удавник в информацията

Мнение от ARES »

Като за начало може да се ожените! ;)
А за край да си купите самолетни билети!
Кел аж аве ву?-много важно е това за точките!
Пожелавам Ви успех,уважавам смелите! :y:
ibogdanov
Обратна връзка:

Мнение от ibogdanov »

ARES написа:Като за начало може да се ожените! ;)
е за жененето :) имаме идеологически различия за вида и размера на свадбата. но и на това кандисвам само да се махнем от тука

а това "Кел аж аве ву" какво животно е ????
Ако е свързано с възраст - 39/38 г.
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

ИЕЛТС - дженеръл трейнинг/изрично е подчертано в сайта на имиграционните/
френски - ТСФК е напълно достатъчен
Нищо не се легализира, само се заверява нотариално и се превежда/актове за раждане, трудови книжки, дипломи.../
свидетелства за съдимост са необходими на по-късен етап
За деца под 22 години не се попълват отделен набор докс, за това си има място в документите на главния кандидат
за информация от първоизточника - http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... index.html"
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
mariko_san

Мнение от mariko_san »

ibogdanov написа:
ARES написа:Като за начало може да се ожените! ;)
е за жененето :) имаме идеологически различия за вида и размера на свадбата. но и на това кандисвам само да се махнем от тука

Идеологическите различия ги остави, подписвате брака и си вземате документа и толкоз, после и копче не могат да ви кажат. Парите за сватбата могат да се вложат в ученето на двата езика и явяването на изпити за сертификати, което хич не е малко повярвай ми. А сега в тая криза и с две малки дечица хич не е лесно. И ние сме така.

Колкото до фирмите- посредници има ги всякакви под път и над път. Хората са казали и аз ще ги подкрепя- един средно интелигентен човек малко поназнайващ английски или френски (а ти пишеш, че владеете и двата) съвсем спокойно може да си седне на д......., да изчете всичко на офиц. сайт, да си направи онлайн теста, да си попълни формулярите и събере всички докс и да си ги прати. Ще спести една добра сума пари (1000 евра минимум) и най- вече ще знае какво точно и как е преведено и изпратено. Никой не може да подготви и подплати кандидатурата ви по- добре от вас самите.

Успех! :y:
DSC - 11.11.2011
AR- 12.05.2012
Certificat de selection по пощата- 27.07.2013
Мед.прегледи- 29.04.2014
Визи- 21.06.2014
Полет- 20.09.2014
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

ibogdanov, тази страница ще ти помогне в решаване на въпросите ти:
- английски > http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ments.html"
- френски > http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ments.html"
Първо изкарайте сертификатите за езиково ниво, после направете нотариална заверка и превод на нужните документи, и вече въз основа на тези документи можете да си попълните различните формуляри. Ако не сте сигурни в попълването консултирайте се с учителката ви по френски. Относно "брака", не е задължителен, щом можете да докажете минимум една година съвместно съжителство няма да има проблеми. Ако имате и обща банкова сметка или някакви платежни документи сложете и тях, няма да са излишни. Друго важно нещо, не пращайте копия на нотариално заверените документи или преводи. Всеки документ трябва да е с мокър печат. Успех.
ibogdanov
Обратна връзка:

Мнение от ibogdanov »

martatabs написа:.... Друго важно нещо, не пращайте копия на нотариално заверените документи или преводи. Всеки документ трябва да е с мокър печат. Успех.
мда.. подготвен съм за поне 3 екземляра от вид документ с печатите на нотариуса.
Като ударих чертата.. то е една доста солидна сума пари :) но нали целта е оправдание за средствата...

Бележка от модератора:
За реклама и хвалебствия има специално създадени подфоруми.

От утре започваме курсовете. Надявам се до 6 месеца да покрием някакво ниво. Аз от френския не отбирам грам.... Дано ми набие в главата някаква част от езика.
За посредниците... имам закачка с една айдукатка от Торонто. Тя спомена за някакви варианти по федералните процедури, като времено работещи и след 6 тия месец се подават документи на място за уреждане на перманент резиденс.Не знам.. ще видим какво ще предложи.
Та с нея ще преговарям да видя аджеба какво е това животно - посредник пред имиграционите служби. Комисионата стигала до 10 000 долара.. което ако е така направо обезслисля ползването им. Ако сме някой мастити бизнесмени - ОК, ама за мизерници като нас си е непостижимо.

За свабдата - ние наскоро се преместихме от София да живеем в едно село до Божурище и дефакто формалното сключване на брак не е никакъв проблем. Отивам с една кофа ракия при кмета и след 10 мин вече сме бракувани :).
Но ваденето на поредните "нови документи" е малко изнервящо.
Ще видим. Всичко зависи от това колко бързо и качествено ще ни налеят френския в главите. После иелт'са.. мисля си да го покрием и двамата. Като ще се борим за академик нивото. Решил съм да се възползвам, живот и здраве, от образованието за възрастни на канадските колежи. Даже съм си избрал специалност.
Гледах и вариант за емиграция като студенти.. но ми се вижда малко идиотско - семейство на по 38 годиниа с две деца - студенти :)
Всичко е въпрос на .. време
Последно промяна от ibogdanov на Пет Яну 06, 2012 3:07 pm, променено общо 1 път.
ibogdanov
Обратна връзка:

Мнение от ibogdanov »

ibogdanov написа:..................

Бележка от модератора:
За реклама и хвалебствия има специално създадени подфоруми.
...................
извинявам се ако съм нарушил правилата на форума, не е било умишлено.
Misho76
Изгонен от форума

Мнение от Misho76 »

ibogdanov Имам един въпрос,без да го приемаш като обида или заяждане ,само те моля.
Понеже споменаваш,че сте извън Сф в селце до Бужурище и сте с 2 малки деца на 3 и 5 как и къде сте замислили да се готвите по френски,едновременно ли...и т.н. питам защото не ми се връзват курсове едновременно за 2 -та с децата,а уроци там къде има учител?
Пак подчертавам без да се заяждам,просто въпрос.
Ние сме с едно дете и пак е доста трудно да се напаснем за уроците....
DSC 05/07/2011
Получени във Виена 06/07/2011
Accuse de reception 16/02/2012
e-mail листа на чакащите дата 15/08/2012
TOEFL iBT 2013
TCFQ B2/B2;B2/C1
ibogdanov
Обратна връзка:

Мнение от ibogdanov »

Misho76 написа:ibogdanov Имам един въпрос,без да го приемаш като обида или заяждане ,само те моля.
Понеже споменаваш,че сте извън Сф в селце до Бужурище и сте с 2 малки деца на 3 и 5 как и къде сте замислили да се готвите по френски,едновременно ли...и т.н. питам защото не ми се връзват курсове едновременно за 2 -та с децата,а уроци там къде има учител?
Пак подчертавам без да се заяждам,просто въпрос.
Ние сме с едно дете и пак е доста трудно да се напаснем за уроците....
много просто... паля колата, отивам до софия. оставяме децата или при тъста, или при баща ми или при сестра ми или при балдъзката. Отиваме при даскалката.. учим. Прибираме се при родата, прибираме домочадието и обратно на село :) Това ни е почти ежедневие.
Ние сме софиянци, избягали от софия :) И двамата работим в града, роднините са ни също в София. Това че сме се преместили на 10 км от София, не значи че няма как да се организираме. Не ти се сърдя. Просто няма проблем с това.
Отделно от нас сме решили да запишем каката на детски курс през лятото.
Чесно казано живота на село не ни е лишил от нито една градска екстра. Но това е една друга тема.
Да подредим така нещата - имиграция от града... ефект минимален - етап две имиграция от държавата ( континента) - ефект предстоящ ;)
Публикувай отговор