Стартиране в Квебек
Стартиране в Квебек
Ще ми се тук, хората, на които (1)тепърва им предстои заминаване в Канада( като на мен например), тези, (2) които от скоро са там и тези с (3) по-дългогодишен опит да споделят съответно (1)-та категория как биха стартирали в Квебек ( като студенти, като социалкаджии, като неквалифицирани работници), изобщо някакви идеи и планове за по-пълноценен начален престой, докато се освестят, (2)-рата категория какво биха направили, ако все още бяха в България (нещо, което са пропуснали да направят или не са се сетили, докато са били тук) и (3)-тата категория - ако бяха на мястото на (2)-рата категория, какво биха променили в началния си престой, така че той се окаже една бъдеща инвестиция, а не безрезултатно и депресиращо лутане ( тука, за тези дето са доволни и не биха променили нищо, ако може да споделят как са започнали и на каква база са доволни).
То е ясно, че ще има доста субективизъм, но все пак, мисля че за не малко хора би била полезна една подобна дискусия.
Та значи аз, както казах, попадам в първата категория, т.е. още съм си в България. От четенето на форума и размяна на лични съобщения, стигам до извода, че е най-добре да се замине като студент, т.е. докато още човек е в България, със статут на постоянен жител, да кандидатства, да го приемат и да започне още с кацането си да следва. Предполагам, това не важи за хора от IT бранша, които се търсят навсякъде и лесно си намират работа. Разбира се, тук още проучвам, доколко ми позволяват времето и езиците - колеж ли да е, университет ли да е, тотална смяна на професията ли да е и т.н. От друга гледна точка, за хора, които тръгват с минимума, това май се оказва едно от добрите финансови решения, след като свършат готовите пари, защото ако се опре до социална помощ, то тя едва ли ще стигне за нещо изобщо, а студентите имат поне двоен доход (сравнен с тези на социалкаджиите).
То е ясно, че ще има доста субективизъм, но все пак, мисля че за не малко хора би била полезна една подобна дискусия.
Та значи аз, както казах, попадам в първата категория, т.е. още съм си в България. От четенето на форума и размяна на лични съобщения, стигам до извода, че е най-добре да се замине като студент, т.е. докато още човек е в България, със статут на постоянен жител, да кандидатства, да го приемат и да започне още с кацането си да следва. Предполагам, това не важи за хора от IT бранша, които се търсят навсякъде и лесно си намират работа. Разбира се, тук още проучвам, доколко ми позволяват времето и езиците - колеж ли да е, университет ли да е, тотална смяна на професията ли да е и т.н. От друга гледна точка, за хора, които тръгват с минимума, това май се оказва едно от добрите финансови решения, след като свършат готовите пари, защото ако се опре до социална помощ, то тя едва ли ще стигне за нещо изобщо, а студентите имат поне двоен доход (сравнен с тези на социалкаджиите).
-
Re: Стартиране в Квебек
Аз смятам, ако се стигне до заминаване някой ден, да търся начин с тези от emploiquebec да започна учебно бачкане като apprenti, за да изкарам лиценз за елтехник - хем бачкаш на заплата, хем им научаваш стандартите на работа и безопастност. Това ми е за начало, щото ще стане най-безболезнено да започна да вадя някакви пари, а пък и си ми е професия. После мисля (много мислене, дано не умра като оная патка) да сменям жанра с IT, че гледам много кинти се вземат. С С един бегъл поглед върху emploiquebec видях някакви възможности за първта част на плана ми, но не съм гледал подробно все още, че е много рано и нещата могат много да се изменят, както напоследък стана с процедурата по селекция, например...
Документи за Виена - 05.12.2011
Здрасти,iv73nikolov написа:Аз смятам, ако се стигне до заминаване някой ден, да търся начин с тези от emploiquebec да започна учебно бачкане като apprenti, за да изкарам лиценз за елтехник - хем бачкаш на заплата, хем им научаваш стандартите на работа и безопастност. Това ми е за начало, щото ще стане най-безболезнено да започна да вадя някакви пари, а пък и си ми е професия. После мисля (много мислене, дано не умра като оная патка) да сменям жанра с IT, че гледам много кинти се вземат. С С един бегъл поглед върху emploiquebec видях някакви възможности за първта част на плана ми, но не съм гледал подробно все още, че е много рано и нещата могат много да се изменят, както напоследък стана с процедурата по селекция, например...
аз за първи път чувам за учебно бачкане. Какво се има точно предвид под това? Хем ходиш на училище някъде, хем на друго място работиш, или в самата работа те учат и дават сертификат някакъв, като работиш едновременно съответно?
Би ли дал някакъв линк за това да го разгледам, защото звучи добре като вариант, но не знам доколко нещата предлагани от амплоа-то са реализуеми. Ако някой е започнал така нека се включи да каже повече, че това с бързото свършване на готовите пари в началото е проблем на повечето заминаващи и намирането на прилична работа е почти задължително. Доколкото знам най-евтиния масов начин в началото е да се отседне за хотел, който ще е минимум около 60 долара на вечер предполагам и ако човек е заминал с изисквания минимум, не виждам как ще се справи. А някой от съфорумниците ползвал ли е жилищата на спирката на метрото Жан Талон - ето това е линк към темата във форума http://www.bgcanada.com/pforum/viewtopi ... =1&t=33275" , но аз така и не успях да намеря от първа ръка информация, т.е. някой да ги е ползвал да каже как са като състояние и цени.
-
Образно казано "учебно" - в смисъл, че си чирак по някаква професия , за която се иска сертификат, а част от заплатата се поема от амплоаквебек.Примерно за елтехник трябва сертификат и от ордена, който контролира професията ти назначават едни часове бачкане (ако имаш достатъчно теоретична подготовка, де), които си ги бачкаш и после има изпит за сертификата.
Ето една връзка, от която навътре може да се дълбае по темата: http://emploiquebec.net/programmes-mesures/index.asp
Ето една връзка, от която навътре може да се дълбае по темата: http://emploiquebec.net/programmes-mesures/index.asp
- nikolovata
Относно ''платеното'' учене:
Идеята е да убедите агента си от Емплоа Кебек, че ви е нужно доучаване или преквалификация, за да се реализирате на местния пазар на труда. Ако успеете, ви се плащат разходите по ученето в колеж, около 450$ на 2 седмици (тук се колебая в цифрата) и някаква сума за транспортни разходи.
Понеже стана дума за електротехници, тази колеж е с една от най-добрите програми http://www.claurendeau.qc.ca/programmes ... dustrielle" , мнозинството от завършилите почват директно в Хидро Кебек, а тук всичко, което завършва на „Кебек“ обикновено е добре платено
Много от тези специалности обаче приемат ограничена бройка студенти, така че може да не може (простете тавтологията) да почнете веднага.
Като самокласифицарал се в категория 3, възможните стартове за мен биха били 2, според нивото на владеене на френски: опция 1: учене на френски и бачкане, 2. влизане в колеж (май това се оказва най-прекия път към намиране на работа) или университет.
Нарочно не уточнчвам бачкането какъв цвят е...
Какво не бих направил при пристигането си (лично АЗ): не бих живяла в КДН или НДЖ, не бих излязла на социал, не бих карала родителите си да ми пращат суджуци и сирене по пощата.
А преди заминаване бих правила само едно: яко учене на френски, зашото тук това е загуба на време и средства.
Идеята е да убедите агента си от Емплоа Кебек, че ви е нужно доучаване или преквалификация, за да се реализирате на местния пазар на труда. Ако успеете, ви се плащат разходите по ученето в колеж, около 450$ на 2 седмици (тук се колебая в цифрата) и някаква сума за транспортни разходи.
Понеже стана дума за електротехници, тази колеж е с една от най-добрите програми http://www.claurendeau.qc.ca/programmes ... dustrielle" , мнозинството от завършилите почват директно в Хидро Кебек, а тук всичко, което завършва на „Кебек“ обикновено е добре платено

Като самокласифицарал се в категория 3, възможните стартове за мен биха били 2, според нивото на владеене на френски: опция 1: учене на френски и бачкане, 2. влизане в колеж (май това се оказва най-прекия път към намиране на работа) или университет.
Нарочно не уточнчвам бачкането какъв цвят е...
Какво не бих направил при пристигането си (лично АЗ): не бих живяла в КДН или НДЖ, не бих излязла на социал, не бих карала родителите си да ми пращат суджуци и сирене по пощата.
А преди заминаване бих правила само едно: яко учене на френски, зашото тук това е загуба на време и средства.
Mненията са като задниците, всички ги иmаmе, но не винаги е удачно да ги показваmе!
Ако искаш по-конкретни отговори, мисля че ще е по-добре да уточниш за коя професия точно се интересуваш, инак всичко ще е само теоритични разсъждения. Като принципно положение, човек е с най-добри шансове за реализация в област в която вече е учил и/или има някакъв опит. Започването от начало в друга област също е вариант, но това ще изисква повече време и повече средства.succes написа:Ще ми се тук, хората, на които (1)тепърва им предстои заминаване в Канада( като на мен например), тези, (2) които от скоро са там и тези с (3) по-дългогодишен опит да споделят съответно (1)-та категория как биха стартирали в Квебек ( като студенти, като социалкаджии, като неквалифицирани работници), изобщо някакви идеи и планове за по-пълноценен начален престой, докато се освестят, (2)-рата категория какво биха направили, ако все още бяха в България (нещо, което са пропуснали да направят или не са се сетили, докато са били тук) и (3)-тата категория - ако бяха на мястото на (2)-рата категория, какво биха променили в началния си престой, така че той се окаже една бъдеща инвестиция, а не безрезултатно и депресиращо лутане ( тука, за тези дето са доволни и не биха променили нищо, ако може да споделят как са започнали и на каква база са доволни).
В областта в която работя образование получено извън Канада се признава но само донякъде и наистина е нужно доучване. Поне моят опит е че най-добре е трупането на опит по специалността и допълнително учене е най-добре да вървят заедно, а поне в това отношение наистина има варианти човек и да учи и да работи, макар че както сам разбираш, това не е толкова лесно.
Също така, като става дума за следване - трябва да се уточни с какъв статут искаш да кандидатстваш за да следваш. Това има значение за това какъв ще е размера на таксите които ще плащаш. Ако си минал имиграционната процедура, но все още не си кацнал в Канада и не си си оформил документи за ПР, то няма как да кандидатстваш като канадски ПР и таксите за учене ще са доста по-солени. От друга страна ще трябва да отчиташ и колко време имаш за влизане в Канада, за да не ти изтече визата.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Да, благодаря за връзката, ще я разгледам уикенда.iv73nikolov написа:Образно казано "учебно" - в смисъл, че си чирак по някаква професия , за която се иска сертификат, а част от заплатата се поема от амплоаквебек.Примерно за елтехник трябва сертификат и от ордена, който контролира професията ти назначават едни часове бачкане (ако имаш достатъчно теоретична подготовка, де), които си ги бачкаш и после има изпит за сертификата.
Иначе, що се отнася до ordre professionel някъде четох, че се признава и стаж от България, който трябва да се доказва, как точно не знам и не е задължително да ти признаят всичките години, може само 2 от 5 например - наистина само например, защото не знам количествено как стоят нещата. Иначе си има изпити впоследствие, както и изпит за език, за да станеш член.
Аз винаги съм се чудела какъв е шанса да работиш нещо, за което имаш стаж (извън Канада) и си добър, вместо това, което си учил? Понеже тук в България малко хора работят по специалността си.Koko написа: Като принципно положение, човек е с най-добри шансове за реализация в област в която вече е учил и/или има някакъв опит.
Нали при всички положения не признават стажа и образованието извън Канада?! Например разглеждала съм обяви за системни администратори, където искат бакалаварска степен и опит 1-2 години, но за да се придобият такива на новопристигнал вероятно ще му трябват поне 3-4г.
Vouloir, c'est pouvoir!
Здрасти,Koko написа:Ако искаш по-конкретни отговори, мисля че ще е по-добре да уточниш за коя професия точно се интересуваш, инак всичко ще е само теоритични разсъждения. Като принципно положение, човек е с най-добри шансове за реализация в област в която вече е учил и/или има някакъв опит. Започването от начало в друга област също е вариант, но това ще изисква повече време и повече средства.succes написа:Ще ми се тук, хората, на които (1)тепърва им предстои заминаване в Канада( като на мен например), тези, (2) които от скоро са там и тези с (3) по-дългогодишен опит да споделят съответно (1)-та категория как биха стартирали в Квебек ( като студенти, като социалкаджии, като неквалифицирани работници), изобщо някакви идеи и планове за по-пълноценен начален престой, докато се освестят, (2)-рата категория какво биха направили, ако все още бяха в България (нещо, което са пропуснали да направят или не са се сетили, докато са били тук) и (3)-тата категория - ако бяха на мястото на (2)-рата категория, какво биха променили в началния си престой, така че той се окаже една бъдеща инвестиция, а не безрезултатно и депресиращо лутане ( тука, за тези дето са доволни и не биха променили нищо, ако може да споделят как са започнали и на каква база са доволни).
В областта в която работя образование получено извън Канада се признава но само донякъде и наистина е нужно доучване. Поне моят опит е че най-добре е трупането на опит по специалността и допълнително учене е най-добре да вървят заедно, а поне в това отношение наистина има варианти човек и да учи и да работи, макар че както сам разбираш, това не е толкова лесно.
Също така, като става дума за следване - трябва да се уточни с какъв статут искаш да кандидатстваш за да следваш. Това има значение за това какъв ще е размера на таксите които ще плащаш. Ако си минал имиграционната процедура, но все още не си кацнал в Канада и не си си оформил документи за ПР, то няма как да кандидатстваш като канадски ПР и таксите за учене ще са доста по-солени. От друга страна ще трябва да отчиташ и колко време имаш за влизане в Канада, за да не ти изтече визата.
аз съм инженер, завършил УАСГ (ССС). Да, със сертификат за селекция съм. Въпросът е, доколкото съм проучвал, в Квебек няма кой знае какво строителство и не знам доколко има смисъл да се боря да ставам член и т.н.,а като чертожкник, може и без да си член на професионалните орден, да не говорим че съм се замислял и за преквалификация някаква - например допълнителна магистратура, но в друга сфера(разбира се не знам, след инженерството в каква сфера може, предполагам не може психология или филология например:-))) , но пак казвам, че тук не съм взел конкретно решение, за сега се информирам доколкото мога. Въпросът опира до оптималната комбинацията - финанси + бъдеща инвестиция. Т.е. да не се втурна да работя и да изкарвам пари, без да съм заложил на бъдещо израстване и перспективи.
Освен ако не са се променили коренно нещата с процедурата, да получиш виза по програмата Skilled Worker докато си студент е почти невъзможно. Ако не се лъжа, искаха минимум 6 месеца стаж по търсената професия. Как ще се съберат точките при положение че висшето още не е завършено (няма точки за висше образование) и няма трудов стаж (също няма точки по този параграф)?succes написа:От четенето на форума и размяна на лични съобщения, стигам до извода, че е най-добре да се замине като студент, т.е. докато още човек е в България, със статут на постоянен жител, да кандидатства, да го приемат и да започне още с кацането си да следва.
-
Благодаря, nikolovata, за връзката ! Ще я поразгледам. Но засега само умувам над стратегии, даже не знам дали са ми получили DCS във Виена, толкова съм в началото и далече от Квебек...
Аз разбрах че той има висше в бг, под "студент" има предвид новоприет канадски студент.
Циганите - на Сатурн !
Човека във форума за който се сещам че работи в тази област е Ira - предполагам че тя като види темата сама ще ти отговори.
Като лично мнение - ако си харесваш профисията и си се занимавал с нея, то пътя най-вероятно би бил да търсиш работа като чертожник за начало, ще ти трябват добри познания по АутоКад, като междувременно търсиш какви възможности имаш да се бориш с професионалната асоциация. Принципния ми съвет остава - това е начина да трупаш опит и в същото време да си увеличаваш квалификацията.
По отношение на магистратура в друга област - това също е вариант, при това с голям избор от специалостти. Тук обаче трябва да отчиташ следният проблем - ако си завършил магистратура, но нямаш дори един ден работа в тази област, намирането на работа в тази област също може да не е толкова лесно.
По отношение на това къде да се установиш - зависи също и от това колко добре знаеш езика, но наистина е хубаво да опиташ да проучиш по-подробно какви са възможностите за работа. Ако си се спрял на варианта да работиш като строителен инженер, то търси кои са основните проектантски компании, като отчитай и това - офиса може да е в един град, а обекта да е на съвсем друго място. Отделно че при определени обстоятелства може да се окажеш в ситуацията да смениш града, ако на друго място можеш да си намериш по-добра работа.
Като лично мнение - ако си харесваш профисията и си се занимавал с нея, то пътя най-вероятно би бил да търсиш работа като чертожник за начало, ще ти трябват добри познания по АутоКад, като междувременно търсиш какви възможности имаш да се бориш с професионалната асоциация. Принципния ми съвет остава - това е начина да трупаш опит и в същото време да си увеличаваш квалификацията.
По отношение на магистратура в друга област - това също е вариант, при това с голям избор от специалостти. Тук обаче трябва да отчиташ следният проблем - ако си завършил магистратура, но нямаш дори един ден работа в тази област, намирането на работа в тази област също може да не е толкова лесно.
По отношение на това къде да се установиш - зависи също и от това колко добре знаеш езика, но наистина е хубаво да опиташ да проучиш по-подробно какви са възможностите за работа. Ако си се спрял на варианта да работиш като строителен инженер, то търси кои са основните проектантски компании, като отчитай и това - офиса може да е в един град, а обекта да е на съвсем друго място. Отделно че при определени обстоятелства може да се окажеш в ситуацията да смениш града, ако на друго място можеш да си намериш по-добра работа.
Be yourself - no one else is more qualified.
Здрасти и благодаря за мнението,Koko написа:Човека във форума за който се сещам че работи в тази област е Ira - предполагам че тя като види темата сама ще ти отговори.
относно езика съм се явил на изпит по френски и имам диплома за DELF B2, която по принцип се издава от министерството на образованието във Франция - diplôme d'études en langue française, като честно казано не знам дали това ниво на владеене на езика ти дава право да влезеш да следваш в канадски университет, защото съм чел мнения, че всеки университет си има негов изпит за език. Доколкото знам за следване за бакалавър в някой от университетите във Франция, тази диплома стига, но повечето искат DALF C1 или DALF C2, като за магистратури и докторати последните две дипломи са необходими за доказване нивото на владеене на езика.DALF = diplôme approfondi de langue française. Иначе с Ира съм обменял информация, за което съм и много благодарен, защото винаги ми е отговаряла на конкретни въпроси. Що се отнася до AutoCAD 2D, аз с него работя основно в момента, така че не би трябвало да имам проблем, но въпросът е, че той се използва от доста различни като вид инженери и все пак трябва да чертаеш нещо, което знаеш, или поне в Бг е така. В смисъл аз едва ли бих се пробвал да чертая електротехнически чертежи или машинни такива на тази програма. Тя просто е средство на изобразяване, както се вика, вместо на чертожна дъска , чертаеш на компютър.
Не мога да говоря за всички Канадски провинции/университети, но мисля, че това не е точно така.Koko написа:Ако си минал имиграционната процедура, но все още не си кацнал в Канада и не си си оформил документи за ПР, то няма как да кандидатстваш като канадски ПР и таксите за учене ще са доста по-солени.
Не мисля, че има значение какъв ти е статуса по време на самото кандидастване. Според мен не е лоша идея човек да задвижи нещата преди да дойде, дори и преди да е преполовил процедурата.
В университета, където аз учих, дори да започнеш семестъра като чуждестранен студент, ако получиш статут на постоянен жител преди края му, целият ти семестър се таксува по ниската тарифа.
Знам, че в Квебек нещата са винаги малко по-особени, но според мен логично е да стоят по подобен начин.