Здравейте,
Имам следният проблем. Перманент резидент съм и желая да кандидатствам за гражданство като му дойде времето. Прблемът е, че работата ми налага да пътувам много в командировки по света, а от страницата на имиграционните разбрах, че за да кандидатствам за гражданство, трябва да имам basic residence от 1095 дни за последните четири години, като от това се вадят дните на отсъствие от Kанада. Също така пише, че случаите с по-малко физически присъствие (ако съм изпълнил формално другите условия) се разглеждат от някакъв съд. Въпросът ми е някой наясно ли е с процедурата и какво трябва да се направи? Трябва ли да попълвам някакви документи за всяко пътуване още отсега и дали работодателя трябва да ми дава някакъв документ за всяка командировка?
Ще бъда благодарен за всяка информация, която получа, дори и да не е пълна. Благодаря предварително.
Резидентство, гражданство и командировки извън Канада
Re: Резидентство, гражданство и командировки извън Канада
Коко май беше обяснявал нещо по въпроса. Май ставаше въпрос, че ако работиш за канадска фирма командировките ти се водят престой в Канада. Виж с търсачката, имаше нещо по темата.
Наш приятел получи гражданство, въпреки че беше за няколко пъти по 2-3 месеца в командировка в чужбина за последните 2 години (повечето време от последните 2 години беше в чужбина). Имаше насрочена среща със съдия, ако не се лъжа след теста, и малко закъсня с клетвата и получаването на гражданството. Искаха му някакви допълнителни документи от работата за пред съдията, но нямаше никакви проблеми.
Благодаря много за информацията. Тя наистина съвпада и с други неща, които съм чувал. Проблемът ми е, че не мога да попадна на точна информация какви точно документи се изискват, за да си ги събирам отсега. Другото, ковто разбирам, е че цялата процедура е след теста, т.е. той си е подал документите все едно че не е отсъствал от Канад за тези периоди доколкото разбирам? Много ще съм благодарен ако имате възможност да го попитате при удобен случай и да ми драснете с по-един ред някоя допълнителна подробност, защото имиграционните агенти на телефона ми казват категорично, че няма такива процедуриanitsa написа:Наш приятел получи гражданство, въпреки че беше за няколко пъти по 2-3 месеца в командировка в чужбина за последните 2 години (повечето време от последните 2 години беше в чужбина). Имаше насрочена среща със съдия, ако не се лъжа след теста, и малко закъсня с клетвата и получаването на гражданството. Искаха му някакви допълнителни документи от работата за пред съдията, но нямаше никакви проблеми.

Още веднъж благодаря и ще се радвам на всяка капчица допълнителна информация
- roumensp
Ако се наложи да се срещаш с citizenship judge, то ще е поради факта че си получил Residence Questionnaire (RQ). RQ е форма, в която трябва да дадеш повече подробности относно твоето пребиване и връзки с Канада. Голяма част от хората, в които се съмняват че нямат достатъчно дни в Канада, получават RQ в деня на теста, но някои преди или след теста. За RQ-то ти дават около 1 месец да им го изпратиш попълнено, като заедно с него ще ти поискат всякакви документи (копия, не оригинали), които доказват твоето пребиваване в Канада и връзки с Канада. Примери за такива документи са: T4, Notice of Assesment, документи за mortgage или rent, сметки, credit card / account statements и т.н. Документите трябва да се отнасят за последните 4 години, броено от деня на подаване на апликацията. Месеци (може и година) след като им пратиш RQ-то ще ти насрочат среща със съдия, който трябва да реши дали Канада е основното ти местожителство (но има случаи когато не изискват среща със съдия). 5-6 месеца след съдията ще вземат окончателно решение и ще получиш дата за клетва, ако всичко е ОК.
Считай, че ако получиш RQ, процесът ти ще се удължи с около година над стандартното време за обработка. В твоя специфичен случай бъди готов с документи, доказващи че си пътувал със служебна цел, докато си работел за канадска компания.
Изводът от всичко това е, че най-добре е да не получаваш RQ.
Командировки за канадска компания не се броят за отсъствия, но и те трябва да се декларират. Когато попълваш формата, в която декларираш отсъствия от Канада, пиши "business trip" като причина за пътуването и се моли да не получиш RQ. Но ако не събираш 1095 дена в последните 4 години, 100% е сигурно, че ще ти връчат RQ. Съвети: отсега си записвай датите на пътуванията ти, защото после ще трябва да ги декларираш в апликацията си; пази си стария паспорт, не го връщай, ако си сменяш БГ паспорта; пази всякакви глупави сметки и statements, защото ако ти дотрябват, може да ти струва доста солено да получиш копия за 4 години.
Доста информация ще намериш на тоя форум:
http://www.immigration.ca/forum/forum_t ... itizenship"
Считай, че ако получиш RQ, процесът ти ще се удължи с около година над стандартното време за обработка. В твоя специфичен случай бъди готов с документи, доказващи че си пътувал със служебна цел, докато си работел за канадска компания.
Изводът от всичко това е, че най-добре е да не получаваш RQ.

Командировки за канадска компания не се броят за отсъствия, но и те трябва да се декларират. Когато попълваш формата, в която декларираш отсъствия от Канада, пиши "business trip" като причина за пътуването и се моли да не получиш RQ. Но ако не събираш 1095 дена в последните 4 години, 100% е сигурно, че ще ти връчат RQ. Съвети: отсега си записвай датите на пътуванията ти, защото после ще трябва да ги декларираш в апликацията си; пази си стария паспорт, не го връщай, ако си сменяш БГ паспорта; пази всякакви глупави сметки и statements, защото ако ти дотрябват, може да ти струва доста солено да получиш копия за 4 години.
Доста информация ще намериш на тоя форум:
http://www.immigration.ca/forum/forum_t ... itizenship"
- roumensp
dimiter, може би следният постинг ще те заинтересува:
http://www.immigration.ca/forum/forum_p ... ppointment"
На човека не са му достигали 300 дена до 1095 (много командировки за канадска компания) и апликацията му е била отхвърлена. Явно командировки за канадска компания са си отсъствия, но съдията има право да реши случая в твоя полза дори и да нямаш 1095 дена физическо присъствие. Но авторът на постинга не е имал тоя късмет.
http://www.immigration.ca/forum/forum_p ... ppointment"
На човека не са му достигали 300 дена до 1095 (много командировки за канадска компания) и апликацията му е била отхвърлена. Явно командировки за канадска компания са си отсъствия, но съдията има право да реши случая в твоя полза дори и да нямаш 1095 дена физическо присъствие. Но авторът на постинга не е имал тоя късмет.