Професионален стаж

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
mikity8818

Професионален стаж

Мнение от mikity8818 »

Изчетох значителна част от писанията във форума, прегледохме из основи условията на Quebec Immigration - Work Experience, но и така не станаха ясни конкретните условия за добития професионален стаж за последните пет години, според вас кой от трите варианта е:
- професионален стаж по конкретната специалност от дипломата си с която кандидатстваш по програмата;
- професионален стаж въз основа на дипломата с която кандидатстваш по програмата, но заеманата длъжност не е 1:1 със специалността от дипломата;
- какъвто и да е професионален стаж.
Нещо повече, една от бележките по-долу е, че Професионалния опит включва работа и стажове, независимо дали за тях е получавано възнаграждение.
Аватар
emili_vn

Re: Професионален стаж

Мнение от emili_vn »

Оценява се трудовия стаж през последните 5 години като квалифициран работник, без оглед на специалността в дипломата/дипломите.
Ако кандидата обаче притежава диплома, придобита преди повече от 5 години от подаване на документите по специалност, която е в списъка на търсените професии, е необходимо да има минимум 1 година трудов стаж по тази специалност през последните 5 години, за да получи допълнителни точки за област на образование. Точките се получават и без трудов стаж, но с придобита през последните 5 години диплома.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
mikity8818

Мнение от mikity8818 »

Очевидно, за да не стават недоразумения е необходимо да опиша конкретния случай..
Съпруга ми е завършил Икономически университет преди точно 10 години, специалност Счетоводство и контрол. Предвид този факт обмисляме той да е водещ, защото тази специалност/професия е в списъка и за нея той ще получи 6 точки. Трудовия му стаж през последните 5 години е в системата на МВР, където е постъпил на основание именно дипломата си за икономическо образование, но не е назначен на длъжност "счетоводител". Междувременно от 6 години насам води счетоводството на две фирми, за което не получава възнаграждение и не е назначен нито на трудов, нито на граждански договор. Последното е така, защото като служител на системата той няма право на втора работа. В крайна сметка, предвид обстоятелствата ще му се зачете ли трудов стаж по което и да е от двете му работи с оглед получаване на допълнителни точки по този критерий?
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

За това, че е извършвал счетоводни услуги извън работно време няма да го зачетат, защото няма как да го докаже черно на бяло. В негова вреда ще е, ако се опита да го докаже с документи, от първия ти пост се вижда защо. Другото (не съм сигурен) е, че имаше някаква наредба или закон-не знам точно, че ако си служил в армията или полицията имаше някаква забрана да се напуска страната за срок от 5 години.
mikity8818

Мнение от mikity8818 »

Не, няма такава наредба, нито пък закон.. Това са били правила от преди доста време. През последните няколко години редовно си ходим в чужбина..
А относно доказването на стажа с документи: от системата на МВР също ще бъде чрез бележка, защото никой в НОИ не може да издаде документ за такъв стаж! Така че ....
По-скоро ми се щеше да изкоментираме тази Nоте: Work experience includes remunerated employment and internships, whether remunerated or not.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Ако не успее да докаже 1 година трудов стаж, няма да получи точки за област на образование, а само за степента на образование. Не знам каква длъжност заема, но то е в сферата на публичната администрация, която също е търсена професия.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Аватар
azzura

Мнение от azzura »

internship - това е стажантска програма, която може да е заплатена или не
http://www.youtube.com/watch?v=3moLkjvhEu0" onclick="window.open(this.href);return false;
thriller
Изгонен от форума

Мнение от thriller »

mikity8818

Различни хора,различни мнения.Сега чуй и моето.Казуса ти ме заинтересова,защото с мъжа ти сме в абсолютно еднакво положение.Работим за една и съща фирма и имаме еднакво образование.Та опита показва следното.Мой колега кандидатства и замина преди 2 години.И той беше с икономическо образование.Обаче като отива на интервюто и учитела му по франсе го подучил да излъже,че в РПУ-то в което работи той е човека който се занимава с икономическите престъпления,включително счетоводни и т.н.Инервюиращия остава много впечатлен.Но в случая хубавото е било,че на моя човек не са му искали длъжностна характеристика,а по принцип такава искат много често от другите кандидати,но на мен пък не са ми искали.Обаче на друг колега който заминава скоро пък му искаха и то оригинала да изпрати във Виена.Тъй,че...как да ти кажа всеки случай е индивидуален.Но мисля,че ако колегата работи в икономическа полиция ще му признаят стажа,дори съм убеден,но тва е въпрос на доказване пред самия интервюиращ и въпрос на добро владеене на езика.И от там идва следващия важен момент.За мене е много по-важно не кой с какво образование е освен ако не е с някое супертърсено и рядко,а по-важното е на кого му се отдава френския по-добре.За това седнете да поучите френски 3-4 месеца вижте кой напредва по-бързо и пускайте документите смело.Практиката показва,че служителите в полицията са добре приети от имиграционните служители на Квебек и като водещи и като придружаващи кандидати и аз поне не съм чувал да са върнали такъв служител.А покрай мене хич да не е позаминаха 7-8 колеги за има няма 3 години.
dunski

Мнение от dunski »

И аз имам един въпрос свързан с трудовия опит. Тъй като започнах работа в нова фирма, а в предната бях само 8 месеца. С опита който имам до момента събирам точките. Дали съм джъжен да ги уведомявам за новата си работа или е по-добре да не го споменавам?
Опасявам се от това, че тъй като съм бил за прекалено кратък срок на бившата си работа те биха счели това, като несериозно.
thriller
Изгонен от форума

Мнение от thriller »

dunski

Абе пич ми нали като отидеш на интервюто и трябва да носиш оригинала на трудовата си книжка бе ;) а там би трябвало вече да лъщи печата от новата ти фирма с дата след тази на подаване на документите ти до Виена.Имиграционния ще накара преводачката да му каже дали всичко в нея е коректно с това от копието изпратено във Виена и тя ще неще ще му каже ква е работата.Тогава несериозно ще прозвучи тва,че се опитваш да ги лъзгаш за нема нищо,а не тва,че си бачкал некъде само 8 месеца.Ти си събери стажа пък кво ти дреме от къде е.Е вярно там за всяка работа ще трябва да им обясниш от кога до кога пък що тъй и кво си правил ма лесно нема братче.
Аватар
cantare

Мнение от cantare »

emili_vn написа:Оценява се трудовия стаж през последните 5 години като квалифициран работник, без оглед на специалността в дипломата/дипломите.
Възможно ли е да се практикува професия в Квебек, за която работникът има трудов стаж, но няма диплома по специалността? Например: Ел. инженер да работи в IT сферата?
За интервюто искат, и диплома и стаж, но каква е действителността?
Vouloir, c'est pouvoir!
dunski

Мнение от dunski »

А от новата си работа само договор ли мога да им изпратя. Защото не искам да ги уведомявам за плановете си за Канада?
И според Вас колко време горе-долу протича едно интервю? За всичко ли разпитват наистина?
Аватар
martatabs
Модератор

Мнение от martatabs »

dunski написа:И аз имам един въпрос свързан с трудовия опит. Тъй като започнах работа в нова фирма, а в предната бях само 8 месеца...>>..Опасявам се от това, че тъй като съм бил за прекалено кратък срок на бившата си работа те биха счели това, като несериозно.
Глупости, няма как да знаят причината за това. Фалит, съкращения, сезонна работа, временна заетост, оперативна програма....всичко може да е. При мен става така, че на всеки 2- 2 1/2 години си сменял работата. :lol:
Колкото до договора. Аз, направих нот.заверени и преведени копия на трудовата книжка, в която фигурира, че все още работя в съответната фирма. Освен това, направих нот.заверено и преведено копие на настоящия договор, като допълнително доказателство. Относно преведения договор, получавам противоречиви отзиви. Едни казват, че не трябва да го има, защото трудовата книжка е затова, други казват, че трябва да се представи. :?: Както решиш.
Аватар
jasmin_veni

Мнение от jasmin_veni »

А извинявайте, май съм изпуснала някъде дали го пише, но при представена трудова книжка задължителна ли е бележката от НОИ за осигурителен стаж, която да послужи за чужбина?
Тази бележка и за двамата кандидати ли е необходима?
DSC Виена - 03.06.2011г.
Интервю - 09.09.2013г.,Успешно :)
Изпратени/получени в Сидни - 09.10.2013/15.10.2013
Полет - 26.05.2014г.
Аватар
emili_vn

Мнение от emili_vn »

Не - не е задължителна. Изискванията са да се изпратят трудови и осигурителни книжки, копие на трудов договор от настоящата работа и служебна бележка, че сте на работа към датата на подаване на документите.
DSC - 01.03.2010
Визи - 03.12.2011
Полет - 25.03.2012
Публикувай отговор