20.11.10-19.30-Монреал-ТЕАТЪР НИРВАНА-ЛОРА-ЯВОРОВ в последна

Къде, кога, какво и как предстои да се случи.
Публикувай отговор
zornica
Обратна връзка:

20.11.10-19.30-Монреал-ТЕАТЪР НИРВАНА-ЛОРА-ЯВОРОВ в последна

Мнение от zornica »

Гостува от България
ТЕАТЪР НИРВАНА
ЯВОРОВ И ЛОРА в последната им нощ

20.11.10-19.30 ч
Еcole de musique Vincent D indy
628,chemin de la côte Sainte-Catherine, Outremont, Québec, H2V 2C5

Цени- 25 дол.
за група от 10 души - 20 дол.
за деца до 10 год.-10 дол. , за ученици от 10 до 16 г- 15 дол.
Пенсионери- 20 дол. ,
ВИП - 30 дол.
514 835 3638, 514 369 0589
след образуване на група , можете да заявите билети в българските бизнеси до вас
Телефоните може да видите по долу
.
за информация-
19 11.2010- Театъра ще гостува в Отава-Българско Дружество
21.11.20101- В Торонто-Българско Радио

ЛОРА ДО ЯВОРОВ
ПЕТЪК СЛЕД ОБЯД

Знаеш ли какво, милий мой? Ще си купя едни очила и ще свърша Сорбоната. Тогава ще се науча да пиша критики и няма да позволявам никой да напада по такъв идиотски начин пиесите ти. После ще се оженя за някой идиот поне на 80 години, разбира се, той трябва да има достатъчно пари, за да построи в София най-хубавия театър, гдето да се играят само твоите пиеси и да има с какво да се поддържа поне няколко столетия! Виж колко това е практично ... А все пак нашата любов, нашата хубава изгнаница любов – защото тя е нейде зад пътните врата – наплашена и уморена, но очакваща! И нима ний никога не ще я приберем при нас двамата заедно, около най-скромното, но най-топлото, най-щастливото огнище? Аз й казах толкова пъти, както ти на туберколозата – че е добре да умре сега, да умре млада. Но тя е упорита, мой милий, упорита до смърт. Какво правя аз? Ккаво ще правим ний? Има ли за нас някога?... Аз забравих. За това аз не трябва да ти пиша. Отивам на пазар за хартия и даизпратя писмото. Целелува те горещо и до утре
Твоя Лора

СЪБОТА ЗАРАН
Ти си много скритен, мой Пейо, до сега нищо не ми писа за хубавия сюрприз, който тази заран ме тъй зарадва. Зарадвах се много и те целувам много и ще те целувам още. Ти си много хубав, но защо са ти толкова тъжни очите? А устните и долната част на лището е тъй детска, щото наистина те чувствам като мой син. В лицето ти има толкова черти, които си контрастират...щото ако реша да избера доминиращата, сигурно ще си счупя главата. Да, да, ти си пред мен – с твоите тъжни, мечтателни и чисти очи, с твоите нервни и чувствени ноздри, с твоите разочаровани и многознающи гънки около устата, с рядко запазена детска линия в долната част на овала на лицето, в която въпреки желанието ти да умреш млад, има още толкова желание да видиш – ти- всичко виделия- и да узнаеш- ти всичко узналия... И след това, ако не трябва да се отчая!! Ти наистина си един „вампир” и майка ми имаше право да те нарече тъй неотдавна. Но ти си най-интересния вампир на света, а още повече сега, като си се изконтил толкова – страх ме е да не ми завидят на щастието по някакъв много осезателен начин и да не ми го отнемат...
Париж, 1912г

ЯВОРОВ ДО ЛОРА

Мила, скъпа, Лора,
Мисля за тебе. Целувам разпятието. То ще ми донесе успех в борбата, която е свята. След един-два часа тръгвам за границата. Довечера ще бъда само на 15 км. От линията. Едва ли ще получиш друго писмо от мене. Вярвай, че ще се видим, както аз вярвам в това, че ти си най-добрата българка. Аз не мога да ти напиша нищо повече, защото те обичам. Сърцето ми е пълно с тебе. Целувам те хиляди пъти. Целувам и малкия мил Петко. Довиждане, мила моя.
Твоя Пейо
Дълбока благодарност за всичко.
Ти мене би трябвало да простиш, не аз тебе.
Не мога да ти пиша, защото всякя ¼ минута ме теглят за едно или друго.
Пейо
Още веднъж хиляди целувки, сбогом и довиждане.
Само твоя Пейо.

15 окт 1912 Банско
Мила Лора, здравей,
Вярвам, че си много добре и това ми е приятно. Отлично бих се чувствал, ако не беше един силен бронхит, който ме измъчва. Ето какво се случи от нашата раздяла в Самоков до сега:
На 5 ти сутринта тръгнахме за границата, дето прекарах целия ден. През нощта се смъкахме 1-2 часа навътре в Турско. На 6 срещу 7 путъвахме 15 часа и стигнахме в Банско на помощ на четите, който го бяха „освободили” още на 5 ти сутринта. На 8 в тъмни зори тръгнахме около 250 души да превземаме Мехомия. То беше една лудост, защото в града имаше не по малко от 1500 души турски войници. Но ние бяхме заблудени, че български войски ще пристигнат в тоя ден. И ядохме един пердах! Всичката ми жажда за риск и опасности беше преситена. Българската войска пристигна на 11 ти. Болен, на кон- затътрих се и аз, но града се предаде без бой. Турските войски бяха избягали през нощта. Два-три дни бях свидетел на най-отвратителни сцени: убийства, пожари грабеж и неща още по ужасни. Българите, главно тукашните, се оказаха достойни ученици на турците. Душата ми е потресена до дъно. Рядко съм чел за войни тъй жестоки, тъй варварски, като сегашната. Дано по скоро дойде мирът. След 2-3 дни вероятно аз ще трябва да мина бойната линия и да вляза по навътре, към Мелнишко и Демир- Хисарско.
В Мехомия се срещнах с Найденова, мъже на твоята приятелка, 1-2 дни бяхме почти все заедно.
Целувам те горещо и желая по скоро да те видя. Целувам Петка.
Твоя Яворов

КОНСТАНТИН ИЛИЕВ е роден на 16 окт 1937 г в с. Горно Павликени, Ловешко. Завършил е немска филология в Софийскиия университет Св.Климент Охридски. Специализира театрознание в Хумболтовия университет – Берлин, където защитава докторкса дисератция върху драматургията на Фридрих Дюренмат, Работи като драматург в Благоевградския театър Н.Вапцаров и Драматичния театър София. От 1995 до 2007 г. е главен драматург на Народния театър Иван Вазов. Написал е пиесите Босилек за Драгинко, През октомври без теб, Музика от Шатровец, Прозорецът, Великденско вино, Нирвана, Одисей пътува за Итака, Червено вино за сбогом, Куцулан или Вълча Богородица, Франческа, Бетовен 21 и др. Автор на романа Френско магаре, на автобиографичната книга Поражението и на сборника с текстове за театър, драматургия и политика Паметта на гарвана. Носител на национални награди и на международната Хердерова награда (1996) за цялостно творчество. От февруари 2008 г. е драматург на Драматично-кукления театър К.Величков- Пазарджик.

за повече информация и закупуване на билети:*
Българско Училище,
всяка неделя, 10.00-13.00ч (6767 Cote des Neiges, 6 ет)- 514 835 3638
* Българска Библиотека, вс неделя,10-13 ч(6767 Cote des Neiges,6 et, 693.3)
* Даниела Фриз. салон (Brossard) - 450-466 4189
* Български Магазин София (Salaberry)- 514 332-2806
* Гараж Роза (Laval, des Laurentides)- 450- 667-9138
* Кеми фриз.салон (Verdun, rue Verdun)- 514 -998-5364
* Галя- сам.билети (Queen Mary)- 514 803-5086
* Ева- сам.бил (Laurier)- 514 861-3949
* Зара- сам.бил (Ave de Parc)- 514 288-0830
* Антон Иванов- финансов съветник- 514- 575-6123
* Стефан Цончев- агент недвижими имоти- 514- 947-8889
* Мария Илиева- агент недв им- 514 771-8885
* Веселин Василев- Морски, въздушни, наземни превози- 514 481-4848
* Лора Карчева- психолог- 514- 573-1829
* Алекс- Мебелна компания- 514 578 - 8374
* Сирма Дакева- Нотариус- 514 985- 2411
* Димка Петрова-застаователен брокер- 514 920-0990
* Тинка и Тодор - Терапевтични Масажи- 450-687-9913 (234)
* Станимир Рашев- Mortgage Broker / Conseiller Hypothécaire- 514- 994-1030
Публикувай отговор