Здравейте! Първо искам да благодаря за перфектния форум и на всички, които помагат на хора като мен, които сега тръгват по "пътечката". Искам предварително да уточня, че по въпросите, за които ще питам сега писах мейл до Виена, но ми бе отговорено със стандартен според мен отговор да прочета на сайта им, и т.н.! С няколко думи ще опиша ситуацията. Ние сме младо семейство с много малко дете. На жена ми дипломата за висше бакалавър и моите две попадат в дипломите за които се дават точки за област на образованието. Моята бакалавъркса степен е в областта на "Социалното Дело" и не вярвам да има проблем, а жена ми е "Счетоводство и Контрол" с няколко години стаж. Ще кажете перфектно

.Дипломата ми от Механотехникум обаче би носила точки за област на образованието ако бъде приравнена към тяхната "Technique d'usine", което си е цели 16 точки. Предполагам, че това зависи и от превода на преводача, но реално аз съм "Технолог-Програмист на машини с ЦПУ", което е много близко до да не кажа същото като "Technique d'usine" т.е. човек който се занимава с машинни обработки (фрези, стругове, циркуляри). Поне така си го превеждам аз. Тук е момента да попитам дали преводача ще е този, който би уточнил нещата с подходящия превод на специалностите и ако е така да ме насочите към някой, който ще подходи професионално и с разбиране.
Следващият ми проблем е, че в нашата държава на парадокси в нашия NOC така да се каже няма длъжност която да се покрива 100% със специалността ми от Механотехникума. Винаги съм си работел по специалността от Механото обаче в последните 5 години съм по-нагоре в йерархията и се водя на по-високи длъжости. Тук голямата ми дилема е как да постъпя така, че стажът ми от последните 5 години да бъде свързан по логика със средното ми образование. Например в момента съм "Организатор производство" на цех с 4-5 такива машини, но все пак. Идеята ми е да напиша обяснително писмо което да приложа към документите или пък като взимам препоръки от работодател да го помоля изрично да спомене за релацията между средното ми и работата, която съм вършил?
Доста дълго се получи, но искам нещата да са ясни. Ще бъда благодарен ако ми дадете съвети как да процедирам, за да се възползвам максимално от ситуацията. Благодаря предварително на всички, които ще си направят труда да прочетат този дълъг пост и ще отделят от времето си да ме посъветват

!