Повишена минимална надница в Квебек от 01.05.10 г.
Повишена минимална надница в Квебек от 01.05.10 г.
Quebec 9.50$ 2010.05-01<May 1, 2010
В една от темите прочетох, че заплащането на час е повишено в Квебек от 01.05.10 г. на 9.50$. Интересно ми е как това се отразява на тези, които работят легално. Дали както в милата родина, дори да повишат минималната заплата, всеки работодател си прави оглушки и цял ден мисли как може да ти отреже повече от заплатата или в действителност в Канада това се усеща от населението и заплатите се актуализират спрямо повишението на минималното заплащане?
В една от темите прочетох, че заплащането на час е повишено в Квебек от 01.05.10 г. на 9.50$. Интересно ми е как това се отразява на тези, които работят легално. Дали както в милата родина, дори да повишат минималната заплата, всеки работодател си прави оглушки и цял ден мисли как може да ти отреже повече от заплатата или в действителност в Канада това се усеща от населението и заплатите се актуализират спрямо повишението на минималното заплащане?
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
17-09-2010 г.ВИЗИ
Re: Повишена минимална надница в Квебек от 01.05.10 г.
В Канадата те работят много по-лесно, отколкото в БГ. Там има почасово заплащане, т.е. е съвсем нормално работната ти седмица да не е 40 часа, а 25-30 часа. Държавата може да си вдига минималната ставка колкото си иска, ама чорбаджията ще ти намаля часовете и накрая пак ще ти даде колкото той е решил.
"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."
Winston Churchill
Winston Churchill
- ablood
- Обратна връзка:
Глупости!Pepon написа:В Канадата те работят много по-лесно, отколкото в БГ. Там има почасово заплащане, т.е. е съвсем нормално работната ти седмица да не е 40 часа, а 25-30 часа. Държавата може да си вдига минималната ставка колкото си иска, ама чорбаджията ще ти намаля часовете и накрая пак ще ти даде колкото той е решил.
Няма как да ти намали часовете, ако си ги заработил. Ще ти ги плати!
Друг е въпросът, ако няма повече голяма нужда от теб и наистина те иска да работиш по-малко. Ама това не намалява ставката ти.
Ако нямате аргументи срещу мнението ми, моля не подхващайте личността ми.
Разбира се, че изработените часове ще ти ги плати, но няма никакъв проблем за него като честен канадски частник да ти каже, от следващия месец да не идваш на работа в петък
. Така работната ти седмица ще стане 32 часа и съответно парите ти ще паднат също. Ако не ти оттърва - you are always free to leave 

"You can always count on Americans to do the right thing. After they've tried everything else."
Winston Churchill
Winston Churchill
- ablood
- Обратна връзка:
Това си няма нищо общо със ставката. Това значи, че или му вършиш по-малко работа, или бизнесът му е закъсал. И в двата случая го приемай като дъъъълго предизвестие за уволнение!
А кой ще върши работата дето ти си я правил в петък? Дали си ти или е нов, кво значение има щом става въпрос за минималната ставка?Pepon написа:Разбира се, че изработените часове ще ти ги плати, но няма никакъв проблем за него като честен канадски частник да ти каже, от следващия месец да не идваш на работа в петък. Така работната ти седмица ще стане 32 часа и съответно парите ти ще паднат също. Ако не ти оттърва - you are always free to leave
А за това къде те работят по лесно, ще имаш много здраве, българските чорбаджии са много по-слузести - питай хората от Хемимонт (голяма ИТ фирма) дето съдиха чорбаджиите за неплатени 6 и повече заплати и накрая май пак през кривия макарон ги видяха

Добре, в крайна сметка ако работя примерно на минимална ставка по трудов договор и от 01.05.10 тази ставка се покачва на 9.50$, работодателя задължен ли е по закон да ти вдигне заплатата. говорим в случаите, при които не ти намаля часове и др. такива. Друг случай, ако работя на 12$ например, това че се вдига минималната ставка дава ли основание или задължение към работодателите да актуализират заплатите, при положение че за повечето професии има заковани минимални ставки
02-10-2009 г.Документи до Виена
17-09-2010 г.ВИЗИ
17-09-2010 г.ВИЗИ
- ablood
- Обратна връзка:
Абсолютно не!bttm написа:...Друг случай, ако работя на 12$ например, това че се вдига минималната ставка дава ли основание или задължение към работодателите да актуализират заплатите...
Въпрос на преговори между вас е.
След което аз си прочитам договора и сравнявам с думите, ако нещо има несъотвествия, отказвам да не работя ПетъкаPepon написа:Разбира се, че изработените часове ще ти ги плати, но няма никакъв проблем за него като честен канадски частник да ти каже, от следващия месец да не идваш на работа в петък. Така работната ти седмица ще стане 32 часа и съответно парите ти ще паднат също. Ако не ти оттърва - you are always free to leave

Ако ме спре да работя в Петъка (затвори магазина), обявавам конструктивно напускане, съдя го, вземам една хубава сума и си търся друга работа

Явно някои се правят на ударени тука въпреки, че знаят много добре колко много хора в Канада нямат трудов договор. Много ми е интересно какво има да четат тогава.
За разлика от БГ, където само работещите на "черно" нямат трудов договор на хартия, в Канадата това не е задължителен документ и често се работи без договор дори и на paycheck. Всичко, включително продължителността на работния ден и заплащането се договаря устно между работника и работодателя му, като единственото условие е да се спазва Кодекса на труда от двете страни по време на трудовото правоотношение. Само ако има нарушения нещо може да ходите да се съдите, иначе забрави.
За разлика от БГ, където само работещите на "черно" нямат трудов договор на хартия, в Канадата това не е задължителен документ и често се работи без договор дори и на paycheck. Всичко, включително продължителността на работния ден и заплащането се договаря устно между работника и работодателя му, като единственото условие е да се спазва Кодекса на труда от двете страни по време на трудовото правоотношение. Само ако има нарушения нещо може да ходите да се съдите, иначе забрави.
Winston Churchill
Winston Churchill
- ablood
- Обратна връзка:
Много филми си гледал.cocose написа:...След което аз си прочитам договора и сравнявам с думите, ако нещо има несъотвествия, отказвам да не работя Петъка
Ако ме спре да работя в Петъка (затвори магазина), обявавам конструктивно напускане, съдя го, вземам една хубава сума и си търся друга работа
В нормалните фирми в Канада има някаква установена процедура по оценяване на персонала която се прави на годишна база, която съвпада с финансовата година на фирмата и обикновенно заплатите се индексират от началото на следващата финансова година.bttm написа:Quebec 9.50$ 2010.05-01<May 1, 2010
Моят личен опит в това отношение е че няма значение колко усърдно човек е работил или се е скатавал през годината, обикновенно от началото на следващата финансова година на всички заплатите се индексират с процент около този на инфлацията за периода.
За съжаление обаче далеч не всички работодатели в Канада се придържат към това.
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Разликата е че пейчека е доказателство за вашата договорка, която трудно да не се уважи в съда. А в бг и пет договора да имаш може да пийнеш студената вода ако шефа решиPepon написа:Явно някои се правят на ударени тука въпреки, че знаят много добре колко много хора в Канада нямат трудов договор. Много ми е интересно какво има да четат тогава.

Циганите - на Сатурн !
Ама вие за минимални заплати ли дойдохте в Канада та така живо се интересувате от тях?
Ако работите за 12 $ на час минималната ставка не е за вас. Тя и за това се казва минимална. Вие продължавате да си работите за 12 $ освен ако не се договорите друго с работодателя.
Не се притеснявайте работодателя няма да ви намали часовете и те да станат от 40 на 30 ако продажбите и работата вървят със същото темпо като преди.
Просто ще се вдигне цената на крайния продукт и тези 50 цента повишение за 10 % от персионала ще дойдат от там. Цените на стоките и услугите също се вдигат.
Коко много фирми и то голями в момента замръзяват заплата или дори намаляват.
Просто ви казват че не могат да вдигнат цената на крайния продукт и ако я вдигнат ще фалират и тогава оставате без работа. По добре да имате работа за 3000$ на месец вместо за 3200 $ както е било до преди месец от колкото да сте безработни.
Има такива индустрии и бизнеси където не е могат да вдигат цената на крайния продукт заради конкуренция или друга причина като намалено търсене. Тогава се намалява заплатата но не тази на минималнита ставка. Минималната може даже да се вдигне за да се изпълни тази наредба за 9.50 на час в Квебек.
Подобен пример е заплата на пилотите в УСА аеролиниите. На тях им ги намалиха. Вярно че бяха високи преди но те просто няма къде другаде да идат да работят.
Друг пример е авто индустрията до Торонто. Като почти фалираха Дженерал Моторс и имаше купища непродадени нови коли затвориха завода.
После държавата даде пари на компанията, пак отвориха завода ама казаха че стягат коланите, продажбите не вървят а заплатите стават по малки.
Хората се върнаха на работа щото то друга няма наоколо нито пък хората са квалифицирани да работят друга.

Ако работите за 12 $ на час минималната ставка не е за вас. Тя и за това се казва минимална. Вие продължавате да си работите за 12 $ освен ако не се договорите друго с работодателя.
Не се притеснявайте работодателя няма да ви намали часовете и те да станат от 40 на 30 ако продажбите и работата вървят със същото темпо като преди.
Просто ще се вдигне цената на крайния продукт и тези 50 цента повишение за 10 % от персионала ще дойдат от там. Цените на стоките и услугите също се вдигат.
Просто ви казват че не могат да вдигнат цената на крайния продукт и ако я вдигнат ще фалират и тогава оставате без работа. По добре да имате работа за 3000$ на месец вместо за 3200 $ както е било до преди месец от колкото да сте безработни.
Има такива индустрии и бизнеси където не е могат да вдигат цената на крайния продукт заради конкуренция или друга причина като намалено търсене. Тогава се намалява заплатата но не тази на минималнита ставка. Минималната може даже да се вдигне за да се изпълни тази наредба за 9.50 на час в Квебек.
Подобен пример е заплата на пилотите в УСА аеролиниите. На тях им ги намалиха. Вярно че бяха високи преди но те просто няма къде другаде да идат да работят.
Друг пример е авто индустрията до Торонто. Като почти фалираха Дженерал Моторс и имаше купища непродадени нови коли затвориха завода.
После държавата даде пари на компанията, пак отвориха завода ама казаха че стягат коланите, продажбите не вървят а заплатите стават по малки.
Хората се върнаха на работа щото то друга няма наоколо нито пък хората са квалифицирани да работят друга.
Да, така е, защото в момента кризата е сериозна, но въпроса беше по-скоро по принцип и аз точно това обясних - как стои въпроса с индексиране на заплатите в нормалните фирми.Uspial написа:....
.....
Не бях разбрах, но сега се разрових из нета - оказва се че в Онтарио минималната заплата е била повишена в края на март и в момента е $10.25
http://www.labour.gov.on.ca/info/minimumwage/
Be yourself - no one else is more qualified.