Проверка на документите за изпращане до Виена

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Проверка на документите за изпращане до Виена

Мнение от teomat.com »

Тъй като вече главата ми пуши :) и все се притеснявам да не изпуснем някои документи ще опиша това което моите приятели ще сложат в писмото за Виена.
Ако някой забележи нещо забравено или нередно, да споделя.

Изпращат с препоръчано писмо
на адреса във Виена:

Bureau d'immigration du Québec à Vienne
a/s de l'Ambassade du Canada
Laurenzerberg 2/1/2
A-1010 Vienne
Autriche

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... nnees.html

Документи в писмото :

1. Demande de certificat de sélection – 2 броя (основен кандидат + съпруга) Снимките върху формуляра на основния кандидат надписани отзад с името и датата на раждане.

Въпрос: Как да закачат снимките за формуляра? залепяне, тиксо, телбод?

2. Déclaration sur les valeurs communes...- 1 брой – Подписана от основения кандидат + детето над 18 години (тук няма място за съпругата???)

3. Protection des renseihnements personnels – 1 брой – Подписана от основния кандидат + съпругата

4. Déclaration des époux – 1 брой – Подписана от основния кандидат + съпругата

5. Contrat relatif à la capasité d’autonomie financière – 1 брой – Подписана от основния кандидат

(На всички изпратени формуляри ще се пазят копия )

6. Чек с платената такса от 690 CAD – Оригинал ( На чека ще се направи копие)

7. CV – 2 броя – На основния кандидат + съпругата

8. Ксерокопия на страниците с имената и личните данни на паспортите – основния кандидат + съпругата + детето.

Въпрос: Какво означава "защипани"? - всички заедно или на всеки страниците поотделно?

9. Ксерокопие на превода на трудовата книжка – основния кандидат + съпругата
10. Ксерокопие на превода на трудова характеристика – основния кандидат + съпругата
11. Ксерокопие на превода на дипломи за средно образование – основния кандидат + съпругата
12. Ксерокопия на дипломите за специално образование, които са издадени с превод на английски - Копията са нотариално заверени
13. Ксерокопие на превода на акта за раждане – основния кандидат + съпругата + детето
14. Ксерокопие на превода на акта за граждански брак

(Преводите са правени от Заклет преводач и не са правени нотариални заверки)

Въпрос: Тъй като изпращат ксерокопия на самите преводите, нужно ли е нещо допълнително или само да закачат листите един за друг.

Благодаря предварително за помощта.
Аватар
demococcus

Re: Проверка на документите за изпращане до Виена

Мнение от demococcus »

Пиша какво съм попълнил аз и защо. Нямам претенции всичко да съм направил перфектно, нито това да е единствения добър вариант. При така попълнената ми кандидатура нямаше проблеми. Подал съм я тази година, приета е и както писаха "предварителното й проучване е позитивно".

1. Водещият кандидат трябва да сложи своята снимка + снимките на съпругата и децата си. Другият кандидат слага само своята си снимка. Дова го пише в поясненията към бланката. Иначе аз също се чудех как да ги прикрепя и накрая ги залепих с лепило.

2. Пише че трябва да се попълни от кандидата. Не е казано "само от водещия". Така че щом ми двамата сме каднидати, разпечатах по една за всеки от нас и всеки си подписа неговата.

4. Значи има едно "Annexe – Déclaration des époux ou conjoints de fait", което е част от файла на DCS. Него го попълнихме по една бройка за всеки от двамата. В долната дясна част на този формуляр има номер A-0520-AF.
Дтук добре. После обаче, съфорумниците ми обърнаха внимание че има още една декларация в списъка с изискваните документи, която много прилича но не е същата. Казва се Déclaration des époux ou conjoints de fait [линк] и в долния десен ъгъл на първата й страница има номер A-0521-CF. От нея пустахме само една бройка. Тъпо е три пъти да се подписваме че сме съпрузи, но ме стресна забележката с дебели букви - Il est très important que les deux personnes signent cette déclaration, sinon le dossier sera retourné. И затова, срам не срам, декларирахме три пъти че сме съпрузи. По-добре излишни декларации, отколкото липсващи декларации.

8. Не съм ги защипвал, нито съм ги хващал с кламери и телбоди. Просто ги сложих заедно в едно найлоново джобче.

9-11. За да е 100% дотоверен комплекта копие/превод, мисля че първо трябва да се ксерокопират, после да ги завери нотариус, после преводача да преведе заверените копия и да добави своите си печати. И ако пратите всичко както си е с оригиналните печати на нотариуса и преводачите, не би трябвало да има и капка съмнение в истинността на документите. А преводачите така яко ги облепят, прикрепят, подгъват и прошнуроват, че ми се видя невъзможно да направя после свестни ксерокопия. Пък и реших че по-добре да рискувам да се загубят по пътя и да ръсна още 100-тина лева да ги правя наново, отколкото да рискувам да ме викнат на интервю само за да разгледат оригиналите. Така че по тази тема - приемливи варианти много, всеки си преценява.

12. Аз също пращах копия на английски, които са заверени от български нотариус (който драска по тях на български) и се чудех дали няма да се заядат, но не се заядоха :)

13-14. Точно така! Те нямат нужда от нотариална заверка.

15. Не забравяй деклрацията за финансова независимост. Задължителна е, нищо че някои хора са я попълвали чак на интервюто. Без нея сертификат не дават.

16. Ъъъ, нали не забравяш че ако няокй от двамата е инжинер, водопроводчик, лекар или нещо такова, което се регулира от професионални организации, има едни декларации от типа "наясно съм че може да видя зор при получаването на лиценз и т.н."
nc

Мнение от nc »

трудова характеристика задължително ли се праща или е достатъчна само трудова книжка?
питам защото нямам трудова характеристика и не мога приложа такава.
извинявам се че писах в тази тема (не исках да отварям нова)
мерси предварително за отговорите
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Не, не е задължително. Трудовата книжка е напълно достатъчна. Ако все пак специалността ти е такава че от името й не се разбира съвсем добре какво точно си вършил и дали е свързано с образованието ти - постарай се в съотвентата графа на DCS да изброиш какви са ти били функциите. Препоръка от работодателя ти също не е задължителна, но върши много добра работа.
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Мнение от teomat.com »

Демококус, благодаря за отговора. Ще сложим още една снимка на съпругата. За декларацията Déclaration sur les valeurs communes... и аз се чудех, но най-добре и нея да я подпише съпругата.
Декларацията обаче, която сте подписали Déclaration des époux ou conjoints de fait с номер А-0521-CF (2009-2) е от 2009 но февруари, а А-0520-CF (2009-10) е от октомври 2010, така че тази от октомври им е достатъчна. Текста и на двете е еднакъв с изключение на едно повторение в началото. Освен това старата декларация е свалена, или поне не се появява в комплекта документи.
Успех

NC, трудовата характеристика не е задължителна за разлика от CVто, което обаче е много сбито като информация. По принцип вече трябва да ти връчват трудовата характеристика при започване на работа, така че ако имаш не е лошо да се приложи ако наистина добре описва какви точно са ти задълженията.
Успех
Аватар
nedelcheva_n

Мнение от nedelcheva_n »

каква сума писахте в декларацията за финансова независимост- ние сме трима.
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Ние писахме каквото препоръчва табличката към декларацията. Ни повече, ни по-малко.
Аватар
nedelcheva_n

Мнение от nedelcheva_n »

http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... ssary.html

това имаш в предвид нали всъщност около 5000cad мисля да пиша.
Phill

Мнение от Phill »

teomat.com сложете това, което сте нагласили и не му мислете много. Нашия опит показва, че канадския чиновник за разлика от българския, като му трябва нещо си го иска. Според мен дори да не приложите някакъв не толкова значим документ, който не е диплома, формуляр или пък трудова книжка, то просто ще получите указание какво, колко и кога да изпратите.
Също не е необходимо да се тревожите за копията и оригиналите - ако нещо не им харесва или ги съмнява ще ви го кажат и ще ви го поискат наново. Например, моята диплома за инженер им се е сторила не достатъчно четливо преснимана и получихме писмо, с което изискват да им изпратя цветно копие на дипломата с много добро качество. Няма санкции, няма предупреждения, въобще действат без напрежение.
Първи урок по френски 18.06.2009
Подадени док. към Виена 29.09.2009
Акюзе 30.10.2009
Писмо TEFAQ 18.01.2010
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Phill написа:...просто ще получите указание какво, колко и кога да изпратите .... Няма санкции, няма предупреждения, въобще действат без напрежение.
Да, така е. Но това коства време. Не добре подготвените документи водят до забавяне на цялостната обработка на кандидатурата.
Публикувай отговор