Какво означава термина кредит
Какво означава термина кредит
Здравейте,
Не мога все още да схавана какво значение има термина "кредит" в образованието на Квебек и въобще на Канада? Ето например следния откъс: "...En privilégiant les apprentissages pratiques, ce programme court de 15 crédits ...". Може ли някой, който е наясно да обясни този термин?
Благодаря ви предварително!
Не мога все още да схавана какво значение има термина "кредит" в образованието на Квебек и въобще на Канада? Ето например следния откъс: "...En privilégiant les apprentissages pratiques, ce programme court de 15 crédits ...". Може ли някой, който е наясно да обясни този термин?
Благодаря ви предварително!
- teomat.com
- Обратна връзка:
Re: Какво означава термина кредит
Всяка учебна дисциплина (учебен предмет) ти носи определен брой кредити (да кажем точки). За да вземеш диплома за бакалавър ти трябват минимум 90 кредита. Кредити получаваш не само от обучението ти в университета, но и от колежите, техническите училища. Честно казано и на мен не ми е ясно как се комбинират последните с кредитите от университета.
- kikolilokiko
обикновено гледат хорариума часове и така съпоставят кредитите, но почти винаги занижават
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Ако не се лъжа, това колко кредита ще получиш след завършването на даден учебен предмет зависи както от броя часове, така и с какъв успех си завършил курса. Така ако ти кажат че даден курс носи 15 кредита максимум, то това би трябвало да бъдат кредитите които човек би получил ако завърши курса с максимален резултат. В случай че крайната ти оценка е по-ниска, съответно ще получиш по-малко кредити.kikolilokiko написа:обикновено гледат хорариума часове и така съпоставят кредитите, но почти винаги занижават
Be yourself - no one else is more qualified.
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
- kikolilokiko
мисля, че се изместваме малко от темата
но както и да е 
имам представа как е в щатите - за Канада може да е много по-различно, макар че се съмнявам
най-вече зависи от преподавателя колко кредита ще ти даде
може да има тясна връзка с показания успех, но обикновено не се спазва точно - трябва обучавания да е много зле, за да му намалят кредитите
обикновено преди да се запише курса преподавателя дава учебен план (силабус) където е указано какво ще се учи по седмици, от къде, кога и какви тестове ще се правят и т.н. и кое колко точки носи и кредити - по-скоро дават пълния кредит или нула - при нула записваш курса отново или друг курс
студентите се интересуват от кредитите, а не от оценката
защото бързат да завършват

имам представа как е в щатите - за Канада може да е много по-различно, макар че се съмнявам
най-вече зависи от преподавателя колко кредита ще ти даде
може да има тясна връзка с показания успех, но обикновено не се спазва точно - трябва обучавания да е много зле, за да му намалят кредитите
обикновено преди да се запише курса преподавателя дава учебен план (силабус) където е указано какво ще се учи по седмици, от къде, кога и какви тестове ще се правят и т.н. и кое колко точки носи и кредити - по-скоро дават пълния кредит или нула - при нула записваш курса отново или друг курс
студентите се интересуват от кредитите, а не от оценката
защото бързат да завършват

Последно промяна от kikolilokiko на Сря Сеп 16, 2009 12:35 pm, променено общо 1 път.
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Благодаря Ви много!
Така нещата като че ли ми се поизбистрят малко. Но много сложна система ми се вижда това? Един вид освен с бележки, те си служат и с кредити.
Но как успяват да осигурят обективност? Защото при нас заннията за 6-ца в едно у-ще може да са на ниво за 4-ворка в друго.
Така нещата като че ли ми се поизбистрят малко. Но много сложна система ми се вижда това? Един вид освен с бележки, те си служат и с кредити.
Но как успяват да осигурят обективност? Защото при нас заннията за 6-ца в едно у-ще може да са на ниво за 4-ворка в друго.
- kikolilokiko
оценките не са особено важни
а както писах по-горе кредитите
важен е рейтинга на учебното заведение
системата е много по-обективна от тази в бг - най-добрите университети са в северна америка
ако две шестици са еднакви в една елитна гимназия и една училище от долно нанагорнище има вероятност децата да имат еднакви знания, но има и такава да не са - ти си избери кое е вярно
а както писах по-горе кредитите
важен е рейтинга на учебното заведение
системата е много по-обективна от тази в бг - най-добрите университети са в северна америка

ако две шестици са еднакви в една елитна гимназия и една училище от долно нанагорнище има вероятност децата да имат еднакви знания, но има и такава да не са - ти си избери кое е вярно

- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Не знам как е в другите университети, но в Конкордия такова нещо като максимален брой кредити, които се давали от преподавателя в зависимост от успеха и прочие нямаше.
Кредитите си бяха обявени още ит самото начало и ако си вземеш изпита и успеха ти е над минималния си взимаш всичките кредити.
Кредитите си бяха обявени още ит самото начало и ако си вземеш изпита и успеха ти е над минималния си взимаш всичките кредити.
- kikolilokiko
ако си около минималния праг е възможно преподавателя да реши да ти даде част от кредитите, но това е по-скоро изключение
правилото е: или взимаш кредитите (без значение дали с А, В...) или нула
по-скоро въпроса (или аз как го разбрах) беше как се определя кой курс колко кредита дава
filipne Конкордия съм си я харесал, живот и здраве да стигна до Квебек
правилото е: или взимаш кредитите (без значение дали с А, В...) или нула
по-скоро въпроса (или аз как го разбрах) беше как се определя кой курс колко кредита дава

- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Определя се от броя часове лекции и упражнения, т.е. от натовареността.kikolilokiko написа: по-скоро въпроса (или аз как го разбрах) беше как се определя кой курс колко кредита дава
Ще я купуваш ли Конкордия като си я харесал

- kikolilokiko
и т.нар. извън учебна натовареност също
пейпъри 
ако я даваш изгодно може и да я купя

- filipne
- Изгонен от форума
- Обратна връзка:
Харизвам ти я !kikolilokiko написа:и т.нар. извън учебна натовареност същопейпъри

Така, както ги разбирам аз, кредитите биха могли да се приемат като нещо като канадски еквивалент на минимума предмети, които трябва да се вземат за получаване на определена степен. Примерно за някои специалности при обучението в някои университети у нас трябва да си вземеш всички задължителни предмети плюс определен брой избираеми, за да придобиеш определена степен. В случая няма значение кои избираеми предмети ще си вземеш и с каква оценка /стига да са взети/, при условие, че са от съответните за тази специалност /евентуално за съответната специализация, ако има вътрешно разделение в специалността/. В случая няма значение кои точно избираеми се избират, стига да са съответен брой. При кредитите предметите имат и тежест /стойност/, която се измерва в броя кредити, нещо, което не знам дали са го въвели у нас, но мисля, че идеята е ясна: посредством кредитите се дава възможност за избор в рамките на специалността, като същевременно се гарантира определен минимум от знания посредством тежестта на определените предмети /което у нас се постига/ше посредством задължителните предмети/. Надявам се да съм се изразил ясно.
Последно промяна от frankofon на Сря Сеп 16, 2009 5:52 pm, променено общо 1 път.
- hadministratora
- Хабсурден
За да разбереш самия термин може спокойно да го риемеш за еквивалентен на термина "точка". Системата може да е сложна, но се твърди че е значително по-обектвна от европейската.Dobrin написа:Благодаря Ви много!
Много благодаря за изчерпателните ви отговори!
Просто нямам какво повече да питам. В основни линии схванах идеята за кредитите, която и аз смятам е по-добра от европейската система за образование.
Просто нямам какво повече да питам. В основни линии схванах идеята за кредитите, която и аз смятам е по-добра от европейската система за образование.