Какво означава термина кредит

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Аватар
Dobrin

Какво означава термина кредит

Мнение от Dobrin »

Здравейте,

Не мога все още да схавана какво значение има термина "кредит" в образованието на Квебек и въобще на Канада? Ето например следния откъс: "...En privilégiant les apprentissages pratiques, ce programme court de 15 crédits ...". Може ли някой, който е наясно да обясни този термин?

Благодаря ви предварително!
Аватар
teomat.com
Обратна връзка:

Re: Какво означава термина кредит

Мнение от teomat.com »

Всяка учебна дисциплина (учебен предмет) ти носи определен брой кредити (да кажем точки). За да вземеш диплома за бакалавър ти трябват минимум 90 кредита. Кредити получаваш не само от обучението ти в университета, но и от колежите, техническите училища. Честно казано и на мен не ми е ясно как се комбинират последните с кредитите от университета.
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

обикновено гледат хорариума часове и така съпоставят кредитите, но почти винаги занижават
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Аватар
Koko

Мнение от Koko »

kikolilokiko написа:обикновено гледат хорариума часове и така съпоставят кредитите, но почти винаги занижават
Ако не се лъжа, това колко кредита ще получиш след завършването на даден учебен предмет зависи както от броя часове, така и с какъв успех си завършил курса. Така ако ти кажат че даден курс носи 15 кредита максимум, то това би трябвало да бъдат кредитите които човек би получил ако завърши курса с максимален резултат. В случай че крайната ти оценка е по-ниска, съответно ще получиш по-малко кредити.
Be yourself - no one else is more qualified.

"Accountant" - Someone who does precision guesswork based on unreliable data provided by those of questionable knowledge. (See also: Wizard, Magician)
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

мисля, че се изместваме малко от темата :) но както и да е :)
имам представа как е в щатите - за Канада може да е много по-различно, макар че се съмнявам
най-вече зависи от преподавателя колко кредита ще ти даде
може да има тясна връзка с показания успех, но обикновено не се спазва точно - трябва обучавания да е много зле, за да му намалят кредитите
обикновено преди да се запише курса преподавателя дава учебен план (силабус) където е указано какво ще се учи по седмици, от къде, кога и какви тестове ще се правят и т.н. и кое колко точки носи и кредити - по-скоро дават пълния кредит или нула - при нула записваш курса отново или друг курс
студентите се интересуват от кредитите, а не от оценката
защото бързат да завършват :)
Последно промяна от kikolilokiko на Сря Сеп 16, 2009 12:35 pm, променено общо 1 път.
emilcho написа:Хубаво е, че и в тази тема цари дух на приятелство, толерантност и взаимно уважение
Аватар
Dobrin

Мнение от Dobrin »

Благодаря Ви много!
Така нещата като че ли ми се поизбистрят малко. Но много сложна система ми се вижда това? Един вид освен с бележки, те си служат и с кредити.
Но как успяват да осигурят обективност? Защото при нас заннията за 6-ца в едно у-ще може да са на ниво за 4-ворка в друго.
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

оценките не са особено важни
а както писах по-горе кредитите
важен е рейтинга на учебното заведение
системата е много по-обективна от тази в бг - най-добрите университети са в северна америка ;)
ако две шестици са еднакви в една елитна гимназия и една училище от долно нанагорнище има вероятност децата да имат еднакви знания, но има и такава да не са - ти си избери кое е вярно ;)
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

Не знам как е в другите университети, но в Конкордия такова нещо като максимален брой кредити, които се давали от преподавателя в зависимост от успеха и прочие нямаше.

Кредитите си бяха обявени още ит самото начало и ако си вземеш изпита и успеха ти е над минималния си взимаш всичките кредити.
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

ако си около минималния праг е възможно преподавателя да реши да ти даде част от кредитите, но това е по-скоро изключение
правилото е: или взимаш кредитите (без значение дали с А, В...) или нула
по-скоро въпроса (или аз как го разбрах) беше как се определя кой курс колко кредита дава

filipne Конкордия съм си я харесал, живот и здраве да стигна до Квебек ;)
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

kikolilokiko написа: по-скоро въпроса (или аз как го разбрах) беше как се определя кой курс колко кредита дава

filipne Конкордия съм си я харесал, живот и здраве да стигна до Квебек ;)
Определя се от броя часове лекции и упражнения, т.е. от натовареността.
Ще я купуваш ли Конкордия като си я харесал :D
Аватар
kikolilokiko

Мнение от kikolilokiko »

и т.нар. извън учебна натовареност също ;) пейпъри :)

ако я даваш изгодно може и да я купя :lol:
Аватар
filipne
Изгонен от форума
Обратна връзка:

Мнение от filipne »

kikolilokiko написа:и т.нар. извън учебна натовареност също ;) пейпъри :)

ако я даваш изгодно може и да я купя :lol:
Харизвам ти я ! :lol:
frankofon

Мнение от frankofon »

Така, както ги разбирам аз, кредитите биха могли да се приемат като нещо като канадски еквивалент на минимума предмети, които трябва да се вземат за получаване на определена степен. Примерно за някои специалности при обучението в някои университети у нас трябва да си вземеш всички задължителни предмети плюс определен брой избираеми, за да придобиеш определена степен. В случая няма значение кои избираеми предмети ще си вземеш и с каква оценка /стига да са взети/, при условие, че са от съответните за тази специалност /евентуално за съответната специализация, ако има вътрешно разделение в специалността/. В случая няма значение кои точно избираеми се избират, стига да са съответен брой. При кредитите предметите имат и тежест /стойност/, която се измерва в броя кредити, нещо, което не знам дали са го въвели у нас, но мисля, че идеята е ясна: посредством кредитите се дава възможност за избор в рамките на специалността, като същевременно се гарантира определен минимум от знания посредством тежестта на определените предмети /което у нас се постига/ше посредством задължителните предмети/. Надявам се да съм се изразил ясно.
Последно промяна от frankofon на Сря Сеп 16, 2009 5:52 pm, променено общо 1 път.
Аватар
hadministratora
Хабсурден

Мнение от hadministratora »

Dobrin написа:Благодаря Ви много!
Така нещата като че ли ми се поизбистрят малко. Но много сложна система ми се вижда това? Един вид освен с бележки, те си служат и с кредити.
Но как успяват да осигурят обективност? Защото при нас заннията за 6-ца в едно у-ще може да са на ниво за 4-ворка в друго.
За да разбереш самия термин може спокойно да го риемеш за еквивалентен на термина "точка". Системата може да е сложна, но се твърди че е значително по-обектвна от европейската.
Аватар
Dobrin

Мнение от Dobrin »

Много благодаря за изчерпателните ви отговори!
Просто нямам какво повече да питам. В основни линии схванах идеята за кредитите, която и аз смятам е по-добра от европейската система за образование.
Публикувай отговор