Въпрос за студентски заем

За това какъв е живота в Канада и какъв e смисъла да се имигрира.
prace

Въпрос за студентски заем

Мнение от prace »

Може ли някой да ми каже от къде е по-изгодно да се вземе студентски заем. Става въпрос за British Columbia.
От колежа, в който ще уча ми обясниха, че студентският заем от Governmenta ще ми излезе доста солен, защото лихвата е около 8%, . Знам само, че докато уча няма да плащам лихва, но когато завърша и след 6 месеца гратисен период ще ми се начисли лихва по заема около 7-8%. Отидох до банката (TD trust) и оттам ми обясниха, че ако искам студентска кредитна линия то условията са следните: намирам си гарант+писмо от колежа, че ще уча. Дават ми заем за една година при full time учене максимума е 10 000$. Докато уча плащам само лихвата, която в момента е около 3.45%. След като завърша ще плащам 1% от сумата без лихва, докато я изплатя. Има ли някой минал по този път да даде съвет, кой заем е по-изгоден.
Благодаря предварително.
Aries

Мнение от Aries »

Ами от ТД те цакат разбира се.
Нека да допуснем, че ще учиш 3 години. За тези три години лихвата, която ще платиш (на първите 10,000) е 3х4% = 12% = 1200.
На втория транш 800 и на третия 400.
После имаш 6 месеца гратисен (2% на 30,000) още 600.
До момента в който започнеш да изплащаш държавния вече си платил 3,000 долара.
Прилагайки тези 3,000 към заема имаме 27,000 на 7% и 30,000 на 4%. Първото прави 1,890 на година лихва, второто 1,200. Ще са необходими доста години, за да "икономисаш" платените вече пари. Не ми се включват и опции като FV и сложна лихва, които биха имали значение само ако ти е АБСОЛЮТНО невъзможно да вземеш някакъв кредит с който да погасиш студентския заем и да изплащаш по-евтиния кредит.
Аватар
bgmontreal
Обратна връзка:

Мнение от bgmontreal »

Взимаш и двата продукта (едното е заем, другото кредитна линия).
Ползваш си заема, докато учиш (кредитната линия я ползваш малко и я плащаш изцяло и на време).
Като свършиш с ученето си изплащаш заема с кредитната линия.

Така няма да плащаш и цент лихва докато учиш, а после ще изплащаш по 3.45% (това няма да е лихвата след 3 години, но ще е по-малка от правителствената!)
http://www.facebook.com/dkatev" onclick="window.open(this.href);return false;
http://blog.danielkatev.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.bgmontreal.biz" onclick="window.open(this.href);return false;
Nadia&Petar
Обратна връзка:

Мнение от Nadia&Petar »

Имам 2 въпроса към бгмонреал:

1.Лихвата платена ПО студентския заем СЕ ПРИСПАДА от облагаемия доход.
Например: облагаемия ти доход е 50 000 долара, платил си лихва 600 долара за година по студентски заем, тогава облагаемият ти доход е 50 000 - 600 = 49 400

2. Обратно лихва от кредитна линия не МОЖЕ ДА се приспада от облагаем доход.
Тогава от 50 000 долара доход не може да извадим дори и 300 долара да е лихвата по кредитната линия.

В такъв случай излиза, че е по-добре да платим лихва по студентски заем от 7% и да я приспаднем от данъците отколкото да държим кредитна линия на която лихвата е 3.5%, но не можем да приспаднем от данъците.
Независимо че лихвата е по-малка при кредитната линия финансово сме по-зле отколкото при лихва от 7% от студ. заем.
Аватар
Ivan1007

Мнение от Ivan1007 »

Nadia&Petar написа:Имам 2 въпроса към бгмонреал:

1.Лихвата платена ПО студентския заем СЕ ПРИСПАДА от облагаемия доход.
Например: облагаемия ти доход е 50 000 долара, платил си лихва 600 долара за година по студентски заем, тогава облагаемият ти доход е 50 000 - 600 = 49 400

2. Обратно лихва от кредитна линия не МОЖЕ ДА се приспада от облагаем доход.
Тогава от 50 000 долара доход не може да извадим дори и 300 долара да е лихвата по кредитната линия.

В такъв случай излиза, че е по-добре да платим лихва по студентски заем от 7% и да я приспаднем от данъците отколкото да държим кредитна линия на която лихвата е 3.5%, но не можем да приспаднем от данъците.
Независимо че лихвата е по-малка при кредитната линия финансово сме по-зле отколкото при лихва от 7% от студ. заем.
А искаш ли да провериш каква ще е разликата в платения данък в единия и в другия случай?

http://lsminsurance.ca/calculators/canada/income-tax

И колко ще е разликата в лихвата при единия и другия случай?
Публикувай отговор