Водещ кандидат

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
magnifica

Водещ кандидат

Мнение от magnifica »

Здравейте, ето ме и мен... Ние все още сме в процес на обмисляне, имаме няколко неща да довършим за да отговаряме на изискванията. Моят въпрос е следният: и двамата сме с магистърска степен, но аз от 2 години работя по специалността си в сферата на информационните технологии, а мъжа ми работи като ръководител производство в сравнително голям завод и има трудов стаж над 4 години, а въпросът е кой от двамата да е водещ кандидат. Кое е по-важно, дали стажа е по специалността или годините стаж?

Поздрави! :)
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

здрасти,
опитайте се да си изчислите точките и при двата варианта за водещ кандидат.
Вижте тази статия: http://bgcanada.com/portal/index.php?mo ... cle&id=110
а тук http://www.immigration-quebec.gouv.qc.c ... s/epi.html можете да направите и онлайн тест.
късмет!
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Две неща от мене:

1. Кое колко точки дава можете да видите тук и да си ги сумирате сами. Така ще видите във вашият случай ко е е по-важно. Посочени са и минималните прагове. Трябва обаче да прочетете първия линк, посочен ви от emilcho, за да можете да си определите точките. И по-конкретно кога и при какви условия стажът носи точки и каква е връзката между стаж и образование.

2. Ръководител производство ми е много болна професия, защото и аз попадам там, но има уловка. Кодът на провесията е 0911 в IMT. Съответно тук се предполага да работят да кажем инженери с ръководни функции или пък хора, които са завършили управление и мениджмърт и не ги бива за нищо друго, освен да управляват. При втория случай работата е зле - стажът не носи точки, критерият domaine de formation също не носи точки.

Тук е моментът Linko или някой друг опитен и знаещ човек да коментира и да посъветва.

Аз съм работил като мениджър производство и като технолог (oenologue) във винарски завод и в дипломата ми пише "инженер по технология на ферментационни продукти".. та сега се спуквам от чудене как да си представя стажа и образованието, така че да хвана точки и да не попадна в категория "E"... ако някой може да помогне с идеи, ще съм благодарен!
Аватар
emilcho

Мнение от emilcho »

demococcus каза
Аз съм работил като мениджър производство и като технолог (oenologue) във винарски завод и в дипломата ми пише "инженер по технология на ферментационни продукти".. та сега се спуквам от чудене как да си представя стажа и образованието, така че да хвана точки и да не попадна в категория "E"... ако някой може да помогне с идеи, ще съм благодарен!
не се ли класираш като genie alimentaire?
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Напомням само, че Списък 2006 е с търсените области на образование а не на практикуваните професии. Това, че в България е възможно някой да е директор на завод и с килийо образование, не значи че този стаж ще му се признае и ще му дадат допълнителни точки за образование, защото този човек такова няма. Но стажът му ще си бъде зачетен и ще си получи съответния брой точки по Фактор 2. Трудов стаж за стажа си като директор.

demococcus, при теб връзката е следната. Професията ти от дипломата трябва да се преведе като "ingénieur/ingénieure en technologie alimentaire" или по-скоро "ingénieur/ingénieure en transformation des aliments", което ми се струва по-близко без да съм специалист в тази област. Тези професии спадат към група професии Autres ingénieurs/ingénieures, n.c.a. (2148), за която група професии областта на образованието е GÉNIE ALIMENTAIRE, както е посочено на страницата по-нагоре - Domaine : Sciences appliquées

Ако дипломата ти е получена преди повече от 5 г. то през последните пет трябва да можеш да докажеш минимум 1 г. стаж по тази специалност за да получиш допълнителните 5 т. Но имай предвид, че при оценката на стажа вече ще се отчита само стажът по търсената специалност а не общия трудов стаж.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
demococcus

Мнение от demococcus »

Ами МНОГО се чудех се дали е разумно да се преведе "ingénieur en transformation des aliments" - някой беше казал че на интервютата имат преводач, който гледа документите.. и ме достраша че може да се заяде за неточен превод...
Затова засега преводът ми е "ingénieur en technologie des aliments fermentés" - но така няма 100% съвпадение и се чудя дали ще хване дикиш да ме преброят за Genie alimentaire... Още повече че длъжността ми на български е "технолог", а не е "инженер" и незнам освен с обясняваници как да докажа че съм имал инженерни функции..

Всъщност аз дори и да не получа точки за domaine de formation, а само за стаж, пак ще прескоча летвата.. въпросът е как да представя това българско "технолог" от трудовата книжка, така че да взема точки?
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

Ами един от вариантите е да накараш работодателя да ти издаде длъжностна характеристика, не по образец а в свободен формат, от която да се вижда, че за дадената работна позиция се изисква притежаването на "еди-какво си" образование.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Публикувай отговор