Точкообразуването на база образование + трудов стаж

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
Публикувай отговор
Аватар
melhaer

Точкообразуването на база образование + трудов стаж

Мнение от melhaer »

Здравейте,
досега четох статиите на Мила, много са полезни, и правих онлайн теста за мен + партньор.
Обърква ме малко това, че в теста пишеш какво ти е образвоанието, а след това като те питат за трудов стаж някак си все едно се приема, че работиш в специалност свързана 100% с образованието ти, което не винаги е така.

В моя случай е следното, завършил съм Културология в СУ, което се води Human Siences, предполагам, на английски така или иначе няма дума за културология, може би близко е Cultural Studies, или Cultural Anthropology, което и без това ми е специализацията, френската школа изпозлва Етнология...както и да е, фактът е, че в момента работя в софтуерна фирма, където ползвам и знанията придобити в университета + чисто софтуерни знания (убе дивелъпмънт и уеб дизайн), работя като UI - User Interface Engineer, което изиква познания в Cognitive Sciences и др поведенчески науки, както и чисто компютърни позания на различни езици като HTML, CSS, JavaScript итн.

Идеята ми е, че пиша какво съм завършил, но никъде не видях да уточнваш какво точно работиш, защото си мисля, че за софтуерна специалност бих получил повече точки, отколкото за хуманитарна, освен това естеството ми на работа е по-скоро компютърно, отколкото хуманитарно, но пък е и отчасти хуманитарно...

Не знам дали се справих с обяснението, но ако някой даде съвт как се процедира в случай, в който работиш нещо различно от това, което си звършил, и това което работиш е желна специалност, каквато мисля е софтуерът, но е е подпалтена с университетска диплома, какво се прави;)
kli

Мнение от kli »

Във CV което ще изпратиш посочваш и трудовият ти опит. Във Трудовата книжка или справката от НОИ също се посочва какво си работил и работиш.А и на самото интервю доколкото разбирам се изискват подробности за трудовият стаж и длъжностна характеристика.Според мен на английски твоята специалност е Cultural Studies.Вече на френски незнам как ще да е.
А дали получаваш точки за професията която работиш провери в таблицата, там има точки за търсени професии.
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

melhaer написа:в теста пишеш какво ти е образвоанието, а след това като те питат за трудов стаж някак си все едно се приема, че работиш в специалност свързана 100% с образованието ти, което не винаги е така.
В грешка си, melhaer, не се приема така. Важно е да се установи дали работиш по професията си от дипломата защото това е едно от условията да ти признаят и ти дадат допълнителни точки за търсена професия. Но в общия случай т.е. ако професията ти не е в Списък 2006 то няма значение дали си работил/работиш по професията от дипломата си. В последния случай се гледа професията да е с по-високо ниво от ниво "D" по тяхната матрица за класифициране на професиите, като при теб това е изпълнено.
А за търсените професии няма значение, че си назначен и работиш по някоя от тях ако същата професия не е визирана в дипломата ти. Не дават допълнителни точки в този случай.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Аватар
melhaer

Мнение от melhaer »

понеже не искам да флуудвам форума, затова ще задам въпорсът си тук.
искам предварително да отбележа, че погледнах в този докумет, който дава сравнителна таблица за образованието в университет в България и Квебек, но не намерих моя случай.

http://www.form.services.micc.gouv.qc.c ... ulgare.pdf

там са описани бакалавърските степени и след това направо докторските.

има ли отделен случай за Master Degree - магистър по български, и ако не, то Master Degree, към кой случай би трябвало да се приравни - към бакалавър Undergraduate или към Graduate?

приятелката ми отделно има бакалавърска и степен и магистърска в др. специалност, за бакалвърската е ясно, че е ундъгрдуейт, но за магистърксата остава същият случай.

благодаря предварително за отговорите, надявам се не съм много досаден, попрочетох доста неща, направих теста и установх, че ако нивото ми на френски е беигинър, а на англисйки интермидиът, а на партнера на френски интермидиът а на англисйки напреднал, покривам точките...
Linko
Напуснал форума
Обратна връзка:

Мнение от Linko »

И твоят случай е вътре, melhaer, и който и да е друг случай също. Просто ти акцентираш върху названието на самата образователна степен "бакалавър" или "магистър" докато трябва да се акцентира върху времето на учене. Това изискване вече е вкарано и в българското законодателство. Според закона за висшето образование (ДВ, бр.43/2008) за отделните образователни степени е необходимо да има определен период на обучение, измерван в години и кредити на обучение.

Та ти си знаеш колко години си учил по дадената специалност за твоето Master Degree, ама засега за 4, 5 и 6 г. учене приравнителната степен е Completed undergraduate studies. Трябва да си "кандидат на науките" (вече отпаднала степен) или "доктор" (Doctor's Degree or PhD) за да ти се приравни на Post-graduate studies.
Всичко си е пределно ясно написано.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
Публикувай отговор