И аз "изгорях" с таксата за Виена

Това е форум посветен на процедурата по имиграция в провинция Квебек - документи, интервюта, визи, пътуване.
kiko-01

И аз "изгорях" с таксата за Виена

Мнение от kiko-01 »

Здравейте всички, както можеше да се очаква с подаването на първите документи започнаха и моите "мъки". Изчетох почти всичко написано и се надявах, че ще се оправя без проблеми с банковите преводи, но както се казва не ми било писано. Отидох в централния офис на Булбанк във Варна, надявайки се, че те са го правили много пъти и няма да се издънят. Да, ама не! Допуснах грешка, че се доверих на служителката в паричния салон. Естествено това го разбрах днес като получих писмо, че не ми достигат 43 CAD. Отново ги преведох, но естествено платих и всички такси за този нов превод -63 CAD :evil: В една нормална държава банката щеше да си поеме разходите по направената грешка, но не и тук за съжаление. Сега след като разговарях със служителя, който прави преводите, мога да кажя, че проблемът идва от комисионните, които вземат банките през които минават преводите ( при такава валута те са няколко ). Абсолютно съм сигурна, че посочих всички такси да бъдат за моя сметка, НО е трябвало този който превежда парите да предвиди тези такси. Аз бях оставила допълнителна сума в сметката, но това не е било достатъчно, тъй като превода не е направен правилно и другите банки не могат да бъркат по сметката ми!!!

Съветът ми към всички е: Да искате среща със служителят, който ще извърши превода и да му обясните точно какво искате. Хората, които ви откриват сметката и ви приемат платежното нямат никаква представа какво трябва да направят. Те си знаят само как трябва да попълните формулярчето и нищо повече.

Е това е! Ето и писмото, което получих. Надявам се да е последното с такъв текст, но кой знае:)))

Nous accusons rèception de votre "Demande de certificat de sèlection" ainsi que des droits exigibles:

Au montant de 796,99 dollars canadiens. Ce montant est insuffisant et nous ne pourrons ètudier votre demande que lorsque la somme manquante, soit un montant de 43.01 dollars canadiens, aura été créditée sur notre compte!

Dans l'intervalle, nous vous demandons de ne communiquer avec notre service qu'en cas d'absolue nécessité. Tout paiement complementaire non demandé, tout envoi de document non requis ou toute d'information retarde en effet le traitement de votre demande.

Nous vous remercions de votre compréhension et vous prions d'agréer, Madame, l'expression de nos meilleurs sentiments.

Успех на всички и дано друг да не попада в моето положение!
Аватар
Stef

чек

Мнение от Stef »

Ако не искате да имате такива проблеми използвайте плащане със сертифициран чек (аз така направих) сумата е точна, таксата за издаване е малка и си сигурен че изпращаш точната сума. За това как и къде се издават такива чекове е писано вече.
Успех
Go big or go home.
denzel

Мнение от denzel »

За пореден път се убеждавам в скапаната банкова система в БГ.Повечето от служителите и са неадекватни,а за въпросния чек....В някои банки не са и го чували,камо ли да работят с него!И при нас беше така....само че за 28 долара платих превод-50........ :twisted:
Dum spiro spero!
Mega-V

И аз като вас!

Мнение от Mega-V »

Не сте сами и на мен ми скроиха същия номер от първа инвестиционна миналото лято. Явно на хората от емиграционните им е омръзнало да ни пращат писма за неусвоените суми. Изришно бях писал, че за преводите през другата банка са за моя сметка, но явно толкова могат служителите по наште банки дето взимат по 1200 лева. После си доплатих и ми пратиха писмо от Виена, че всичко е наред и сумата е усвоена :))
kiko-01

Мнение от kiko-01 »

Благодаря Ви много за съчувствието. Аз вече не съм толкова бясна, но исках да напиша моята история, за да знаят хората след нас, как да се предпазят. Макар че вече си мисля, че пак няма гаранция, винаги можеш да попаднеш на некомпетентен служител. Сега естествено започнах да се притеснявам дали новото платежно ще бъде направено правилно и дали сумата този път ще е достатъчна. Ако и този път ме издънят ....! От друга страна си казвам по-добре това да ни е проблема с процедурата и всичко друго да мина нормално, но кой ли знае!!!

Успех на всички, ще пиша като разбера накъде отиват нещата! Ще бъде много "интересно", ако трябва пак да доплащам!
Хубав Празник!
Аватар
thebull

Мнение от thebull »

kiko-01 желая ви успех. В България малко неща работят добре. Лошото е че нещата стават но се чака доста. Вече 48 дена чакам акюзе или писмо от Виена ама няма нищо.

Ние платихме с чек, а има и хора които са платили и с карта. До колкото успях да разбера от поста им тук това да платиш с карта отнемало най-много време. С чек не знам колко време ще струва, но си мисля че е около 2 седмици, за да го осребрят. Най-бързо става с банков превод, но с тези питанки по банките си е гадно.

Елате в неделя, и честит празник.
kiko-01

Мнение от kiko-01 »

И тук е много интересно:
Ние изпратихме документите за Виена на 18.01.2008г. Както повечето хора и ние наехме пощенска кутия, Български Пощи да не ни търсят много :lol: , че и на тях като на банките им е малко сложно с работата.
Реших да не ходя до пощата докато не мине поне месец, да не се разочаровам всеки път ( да не пострада мотивацията за френския:)) Все пак вчера не издържах и отидох да проверя. Много се зарадвах като видях писмото, още повече ме изненада датата на изпращане на писмото - 30.01.2008 от Виена. Ееее после като отворих писмото разбрах защо така бързо е дошло....
Аз също си мисля, че чека може би забавя донякъде акюзето, но пък при нас банките го забавиха, така че май е все едно. Thebull писахте ли им е-майл? Къде Ви идва пощата, може да се е загубило писмото! Сега разбирам защо хората тук казват, че процедурата е изпитание за нервите, всяка една стъпка е с много въпроси и неясен изход. Надявам се всичко да е наред при Вас.

Благодаря много за поканата!
bizu

Плащане с карта

Мнение от bizu »

Към TheBull: здравей, ние също миналата година август платихме с карта. Става супер бързо и много лесно и не знам какво имаш пред вид като пишеш, че се чака дълго. Ние изпратихме документи за Виена на 08/08 и бяхме на интервю на 26/11. Не мисля, че беше дълго чакането :)

Поздрави
Аватар
thebull

Мнение от thebull »

bizu, не знам защо така. Едни хора тука бяха споделили, че с кредитна карта става много бавно. Затова така писах. Иначе наистина бързо е станало всичко при вас. Дано така да продължи. Поздрави.

Kiko-01 мисля ако се видим доста ще говорим.
И при мен е интересно. Когато ходих до централна поща една нископърдяща и дебелогъза служителка ми каза че няма свободни кутии.
Другия най-близък клон ми е до червения площад ама не ми се разкарваше до там, а не мисля че би имало свободни кутии. Затова дадох адреса на който си живея. Единствено ме притеснява че входа ми е Б, а на латиница е В и ако пощальона е достаръчно малоумен за да не обърне внимание ще се обърка или ще го върне в пощата. Абе какво да му мисля, каквото стане. Хубаво че има интернет.
Лека нощ и до неделя.
milka0709

Мнение от milka0709 »

Ние изпратихме документите на 23.10.2007 г., като изпратихме подписан формуляр за теглене на таксата от кредитна карта. Парите бяха изтеглени на 08.01.2008г, а акюзето пристигна на 12.01.2008 г. Вярно, че се случиха коледни и новогодишни празници, но си беше голямо чакане.
milka0709

Мнение от milka0709 »

Грешка :( , изпратихме ги на 23.11.2007 г.
vincent

Мнение от vincent »

Интересно, ние изпратихме документите на 08.01.2008, там са получени на 10.01.2008 и акюзето е с дата 16.01.2008г. Плащането е с чек, но докато ми го издадат беше голяма мъка. В повечето пощенски клонове, вкл. на ЦКБ не са го чували за това "животно". Накрая отидох с разпечатка от собствения им сайт що е това "Сертифициран чек".

http://www.ccbank.bg/display.php?page=check&sub=40

Явно срока за получаване на акюзето зависи и то това на кой служител ще попадне там, но загубата по пощите тука също е много вероятна, затова предпочетох пощенска кутия в пощата.
Аватар
Welder

Мнение от Welder »

vincent написа:Интересно, ние изпратихме документите на 08.01.2008, там са получени на 10.01.2008 и акюзето е с дата 16.01.2008г. Плащането е с чек, но докато ми го издадат беше голяма мъка. В повечето пощенски клонове, вкл. на ЦКБ не са го чували за това "животно". Накрая отидох с разпечатка от собствения им сайт що е това "Сертифициран чек".
В централното управление на ЦКБ- София, чека се издава за 20-30 мин. Не знам от кой град си и в кои клонове на банката си питал!
Не крадете! Правителството не обича конкуренцията!
Аватар
thebull

Мнение от thebull »

vincent :)
При мен много готино се получи в Експресбанк. Казаха ми че няма проблем ще ми издадът чека. Когато отивам да напиша декларацията се оказва че те не работели с канадски долари. Хахаха, леле къв бесен бях.
Иначе тука комшиите са музиканти и редовно им пристигат разни брошурки и материали от САЩ. Така че има надежда. Моя опит например показва че понякога писма от българия, които пристигат нормално за три дена до една седмица са се бавили с по две. Пощальона ми разправя че писма се губят и то лесно, защото понякога като ги сортират ги пускат на друг район. Човека ги връща съответно в клона казва какъв е проблема и те го слагат в съответната купчина. Така писмото се забавя.
Най-добре с кутия ама няма.
Има и още нещо интересно с така наречените куриери Bulpost (DHL) и системата EMS. Когато го проследявах се оказа че Варна - София пратката е пътувала 2 дена, стояла е в София 24 часа и после около 36 часа до Виена и там след 24 часа е доставена. Или съм голям кърък или нещата стоят по този начин и са оставени на провидението.
jori77

относно банките

Мнение от jori77 »

да кажем и ние "патилата" относно преводите на таксите до виена.
нашата мадам ни предопреди да изпратим парите със сертифициран чек - първо няма толкова такси "по пътя на парите" до виена и второ ставало по-бързо!...да,ама не!...обиколихме банките в пловдив докато намерим банка,която да ни издаде чека! :lol: щехме да падне!
влизаме в клона на една банка/не искам да споменавам името/ и питаме служителката за т.нар."чек",а тя ни гледа умно и мига,мига - събраха се всички и в крайна сметка ни казаха,че така услуга не предлагали!...спогледахме се с мъжът ми пък се зачудихме в кой век живве!?
намерихме в крайна сметка,но отново изненада - те не могат да го напиша,щели да ни изпратят данните до софия и до една седмица чекът щял да бъде факт!
то "по-бързото издаване" ни скъса нервите,добре поне че нямаше проблеми след пристигането - т.е. парите стигнаха.
чак след като пуснахме плика си дадохме сметка,че в крайна сметка все едно сме сложили банкнотите вътре - така че чека си е малко "нож с две остриета".ако се загуби по някаква причина писмото край с парите!
Публикувай отговор