нужда от помощ - проблем с трудова книжка
нужда от помощ - проблем с трудова книжка
Привет на всички. Събрахме почти всички документи за Виена, но срещнахме следния проблем и имаме нужда от помощ: Съпругата ми е държавен служител, т.е. тя има служебна, а не трудова книжка. Освен това по закона за държ. служител въпросната книжка се съхранява при работодателя. Съответно тя не може просто да отиде и да си я вземе без да обясни за какво и трябва, а пък ако сподели че иска да емигрира в Канада ще си навлече доста неприятности с шефовете си. Има ли друг начин човек да докаже трудовия си стаж? Благодаря ви предварително.
"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
"Donald Trump is a fucking moron " - Powered by Rex Tillerson
emilcho
Животното - трудова или там някаква си книжка - съществува маи само в БГ.
Така че доказване на стаж на запад ако идеш некаде и покажеш такова нещо сте те гледат кат извънземен стот никои не знае за такова нещо.
Нали си чувал думите препоръки и референции(или от бивш работодател или колеги)-е те така се доказва трудов стаж.
Или поне булката ти може да вземе 1 бележка от работата дето
да пи6е несто от следното - екоикои си работи при нас от едикога си като едикакав.подпис и това е- даже на запад 90% от фирмите и печат нямат по док дето издават.
Животното - трудова или там някаква си книжка - съществува маи само в БГ.
Така че доказване на стаж на запад ако идеш некаде и покажеш такова нещо сте те гледат кат извънземен стот никои не знае за такова нещо.
Нали си чувал думите препоръки и референции(или от бивш работодател или колеги)-е те така се доказва трудов стаж.
Или поне булката ти може да вземе 1 бележка от работата дето
да пи6е несто от следното - екоикои си работи при нас от едикога си като едикакав.подпис и това е- даже на запад 90% от фирмите и печат нямат по док дето издават.
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
bp_de, пак се изказваш неподготвен. И то по въпроси, които са далеч от твоето ежедневие.
emilcho, трудна работа е, но не е невъзможно да се накара работодателя на съпругата ти да й издаде служебно удостоверение за трудовия стаж. Просто е нужен благовиден предлог - банков заем, застраховател или нещо подобно. Номера е в удостоверението да не пише конкретно за пред кого да й послужи, а да е нещо общо от рода на: "Настоящето се издава за да послужи на лицето там където е необходимо." Ясно е, че не искате по никакъв начин да се разбере намерението за евентуално напускане и още по-малко за това да емигрирате.
А към молбата за селекция заедно с удостоверението се прилага и обяснителна бележка, че е невъзможно да се представи служебната книжка преди напускане на работата поради нормативни разпоредби. Чиновниците имат респект от закони и правилници и не създават проблеми.
emilcho, трудна работа е, но не е невъзможно да се накара работодателя на съпругата ти да й издаде служебно удостоверение за трудовия стаж. Просто е нужен благовиден предлог - банков заем, застраховател или нещо подобно. Номера е в удостоверението да не пише конкретно за пред кого да й послужи, а да е нещо общо от рода на: "Настоящето се издава за да послужи на лицето там където е необходимо." Ясно е, че не искате по никакъв начин да се разбере намерението за евентуално напускане и още по-малко за това да емигрирате.
А към молбата за селекция заедно с удостоверението се прилага и обяснителна бележка, че е невъзможно да се представи служебната книжка преди напускане на работата поради нормативни разпоредби. Чиновниците имат респект от закони и правилници и не създават проблеми.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
-
Ние имахме подобен проблем с моята трудова книжка. Наложи се да пиша молба, за да си взема трудовата книжка от работодателя (и естествено да обясня защо я искам) но се оказа, че тя изобщо не е попълвана за тия 8 години, през които работя тук - стандартна практика било да се попълват при напускане на служителя. Тогава се наложи пак да пиша молба, за да ми издадат служебна бележка, която да удостоверява откога работя и т.нат., но пък на интервюто не ми я признаха
Мадам каза, че ако не ни стагнат точките, ще се наложи да доказвам стажа си по надлежния ред. Но минахме и без тия точки. Само дето ме разбраха всички в службата, че възнамерявам да емигрирам, а аз не исках да се разчува ...
Ако може да си извади такава служ.бележка, без да обяснява защо й е, да си извади. Аз не знам защо не ми я признаха. Но знам, че преди години се е признавала.

Ако може да си извади такава служ.бележка, без да обяснява защо й е, да си извади. Аз не знам защо не ми я признаха. Но знам, че преди години се е признавала.
Това до колкото знам не може да се издаде. Справката в НОИ се прави с ЕГН, но не върши работа, защото може да си безработен и пак да имаш осигуровки, както и обратното. НАП-овете от друга страна какво могат да издават? Системата влезе в действие скоро и работодателите са длъжни да регистрират лицето там заради данъците. Най-много да походи човек по мъките, за да му се издаде справка какви данъци са му удържани през годините. В НАП е такъв хаос от друга страна, така че не вярвам да подходят адекватно.Справка от НОИ/НАП не върши ли работа?!
Ако работодателите издават фишове със заплатите всеки месец, лицето би могло по този начин да си докаже трудовия стаж. Обаче колко и от кога се издават такива бележки?
- BrotherJoe
emilcho, вземайте справка от НОИ! В момента съм отворил моята и гледам:
Република България
НОИ
Регистър на Трудовите договори
Актуално състояние на всички трудови договори на ЕГН 6666666666
Име: Brother Презиме: Х Фамилия : Joe
Булстат Наименование и адрес на предприятието Дата на сключване на договора Кодове (ИПК и т.н. ) Основание Заплата ................
т.е.- идеално ви върши работа за доказване на работата на съпругата. Успех в емиграцията!
Република България
НОИ
Регистър на Трудовите договори
Актуално състояние на всички трудови договори на ЕГН 6666666666
Име: Brother Презиме: Х Фамилия : Joe

Булстат Наименование и адрес на предприятието Дата на сключване на договора Кодове (ИПК и т.н. ) Основание Заплата ................
т.е.- идеално ви върши работа за доказване на работата на съпругата. Успех в емиграцията!
- BrotherJoe
Месец май 2007 година си вадих справката от НОИ, поискаха ми само лична карта. За мен също беше проблем вземането на трудовата ми книжка и оформянето и, и за това се "застраховах" като си извадих и преведох и такава справка. Става за 2 минути- прави се справката в Базата данни, разпечатва се, подпис и печат и готово. Освен това е и безплатна. Успех!
emilcho,
ако пак не си го получил, пиши ми na etete@abv.bg
ако пак не си го получил, пиши ми na etete@abv.bg
-
- Напуснал форума
- Обратна връзка:
milka0709, не разбирам, ти само на emilcho ли искаш да помогнеш и на никой друг, или предложението ти за разрешаване на проблема е строго секретно?
Защо не споделиш идеята си пред всички?
Споделяйки мнения по даден конкретен казус за определено лице, то се има предвид, че се помага и на други хора, сега или за в бъдеще, които се оказват в подобни ситуации.
Защо не споделиш идеята си пред всички?
Споделяйки мнения по даден конкретен казус за определено лице, то се има предвид, че се помага и на други хора, сега или за в бъдеще, които се оказват в подобни ситуации.
Il vaut mieux vivre avec des remords qu'avec des regrets!!
благодаря ви за мненията и съветите. Вероятно ще пробваме през НОИ, пък ако не стане ще мислим как да я вземем книжката, без да казваме за какво ни трябва. Благодаря ви още веднаж. Успех на всички по пътя за Квебек 

"I am a very stable genius " - Powered by Donald Trump
Linko
е кое е невярнорто- че само в бг има измишлотината трудова книжка или начина за доказване на трудов стаж на запад ?
Опитвам се да помогна на тия дето се гърчат с някакви безмислени док да си спестят някоия и друга простотия.
Много пополезно сте е ако си направят препораки -даже и менткс да са сте модат и в евентуално и в Кандата да им свършат работа.
Докато сбрача с трудовата кннижка е само за да се направи кеф на иммиграциония стот даже на иммиграциония му е ясно че всичко сто го пише в тая книжка е само за да вити тои аджеба неккав документ.
А да се тварди че трудовата книжка е достоверен док еповече от смешно стот всеки знае -даже и имиграциония -че не е никакав проблемн да си направи човек и 5 ментексни трудови книжки човек в БГ.
е кое е невярнорто- че само в бг има измишлотината трудова книжка или начина за доказване на трудов стаж на запад ?
Опитвам се да помогна на тия дето се гърчат с някакви безмислени док да си спестят някоия и друга простотия.
Много пополезно сте е ако си направят препораки -даже и менткс да са сте модат и в евентуално и в Кандата да им свършат работа.
Докато сбрача с трудовата кннижка е само за да се направи кеф на иммиграциония стот даже на иммиграциония му е ясно че всичко сто го пише в тая книжка е само за да вити тои аджеба неккав документ.
А да се тварди че трудовата книжка е достоверен док еповече от смешно стот всеки знае -даже и имиграциония -че не е никакав проблемн да си направи човек и 5 ментексни трудови книжки човек в БГ.