въпрос за име на малка госпожица
въпрос за име на малка госпожица
Здравейте,
Имам следния въпрос:
Наши познати скоро пристигат от БГ, но очакват бебе и са изправени пред следната дилема: както се очертава бебето ще е малка госпожица, а в Квебек при раждането знам, че момичетата не могат да получат фамилно име –ова, освен ако не вземат рожденото име на майката. С други думи – таткото е Иванов, майката при раждането си е Петрова, но след брака си е сменила името на Иванова. Сега младата госпожица искат също да носи името Иванова, но се оказва, че по законите на Квебек може да е или Иванов – на баща си, или Петрова – по моминското име на майка си. Естествено за нас българите такъв вариант не е особено приемлив, та въпросът ми е има ли някакъв начин детето да вземе все пак фамилията Иванова – при положение, че майката по всички документи вече също е Иванова? В краен случай как стои въпроса в другите канадски провинции. Ако кацнат в друга провинция и бебето се роди там ще може ли да вземе името, което искат родителите – Иванова. Проблема е, че хората нямат познати в другите провинции и предпочитат да дойдат в Квебек, та ако има някакъв начин да се разреши този проблем тук, моля да споделите?
Благодарности от сърце!
Имам следния въпрос:
Наши познати скоро пристигат от БГ, но очакват бебе и са изправени пред следната дилема: както се очертава бебето ще е малка госпожица, а в Квебек при раждането знам, че момичетата не могат да получат фамилно име –ова, освен ако не вземат рожденото име на майката. С други думи – таткото е Иванов, майката при раждането си е Петрова, но след брака си е сменила името на Иванова. Сега младата госпожица искат също да носи името Иванова, но се оказва, че по законите на Квебек може да е или Иванов – на баща си, или Петрова – по моминското име на майка си. Естествено за нас българите такъв вариант не е особено приемлив, та въпросът ми е има ли някакъв начин детето да вземе все пак фамилията Иванова – при положение, че майката по всички документи вече също е Иванова? В краен случай как стои въпроса в другите канадски провинции. Ако кацнат в друга провинция и бебето се роди там ще може ли да вземе името, което искат родителите – Иванова. Проблема е, че хората нямат познати в другите провинции и предпочитат да дойдат в Квебек, та ако има някакъв начин да се разреши този проблем тук, моля да споделите?
Благодарности от сърце!
Според изискванията на Квебек, детето трябва да носи фамилията или на бащата, или на майката, или комбинация от фамилиите на двамата родители с тире. Проблемът възниква от факта, че на здравната карта майката е с моминската си фамилия и когато бебето се окаже девойка, за квебекарите фамилия Иванова е различна от фамилия Иванов. Та решението е просто, в момента в който се изпраща декларацията за раждането на детето, за да избегнете по-нататъшни обяснения слагате копие на акта за граждански брак на родителите и превод съответно и изрично маркирате с маркер реда в който се казва, че жената приема фамилия Иванова и оттам нататък за малката госпожица не е проблем вече да бъде с фамилия Иванова. Това из мемоарите на една минала вече по този път успешно при това
.
Ако имате още въпроси, питайте
.

Ако имате още въпроси, питайте

И ние направихме абсолютно същото - изпратихме копие от свидетелството за граждански брак и копие от резидентската карта на мен - майката, и едно придружително писмо, в което обяснихме колко важна за нас е тази подробност - буквичката "А" накрая
!
Така че, нека не се притесняват вашите приятели - КЪСМЕТ И ЗДРАВЕ ИМ ЖЕЛАЕМ!!!

Така че, нека не се притесняват вашите приятели - КЪСМЕТ И ЗДРАВЕ ИМ ЖЕЛАЕМ!!!

"Може да си разочарован ако не успееш, но си обречен ако не опиташ"!!!
При мои познати майката беше запазила бащината фамилия и добавила мъжовата с тире, Петрова-Иванова. Като им дойде госпойцата на тоя свят нямаха никакъв проблем да и сложат Иванова като фамилия.
People they come together
People they fall apart
No one can stop us now
'Cause we are all made of stars ...
People they fall apart
No one can stop us now
'Cause we are all made of stars ...
Благодаря ви много за отговорите – мисля, че вече е ясно как трябва да се действа, въпреки, че според официалната информация няма практическа възможност, явно нещата стават. Това ни беше необходимо да знаем.
И още един въпрос – по-скоро от любопитство, защото не стои като проблем. По принцип децата тук имат собствено и фамилно име, а как стои въпроса, ако искам детето ми, родено тук да има три имена – собствено, бащино и фамилно, както си е по закон в БГ? Бащиното име не може да мине нито като собствено, нито като фамилно, с чертичка към първото. То си е отделно име, за което тук няма предвидено никакво условие? Някой с деца родени тук пробвал ли е да им даде три имена? И може ли в БГ акта за раждане детето да си има три имена, при положение, че БГ акта се издава на базата на тукашен такъв, в който фигурират само собствено и фамилно име?
Май ще е полезна тема за много бъдещи родители тук в Квебек. Не знам дали тези парадокси важат и за другите провинции – моля някой с опит от другаде да сподели!
Благодаря на всички настоящи и бъдещи мами и татковци и много здраве и успехи за дечицата, пък каквито и колкото имена да носят!!!!

И още един въпрос – по-скоро от любопитство, защото не стои като проблем. По принцип децата тук имат собствено и фамилно име, а как стои въпроса, ако искам детето ми, родено тук да има три имена – собствено, бащино и фамилно, както си е по закон в БГ? Бащиното име не може да мине нито като собствено, нито като фамилно, с чертичка към първото. То си е отделно име, за което тук няма предвидено никакво условие? Някой с деца родени тук пробвал ли е да им даде три имена? И може ли в БГ акта за раждане детето да си има три имена, при положение, че БГ акта се издава на базата на тукашен такъв, в който фигурират само собствено и фамилно име?
Май ще е полезна тема за много бъдещи родители тук в Квебек. Не знам дали тези парадокси важат и за другите провинции – моля някой с опит от другаде да сподели!
Благодаря на всички настоящи и бъдещи мами и татковци и много здраве и успехи за дечицата, пък каквито и колкото имена да носят!!!!

В Онтарио записваш фамилното име, а след това имаш право на няколко собствени, пише surname(s)
на сертификата. Така че го написахме Алекс Ангел, без черта, като Мария Антоанета
. Макар че Ейнджъл тук е женско име, понякога като търсят мъжа ми да му продават нещо доста се разочароват че е мъж, а не някоя стриптизъорка
...

Циганите - на Сатурн !
Точно така . Нашето бащино име тук може да се даде като второ prénom, без тире. Местните кебекари имат в актовете си по 7,8... Нашето момиченце ,родено в Монреал преди няма и 4 месеца
, си има бащиното име и фамилията на -ова. За фамилията трябваше да се изпраща брачното свидетелство( не стана само с резидентска карта и обяснително писмо), но резултатът е налице.